Ciltteki Siyah Noktalar Neden Oluşur? Nasıl Geçer ve Önlenir?

Ciltteki Siyah Noktalar Neden Oluşur? Nasıl Geçer ve Önlenir?

Siyah noktalar ergenlik döneminden başlayıp, neredeyse hayatımız boyunca yakamızı bırakmayan bir cilt problemidir. Temizlenmediği takdirde ise bu siyah noktalar, kısa sürede sivilceye dönüşür. Hatta uzun süredir var olan siyah noktaların içi boşaltıldığında, deride bir çukurcuk bırakır. Yazımızda siyah noktaların oluşma nedeni, geçirilmesi için ve oluşmaması için yapılması gerekenler hakkında bilgi verilmiştir.

Banu Özekmekçi

Siyah noktanın bilimsel olarak ismi komedondur ve tüm dünya üzerinde en sık rastlanan cilt problemlerinin başında gelir. Cildin üst tabakasının hemen altında yer alan yağ ve biriken kir tabakasının birbirleriyle temasa geçmesi ile oluşur. Başka bir ifadeyle siyah noktalar, oksitlenmiş kir ve ölü hücrelerin ciltteki gözenekleri tıkaması sonucu meydana gelmektedir. Oluşan bu siyah noktaların kesinlikle temizlenmesi gereklidir. Temizlenmediği takdirde siyah nokta kısa sürede sivilceye dönüşür.

Bir cilt problemi olan siyah noktalar cildin sağlıksız, cansız ve mat görünmesine yol açmaktadır. Siyah noktalar genel olarak bazı kozmetik ürünlerin sık kullanılması, cildin yeterince temizlenmemesi durumunda ortaya çıkmaktadır.

[renkbox baslik="Solaryum Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/solaryum-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/11/solaryum-nedir-faydalari-ve-zararlari-nelerdir.jpg" renk="turuncumavi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Ancak bazı sebepler de kişinin kendiyle alakalı değildir. Örneğin adet kanamalarından birkaç gün öncesinde ciltteki siyah nokta ve aknelerde artış olmaktadır. Sebep ne olursa olsun ciltte oluşan siyah noktalar hoş bir görünüm sağlamaz. Cilde sanki kirliymiş hissi veren bu durum kişinin psikolojisini de etkilemektedir. Şimdi gelin hemen herkesin derdi olan siyah noktaları daha detaylı bir şekilde inceleyelim.

Siyah Noktalar Neden Oluşur?

Siyah Noktalar Neden Oluşur?Siyah noktaların oluşmasındaki en önemli sebep aşırı yağ üretimidir. Özellikle ergenlik döneminde hormonların değerlerinde yaşanan dengesizlikler sonucunda yağ bezleri olması gerekenden daha büyük hale gelir ve neticede yağ üretiminde artış görülür. Doğal işleyişe göre oluşan yağlar gözeneklerden dışarı atılmalıdır. Ancak fazla oluştuklarında gözeneklere giden yollar tıkanır.

Tıkanma tam anlamıyla gerçekleşmişse sivilcenin başlangıç aşamasına gelinmiş demektir. Oluşan siyah noktaların tamamı sivilceye dönüşmez ama her sivilce öncesinde mutlaka siyah noktadır. Ciltte yer alan bakteriler tıkanan kanallarda enfeksiyona neden olurlar. Böyle durumlarda sivilceler kırmızı, büyük ve acılıdır. İyileşmeleri ve iz bırakılmadan giderilmeleri zordur. Bu nedenle antibiyotik tedavisi uygulanabilir.

[renkbox baslik="Derideki (Cilt) Çatlaklar Neden Oluşur? Nasıl Önlenir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/derideki-cilt-catlaklar-neden-olusur/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/03/derideki-cilt-catlaklar-neden-olusur-nasil-onlenir-tedavi-yontemleri.jpg" renk="mavi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Siyah noktaların saydığımız bu hormonal durumlar dışında bir de bizim yanlış alışkanlıklarımız sonucu oluşma nedenleri yer almaktadır. Cildin düzenli olarak temizlenmemesi bunların başında gelir. Özellikle her gün makyaj yapan hanımlar, gece yatmadan önce iyice temizlemezlerse, gözeneklerde biriken kimyasallar ve kirler zamanla siyah noktaları oluşturur. Bu yüzden makyaj yapsanız da yapmasanız da, her gece yatmadan önce cilt tipinize uygun bir temizleyici ile yüzünüzü yıkamalı ve ardından nemlendiricinizi uygulamalısınız.

Siyah Noktalar En Sık Ne Zaman Görülür?

 Siyah Noktalar En Sık Ne Zaman Görülür?

Siyah noktalar hepimizin yüzünde veya sırtında mutlaka olur. Kişiye göre bazılarının çene bölgesinde, bazılarının burun kanatlarında, bazılarının ise dekolte kısmında yoğunlaşmaktadır. Ancak bunların da yoğun oldukları dönemler farklı şekildedir. Peki, ciltteki siyah noktalar en sık hangi dönemlerde ortaya çıkar?

  • Çok sık kozmetik ürünler kullanıldığı zamanlarda cilt gözenekleri tıkanabilir ve böylelikle siyah noktalar oluşabilir.
  • Kadınlarda regl döneminin öncesinde hormon değişikliklerine bağlı olarak siyah noktalarda artış görülür.
  • Ergenlik dönemi, siyah noktaların oluşmasında etkili olan tüm zeminlerin hazırlandığı bir dönemdir.
  • Cilt hassasiyeti olan kişilerde yaz günlerinde güneş ışığına aşırı maruz kalmak siyah noktalarda artışa neden olabilecek bir durumdur.

Siyah Noktaların Oluşmaması için Neler Yapılmalıdır?

Siyah Noktaların Oluşmaması için Neler Yapılmalıdır ?

Siyah noktaların sebeplerinden detaylıca bahsettik. Bunları bildiğiniz takdirde almanız gereken önlemleri de kendiniz çıkarabilirsiniz aslında. Yine de toparlayacak olursak, cildimizde siyah noktaların oluşmasını önlemek için şunlara dikkat etmeliyiz;

  • Günlük cilt bakımına dikkat edilmelidir. Mutlaka günlük olarak peeling gibi etkili temizleme ürünleri ile cilt temizlenmeli, ölü hücrelerden arındırmalıdır. Böylelikle ölü derilerden arınan cilt tıkanmaktan da kurtulur.
  • Haftalık ya da aylık olarak cilt bakımınızı yapmalısınız. Bunun için uygun maskeler ve evde hazırlanan tonikleri uygulayabilir veya güvenilir bir güzellik merkezinde detaylı cilt bakımı yaptırabilirsiniz.
  • Beslenmenize dikkat etmelisiniz. Aşırı yağlı besinlerden uzak durarak yağ artışının önüne geçebilirsiniz.

Siyah Noktalar Nasıl Geçer?

Siyah Noktalar Nasıl Geçer?Siyah noktalar görüldüğü anda temizlenmeli, tıkanan kanallar açılmalıdır. Bunun için etkisine göre günlük veya haftalık peelingler uygulanabilir. Kesinlikle tırnakla müdahale edilmemeli, sıkılmamalıdır.

Buhar Banyosu Uygulanışı

Buhar banyosu, siyah noktalar için kolay ve etkili bir tedavidir. Bunun için bir kabın içinde bir miktar su kaynatın. Kaynayan suyun üzerine eğilip üzerinize havlu alın. Böylece su buharı cilde etki edecektir. Buhar, tıkanan gözenekleri genişletir ve temizlenmesini kolaylaştırır. Ancak temizlerken kesinlikle elle müdahale etmemelisiniz. Kulak çöpü işinize yarayacaktır. Buhar banyosundan sonra bir tane klasik enjektör edinin ve iğnesini çıkartın. Siyah noktanın tam üzerine iğnesiz enjektörü bastırın. Siyah noktalar kolaylıkla enjektörün içerisine dolacaktır. Sonrasında mutlaka iyi bir temizleme ürünü ile cildi temizleyip yıkayın. Ve yine temiz bir havlu ile kurulayın. Ardından nem dengesi sağlayan bir kremi cildinize sürebilirsiniz.

Yoğurt ve Limon Kürü Uygulanışı

Bitkisel çözümler her zaman iyi bir alternatiftir. Derin bir kâse içerisine biraz yoğurt koyun ve üstüne limon sıkın. Kaşıkla bir miktar karıştırın. Karışımı gözler çevresi hariç tüm cilde uygulayın. 20 dakika kadar bekleyin. Karışım cildinizde kurumuş hale gelecektir. Sonrasında ılık bir suyla iyice durulayın.

Elma Sirkesi Uygulanışı

Yine bir kâsenin içine bir miktar su ve elma sirkesini koyun ve iyice karıştırın. Yüzünüze bu karışımı bir pamuk ile uygulayın. Sonrasında da ılık bir suyla hafifçe yıkayın. Elma sirkesi içinde bulunan maddelerinin etkisi ile sivilceye neden olacak mikropları öldürür.

Siyah nokatalar ne yazık ki hepimizin yaşadığı bir cilt problemi. Özellikle yağlı ciltlerde daha çok olan siyah noktaları tırnağımızla sıkmaya kalkıştığımızda ise kahverengi lekelerin oluşmasına sebebiyet vermiş oluyoruz.
Cildinizde ne yoğunlukta siyah nokta var?
Siyah noktalardan kurtulmak için hangi maskeleri kullanıyorsunuz?
Siyah noktaların en çok hangi zamanlarda görüldüğünü biliyor musunuz?
Siyah noktanın oluşmasını önlemek için neler yapıyorsunuz?
Cildinizde siyah nokta oluşmaması için beslenmenize dikkat ediyor musunuz?



Okur Yorumları
  1. Evet yaa siyah noktalar dan nefret ediyorum. Bende bu kürleri deneyeceğim.

  2. Buhar banyosunu denedinizmi bir faydasını gördünüzmu benimde burnumda çok çıkıyor

  3. Siyah noktalarla başım dertte. Ki burun da çıkanlardan nefret ediyorum. Buhar banyosunu deneyeceğim..

  4. Bu siyah noktalar hepimizin ortak sorunu bence. Ben arada kahbe peelingi yapıyorum ama şimdi yazınıza baktım da, başka doğal yöntemler de varmış, hepsi de evde olan kolay şeyler.