Derideki (Cilt) Çatlaklar Neden Oluşur? Nasıl Önlenir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Derideki (Cilt) Çatlaklar Neden Oluşur? Nasıl Önlenir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bir kadın için en büyük korkulardan birisi, cildinde oluşacak çatlaklardır. Bunlar özellikle bel, karın, göğüs ve basende görülmektedir. En büyük nedeni ise hızlı alınan ve verilen kilolardır. Eğer kuru bir cildiniz de varsa bu çatlakların oluşması kaçınılmazdır. Aynı zamanda hamile kadınlarda sıklıkla görülen problemlerden birisidir. Şimdi bu konuda bilinmesi gerekenlere bakalım:

Yasemin Saygın

Hızlı kilo alıp veren bir kişiyseniz büyük ihtimalle vücudunuzun çeşitli bölgelerinde çatlaklar oluşması muhtemeldir. Daha önce yoğun bir şekilde spor yapmış ve sonrasında bırakmışsanız da bu sorunla karşılaşma olasılığınız yüksektir. En çok da hamilelikle birlikte alınan kilolar sonrasında bu çatlaklar oluşmaktadır. Cildin elastikiyetini kaybetmesine bağlı olarak da bu sorunun görülmesi normaldir.

Kadınların en çok korktuğu durumlardan birisidir; çünkü pürüzsüz görüntü kaybolmakta ve bazı durumlarda kırmızı izler kalmaktadır. Ama günümüzde bu sorunla baş etmek kolaylaştı. Birçok tedavi yöntemi bulunuyor ve işinde uzmanlaşmış güzellik merkezlerinde, cilt tipinize göre birkaç seanslık uygulamalarla çözülebiliyor. Maliyet olarak biraz yüksek olması ise bazı kadınlar için tedavinin imkansız hale gelmesine neden olabiliyor. Bu durumda da doğal yöntemlere başvurulabilir.

[renkbox baslik="Kış Aylarında Cildimizin Kurumasını Nasıl Engelleriz?" link="https://bilgihanem.com/kis-aylarinda-cildimizin-kurumasini-nasil-engelleriz/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/kis-aylarinda-cilt-kurumasi-nasil-engellenir.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Ciltteki çatlaklar genel olarak cildin elastikiyetini kaybetmesinden kaynaklanmaktadır. Kuru ciltte daha sık görülmesinin nedeni de budur. Eğer böyle bir cilde sahipseniz sürekli nemlendirici kullanmanız da fayda vardır. Bol su içmeli ve cildinizi dış etkenlerden sürekli korumalısınız. Önlemenin her zaman mümkün olmadığı bilinse de en azından oluşumunu geciktirebilir ve daha kötü bir duruma gelmesini engelleyebilirsiniz.

Derideki Çatlaklar Neden Oluşur?

Derideki Çatlaklar Neden Oluşur?Deri çatlağı çeşitli nedenlerle cildin iç kısımdan yırtılması olarak bilinir. Genel olarak kilo alıp verme esnasında cildin gerilip tekrar kendini bırakması sebebiyle oluşur. İç kısımdaki yırtık dışarıdan cilt üzerinde çizik şeklinde bir görünüme sahiptir. Önce morarma şeklinde görülür ve ardından da dış sınırları koyulaşmaya iç kısmı beyazlaşmaya başlar. Son olarak da bu görünümde kalır. Özellikle güneşin etkisi ile bronzlaşan bölgelerde daha net bir şekilde görünmektedir.

Cilt çatlağına engel olacak tüm uygulamalar, yeni oluşan çizginin sönmesinde de etkilidir. Ancak çizgilerin tamamen kaybolmasını beklerseniz; neticesinde hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Cilt çatlakları için üretilen losyonlardan, yağlardan faydalanabilirsiniz ama bunlar özellikle oluşmadan önce engellemek amacıyla kullanıldığında etkilidir.

Deride meydana gelen deformasyonlar, vücut geliştirme sporu yapan kişilerin ve özellikle hamilelerin başına gelen problemlerdendir. Genel sebebi ise çok hızlı derinin kapladığı yüzeylerde çok hızlı genişleme ve küçülmedir. Ani kilo değişimlerinde meydana gelen deri altı yağ dokularının aniden azalması, bilimsel adıyla keratin fiber ve lipid tabaka dengesinin bozulması, çatlaklara neden olmaktadır.

Vücutta bölgesel olarak bazı kısımlarda daha yoğun görülmesinin nedeni, o bölgedeki kasın veya kas hareketlerinin açısından kaynaklanmaktadır. Tıbbi olarak bir hastalık olarak görülmemesine karşın, estetik açıdan fiziğin güzelliğini ve teninizin görüntüsünü bozmaktadır.

Cildin kısa bir zaman aralığında fazla gerilmesi ile birlikte dermis bölgesinde çatlakların oluşması normaldir. Dermis bölgesi, kollajen ve elasyin gibi liflerin olduğu, cilde esnekliğini veren orta katmandır. Gerilmenin meydana gelmesiyle birlikte ciltteki bu bağlayıcı liflerin bazılarında kopmalar yaşanır. Böylece cildin ince üst tabakasında ince çizgiler halinde ve dışarıdan görülen yara benzeri izler oluşur.

Deride meydana gelen bu çatlaklar yüzünden damarlar görünmeye başladığı zaman, çatlakların rengi genellikle kırmızı ve mordur. Zamanla bu renk gümüşi bir beyaz dönmektedir.

Deride Çatlaklar Hangi Dönemlerde Meydana Gelebilir?

Deride Çatlaklar Hangi Dönemlerde Meydana Gelebilir?Genellikle hamilelik ve hızlı kilo alma ile görülen çatlaklar, ergenlik gibi dönemlerde de görülmektedir. Aynı zamanda ağır spor yapılan dönemlerde de çatlakların oluştuğu görülmektedir. Şimdi bu dönemleri inceleyelim:

Ergenlik Döneminde Çatlak Oluşumu

Ergenlik, vücudumuzun geçirdiği en büyük değişimlerden birisidir. Yapısal olarak birçok değişikliğin meydana geldiği bu dönemde çatlaklarınız da oluşabilir. Büyümenin önemli bir evresi olan ergenlikte, erkek çocuklarda kaslar büyür ve gelişmeye başlar. Kızlarda ise göğüsler büyümeye ve genellikle kalça ile basen bölgesinde genişlemeler görülür.

Ergenlik belli bir kilonun da alındığı dönemdir. Dolayısıyla bu hızlı büyüme döneminde hem kızlarda hem de erkeklerde çatlak oluşumu gözlenebilmektedir. Ayrıca bu yaşlarda alınacak önlemler, ilerleyen yaşlar için de son derece faydalı olacaktır.

Hamilelik Döneminde Çatlak Oluşumu

Çatlak oluşumu en fazla hamilelik döneminde görülmektedir. Hızla şişen göbek yüzünden gerilen cilt, çatlaklara neden olmaktadır. Sağlıklı bir 9 aylık hamilelik döneminde, midenin üzerindeki çatlak yeni büyüklüğüne uyum sağlamak için gerilmektedir. Aynı şekilde karının yan kısımlarında da bu gerginlik yaşanmaktadır.

Hamilelikle büyüyen karın ile birlikte dört kadından üçünde gebelikten kaynaklı gergin deri çatlakları oluşmaktadır. Bu dönemde çatlakların oluşmayacağının genetik ile ilgisi olduğu da bilinmektedir. Yani annenizde bu çatlaklar oluşmuzsa sizde de olma olasılığı yüksektir.

Kilo Alma ve Verme Döneminde Çatlak Oluşumu

Yüksek kalorili beslenme alışkanlıklar veya fiziksel aktivite eksikliğine bağlı olarak yaşanan kilo alma, kesin olarak germe izlerinin yaygın bir şekilde oluşmasını tetikleyecektir. Aynı şekilde alınan kiloların hızlı bir şekilde geri verilmesi sürecinde de bu çatlakların oluştuğu görülmüştür.

Ağır Kas Çalışması ile Çatlak Oluşumu

Kas kütlesini artırmak için ağır spor yapan kişilerin, deri çatlakları ile karşılaşma ihtimalleri son derece yüksektir. Kasların hızlı genişlemesi, kütlede ani değişimlerin yaşanması ve örneğin kol ölçünüzün artması ile bu çatlaklar meydana gelecektir.

Eğer cildinizi bu kas çalışmalarına hazırlamazsanız büyük ihtimalle düzgün bir vücudunuz olsa da çatlaklarınız olacaktır. Pürüzsüz ve yumuşak bir cilde sahip olmak için vücut geliştirme işine başlamadan önce cildinize gereken elastikiyeti kazandıracak şekilde beslenmeli ve bakım yapmalısınız.

Deri Çatlaklarının Oluşumu Nasıl Önlenir?

Deri Çatlaklarının Oluşumu Nasıl Önlenir?Oluşmuş çatlakları yok edecek mucize henüz keşfedilememiştir. Bu nedenle oluşmasını engellemek için büyük çaba sarf etmek gerekir. Cildi mutlaka her gün nemlendirmelisiniz. Banyodan sonra ise daha yoğun, doğal nem veren yağlardan yararlanabilirsiniz.

Günlük içmeniz gereken su miktarını kesinlikle tamamlayın. Kilo dengenizi korumaya özen gösterin ve kilo veriminin yavaş olmasına dikkat edin. Erken dönemde çatlak tedavisi daha etkili sonuç vermektedir. Gözlemlerinizde dikkatinizi çeken çizgiler olursa mutlaka bir dermatoloğa başvurun.

Deride Oluşan Çatlaklar İçin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Deride Oluşan Çatlaklar İçin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?Bitkisel kürler, soğuk duşlar çeşitli doğal yöntemlerdir ama kesinleşmiş bir faydası bulunmamaktadır. Denemekten bir şey kaybetmeyeceğiniz için cerrahi yöntemlere başvurmadan evvel doğal çözümleri uygulayabilirsiniz. Ardından kimyasal ürünlerin kullanımına geçebilir; yine çözüm bulamazsanız estetik merkezlerine başvurabilirsiniz.

Kimyasal ürünler E vitamini, gliserin açısından zengindir cildi besler ve kolajen üretimini artırır ama bunlar sadece cildin yenilenmesini sağlar. Yani yüzeyseldir. Çatlaklar ise derinin alt tabakalarında oluşmaktadır. Bunlara doğal ya da kimyasal yollarla ulaşmak pek mümkün değildir ama cilde nem kazandırmak için bu ürünleri kullanabilirsiniz.

[renkbox baslik="Doğum Sonrası Fazla Kilolardan Nasıl Kurtulunur?" link="https://bilgihanem.com/dogum-sonrasi-fazla-kilolardan-nasil-kurtulunur/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/03/dogum-sonrasi-fazla-kilolardan-nasil-kurtulunur.jpg" renk="pembe" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Mikrodermabrazyon Tedavisi

Bu yöntem uygulamasında çatlak olan bölgelerde, deri kaldırılır ve bunun yerine canlı derinin oluşmasına destek verilir. Tedavi sona erdiğinde çatlak görünümünde azalma görülmektedir ama tamamen kaybolması beklenmemelidir. Tedavinin etkileri de birkaç seans sonra kendisini göstermektedir.

Lazer Tedavisi

Günümüzde çatlak tedavisinde en etkili çözümü lazer tedavisi sunmaktadır. Lazerin ışınları, cildin kendini yenilemesinde, kolajenin üretiminde artış olmasında etkilidir. Ancak lazer tedavisi mutlaka uzmanlar tarafından uygulanmalıdır.

Günümüzde ne yazık ki lazer uygulamaları herkes tarafından uygulanır hale gelmiş ve riskler artmıştır. Tedavi sonrasında korunma yöntemlerini eksiksiz uygulamak tekrar çatlak sorunuyla karşılaşmanızı engelleyebilir.

Endermoloji Tedavisi

Aslen bir cerrahi değil; masaj uygulamasıdır. Selülit ve çatlak tedavisi için uygulanır ve kökeni Fransızlara dayanır. Kan dolaşımının düzenlenmesini sağlayan uygulama, çeşitli cihazlarla uygulanmaktadır. Tedavi sayesinde cilt ve cildin alt bölgesindeki dokular üzerindeki kılcal damarlarda kan dolaşımının düzelmesi sağlanır.

Derideki çatlaklar özellikle kadınların en çok korktuğu güzellik sorunları arasında yer alıyor. Ciltte oluşan bu deformasyonlar ilerlemeye devam ettikçe makyaj ürünleriyle de kapatılamayacak boyutlara ulaşıyor. Bu sorundan kısmen de olsa kurtulmanız için derideki çatlakların nasıl oluştuğu ve nasıl giderileceğine yukarıdaki bilgileri sizlerle paylaşmak istedik.
Deri çatlağınız bulunuyor mu? Bundan rahatsız oluyor musunuz?
Deri çatlaklarınız hangi dönemde oluştu? Fark ettiğinizde neler yaptınız?
Cildinizdeki çatlakları önlemek için herhangi bir yönteme başvurdunuz mu?
Bitkisel olarak çatlak tedavisi yaptınız mı? Neler kullandınız?



Okur Yorumları