Ebola Virüsü Nedir? Hastalığın Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi Nelerdir?

Ebola Virüsü Nedir? Hastalığın Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi Nelerdir?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4. risk grubu patojenler arasında yer alan ebola virüsü, viral hemorajik ateş şeklinde hastalıklara yol açabilen tehlikeli bir patojendir. Oldukça çabuk bulaşan ve kontrol edilmezse salgınlara yol açan ebola virüsünden korunmak ve hastalığı erken teşhis edebilmeniz için bilmeniz gereken temel bilgiler makalemizde anlatılmıştır.

Yasemin Saygın

Ebola virüsü, ilk olarak 1976 yılında Sudan ve Kongo’daki salgınlarda tespit edilmiş ve ismini Kongo’daki bir nehirden almıştır. Virüsün doğal kaynağının, Afrika’da yaşayan meyve yarasalarının olduğu düşünülmektedir. Batı Afrika’daki ebola salgını sebebiyle bugüne kadar yaklaşık olarak 4000 kişi hayatını kaybetmiştir. Bu, virüsün 40 yıl önce keşfedilmesinden bu zamana kadar görülen en büyük ebola salgını günümüzde olmuştur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre virüs yaklaşık olarak 9000 kişiye bulaştı ve bu kişilerin hemen hepsi Afrika’daydı.

Afrika’da gündeme gelen bu salgından en fazla etkilenen yerler; Gine, Liberya ve Sierra Leone’dir. Batılı ülkelerde bu vaka daha az görülürken, Türkiye’de bugüne kadar ebola virüsü şüpheleri asılsız çıkmıştır.

[renkbox baslik="Penisilin Nedir? Çeşitleri, Yan Etkileri ve Etki Ettiği Hastalıklar Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/penisilin-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/01/penisilin-nedir-cesitleri-yan-etkileri-ve-etki-ettigi-hastaliklar-nelerdir.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Ebola virüsünün yaygın olarak görüldüğü ülkeler; Liberya Cumhuriyeti, Sierra Leone Cumhuriyeti, Gine Cumhuriyeti, Gabon, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Güney Sudan ve Fildişi Sahilleri’dir.

Ebola Virüsü Nedir?

Ebola Virüsü Nedir?Ebola virüsü, insanlarda ve hayvanlarda kanamalı ateş şeklinde ciddi hastalıklara yol açan, ölümcül derecede etkili bir virüstür. Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre 4. risk grubu patojen olarak kabul edilir. Genetik materyali RNA olan virüs ipliksi yapıda ve 80 nm boyundadır. Bu virüse yakalan kişide belirtiler iki üç hafta sonra başlar ve ciddi sonuçlar doğurabilir. Belirtiler çeşitli birçok hastalıkla benzer özellikler taşıdığından; teşhis aşaması biraz zaman alabilmektedir.

Ebola Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Ebola Hastalığının Belirtileri Nelerdir?Hastalığın belirtileri; ateş, başta görülen şiddetli ağrılar, eklem ve kasların sızlaması, yorgunluk hissi, ishal, mide ağrısı ve kusma olarak bilinir. Kimi hastalarda, durmak bilmeyen kaşıntı hissi, gözlerdeki kızarıklık, sürekli hıçkırık, öksürük, boğaz ağrısı, nefes almakta zorluk (Bakınız: Doğru Nefes Nasıl Alınır?)vücut içinde ve dışında kanamalar, yutkunma zorluğu görülür. Yapılan testlerdeki bulgularda düşük beyaz kan hücreleri ve trombosit sayısı ile yüksek karaciğer enzimleri görülmektedir. Son dönemlerde belirtilerin arasına, böbrek ve karaciğer yetmezliği de eklenmiştir. Hastaların bir kısmı iyileşirken, bir kısmı da hayatlarını kaybetmiştir.

Ebola Hastalığının Tedavisi Nedir?

Ebola Hastalığının Tedavisi Nedir?Hastalığın kesin bir tedavisi henüz yoktur. Ancak hasta olan kişilere, tatlı ve tuzlu içme suyu, bunun yanında da bazı sıvılar verilmektedir. Ölüm oranı oldukça yüksek bir hastalıktır. Bu virüse yakalanan kişilerin % 50-% 90’nının hayatını kaybettiği görülmüştür. Aşı geliştirme çalışmaları devam etmektedir ancak henüz koruyucu, yeterli bir aşı bulunamamıştır.

Ebola Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?

Ebola Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?Hastalıktan korunma konusunda birçok zorluk vardır. İnsanların tam olarak nasıl hastalandığı bilinmediğinden çok az sayıda korunma tedbiri vardır. Bu tedbirler;

  • Diğer tüm bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi, en önemli uygulamalardan biri ellerin düzenli olarak yıkanmasıdır. Ellerinizi su ve sabunla yıkamak, cildinizden enfekte materyallerini uzaklaştırır ve hastalığın geçişini önlemiş olur.
  • Herhangi bir durumda eldiven kullanıyorsanız, eldiveni çıkardıktan sonra da mutlaka ellerinizi antibakteriyel bir sabunla yıkamalısınız.
  • Ölmüş olan hayvanlarla, özellikle hastalık nedeniyle ölen hayvanlarla temastan kaçınınız.
  • Yerel pazarlar da dâhil satışı yapılan vahşi hayvanların etini yemeyiniz.
  • Sağlık kurumlarında hastalığın bulaşma riski oldukça yüksektir. Bu nedenle sağlık çalışanlarının ebola vakasını fark etmesi ve karantina önlemleri uygulamak için hazır olması gerekmektedir. Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için, kullanılan ekipmanın, enjektörlerin iyice sterilize edilmesi ve çevreye, insanlara zarar vermeyecek bir şekilde imha edilmesi gerekmektedir.
  • Bu hastalıktan dolayı yaşamını yitirmiş olan kişiyle doğrudan temastan kaçınılmalıdır.

Eğer kendinizde ebola virüsü enfeksiyonuyla uyumlu belirtiler olduğunu düşünüyorsanız, sizde veya aile bireylerinin birinde, ateş, titreme, kas ağrıları, bulantı, kusma veya ciltte döküntü gibi belirtiler varsa çok geçmeden bir sağlık kurumuna başvurmalısınız. Gittiğiniz sağlık kurumunda, başkalarıyla temastan ve farklı yerleri ziyaret etmekten kaçınınız. Unutmayın ki bu virüs, çok kolay bir şekilde bulaşabilen, çok çabuk ilerleyen ve büyük oranda ölümlere neden olan bir hastalığa yol açmaktadır. Kendi hayatınızı ve yakınlarınızın hayatını tehlikeye atmamak için alınan tedbirlere uyunuz. Ebola virüsü salgına dönüşecek kadar ciddi bir virüstür.

Okur Yorumları