Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır? Doğru Diş Fırçalama Tekniği Nedir?

Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır? Doğru Diş Fırçalama Tekniği Nedir?

Diş eti ve ağız sağlığı konusu sadece ülkemizde değil dünya genelinde de önemli sağlık sorunlarından biridir. Ancak nedense genel olarak insanlarımız bu hususta her zaman umursamaz olmuşlardır. Diş eti çekilmesine kadar varan ciddi bir sorun olmadığı sürece doktora gitmemektedirler. Diş ve ağız sağlığı konusunda daha bilinçli olabilmeniz için hazırladığımız yazımızda, işinize yarayacak pratik bilgiler bulunmaktadır.

Yasemin Saygın

Vücutta en dezenfekte olması gereken yerlerden biri ağızdır. Çünkü ağız sindirim kanalının girişidir. Ağızdaki herhangi bir olumsuzluk veya hastalık tüm sindirim sisteminin etkilenmesine yol açar. Ağız içinin temizliğinin temeli ise ağız ve diş bakımından oluşmaktadır. Diş bakımı, diş fırçalama tekniklerinin doğru olarak uygulanması sayesinde gerçekleşecektir ama bu uygulamaya besinlerle ve diş bakımı ile de destek verilmesi gerekir.

Uygulamalarda yapılan doğru bilinen yanlışlar, birçok kez diş eti problemlerine neden olabileceği gibi dişlerin de sağlıklı olan konumundan sağlıksız bir hal almasına neden olur. Ağız ve diş sağlığı, kişisel bakım içerisinde yer alan ve sürekli olarak kontrol edilmesi gereken önemli bir sağlık sorunudur.

[renkbox baslik="Ülseratif Kolit Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/ulseratif-kolit-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/ulseratif-kolit-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="turuncu" yenisekme="evet"][/renkbox]

Ağız ve diş sağlığında en önemli hastalıklar diş eti çekilmeleri, diş çürümeleri ve diş eti iltihaplanmalarıdır. Ağızda veya dişlerde herhangi bir yapısal bozukluk veya hastalığın oluşması, ağız ve dişlerin görevlerini yerine getirememelerine sebep olur. Hem sağlık, hem görsellik, hem de sesi ve konuşmayı etkileyen dişler, ağız sağlığı konusunun ne kadar olduğunu göstermektedir.

Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?En önemli kuralın, fırçalama tekniği olduğu genel olarak bilinen ağız ve diş sağlığında beslenme de önemli oranda bir yer tutmaktadır. Besinlerin kabuklu tüketilmesi diş sağlığında önemli bir unsur olurken, şekerli besinlerden sonra dişlerin ve ağzın temizlenmesi de diş çürümelerini büyük ölçüde engellemektedir.

Diş fırçalama teknikleri doğru bilinir ve uygulanırsa hem dişlerin sağlıklı olmaları sağlanır, hem de ağız içi temizliği sağlanmış olur. Bunun için de öncelikle doğru diş fırçası seçilmesi şarttır. Diş fırçaları arasında en doğru kabul edileni orta sertlik derecesine sahip olan ve küçük başlıklı fırçalar olarak bilinir. Ortalama bir diş bakımında seçilmesi gereken fırça, arka dişlere kolayca ulaşabilme ve diş fırçalama esnasında ortaya çıkan bulantıyı en az seviyeye indirme özelliğinde olmalıdır. Diş fırçalama için gerekli olan diş macunu ise, florür içerikli olmalı ve her seferinde farklı bir markadan seçilmelidir.

Doğru Diş Fırçalama Tekniği Nedir?

Doğru Diş Fırçalama Tekniği Nedir?

  • Her fırçalama esnasında dişlerin daha sağlıklı olması esas alınacağından fırçalama işleminin düzenli olarak sürdürülmesi gerekmektedir. Dişler gün içerisinde en az 2 kez fırçalanmalıdır.
  • Süre olarak 1 fırçalamanın yaklaşık olarak 2 dakika sürmesi ve bu süre içerisinde her diş üzerinden en az 10 kez geçilmiş olması gerekir.
  • Diş ile diş etinin birleştiği yerlerin çok fazla yemek artığı biriktirmesi ve plak oluşumu yaratmasından dolayı bu kısımlar daha dikkatli fırçalanmalıdır.
  • Diş fırçası diş etine eğimli olarak yerleştirilerek küçük dairesel hareketler ile diş fırçalama işlemi gerçekleştirilmelidir. Fırçalama yönü ise diş eti hizası başlangıçlı olarak seçilecek, ağız boşluğuna doğru devam edecek; ön dişlerden arka dişlere doğru ilerleyen bir düzenle fırçalama sağlanacaktır.
  • Diş içerisinin de aynı teknikle fırçalanmasından sonra diş çiğneme kısmı ileri geri hareketler yapılarak temizlenmeli ve fırçalama işlemi sona erdirilmelidir.
  • Diş fırçalamanın yanında, dişlerin arasına giren yiyecek kırıntılarını çıkarmak için diş ipi de kullanılmalıdır.

Diş Fırçalarken Yapılan Hatalar Nelerdir?

Diş Fırçalarken Yapılan Hatalar Nelerdir?

  • Dişler, diş eti ile bir bütündür ve bu bütünlük içerisinde fırçalanması gerekir. Çünkü yalnızca dişlerin fırçalandığı bir uygulama ağızda bakteri oluşumunu önlemeyeceği gibi plak oluşumunun da önüne geçemeyecektir.
  • Acele yapılan fırçalamalarda, dişin her yönlü fırçalanmaması sonucu etkin bir fırçalama gerçekleştirilememiş olur. Bu durumda uygulama tekrarlanmadığı sürece ağız ve diş bakımı neredeyse hiç yapılmamış sayılır.
  • Diş etini bastırarak fırçalamak diş eti çekilmesine neden olacağı gibi, diş çıkaran çocuklarda da yapısal sorunlara neden olur.

Diş Eti Kanaması Nedir?

Diş Eti Kanaması Nedir?Diş eti kanamaları, sağlıklı diş etinde nadir durumlarda görülür. Aşırı bastırılarak yapılan diş fırçalamaları yüzünden görülen kanamalar doğal olarak karşılanabilirken, normal tekniklerle yapılan fırçalamalarda ortaya çıkan kanamalar bir rahatsızlığın belirtisi olarak algılanacağından doktora başvurulması gerekmektedir.

Okur Yorumları
  1. diş sağlığı gençlikte belli olmuyor ama yaşlılık döneminde eğer zamanında dikkatli önlemler alınmazsa etkisini çok belli ediyor. bir nevi yatırım