paylaşım

Bıttım Sabunu Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bıttım otu veya bilinen diğer adıyla menengiç veya çitlenbik bitkisinin yağından elde dilen bıttım sabunu, birçok yerde kelliğe çözüm olarak nitelendirilmektedir. Menengiç bitkisi ülkemizde, Güney Doğu Anadolu bölgesinde yetişmektedir. Özellikle saç dökülmesine karşı olumlu etkileri olan bıttım sabununun cilt için de birçok faydaları bulunmaktadır. Hakkında yazılan bilgilere göre ise, çok eski zamanlarda kuşların yaralarını geçirmek için, bıttım sabunundan faydalanıldığı bilinmektedir.

REKLAM
REKLAM

Doğal bir sabun çeşidi olan bıttım sabunu, ilginç ismi ile dikkat çekerken, faydaları da kullanım açısından oldukça ilgi görmesine neden olmaktadır. Ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde daha çok elde edilen bu doğal sabunun, Mardin ve Siirt yörelerinde etkin bir şekilde üretimi yapılmaktadır.

Yabani fıstık yani menengiç bitkisinden elde edilen bıttım sabununun, Ege ve Akdeniz bölgeleri başta olmak üzere Türkiye’nin birçok noktasında üretimi yapılmaktadır.

Bıttım sabunu elde etmek için geleneksel yöntemleri elden bırakmayan yerler, yabani fıstıktan elde ettikleri bıttım sabununu sağlık ve güzellik için satışa sunmaktadır. Birçok bölgede menengiç olarak adlandırılan yabani fıstık yağından elde edilen bıttım sabunu cilt ve saç bakımı için son derece faydalı ve etkili olan doğal bir üründür. Aynı zamanda bıttım sabununun ham maddesi olan yabani fıstık içindeki faydalı bileşenler vücudun mikroplardan arınması için kullanılmaktadır.

Bıttım Sabunu Nedir?

Bıttım Sabunu Nedir?Bıttım sabunu genel olarak birçok cilt tipine uyumlu özellik gösteren bir sabun türüdür. Genellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetişen menengiç veya çitlenbik adıyla bildiğimiz bitkinin yağından elde edilerek yapılmaktadır. Menengiç hakkında detaylı bilgileri daha önce sizlerle paylaşmıştık. Cilt temizliği için önerilmekte ve özellikle yüz bölgesinde oluşan siyah nokta ve aknelerin yok olmasında etkilidir. Rivayete göre faydaları çok eski dönemlerden itibaren keşfedilmiş olan menengiçin reçinesinden, kuşların yaralarını iyileştirmek için faydalanılırmış. Saç derisi için bilhassa kullanımı önerilen bıttım sabunu, saç dökülmesi ve kepek gibi ciddi saç sorunları ile başa çıkmak için doğal bir tedavi olanağı sunmaktadır.

Bıttım Sabununun Özellikleri Nelerdir?

Bıttım Sabununun Özellikleri Nelerdir?Sabun formuna getirilen yabani fıstık yağının sağlık ve güzellik için kullanım şekli son derece kolaydır. Saç dökülmesi ve kepek için kullanılacağı takdirde, klasik sabun kullanır gibi saçın köpürtülerek kullanılması gerekmektedir. Aynı şekilde cilt temizliği için kullanılmak istendiğinde köpürtülerek cildin yıkanması ve bol su ile durulanması, cildin daha parlak ve pürüzsüz olmasını sağlayacaktır. Doğal içeriği sayesinde doğal bir mikrop öldürücü olan bıttım sabunu saç derisi için kullanıldığında saçtaki mikrop ve bakterilerin yok olmasını sağlayarak saçların daha yumuşak ve sağlıklı olmasını sağlar.

Bıttım Sabununun Faydaları Nelerdir?

Bıttım Sabununun Faydaları Nelerdir?Faydaları şüphesiz olan ve vücudun her bölgesi için kullanımı uygun olan bıttım sabunu, cilt ve saç bakımında genellikle tercih edilmektedir. Yeşil renkte olmasının yanında iri bir şekilde üretilen doğal sabun, aktarlarda parçalanarak istenilen boyutlarda satılmaktadır. İleri düzeyde yaşanan saç dökülmeleri için bıttım sabunundan faydalanmak hem düşük maliyetli hem de kesin sonuç veren bir yöntemdir. Ayrıca çeşitli yöntemlerle kepeği bir türlü yok edemeyen kişiler de bıttım sabunu kullanarak kısa sürede etkisini görebilirler. Etkisi kesin olmamakla birlikte kullanan bazı kişiler beyazlaşmış saçların tekrardan eski rengini aldığını ifade etmektedir. Bu sonuç için yaklaşık 8 ay bıttım sabunu kullanılması gerekmektedir.

Bıttım Sabununun Yan Etkileri Nelerdir?

Bıttım Sabununun Yan Etkileri Nelerdir?Bıttım sabunu kozmetik firmaları tarafından üretilen sabunlar gibi olmayıp, cilt sağlığı için zararlı kimyasal ya da maddeler karıştırılmadan üretilmektedir. Bıttım ağacının fıstıklarından elde edilen sabun genellikle saç sorunlarına karşı doğal çözüm arayan kişiler tarafından kullanılmaktadır. Eylül ve Ekim aylarında Siirt yöresinde yetişen bıttım meyveleri, gerekli işlemlerden geçirildikten sonra sabun haline getirilerek aktar ve doğal ürün satan yerlerde satılmaktadır. Faydalarının yanı sıra, hoş kokusu, cildi ve saçları yumuşacık yapan etkisi ile doğallıktan yana olan herkes mutlaka bıttım sabunu kullanmalıdır.

Yorumlar


Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir