Deniz Suyu Nedir? Neden Tuzludur? Faydaları Nelerdir?

Deniz Suyu Nedir? Neden Tuzludur? Faydaları Nelerdir?

Denizler sadece yeryüzünün bir parçası olmakla kalmayıp, içeriğindeki mineraller sayesinde birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Tuz oranı her denizde aynı değildir. Ama sağladığı faydalar hemen hepsinde ortaktır. Bu yazımızda sizlere deniz suyu hakkında bilmeniz gereken bilgileri paylaşıyoruz.

Yasemin Saygın

Yazın x yakıcı sıcak günlerinde ferahlamanın ve kısa süre de olsa kafa dağıtmanın en iyi yöntemlerinden biri kendinizi denizin serin sularına bırakmaktır. Herkes muhakkak yaz geldiğinde kendini denize atmak ister. Bunun yanında denizin huzur verici, insanı sakinleştiren ve dinlendiren özelliği de bulunmaktadır. Deniz suyunun bu rahatlatıcı etkilerinin yanında çeşitli birçok hastalığa da iyi geldiği bilinmektedir.

Eski çağlardan günümüze kadar birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. İçeriğinde mineral tuzlar, çeşitli elementler, amino asitler barındıran deniz suyu en doğal tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her denize girilmemeli, suyun temiz olduğundan emin olunmalıdır. Denizin kirden ve atıklardan uzak olan kısımlarında sıkça denize girmek herkes için faydalıdır.

[renkbox baslik="Gökkuşağı Nedir? Nasıl Oluşur? Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/gokkusagi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/05/gokkusagi-nedir-nasil-olusur.jpg" renk="turuncu" yenisekme="evet"][/renkbox]

Yapılan araştırmalara göre deniz suyu içeriği ile insan kanındaki içeriklerin birbirlerine benzediği belirlenmiştir. Denizde bulunan tuz oldukça faydalıdır. Tuz oranı tüm denizlerde aynı değildir. Dünyanın farklı bölgelerindeki iklim şartlarına göre, denizlerin tuzluluk oranı farklılık göstermektedir. Ekvatora yakın bölgelerde tuz oranı daha çok hissedilirken, bu oran kutuplara doğru azalmaktadır.

Deniz Suyu Nedir?

Deniz Suyu Nedir?Deniz suyu en temel ifadeyle denizlerde ve okyanusların tamamında bulunan suya denir. Dünya üzerindeki tüm okyanusların tuzluluk oranı ortalama olarak %3,5’tur. Aslında deniz tuzu oranı her denizde farklıdır ve çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterir. İçerisinde tuz taneleri nedeniyle deniz suyu yoğunluğu, tatlı su yoğunluğundan fazladır.

Suyun sıfır ila eksi 100 derece sıcaklıklar arasında bile donmadan sıvı halde kalması biyolojik yaşamın devamı için çok önemlidir. Deniz suyu balıklar başta olmak üzere sayısız canlının yaşaması için uygun koşullara sahiptir. Aynı özellikleri içeren yapay bir su yapılıp, canlılar bu sulara konulduğunda, denizlerdeki kadar iyi yaşayamazlar.

Suyun sıcaklığı 4 santigrat derece olduğunda en yoğun hale gelir. Bu sıcaklığa kadar düştükten sonra donma noktasına gelir fakat buz tutan su yüzeye yakın kısımlardır. Suyun yoğunluğu ile sıcaklığı arasında ters orantı olması özellikle soğuk kış mevsiminde, bu ortamda yaşayan canlıların hayatlarını devam ettirebilmesi için önemli bir husustur. Tuzlu olan suyun en yoğun olduğu zaman, sıcaklığın en düşük olduğu dönemdir.

Denizde Tuzluluk

Denizde TuzlulukDeniz suyundaki tuzluluk oranı dünyanın tüm denizlerinde farklıdır. Bilinen en tuzlu açık deniz Kızıldeniz’dir. Ancak göl olarak Lut Gölü gibi kapalı havza denizlerinde de tuzluluk oldukça fazladır.

Denizdeki su yoğunluğunun, sıcaklık ve tuzluluğa bağlı olarak değiştiği bilinmektedir. Deniz suyunun pH değeri; 7,5 ila 8,4 arasındadır. Deniz suyundaki ses hızı ise yaklaşık 1,500 m/s olmakla beraber sıcaklık, basınç ve tuzluluk ile değişiklik göstermektedir.

Denizlerin ve okyanusların ortalama tuzluluk oranı %3,5’tur. Yani her 1 litre deniz suyunda 35 gram çözünmüş tuz anlamına gelir. Eğer deniz suyu nehir ağzı ile karışırsa, karıştığı yerde tuzluluk oranının az olduğu gözlenebilir. Aşırı buharlaşma ve yağışın az olması tuz oranının daha fazla olmasına sebep olur.

Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımadadır. Tuzluluk oranı en fazla Akdeniz’de (%3,6), sonra Ege Denizi’nde (%2,5) ve en az Karadeniz’dedir (%1,8).

Deniz Suyu Neden Tuzludur?

Deniz Suyu Neden Tuzludur?Deniz suyunun tuzlu olma nedeni içinde gerçekten tuz partikülleri olmasındandır. Yemeklerde kullandığımız tuzla, deniz tuzu aynıdır. Gözle görülmez ama tadıldığında hissedilir. Denizden çıkınca kuruduktan sonra kalan tuz kalıntılarını gözle görebilirsiniz.

Denizin tuzu, kayalarda bulunur. Kayalara çarparak denize karışan nehirler, akarsular ve çaylar; tuzu denize taşır. Uzun bir sürecin ardından denizlerdeki tatlı su kaybolur ve yerini tuzlu suya bırakır. Denizin tuzlu olmasında diğer neden volkanlardır. Volkan patlamalarıyla beraber yüklü miktarda tuz deniz sularına ulaşmıştır.

Deniz Suyunun Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Deniz Suyunun Sağlığa Faydaları Nelerdir?Deniz suyunun en belirgin özelliği yaralardan, alerjilerin yol açtığı lekelerden, tahrişlerden ve isilikten kurtulmanıza yardımcı olmasıdır. Ayrıca cilt bozukluklarının neden olduğu çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Özellikle egzama, sedef, rosacea gibi deri hastalıklarında faydalı olduğu bilinmektedir.

Deniz suyu hücrelerin yenilenmesinde, toksinlerden kurtulmada, zehirli maddelerin vücuttan atılmasında yardımcı olmaktadır. Saç sağlığı açısından da büyük önemi vardır. Saç derisindeki ölü hücrelerin yok edilmesinde etkilidir. Böylece kepek sorununa çözüm olabilir. Ayrıca saçlardaki yağ dengesinin kurulmasında da olumlu etkileri vardır.

Denizde yüzmek kandaki oksijen miktarının artmasına ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesiyle beraber, enfeksiyonlara ve parazitlere karşı daha dirençli hale gelirsiniz. Deniz suyu içinde hareketsiz durmakla ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.

Cilt üzerindeki siyah noktaların ve sivilcelerin deniz suyuna girilmesi ile birlikte genellikle tatil dönemlerinde yok olduğunu görebilirsiniz. Ciltte özellikle ayak bölgesinde görülen mantar hastalıklarında deniz tuzunun etkisi büyüktür. Deniz suyu sadece fizyolojik rahatsızlıkların iyileşmesinde kullanılmaz. Çeşitli birçok psikolojik rahatsızlığın da devasıdır.

Magnezyum cildi nemlendirmenin yanında akne ve sivilce benzeri iltihabi oluşumların meydana gelmesini önler. Deniz suyu magnezyum açısından zengin bir içeriğe sahip olduğu için cilt sağlığı ve dengesi için oldukça faydalıdır.

[renkbox baslik="Sera Etkisi Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/sera-etkisi-nedir/" resim="https://img.bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/03/sera-etkisi-nedir-faydalari-ve-zararlari.jpg" renk="mavi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Denizde yüzmek; astım, bronşit, romatoid artrit ve eklem ağrıları gibi sağlık sorunlarına iyi gelir. Aynı zamanda harikulade bir egzersiz olduğu için bel ve boyun ağrılarına iyi gelir, kan akışımı hızlandırır.

Depresyon, aşırı sinirlilik, ruhsal dengesizlikler gibi hastalıklara, içindeki brom, magnezyum ve lityum maddeleri sayesinde olumlu etki etmektedir. Tüm bu maddeler, beyinde melatonin ve serotonin düzeylerini dengeler.

Denizde vakit geçirmek, rahatlatıcı bir etki yaratır, mutluluk ve huzur verir. Tatile gittiğiniz zaman kendinizi iyi hissetmeniz bu nedendir.

Deniz, birçoğumuzun hayatında vazgeçilmezlerdendir. Verdiği huzurun yanında, sağlığımız için de son derece faydalıdır. Özellikle sinüsleri açması ve ciltteki sorunları geçirme konusunda çok başarılıdır.
Yüzmeyi sever misiniz? Yaz ayları dışında düzenli yüzüyor musunuz?
Deniz suyunun bilinen bir cilt sorununuzu geçirdiğine tanık oldunuz mu? Gözlemlerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Ülkemizde en çok hani denizin tuzluluk ve sıcaklık oranını seviyorsunuz?



Okur Yorumları