Bambu Ağacı Nedir? Özellikleri Nelerdir? Ne işe yarar?

Bambu Ağacı Nedir? Özellikleri Nelerdir? Ne işe yarar?

Yetiştirilmesi sabır ve oldukça uzun bir süreç gerektiren bambu ağacı, son yıllarda kullandığımız birçok eşyanın ana malzemesi konumuna geldi. Bambu ağacının özellikleri, bakımı ve hangi alanlarda, nasıl kullanıldığına dair detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Yasemin Saygın

Bambu bitkisi, Buğdaygiller familyasına dâhil olan ve birbirinden oldukça farklı görünen birçok türden oluşan bir bitkidir. Bambu insanoğlunun birçok alanda işine yaramakta ve kullanılmaktadır. Özellikle, son yıllarda ortaya çıkan bambu trendi ile ev dekorasyonunda sıkça kullanılma başlanmıştır. Asya’da, Kuzey ve Güney Amerika’da ve Afrika’da yetişirler.

Görülen en büyük bambu türü 80 cm kalınlığında ve 38 metre uzunluğundadır. Bazı bambu türleri çok seyrek olarak çiçek verebilir. Bambular iki farklı tipe ayrılırlar. Birincisi; ağaç gibi büyüyen, tahtalaşan bir kabuğa sahip, ince yapraklı fakat oldukça büyük çiçekler veren bambulardır. İkinci ise; ot gibi büyüyen, boyları bir metreden fazla uzamayan ince zayıf türdür.

[renkbox baslik="Safran Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/safran-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/safran-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="mor" yenisekme="evet"][/renkbox]

Esneklikleri sayesinde kırılmaya müsait bir yapıları vardır. Bambular gıda, kıyafet, mobilya, inşaat malzemelerine kadar çeşitli birçok alanda kullanılabilir. Çin ve Japonya’nın en önemli gelir kaynaklarından biri olan bu bitkinin yetiştiriciliği tamamen sabır isteyen bir iştir. Ekildikten sonra beş yıl boyunca uyur halde kalan tohum, ancak beş yıl sonunda yeşerir ve büyümeye başlar. Ancak filizlenmeye başladıktan sonra büyüme hızı oldukça yüksek olan bitki, kısa bir süre içerisinde metrelerce uzunluğa ulaşmaktadır.

Bambu Ağacı Nedir?

Bambu Ağacı Nedir?Bambu, sıcak ülkelerde yetişen, mobilya, merdiven, baston yapımı gibi birçok alanla kullanılan bir tür kamıştır. Hint kamışı olarak da bilinir. Bambu dünya üzerinde en çok tropikal iklim bölgelerinde yetişir.

Toprağın altında kalan kalın bir gövdesi vardır ve dallanarak büyür. Bu gövdelerin uzunluğu türüne göre değişkenlik göstermektedir. Şerit görünümündeki yaprakları, yaşlı bitkilerde dallardan, genç olanlarında ise gövdeden çıkar. Bambular uzun ömürlü bitkilerdir. 120 yıla kadar yaşayan türlerine rastlanabilir.

Bilimsel adı  Bambusoideae olan bitkinin 1300’den fazla türü olduğu bilinmektedir. Bambuseae adı verilen türü ince yapraklı, ağaç gibi büyüyen ve odunlaşan bir özelliğe sahiptir. Yaprakları ince olmasına rağmen oldukça geniştir. Bu türler büyümede oldukça başarılıdır.

38 metreye kadar uzayan bu ağaçların kırılma olasılıkları çok düşüktür. Kırılmaya karşı dayanıklı olmalarını ise esneklik özelliğine borçludurlar. Dünyada çok eski yıllardan bu yana yetiştirilen ve birçok alanda kullanılan bitki, ülkemizde 2000’li yılların başlarında popüler olmaya başlamıştır.

Asya ülkelerine kıyasla Türkiye’de kullanım oranı yine de düşük olan bambular; esneklik, hava geçirmesi ve sağlamlık gibi özellikleri sebebiyle müzik aletleri, tekstil ürünleri, masa-sandalye yapımı olmak üzere birçok alanda tercih edilir hale gelmiştir.

Bambu Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Bambu Ağacının Özellikleri Nelerdir?Bambu bitkisi dayanıklı bir yapıya sahiptir. Dayanıklı yapıları sayesinde uzun yıllar yaşayabilirler. Küçük ve bodur olan türleri olduğu gibi oldukça büyük türleri de vardır. Dayanıklı olmaları dışında bambular uzun yıllar yaşayabilen bitkilerdir.

Tarih boyunca hemen her alanda insanların işine yarayan bitkilerden biri olmuştur. Diğer bitkilere göre karbondioksit emilimini daha fazla yaptıklarından ormanlar için de en yararlı ağaçlardan biri konumundadır.

Bilim insanları yüksek oranda oksijen üretip salan bambuların küresel ısınmaya karşı alınacak önlemler açısından çok önemli olduğunu vurgulamaktadır. Uzakdoğu ülkelerinin bol yağışlı ikliminde çok rahat yetişen bu ağaçlar, diğer bitkilere göre dört kat daha fazla karbondioksit emmektedir.

Kullanımının gittikçe yaygınlaşması endüstriyel anlamda yetiştiriciliğinin de artmasına, bu da aynı zamanda çevre ve doğanın yararına olmaktadır. Bu ağaçların daha çok yetiştirilmesi ve herkesin bu konuda bilinçlendirilmesi önerilmektedir.

Binden fazla türü olan bitkinin bazı türleri çok kısa bir süre içerisinde kendiliğinden yetişmektedir. Ancak bazı türleri uzun bir zamanı ve çabayı gerektirmektedir.

Bitkinin bazı türlerinin çiçekleri 65-120 yıl sonra açmaktadır. Dünyanın en hızlı büyüyen bitkisi olma özelliğine sahiptir. Güçlü bir kök yapısına sahip olan bitki erozyona karşı koruma sağlar. Genç sürgünleri bazı toksik maddeleri içerdiğinden direkt kullanımı önerilmemektedir.

Eski çağlardan bu yana halk arasında bazı enfeksiyonların geçirilmesi ve yaraların tedavi edilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar çelikten daha güçlü bir yapıya sahip olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle; inşaat, mobilya, yer döşemeler, ev duvarları, kask ve bisiklet üretimi gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Bambu Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Bambu Ağacı Nasıl Yetiştirilir?Bambu bitkisini yetiştirmek için diğer bitkilerde olduğu gibi dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır.

  • Bambu bitkisi güneş ışığını sever ve rahatça büyümek için güneşe ihtiyaç duyar.
  • Tohum şeklinde ekilirse vazgeçmeden düzenli olarak sulama ve gübreleme yapılmalıdır. Fakat filizlenmesi beş yıl gibi uzun bir zaman diliminde gerçekleşebilmektedir
  • Güneş ışığı alan bölgedeki yaprakların güneşe doğru bir eğilimi olur.
  • Evde yetiştirilen bambu bitkisi için aydınlatıcı ışıklarından yararlanılabilir.
  • Yaprakların başka bir cisme temasının olmaması gerekmektedir.
  • Rüzgârdan, soğuk havadan çok çabuk etkilenir.
  • Suda yaşayan bambu bitkisinin suyunu haftada bir kez temiz su ile değiştirmek gerekir.
  • Sararan ve zayıflayan yapraklar koparılıp atılarak daha sağlıklı yetişmesi sağlanır.
  • Hemen hemen her iklime uygun türü bulunmaktadır. Ancak genel itibarıyla suyu ve güneşi seven bir bitkidir.
  • Eğer evinizde yetiştirmek istiyorsanız, en az 45 cm derinliğinde bir saksı kullanmalısınız. Saksı veya vazonun içerisine iri taşlar ve çakıllar konulmalıdır.

Bambu Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Bambu Bitkisi Nasıl Çoğaltılır ?

Bambu küçük parçalara kesilip belirli bir süre suya konarak köklenmesi sağlanmalıdır. Kökünü salmış olan bambu uygun toprak ve uygun saksıya dikilmelidir. Bambunun suda kalan kısımlarını hava akımından korumak amacıyla bir cisimle kapatarak havayla teması kesilmelidir.

Şans bambusu adı verilen türü suda yetişen bitkilerdendir. Kıvrık bir yapıda olan bitkinin iç kısımları boru şeklinde ve boştur. Kıvrık yapısından dolayı dekoratif amaçlı kullanılan şans bambuları daha çok evlerde ve ofislerde karşımıza çıkmaktadır.

Bu bitkiler her ay ortalama 2-3 cm arasında uzamaktadır. Uzamasının daha sağlıklı olması için suyunun haftada bir kez değiştirilmesi gerekmektedir. Hava sıcaklığına göre haftada birden fazla da değiştirilebilir.

Çoğaltma işlemi için uzayan bambular çok küçük olmayan parçalar halinde kesilir. Daha sonra kesilen parçalar kireçsiz bir suya konur ve bekletilir. Suyun üzerinde kalan kısım bir süre sonra filizlenmeye ve uzamaya başlayacaktır. Ancak bu köklenme ve filizlenme süresi boyunca güneş ışığı alan bir yerde olmasına dikkat edilmelidir.

Bambu Ağacı Ne İşe Yarar (Nerelerde Kullanılır)?

Bambu Ağacı Ne İşe Yarar (Nerelerde Kullanılır) ?Ülkemizde bambu yaklaşık olarak 2000’li yıllarda popüler olmaya başlamıştır. Fakat diğer ülkelere kıyasla kullanım sıklığı yine de daha azdır. Çeşitli sektörlerde kullanmak yerine genellikle evde süs bitkisi olarak yetiştirilir.

[renkbox baslik="Damiana Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/damiana-otu-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/11/damiana-otu-nedir-nasil-kullanilir-faydalari-ve-yan-etkileri-nelerdir.jpg" renk="sari" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Eğer evinizde uzun süre yaşamasını istediğiniz bir bitki yetiştirmek isterseniz bambuları tercih edebilirsiniz. Bambu kullanım alanı oldukça geniş olan bir bitki türüdür.

  • Gıda sektöründe, bambunun turşusu kurulur.
  • İnşaat malzemesi olarak kullanılır.
  • Büyük bambuların hafif fakat dayanıklı olanları ev yapımında kullanılır.
  • Bambu ile köprüler yapılabilir, su borusu ve kilometrelerce uzunlukta su hatları yapılabilir. Suya dayanıklı yapısı sayesinde deniz ulaşımında da kullanılmıştır.
  • Tekstil sektöründe de bambunun etkisi oldukça fazladır. Antibakteriyel kumaşlar üretilir.
  • Evlerde bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilebilir.
  • Ev eşyaları yapımında kullanılır. Sepet, perde, şapka, balık oltaları, bardaklar, ceketler gibi eşyalar yapılabilir.
  • Müzik enstrümanları yapımında kullanılır. Çoğunlukla, flütler ve davullar yapılır.
  • Bambulardan silah da yapılabilir. Bambudan mızrak ve ok hortumları yapımında faydalanılmaktadır.
  • Çin ve Jamaika gibi bazı ülkelerde kâğıt üretilir. Bazı bambu türlerinden cila yapımı için kullanılan toz çıkartılır.
  • Nem çekme özelliği çok yüksek olduğundan banyo havlusu ve giyim gibi tekstil alanlarında kullanılmaktadır.
  • Yine hava geçirgenliği çok iyi olduğundan, kıyafetlerin nefes almasını sağlar. Bu özelliği sayesinde ise yazlık kıyafetlerin yapımında kullanılmaktadır.
Bambu ekolojik önemi olan, endüstriyel alanda kullanılan son derece faydalı bir bitkidir. Odunlaşan ağaç formları olduğu kadar daha küçük türleri de mevcuttur.
Bambu yetiştirmeyi hiç denediniz mi? Dikkat edilmesi gereken en önemli kural sizce nedir?
Siz bir bitkinin filizlenmesi için 5 yıl bekler miydiniz?
Bir bitkinin suda ve taşların içerisinde yetişmesine yorumunuz nedir?



Okur Yorumları
  1. DERYA DİNÇ’e cevap: Derya hanım yukarıda ilk yorumunuzda “Allah’ın kainatı 6 günde yarattığı ve 7. gün dinlenme verdiği” gibi çok saçma ve Allahın gazabına sebep olacak bir açıklama yapmışsınız. Allahın sıfatlarında yorulmak hatta çalışmak yoktur. Allah Teala bir şey yaptığında veya yarattığında yorulmaz.Yorulmak yaratılmış olan yani mahluk olan canlılara, insan, cin, hayvanat ve Meleklere mahsustur. Allah CC. bir şey yaratmak için çaba uğraş veya vücut enerjisi sarfetmez. Kur’an ı Kerimde ayette şöyledir. (O bir şeyin olmasını murat ettiğinde ol der o da hemen oluverir.) Başka bir ayette: Gökleri ve yeri yarattık ve bize bir yorgunluk dokunmadı.

  2. Susuz hayat olmaz. Küresel ısınmanın en önemli sorunlarından bir tanesi su kaynaklarının tükenmesidir. Bataklıkların kurutulması, sineklerin, özellikle dişi anofellerin çoğalmasını engeller. Arıtılmış suların havuzlarına ekilecek olan, taşlar içindeki bambular, insan ile yeryüzü arasındaki 7 çakrayı ve içselliği ifade eder.
    7 rakamı Yaradanı kainatı ve dunyayı 6 günde yaratıp 7.günde dinlenme verdiği ile ilgili olan, iç huzuru, iç alemin dış alem ile buluştuğu yaratılmayı, bilinmesini isteyen Allah’ın, insanı özellikle yarattığını, anlatan görüntü gibidir, taşların içindeki bambu.
    Şırıldayan su sesinin, çıkardığı müziğin, zikrine kapılan ve bir sağa, bir sola sallanan, kamışı, Hz. ALİ NİN kuyunun içindeki kamışa Hz. MUHAMMED’ İN verdiği sırrı alandır aslında, buğdaygillerden olan bambu…..
    Allah’ı zikrederken, Alak suresini ve İnsan suresini indiren, Allaha, bambunun verdiği cevaptır, suyun içindeki, imtihan…..
    Yaratılışı sesidir, sizleri bir damla su ve bir çiğnemlik et parçasından Yarattık, diyen Kuran ayetlerinin, sabırla dolu 5 yıllık birikiminin 27 m. ye ulaşarak verdiği aşkın adıdır bambu…
    Sevgiyle ve güzelliklerle dolu dolu yaşamak dileğiyle…… Selam olsun..

  3. Sabır nedir ? Önce onu anlamak lazım. Ham olanın pişmesi, pişmiş olanında olgunlaşması manalarını taşır sufizmde. Buna birçok yorum eklenebilir fakat önemli olan bu yorumları ekleyenkerin, kendi hayatlarındaki çizgiyi, ne şekilde uygulayabildikleri ve sabır değirmeniyle öğütebildikleridir…….. Sabır, öfkeli anların zaman sürelerinin kısaltılıp, balla tatlandırıldığı, bekleme süresinin, mutluluğa,yansıdığı o sırrın, ortaya çıktığı andır. Ben, bambu yetiştirmedim, yetiştirmiş ve büyütmüş olsaydım, projeleri in beş yıl içinde ülkeye bol bol artarak çoğalarak bereketlenerek, tüm insanlığın kullanımına, özellikle çocuk, genç ve kadınların eğitim öğrenim tarım sağlık güvenlik ulaşım hazine olarak adaletli şekilde dönmesini ve beni bulmasını, mutluluk ve huzur ile karşılardım.
    O hergün büyüdükçe, insanlık adına büyüsün ve gezegeni ize bol bol oksijen ile nefes getirsin diye, her gün onunla sohbet eder, gözyaşlarımı paylaşırdım.
    Biz insan olarak bugün varız, yarın yokuz, diğer atalarımız gibi elbet birgün toprak olacağız, aslolan, giderken ne götürdüğümüz, nasıl yaşadığımızdır,bambu ağaçlarının altında……. Sevgiyle büyüyerek devam edin yaşantınıza……