Alageyikler Hakkında Bilgi; Alageyik Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Alageyikler Hakkında Bilgi; Alageyik Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Dünyada en saf haliyle ülkemizin Antalya ilinde bulunan alageyikler güzelliği ve dallanma gösteren boynuzları ile dikkatleri çeken geyik türlerinden biridir. Son derece güzel ve zarif canlılar olana alageyikler, göç etmeyen ve sürüler halinde yaşayan hayvanlardır. Boyları erkeklerinde 160 cm'i bulabilirken, dişilerinde 130 cm kadar olabilmektedir. Alageyikler hakkında bilgi sahibi olmak isteyenleri yazımızı okumaya davet ediyoruz.

Yasemin Saygın

Alageyik Latince adı ile Dama Dama, Geyikgiller familyasına mensup, göç etmeyen ve sürü oluşturarak yaşayan bir türdür. Alageyiğin yörelere göre değişiklik gösteren birden fazla ismi bulunmaktadır. Yağmurca bunlardan en bilineni iken, Antalya çevresindeki yöre halkı alageyiğe dış görünüşü itibari ile Benekli Geyik olarak da hitap etmektedir. Kuzey Avrupa, Güney Amerika ve batı ülkelerinde de yaşama alanı bulan alageyiğin en saf ve kırılmaya uğramamış türleri Antalya’da özellikle Manavgat çevresinde yetişmektedir.

Yabani alageyikler olduğu gibi evcil ve yarı evcil alageyik türleri de bulunmaktadır. Bu alageyikler özellikle Avrupa’da büyük ilgi görmekte ve doğal parklar başta olmak üzere kontrollü avlanma alanlarında koruma altına alınmış halde barınmaları sağlanmaktadır. Alageyiklerin bilinçsiz avlanmasına engel olmak adına alınmış bir dizi koruma ve önlem de bulunmaktadır.

[renkbox baslik="Denizatları Hakkında Bilgi; Denizatı Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/denizati-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/02/denizatlari-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Erkek alageyiklerin boyu 160 cm'yi bulabilirken, dişiler genelde 130 cm civarındadır. Baş çevreleri 30 cm civarında olan alageyiklerin ağırlıklarından bahsedecek olursak; erkekler 60-100 kg arası iken, dişiler 30-50 kg arasında olabilmektedir. Boynu, kafa yapısı ve bacakları diğer geyik türlerine oranla daha kısadır. Postları özellikle yaz aylarında sarıya çalan renklere dönse de bilinen en yaygın rengi kızıl kahve olarak tanımlanmaktadır. Alageyiklerin bacaklarının iç kısmı ve gövdelerinin alt yüzeyi ise beyaz yapıdadır. Alageyikler ayrıca post renklerinden birkaç ton koyu benek yapıları ile oldukça güzel görüntüye sahip ve birçok toplumca neredeyse kutsal kabul edilen değerli hayvanlar olarak bilinmektedir.

Alageyik Nedir?

Alageyik Nedir?Hayvanlar aleminin memeliler sınıfında yer alan alageyikler, çift toynaklılar takımına aittir. Bilimsel adı ile Cervidae yani Geyikgiller familyasına mensuptur. Alageyikler özellikle farklı boynuz yapıları ile dikkat çekmektedir. Diğer geyik türlerinin dallanmış boynuzlarından farklı olarak alageyiklerin boynuzları uzun, dik ve uçları yassı kürek şeklinde uzanmış biçimde şekil almaktadır. Alageyiklerin boynuzları yaklaşık 2 yaşında çıkmaya başlar ve 6 yaş civarında gelişimini tamamlayarak yası kürek biçimini alır. Alageyiklerin birçok hikaye ve masala konu edilmesi oldukça estetik yapısı ve adeta bir insan gibi anlamlı bakan iri gözlerinden ileri gelmektedir. Alageyikler özellikle doğal ortamında yetiştiği bölgelerde halk tarafından korunmakta ve sahip çıkılmaktadır.

Alageyiğin Özellikleri Nelerdir?

Alageyiğin Özellikleri Nelerdir?Alageyiklerin renkleri etraflarındaki çevre ile ilişkili şekilde değişiklik gösterebilmektedir. Genellikle benekli oldukları bilinse de kızılçam ormanlarında yetişen alageyiklerin tamamen koyu kahve renkte olabildikleri de bilinir. Genellikle dağ eteklerinde ve çam ormanlarında barınan alageyikler ortalama 12 yıl yaşamaktadırlar. İyi birer tırmanıcı olmadıkları için orman hayatı onlar için daha elverişlidir. Genellikle gündüzleri dinlenmeyi tercih eden alageyikler avlanmak için akşam vakitlerini tercih ederler. Alageyiklerin görme duyuları diğer geyik türlerine nazaran daha gelişmiş bir boyuttadır. Bu nedenle sabit cisim ve hayvanları fark etme yeteneğine de sahip oldukları bilinir. Ormanda yaşayan alageyiklerin temel besin maddeleri otlar ve ağaç kabuklarından oluşur ancak zaman zaman küçük hayvan ve böcekleri yedikleri de görülebilmektedir.

Alageyik Türleri Nelerdir?

Alageyik Türleri Nelerdir?Geyik familyasının alt ailelerinden olan alageyiklerin de kendi içerisinde iki türü bulunmaktadır. Bunlar; Anadolu Alageyiği ve İran Alageyiği olarak bilinmektedir. İran alageyiklerinin anavatanı İran’ın batı kesimi olup sayıları oldukça az ve türleri tükenme tehlikesi ile karşı karşıya bulunmaktadır. Anadolu alageyiğinin ise en saf hali Antalya’da bulunur, burada yetiştirilen alageyikler insan eli ile Avrupa’ya taşınmıştır. Anadolu alageyiğinin her mevsim sürekli olarak gözlenebildiği yer Antalya’da bulunan Termessos Milli Parkı'dır. Buna ek olarak Mersin çevresi ve Bolu civarlarında da bir miktar alageyik varlığı bilinmektedir.

Alageyiğin Bilimsel Sınıflandırması

Alageyiğin Bilimsel SınıflandırmasıAlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mamaila (Memeliler)
Takım: Artiodactyla (Çift toynaklılar)
Familya: Cervidae (Geyikgiller)
Cins: Dama
Tür: Dama Dama

Okur Yorumları