Çınar Ağacı Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çınar Ağacı Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çınar deyince hemen herkesin aklına asırlardır ayakta duran, gövdesi ve boyu metreleri bulan devasa büyüklükteki ağaçlar gelmektedir. Nemli toprakları seven çınar ağacından mobilyacılık sektöründe ve tıp alanında da faydalanılmaktadır.

Yasemin Saygın

Ormanların vazgeçilmez ağaçlarından biri olan çınar ağaçları, geniş ve uzun boyları ile bilinmektedir. Yaprakları avuç içi büyüklüğünde ve parçalı bir şekildedir. Çınar ağaçları ormanlarda bulunmanın yanı sıra, dere ve nehir kenarlarında da sıklıkla görülen ağaçlardır. Dikildiği andan itibaren kısa zamanda gelişme gösterir ve uzun süre yaşamaya devam ederler. Yeryüzünde pek çok türü bulunsa da, ülkemizde tek tür çınar ağaçları yetişmektedir.

Boyları yaklaşık 30 metreye kadar ulaşabilen çınar ağaçlarının genişliği ise 10 metreyi bulmaktadır. Çınarın ana vatanı Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya kıtalarıdır. Ülkemizde başta doğu Akdeniz olmak üzere, İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirlerde park ve yol kenarı süslemelerinde çınar ağaçları bulunmaktadır.

[renkbox baslik="Defne Ağacı Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/defne-agaci-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/06/defne-agaci-hakkinda-bilgi.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]

Uzun ömürlü ve dayanıklı bir ağaç olmasından dolayı, büyük şehirlerde bulunan bazı çınar ağaçları asırlık ömürleri ile tarihi değer niteliği taşımaktadır. En uzun ömürlü ağaçlardan biri olan çınar, eğer temiz bir şekilde kurutulur ve çay şeklinde tüketilirse sağlık için oldukça fazla fayda içermektedir. Yazımızın ilerleyen kısımlarında çınar yaprağının faydalarına ayrıntılı bir şekilde değindik. Şimdi dilerseniz bu güzel ve efsanevi ağacı daha yakından tanıyalım.

Çınar Ağacı Nedir?

Çınar Ağacı Nedir?Çınargiller (Platanaceae) familyasından, kalın gövdesi ve uzun boyu ile ulu ağaç sınıfına giren çınar ağacı, parlak yaprakları ile oldukça gösterişli ağaçlardan biridir. Bu özelliği ile süs ağacı olarak tercih edilip, pek çok park ve bahçe süslemesinde kullanılmaktadır.

Küçük bir tohumla ekilen çınar ağacı, büyüdüğünde son derece heybetli bir ağaç görünümüne kavuşmaktadır. Osmanlılar döneminde cami avlusu ve meydanlarda en çok rastlanması mümkün olan ağaçlardan biriydi. İhtişamlı görünüşü asırlık ömrü ile pek çok sanat dalına konu olmuştur.

Bu bitki daha çok zayıflatıcı özelliği ile tercih edilmektedir. Hem ödem söktürücü özelliği hem de vücudumuza sağlığı yararlar sayesinde zayıflamaya yardımcı olduğu doğrudur. Fakat tek başına size kilo verdirecek bir özelliğe sahip değildir.

Çınar Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Çınar Ağacının Özellikleri Nelerdir?Yaklaşık 1000 yıl yaşama süresine sahip olan çınar ağaçlarının en önemi özelliklerinden biri, kuşkusuz upuzun boylarıdır. Ülkemizde en çok rastlanılan Doğu Çınarı türü, kendine has güzel görüntüsü ve heybeti ile diğer ağaçlardan pek çok yanı ile ayrılmaktadır.

Nemli hava ve toprağı sevdiklerinden dolayı genellikle dere ve nehir kenarlarında verimli yetişirler. Yıllar geçtikçe gövdesinin içi boşalmaya başlayan çınar ağacı, bu şekilde ayakta durmaya devam eder. Mobilya ve tıp alanına birçok katkı sağlayan çınar ağacı, aynı zamanda iyi bir yakacak görevi görmektedir.

Çok fazla narin yapıda olmamakla birlikte toz ve kirin olduğu yerlerde rahatlıkla büyümeye devam ederler. Çınar ağacının yaprakları da oldukça geniş ve parlak görünüşleri ile birçok hastalığın şifası olmaktadır.

Anavatanı Kuzey Amerika olan çınar ağacı, Türkiye’de Doğu Akdeniz bölgesinde sıklıkla karşımıza çıkan ulu bir ağaç türüdür. Sulak alanlarda yetişmeye daha elverişli olan çınar ağacı, dere ve nehir kenarlarında oldukça gösterişli bir şekilde büyümeye devam edebilirler.

Çınar ağacı kendi üzerinde yetiştirdiği tohumları ile varlığı sürdürebilen ve Türkiye başta olmak üzere, dünyanın pek çok yerinde doğal olarak görülen bir ağaçtır. Sonbaharda dikilmeye müsait yapıda olan çınar ağaçları, oldukça dayanıklı yapıya sahip ağaç türüdür.

Çınar Ağacının Türleri Nelerdir?

Çınar Ağacının Türleri Nelerdir?Çınar ağacı kendi içinde birçok alt türü bulundurmaktadır. Bunlardan birkaçı şu şekildedir;

  • Doğu çınarı
  • Batı çınarı
  • Arizona çınarı
  • California çınarı
  • Kerr çınarı
  • Meksika çınarı
  • Londra çınarı
  • Rzedowski çınarı

Çınar Ağacının Faydaları Nelerdir?

Çınar Ağacının Faydaları Nelerdir?Kemik sağlığı için vazgeçilmez olan çınar yaprağı, insan vücudunun birçok organı için oldukça yararı olan bir bitkidir. Dişlerin ve diş etlerinin daha dayanıklı ve sağlıklı olmasında da çınar yaprağının yararları oldukça büyüktür.

Çınar yaprağı kaynatılarak suyu içildiğinde mide bulantılarını yatıştırıcı etkisi vardır. Çağın en önemli hastalığı olan saç dökülmesi için de faydalı olan çınar ağacı, saç dökülmesini önlemekle kalmayıp, kepek problemini de kalıcı olarak yok etmektedir. Açık yaraların kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır.

Kurutulmuş bir şekilde aktarlarda bulunması mümkün olan çınar yaprağı, kadınların en büyük problemi olan vajinal akıntının kesilmesine ve cilt hastalıklarının tedavisinde doğal yöntem olarak tavsiye edilmekte ve kullanılmaktadır.

Çınar yaprağının sağlığımız için sayılamayacak kadar çok faydası bulunmaktadır. İşte onlardan en bilinenleri;

  • Özellikle kirli havaya temas etmeden kurutulmuş çınar yaprakları kemik sağlığı için son derece önemlidir. Bu ağacın yaprakları kaynatılarak, çay şeklinde tüketilirse kemik erimesi ve kireçlenme gibi halk arasında çok sık görülen sorunları azaltır. Ancak tüketirken aşırıya kaçmamaları ve her iki hafta kullanımdan sonra bir hafta ara verilmelidir.
  • Kaynatılıp soğumaya bırakılan çınar yaprağı suyu yanık ve pişiklere iyi gelir. Bir pamuk yardımıyla hassas olan bölgeye sürülürse iyileşme hızını artırdığı görülecektir.
  • Diş ağrılarını azalttığı gibi dişeti hastalıklarına da iyi gelmektedir. Aynı şekilde diş çürümelerini önler. Bunun için bir bardağın içerisinde daha önceden kaynatıp soğumaya bıraktığınız çınar yaprağı suyunu koyun. Bu bardağı diş fırçalarınızın hemen yanına koyup, gözünüzün önünde olmasını sağlayın. Diş fırçanızı bu suya batırarak birkaç defa fırçalayın. Bunu düzenli olarak yaptığınızda dişeti hastalıklarınızın azaldığını gözlemleyebilirsiniz.
  • Özellikle yaz aylarında ve kadınların sık yaşadığı bir sorun olan ödem için çözüm niteliğindedir. Vücutta birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkan ödem, belirli bölgelerde şişkinliğe sebep olmaktadır. Çınar yapraklarından yapılmış çay bu ödemlerin atılmasına yardımcı olur.
  • Kişinin davranış, bilinç, hareket ve algılama gibi birçok yeteneğini kaybettiği, merkezi sinir sistemi hastalıklarından biri olan epilepsi son derece ciddi bir sağlık sorunudur. Çınar yaprakları halk arasında sara olarak da bilinen bu hastalığın nöbetlerini önler ve şiddetini azaltır.
  • Saç dökülmesini önlemesinin yanında, saçların daha sağlıklı ve hızlı uzamasını sağlar. Saç derisini besleyen bitki birçok deri hastalığını da geçirerek, saç diplerinin daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.
  • Kadınların hayatlarının birçok döneminde yaşadıkları ve çok rahatsız oldukları vajinal akıntılardan, bu bitki sayesinde kurtulabilirsiniz. Halk arasında beyaz akıntı diye de bilinen bu sorun çınar çayının düzenli olarak tüketilmesi halinde geçmektedir.
  • Birçok deri hastalığını geçiren bitki, cildin daha canlı ve parlak olmasını sağlar. Ayrıca tonik vazifesi görerek, cildin temizlenmesine yardımcı olur.
  • En sık görülen deri hastalıklarından biri olan sedef de çınar yaprağı sayesinde geçmektedir. Ciltte kırmızı lekeler ve yoğun kaşıntı şeklinde kendini gösteren hastalık, bitkinin çay şeklinde tüketilmesiyle veya bir pamuk yardımıyla suyunun sürülmesiyle de geçebilir.
    Herhangi bir sebeple meydana gelen mide bulantılarını azaltır.
  • Romatizma ağrılarına iyi gelir.
  • Antiseptik özelliği ile yaraların temizlenmesinde kullanılabilir. Ayrıca çay olarak içildiğinde vücuttaki enfeksiyon ve iltihabı yok eder.
  • Kilo vermek isteyen kişiler tüketebilirler. Metabolizmayı hızlandırıp, daha çabuk kilo vermenize yardımcı olur.

Çınar Yaprağının Zararları (Yan Etkileri) Nelerdir?

Her bitkinin olduğu gibi çınarın da bazı olası yan etkileri bulunmaktadır. Öncelikle kronik bir hastalığınız var ve düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız, hangi bitki olursa olsun doktorunuza danışmadan tüketmemenizi öneririz. Aynı şekilde alerjisi olan insanlar da daha dikkatli davranmalıdırlar.

[renkbox baslik="Palamut Ağacı Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/palamut-agaci-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/06/palamut-agaci-nedir-ozellikleri-ve-faydalari.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Bazı bünyelerde; mide bulantısı, tansiyon yüksekliği, kabızlık, kusma, deride döküntü, kaşıntı ve baş ağrısı yapabilir. Kendinizde bu tür değişimler gördüğünüzde hemen en yakın hastaneye gitmelisiniz. Ek olarak gebe ve emziren kadınların da tüketmesinin sakıncalı olabileceğini söyleyelim.

Ağaçlar arasında en uzun ömürlü olanlardan biri olan çınar, ülkemizde sıklıkla yetişen bir bitkidir. Ağacın yaprakları kaynatılıp suyu içildiğinde, insan sağlığı için çok önemli faydalar sunmaktadır.
Hayatınızda hiç, bir ağaç fidanı diktiniz mi?
Çınar ağacının ayırt edici özelliklerini biliyor musunuz?
Ağacın yapraklarından yapılan çayı içerek hangi faydaları gördünüz?



Okur Yorumları