B12 Vitamini ve Önemi Nedir? Hangi Besinlerde Bulunur? Eksikliğinde Ne Olur?

B12 Vitamini ve Önemi Nedir? Hangi Besinlerde Bulunur? Eksikliğinde Ne Olur?

B12 vitamini sıklıkla adını duyduğumuz ve birçok kişinin vücudunda eksik olan bir vitamindir. Suda eriyen B12 vitamininin diğer adı kobalamindir. Eğer bir kişide B12 vitamini eksikliği varsa; unutkanlık, halsizlik, yorgunluk ve kansızlık gibi belirtiler baş gösterir. Bu vitamin vücudumuzda karaciğer ve böbrek gibi organlarda depolanır. Son derece önemli bir yere sahip olan B12 vitamininin hangi besinlerde bulunduğunu sizler için detaylıca araştırdık.

Yasemin Saygın

Vücudun sinir sistemi mekanizmasına yararları ile bilinen ve diğer ismi kobalamin olan B12 vitamini, eksikliğinde pek çok sağlık sorununa yol açabilecek düzeyde öneme sahip bir vitamindir. B12 vitamininin besinler aracılığı ile yeterince alınamaması durumunda sağlık sorunları ile eksikliğini belli eder. En çok halsizlik, yorgunluk ve kansızlık gibi sorunların kaynağı B12 vitamininin eksikliğidir.

Kırmızı ette en çok bulunduğu bilinen B12 vitamininin aynı zamanda bağışıklık sistemine müthiş yararları bulunmaktadır. Yapılan testler sonucunda pek çok kişi de B12 vitamini eksikliği görülse de kişiler tarafından bu durum çok da fazla önemsenmez.

[renkbox baslik="Fosfor Nedir? Özellikleri, Kullanım Alanları ve Çıkarıldığı Yerler
" link="https://bilgihanem.com/fosfor-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/04/fosfor-nedir-ozellikleri-kullanim-alanlari-ve-cikarildigi-yerler.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]

Ama faydaları ve eksikliğinde oluşabilecek risklerin farkında olunduğunda bu vitaminin vücut için ne kadar gerekli olduğunu anlamak mümkündür. Suda erime özelliğine sahip olan B12 vitamini karaciğer ve böbrek gibi organlarda depolanır ve kan üretimi, beyin fonksiyonları ve üremede vücudun ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

B12 Vitamini Nedir?

B12 Vitamini Nedir?B12 vitamini kobalt minerali bakımından zengin olan ve suda eriyebilen bir vitamindir. Sebze türü yiyecekler B12 vitamini çok fazla içermedikleri için vejeteryen beslenme şeklini seçenlerde B12 vitamini eksikliği sıklıkla görülür. Diğer yandan yaşlılarda B12 vitamini eksikliğini çok yaşayan gruba girmektedirler. Yaşın ilerlemesi ile birlikte vücuttaki kobalamin miktarının düşüşü, yaşlılarda belirgin şekilde B12 vitamini eksikliği belirtilerinin görülmesine neden olur.

B12 Vitamininin Önemi Nedir?

B12 Vitamininin Önemi Nedir?B12 vitamini yiyecekler yoluyla vücuda girmesi mümkün olan ve vücudun direnci ve sağlığı için oldukça büyük öneme sahip bir vitamindir. Aşırı yorgunluk, sebepsiz sinirlilik hali ve kilo kaybı ya da şişmanlık gibi yan etkileri görülmektedir. Bu noktada sinir hücrelerinin onarılmasında oldukça önemli bir yere sahip olan B12 vitamini depresyona karşı da daha dayanıklı olmayı sağlamaktadır.

Her yaştan bireyin en çok risk altında olduğu kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu niteliktedir. Hücre üretiminde etkin rol oynayan B12 vitamini, saç ve cilt sağlığı için de olmazsa olmazlardan biridir. B12 vitamini karbonhidratları enerjiye çevirme özelliği ile vücudun şeker isteğini minimuma indirerek beynin ihtiyacı olan şeker miktarını da düzenlediği için hafızayı güçlendirme faydasına da sahiptir.

Bunların yanında B12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin üretimi için önemlidir. Eğer vücutta bu vitaminin eksikliği fark edilir ve önlem alınmadan bu eksiklik devam ederse, hiç de istenmeyen kalıcı sinir sistemi hasarları doğabilir.

B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?Vücutta kendi kendine oluşma imkanı olmayan B12 vitaminini alma yolu sadece besinlerden geçiyor. Etkili ve dengeli bir beslenme şekli ile vitamin ve mineraller açısından zengin beslenmek sağlıklı olmanın ilk kurallarından biridir. Kırmızı ette çok fazla miktarda B12 vitamini bulunmaktadır. Diğer yandan yenebilen tüm deniz canlıları başta olmak üzere, istiridye, karides ve midye gibi kabuklu deniz canlılarından B12 vitamini ihtiyacını karşılamak daha çok mümkündür. B12 vitaminini aynı zamanda süt, peynir, ayran, kefir ve yoğurt gibi süt ürünlerinden karşılamak mümkündür. Ancak B12 vitamini bulunan yiyeceklerden bu vitamin ihtiyacını doğru bir şekilde karşılamak ve emilimi artırmak için sağlıklı pişirme ve tüketme yöntemleri tercih edilmelidir.

B12 Vitamini Eksikliğinde Ne Olur?

B12 Vitamini Eksikliğinde Ne Olur?Vücudun metabolizmasına doğrudan etki eden B12 vitamini vücutta yeteri kadar mutlaka bulunması gereken vitaminlerden biridir. Eksikliğinde en hafif yaşanabilecek sağlık sorunları, halsizlik ve kansızlık gibi sorunlar olsa da, B12 vitamini eksikliği daha ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilmektedir. Alyuvarların yeterli olgunluğa ulaşmasında önemli rol oynayan B12 vitamini eksikliğinde aşırı kilo kaybına neden olmaktadır.

Ayrıca vücut için diğer önemli bir vitamin olan demir eksikliğini de beraberinde getirmesi sonucunda, bağışıklık sisteminin çökmesi söz konusudur ve böyle durumda olan bir kişi de her türlü hastalığa açık bir halde demektir. Bir de B12 vitamini eksikliğine yol açan durumlar vardır, bunlara da değinmeden geçmeyelim. Çok fazla alkol tüketimi, çölyak hastalığı, gastrit ve bağırsak parazitleri gibi durumlar vücutta bu vitaminin eksikliğine yol açabilir.

B12 Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?

B12 vitamini eksikliğinde başta halsizlik, yorgunluk, kansızlık ve kalp çarpıntısı olmak üzere birçok belirti ortaya çıkmaktadır Bu belirtiler sonucunda gereken önemleri almadığınızda daha ciddi hastalıklara davetiye çıkarmış sayılırsınız. Peki, B12 vitamini vücudumuzda eksikse bunu nasıl giderebilir, nasıl tamamlayabiliriz?

Öncelikle B12 vitamini eksikliğinin ilk belirtisinin unutkanlık olduğu sanılır ve insanlar herhangi bir şeyi üst üste unutmaya başladığında kendilerince bir tedavi yöntemi uygulamaya koyulurlar. Bunların en başında da eczanelerden alınan takviye vitaminler gelmektedir. Siz bu yanılgıya asla düşmeyin. Doktora gidip kan tahlili yaptırmadan, değerlerinizi ölçtürmeden başınıza buyruk ilaç kullanmayın.

[renkbox baslik="Trüf Mantarı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/truf-mantari-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/11/truf-mantari-nedir-nasil-kullanilir.jpg" renk="kahve" yenisekme="hayir"][/renkbox]

B12 eksikliğini tamamlamak için sizin yapabileceğiniz en güzel yol beslenme düzeninine dikkat etmektir. Yukarıda saydığımız gıdaları daha sık fakat aşırya kaçmadan tüketmeye çalışın. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri söz konusu besinleri nasıl ve ne şekilde tükettiğinizdir. Örneğin kırmızı ette fazla miktarda B12 bulunduğunu söyledik. Uzmanlar çok fazla pişirmeden yenmesini önermektedir. Yine saydığımız diğer besinlerde de bu şekilde ideal olanı öğrenip uygulamaya çalışmalısınız.

Halk arasında B12 vitamini eksikliği direkt unutkanlık sebebidir hatta bu nedenle alzheimer hastalığı ile karıştırılır. Oysaki çok daha farklı sağlık sorunlarının sebebi olan B12 vitamini eksikliği, daha birçok önemli ve ciddi belirti vermektedir.
Ne sıklıkla doktora gidiyor veya kan değerlerinizi ölçtürüyorsunuz?
Yapmanız gereken bir şeyi unuttuğunuz oluyor mu?
Uykunuzu almış ve dinlenmiş olmanıza rağmen kendinizde halsizlik hisediyor musunuz?
B12 vitamini eksikliğini hangi gıdaları tükterek tamamladınız?
Sizce B12 vitamini en çok hangi gıdalarda bulunmaktadır?
B12 vitamini eksikliğiniz olduğu durumlarda uzman yardımı alıyor musunuz?
Kefirin içerisinde B12 vitamininin bulunduğunu biliyor muydunuz?



Okur Yorumları
  1. Doktor bana da B12 vitamini eksikliği olduğunu söyledi. Bakalım ilaç kullanıyorum umuyorum düzelir.

  2. Ben B12 vitaini eksikliğimi süt ve ürünleri tüketerek tamamladım. En çok da kefiri öneririm, sadece buna değil her şeye iyi geliyor.