Diyabet (Şeker) Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Diyabet (Şeker) Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Şeker hastalığı; tıptaki adı ile Diabetes Mellitus kan şekerinin yükselmesi sonucunda idrarda şeker ortaya çıkmasıdır. Araştırmalara neticesinde Türkiye'de 20 yaş üzerindeki kişilerin %13,7’sinde diyabet hastalığı bulunmaktadır. Bu oran genellikle genetik faktörlere dayansa da nedeni kişinin şeker düzeyinden de kaynaklanmaktadır. Bu makalemizde sizlere diyabet yani şeker hastalığının belirtileri, nedenleri, korunma yolları, tedavisi ve gizli şekerden bahsedeceğiz.

Yasemin Saygın

Kan şekerini düzenleme görevinde olan pankreas bezi, midenin arka kısmında bulunan bir organdır. Vücudun ihtiyacına göre çeşitli hormonları salgılayan pankreas bezi, insülin hormonunu da salgılamaktadır. İnsülin hormonunun salgılanmaması durumunda hücrelerin şekersiz kalması sonucunda şeker kanda birikir.

Hücrelere ulaşamayan şekerin kanda birikmesi ile kan değerlerinde şeker olması gerekenden yüksek çıkar. Bu durum da hücrelerin zarar görmesine neden olur. Şekerin vücut için zararlı olması, fazlasının da zehir etkisi oluşturmasına neden olur.

[renkbox baslik="Karaciğer Yağlanması Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/karaciger-yaglanmasi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/karaciger-yaglanmasi-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-ve-tedavisi.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Şeker hastalığı tüm dünyada çok yaygın bir hastalık olmakla birlikte, nedenleri arasında en fazla riski genetik yatkınlık oluşturmaktadır. Kanda fazla miktarda bulunan şekerin vücuda pek çok zararı bulunmaktadır. Bu hastalıkların en başında gelen şeker hastalığı, yaş faktörüne bakmaksızın her yaş grubunu tehdit eden bir hastalıktır. Sonrasında vücuttaki tüm organlar zarar görebilir.

Diyabet (Şeker) Hastalığı  Nedir?

Diyabet Hastalığı (Şeker Hastalığı) Nedir?

Oluştuğunda kronik boyutta görülen diyabet hastalığı vücuda giren şekerin ulaşması gereken hücrelere ulaşamayıp kanda birikmesi durumudur. Bu sebeple tüm insanlar için insülin hormonunun normal şekilde salgılanması oldukça önemlidir. Kana ulaşan şeker pankreas bezinin beta hücrelerinden salgıladığı insülin hormonu aracılığı ile hücrelere ulaşmaktadır.

Pankreasın yeterli seviyede insülin hormonu üretememesi veya üretilen insülinin etkili şekilde kullanılamaması sonucu kanda birikmektedir. Bu sayede kan şekeri düzeyi yükselmektedir. İnsülin hormonunun sağlıklı bireylerdeki gibi normal düzeyde olmaması durumunda şekerin kanda kalması birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır.

Diyabeti olmayan bir bireyin kan şekeri düzeyi açlık halinde; max.120 mg/dl, tokluk halinde (yemekten 2 saat sonra) max.140 mg/dl şeklindedir.

Diyabet Hastalığının Çeşitleri Nelerdir?

Diyabet Çeşitleri Nelerdir?

Diyabet hastalığı Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki çeşide ayrılmaktadır. Her iki türde de belirtiler yaklaşık aynı olmasının yanı sıra tehlike ve risk boyutları farklılık göstermektedir.

Tip 1 Diyabet Nedir?

Tip I diyabet; 30 yaşından önce başlamaktadır. Hastalar, genellikle normal kiloda ya da zayıf olarak gözlenmektedir. Tip 1 diyabet vücudumuzdaki pankreasın hasar görmesi sonucunda insülin üretemez hale gelmesi ile ortaya çıkan bir durumdur. İnsülin üretilemediği için Tip 1 diyabette insülin tedavisi mutlaka gereklidir ve bu hastaların yaşamları boyunca insülin kullanmaları gerekir. Kullanmadıklarında hayatlarını sürdüremezler.

Tip 2 Diyabet Nedir?

Tip 2 diyabet genellikle genetik faktörler sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Bu hastalarda insülin direnci bulunur ancak insülin salgılama mekanizmasında bozukluk mevcuttur. Hastalar genellikle kiloludur. Tip 2 diyabetik hastalar, beslenme ve egzersizle hastalığı yavaşlatabilmektedirler. Ancak ilerleme olduğunda, karaciğer veya böbrek yetmezliğine yol açacak bir durumda insülin kullanabilirler.

Diyabet Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Diyabet Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Diyabet hastalığının en önemli nedenlerinden biri aile geçmişindeki en yakın bireylerde bu hastalığın görülmesidir. Kalıtımsal yatkınlıktan dolayı görülme olasılığı oldukça yüksek olan şeker hastalığında, kişinin beslenme alışkanlıkları ve çevresel faktörler de rol oynamaktadır. Diyabet hastaları yaşamları boyunca bu hastalıkla uğraşmak zorundadırlar. Her yaştan kişiyi tehdit eden şeker hastalığı, aşırı şeker tüketimine bağlı olarak da gelişebilmektedir.

Diyabet Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Diyabet Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Diyabet hastalığını erken teşhis etmede en önemli belirti, fazla susama isteği oluşturmasıdır. Ayrıca iştahın açılması ve şekerli yiyeceklere olan düşkünlük de şeker hastalığının belirtileri arasındadır. Vücuttaki yaraların geç kapanması ve ciltteki belirgin kuruluk da diyabet hastalığına işaret etmektedir.

Diyabet hastalığına sahip olan kişilerin halsizlik ve çabuk yorulma gibi şikayetleri vardır. Gözlerin bulanık görmesi ve sık idrara çıkma gibi belirtileri yaşayanların insülin dirençlerini kontrol ettirmelerinde fayda vardır.

Diyabet Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?

Diyabet Hastalığından Korunma Yolları

Diyabete yakalanma riskini azaltmak için alınabilecek en etkili önlemlerden biri kilo almamaya özen göstermek, varsa da fazla kiloların verilmesine çaba harcamak olacaktır. Ayrıca beslenme düzeni içinde liften zengin gıdalara yer verilmesi gerekmektedir. Şeker hastalığından korunmak için alınabilecek en önemli önlem ise çok fazla şeker içeren gıdalar, gazlı içecek ve meyve suyu gibi şeker oranı yüksek içeceklerden uzak durmaktır.

Diyabet Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

Diyabetin Tedavisi Nasıldır?

Her diyabet hastasının tedavi sürecinin farklılık göstermesinden dolayı, uygulanan tedavinin kişiye özel olması gerekir. İlaç tedavisi ile kontrol altında tutulması mümkün olan şeker hastalığı için, doktor önerilerine kulak vermek son derece önemlidir. Ayrıca belli bir perhiz listesine göre beslenildiği sürece, diyabet hastaları da uzun yıllar boyunca yaşamlarını sürdürebilmektedir.

[renkbox baslik="Alzheimer Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/alzheimer-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/01/alzheimer-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-ve-tedavisi.jpg" renk="kahve" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Stres faktörünün diyabet hastalığı üzerindeki etkileri de oldukça olumsuzdur. Bu sebeple öncesinde ve tedavi sürecinde de stresten mümkün oldukça uzak durulmalı ve tedaviye motive edici hareketlerde bulunulmalıdır. En yakınlarında diyabet bulunan kişilerin de bu hastalığa yakalanma ihtimalleri oldukça güçlüdür. Bu nedenle erken dönemde fark edilmesi için gerekli tetkiklerin yapılması tavsiye edilir.

Gizli Şeker Nedir?

Gizli Şeker Nedir?

Gizli şeker tıpta “bozulmuş glukoz toleransı” olarak ifade edilmektedir. Şeker hastalığı olmamakla birlikte, şeker yükleme testi ile tespit edilmektedir. Kan şekeri açlıkta max. 100 mg/dL olmalıdır. Ancak şeker yüklemesinden sonra ikinci saatte ölçülen kan şekeri değeri 140-199 mg/dL arasındadır. Bu hastaların şeker hastası olma ihtimali yüksektir. Bu demek oluyor ki gizli şekeri olan kişiler perhiz altında olmalıdırlar.

Şeker hastalığı, genetik veya dış etkenli olabilmektedir. Şeker hastası olduğunuzu anlamak için belirtileri iyi takip etmek önemlidir. Aksi halde şeker yükselmesinden ciddi sonuçlar yaşanmaktadır.
Hangi tip diyabetin daha tehlikeli olduğunu düşünüyorsunuz?
Diyabet hastası olmak hayatınızda neleri değiştirdi?
Diyabet hastaları hayatlarında en çok nelere dikkat ediyor?
Diyabet hastalarının yiyebileceği şeker oranı az yiyecekler nelerdir?
Diyabet hastalarının kaçınacağı şeker oranı yüksek meyveler hangileridir?



Okur Yorumları
  1. Benim annem şeker hastası, gerçekten çok zor bir hastalık Allah kimseye vermesin.

  2. Her insanın en çok dikkat etmesi gereken bir hastalık diyabet. Paylaştığınız bilgiler için teşekkürler.