Canan Karatay Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Canan Karatay Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Ezber bozan önerileri ve şaşırtıcı yorumlarıyla sık sık gündeme gelen Canan Karatay’ı ne kadar iyi tanıyorsunuz? İşte tartışmalı kişiliği ve kimi zaman güldüren kimi zaman da hayretlere düşüren yorumlarıyla Türkiye’nin ünlü profesörü hakkında merak ettiklerinizi öğreneceğiniz yazı!

Erkan Karaca

Yaptığı açıklamalar ve tartışma yaratan önerileriyle sık sık gündeme gelen Canan Karatay için Türkiye’nin en ünlü profesörlerindendir demek doğru olacaktır. Zira kendisi, gerek katıldığı televizyon programları gerekse basına verdiği röportajlarıyla bütün ülkenin tanıdığı bir isim haline gelmiştir.

Yorumları yüzünden kimi zaman sorun yaşasa da fikirlerini söylemekten hiçbir zaman çekinmeyen Prof. Dr. Canan Karatay, eğitimi, başarıları ve kitaplarıyla da ilgi çeken bir uzmandır. 1943 Elazığ doğumlu Karatay, 1961 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur.

[renkbox baslik="İlber Ortaylı Kimdir? Hayatı ve Eserleri" link="https://bilgihanem.com/ilber-ortayli-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/03/ilber-ortayli-kimdir-hayati-ve-eserleri.jpg" renk="kahve" yenisekme="evet"][/renkbox]

Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü kurucularından olup hala Onursal Öğretim Üyesi unvanını taşıyan Ali Başak Karatay’la evlidir ve Mehmet Rahmi Karatay adında bir oğlu vardır. Canan Karatay kimdir sorusuna kısaca cevap verdikten sonra şimdi gelin ünlü hekim hakkındaki detaylara geçelim.

Canan Karatay Kimdir?

Canan Karatay Kimdir?2 Mart 1943 yılında Elazığ’da dünyaya gelen Canan Karatay, Türkiye’nin en çok ses getiren ve en çok konuşulan uzmanları arasındadır. Kalp ve İç Hastalıkları alanında ihtisas yapmış olan Karatay aynı zamanda ülkenin ilk sağlık üniversitesi niteliğine sahip olan İstanbul Bilim Üniversitesi’nin eski rektörüdür.

Kariyeri boyunca yurt içi ve yurt dışı olmak üzere pek çok kurumda görev yapan Karatay, Türkiye'de ilk kez uyluk atar damarı yoluyla koroner anjiografi yapan doktor olma unvanını da taşımaktadır. Hormonların salgılanma sürelerine göre vücudu izleyen Karatay, hazırladığı diyet programları ile kendi teorisini geliştirmiştir.

Birçok bilimsel kuruluşa üye olan ünlü profesör, Türkiye’nin gündemine de bu diyet programları ile oturmuştur. Zira kendisi yıllardır süregelen diyet programlarının aksi yönde listeler hazırlamış, “az az ve sık sık yemek” gibi tabulaşmış önerilerin yanlış olduğunu savunmuştur. Canan Karatay’ın ne gibi önerileri olduğunu, zayıflama vaadi verdiği programları öğrenmek için Canan Karatay diyeti nedir, nasıl yapılır başlıklı yazımızı okumanızı öneririz.

Canan Karatay’ın Hayatı

Canan Karatay’ın HayatıCanan Karatay, 2 Mart 1943’te Elazığ’da ailesinin 4 kız çocuğundan ikincisi olarak dünyaya geldi. Annesi aslen Harputlu olan Vasfiye Efendigil fizik öğretmeni, babası Ömer Naimi Efendigil ise avukattı. Eğitim hayatına çocukluğunun ilk yıllarını geçirdiği Elazığ’da başlayan Canan Karatay, ilkokulun ardından İstanbul Üsküdar Amerikan Kız Lisesi’ne gitti ve burada yatılı olarak okudu.

Liseden 1961 yılında mezun olan Canan Karatay, aynı yıl girdiği İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1967 yılında mezun oldu. Üniversite yıllarında farklı şehirlerde gönüllü olarak çalışmalara katıldı. Mezuniyetinin ardından İstanbul Tıp Fakültesi Kliniği’nde iç hastalıkları uzmanı olarak ihtisasını tamamlayan Karatay, uzmanlık eğitimi için yurt dışına çıktı.

İngiliz hükümetinden aldığı bursla Liverpool Regional Cardiac Center'da kardiyoloji alanında uzmanlık eğitimi almaya başladı. 1974 ile 1976 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniği’nde baş asistanlık yaptı. Kalıcı ve geçici kalp pili implantasyonu tekniği başarıyla uygulayarak, Koroner Yoğun Bakım'da “Vena Subklavya Ponksiyon” tekniğini geliştirdi.

1976 ile 1978 yılları arasında yeniden yurt dışında göre yapan Karatay, bu dönemde Christiaan Barnarnd isimli ünlü uzmanın ekibinde çalıştı. Christiaan Barnarnd’ın dünyada ilk kez kalp nakli ameliyatı gerçekleştiren doktor olduğunu ayrıca belirtelim.

Güney Afrika Cape Town Üniversitesi Groote Schuur isimli hastanede Barnarnd’ın ekibinde çalışan Karatay, kalp nakli yapılmış hastalar üzerine tez yazarak 1979 yılında doçent oldu ve aynı yıl Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü kurucularından Ali Başak Karatay’la evlendi.

İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde, Cape Town'da eğitimini gördüğü femoral arter yolu kullanılarak yapılan koroner anjiyografi tekniğini (Judgkin tekniği) ilk kez ülkemizde uyguladı ve bu uygulamayı Türkiye’ye kabul ettirdi. 1979 ve 1980’de Toros Aladağlar’da ve Tunceli Munzur Dağları’ndaki köylerde kalp hastalıkları taramaları yaptı. Rahatsızlığı olanların İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’nde tedavi edilmelerini sağladı.

1986 yılına kadar aynı enstitüde kardiyolog olarak çalıştı. 1987’deyse eşinin çalışmaları nedeniyle Ali Başak Karatay’la birlikte New York’ta bulunan üniversite şehri Syracuse’a gitti. Burada bulunduğu zaman diliminde de konferansları ve makaleleri ile birlikte çalışmalarına devam etti.

[renkbox baslik="Halil İnalcık Kimdir? Hayatı ve Eserleri" link="https://bilgihanem.com/halil-inalcik-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/halil-inalcik-kimdir-hayati-ve-eserleri.jpg" renk="mavi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

İlaveten; 1987 ile 1995 yılları arasında State University of New York Health Science’de çeşitli araştırmalar yaptı. 1998’de İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’nde İç ve Kalp Hastalıkları alanında profesör unvanını aldı. 1997 ile 2002 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi’nde, 2002 ile 2006 yılları arasında ise Kadir Has Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 2000’de çalışmaları sayesinde European Cardiologist diplomasını aldı.

2006 – 2010 yılları arasında da Türkiye’nin ilk sağlık üniversitesi olan İstanbul Bilim Üniversitesi’nde rektörlük yaptı. 2012’de ise Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi’nde İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Profesörü olarak görev yapmaya başlamıştır. Canan Karatay’ın üye olduğu ve organizasyonlara aktif olarak katıldığı pek çok bilimsel kuruluş bulunmaktadır. Ayrıca kendisi ilki 2011’de olmak üzere 7 tane kitap kaleme almıştır.

Canan Karatay’ın Eserleri

Canan Karatay’ın EserleriKaratay Diyeti isimli ilk kitabını 2011 yılının Nisan ayında çıkartan Canan Karatay, aynı yılın Kasım ayında da Karatay Diyetiyle Yaşam Boyu Sağlık isimli ikinci kitabını çıkartmıştır. Ardından Karatay Mutfağı (Mayıs 2012), Karatay Diyetiyle Obezite ve Diyabete Çözüm Var (Şubat 2013), Karatay Diyetiyle Beslenme Tuzaklarından Kurtuluş Rehberi (Ekim 2013), Anne Adayları ve Hamileler İçin Karatay Diyeti (Nisan 2015) kitapları yayımlanmıştır.

En çok konuşulan Karatay Diyeti isimli kitabında profesör yıllardır uygulanan ve önerilen diyet programlarının aksine sıra dışı tavsiyeler vermiştir. Kitabında hiç zorlanmadan zayıflamanın ve zayıf kalmanın sırrını açıklayan Karatay, bunun sağlıklı bir şekilde nasıl yapılacağını göstermiştir. Neticede kitaplarındaki önerilerini katıldığı televizyon programlarında da veren Karatay, yorumlarıyla büyük yankı uyandırmaktadır.

Hatta bu nedenle hakkında suç duyurusunda bulunulmuş, Karatay yorumları yüzünden mahkemelik olmuştur. Hamilelik döneminde şeker yüklemesi testinin zararlı olduğu, D vitamininin diyabetten koruduğu, çocuklara Türk kahvesi içirilmesinin yararlı olduğu gibi tavsiyeleriyle tüm dikkatleri üzerine çeken Karatay, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği tarafından şikayet edilmiştir. Fakat Cumhuriyet Başsavcılığı Karatay hakkındaki suçlamalar hakkında takipsizlik kararı vermiştir.

Türkiye'nin en tartışmalı isimlerinden biri olan Canan Karatay, yukarıda sizin de gördüğünüz gibi pek çok başarıya imzasını atmış. Ancak verdiği tavsiyelerin kafa karışıklıklarına neden olduğu da yadsınamaz! Yine de Canan Karatay için renkli kişiliğiyle ülkemizin gördüğü en sempatik profesörlerden bir tanesi diyebiliriz. Peki, sizin düşünceniz?
Canan Karatay’ın beslenme ve zayıflama önerileriyle ilgili ne düşünüyorsunuz?
Karatay’ın “az az ve sık sık yemek” önerisine karşı çıkmasına ne diyorsunuz?
Canan Karatay’ın “çocuklar Türk kahvesi içebilir” yorumuna katılıyor musunuz?



Okur Yorumları
  1. Kadın çok doğru şeyler söylüyor. Hepimizin iyiliği için. İyi ki varsın Canan hoca!

  2. Bu kadından çok hoşlanmıyorum ama önerileri gerçekten işe yarıyor.