Özellikle kozmetik ürünler alanında adını sıkça duyuran jojoba yağı çoğunlukla cilt bakımı için kullanılmaktadır. Birçok saç ve cilt bakım ürünün içeriğinde yer bulmayı başarabilmiş jojoba yağı, cilde dost maddelerden bir tanesidir. Cilt bakımındaki yoğunluğunu genellikle sivilce ve sivilce izlerini tedavi etme konusunda vermiştir.

Ülkemizde henüz çok yaygın olmasa da diğer ülkelerde günlük bakımdan jojoba yağı geniş bir yer tutmaktadır. Jojoba yağının, vücut tarafından üretilen yağ ile benzer yapılarda olduğu bilinmektedir. Bu nedenle de cilt üzerinde faydalı olduğu düşünülmektedir. Jojoba yağını saf olarak aktarlarda bulabileceğiniz gibi içeriğinde jojoba yağı olan hazır kozmetik ürünlerden de yararlanabilirsiniz.

Hazır ürünlerle ilgili dikkat etmeniz gereken şey, içeriğinde jojoba yağı dışında yer alan maddelerdir. Jojoba yağı dışında içinde paraben, alkol, yoğun parfüm bulunan ürünlerden uzak durmalısınız. Aktardan temin ettiğiniz jojoba yağını cildinizde ve saçınızda doğru kullanırsanız kısa sürede olumlu sonuç alacağınızı göreceksiniz. Şimdi gelin jojoba yağının nasıl, hangi alanlarda kullanıldığını, faydalarını ve yan etkilerini öğrenelim.

Jojoba Yağı Nedir?

Jojoba yağı, Sonora, Mojave, Arizona ve California çöllerinde yetişmiş; Simmondsiaceae familyasındaki bitkiden elde edilmektedir. Familyadaki tek bitki jojobadır ve Latince ismi Simmondsia chinensis olarak bilinmektedir. Bu bölgeler dışında ayrıca İsrail topraklarında yetişebilmektedir. Bitkinin özünden elde edilen jojoba yağının geniş bir kullanım alanı vardır. Jojoba yağı fındığa benzer bir tada ve aromaya sahiptir. Ancak içilerek ya da yiyeceklerle tüketilmediğinden tadı pek bilinmemektedir. Jojoba yağının elde edildiği bitkinin çiçekleri miniktir ve rengi yeşilimsidir. Jojoba yağının görünümünde en dikkat çekici özellik altın sarısına benzer rengidir. Jojoba yağının aynı kulvardaki benzerlerine göre raf ömrü daha uzundur.
Tavsiye Ederiz: Badem Yağı Nedir?

Jojoba Yağı Nasıl Kullanılır?

Jojoba yağını aktardan alıp kullanacaksanız harici kullanmanız önerilmektedir. Avuç içine alınmış az miktardaki jojoba yağı yeterli olacaktır. Saç bakımında kullanacaksanız; kuru saçın üzerine abartı olmayacak şekilde jojoba yağından sürmelisiniz. Yağı saçın tamamına ulaştırabilmek için tarak kullanabilirsiniz. Yağ sürülen saçın bu şekilde 30 dakika beklemesi yeterli olacaktır. Yarım saat sonunda günlük kullandığınız saç temizleyici ile saçlarınızı yıkayabilirsiniz.

Saça sürüp bekleyecek zamanınız yoksa günlük bakım için kullandığınız saç temizleme şampuanının içine jojoba yağını ilave edebilirsiniz. Orta boylardaki bir şampuan şişesi için 1 yemek kaşığı jojoba yağı yeterli olacaktır. Islak ya da kuru saça doğru miktarda kullanılan jojoba yağının saçın şekillenmesine yardımcı olduğu da bilinmektedir.

Jojoba yağını cilt bakımı için kullanacaksanız; ilk tercihiniz makyaj temizleme alanında olmalı. Jojoba yağı çok iyi bir makyaj temizleyici olmasının yanında her temizleme ile birlikte cilde ferahlık vermekte ve cildi tazelemektedir. Sadece cildinizi nemlendirmek için kullanacaksanız; avuç içine bir miktar jojoba yağı alarak doğrudan cilde sürmek yeterli olacaktır. Bunun yanında günlük bakım kreminizin içine birkaç damla jojoba yağı damlatarak da cildinizi nemlendirebilirsiniz.

Jojoba Yağının Kullanım Alanları Nelerdir?

Cilt ve saç bakım ürünlerinde sıkça kullanılan jojoba yağı ruj ve mum yapımında da yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Ek olarak bazı deterjanların içeriklerinde, matbaa mürekkeplerinde, bazı ilaçlarda, lastik ve yapıştırıcı üretiminde jojoba yağı kullanılır. Jojoba yağının protein oranı yüksek olduğundan hayvan yemi üretiminde de tercih edilmektedir. Jojoba yağının içeriğinde bol miktarda E vitamini bulunduğundan özellikle çatlak kremleri, losyonları ve yağlarının üretiminde bolca kullanılmaktadır.

Jojoba Yağının Faydaları Nelerdir?

  • Jojoba yağı yaşlanmayı geciktirmede ya da dış etkenlerle ortaya çıkan ince çizgilerin ve cilt kırışıklıklarının yok edilmesine yardımcı olmaktadır.
  • Sivilce oluşumu jojoba yağıyla engellenebileceği gibi eski sivilce izleri, güneş yanığı, yara izleri de yok edilebilir.
  • Saç bakımında kullanıldığında saç derisinde kepek oluşumunu engellemekte ve böylelikle saçın güçlenmesine destek olmaktadır. Saçlarınızın daha sağlıklı bir şekilde uzaması için bu yazımızı mutlaka okuyun.
  • Hamilelik döneminde oluşan çatlak izlerinin giderilmesinde ve cilde esneklik katması sayesinde yenilerinin oluşmasını engellemekte yardımcıdır.
  • Cildin daha canlı görünmesine; dolayısıyla kişinin daha genç görünmesine olanak sağlar.

Jojoba Yağının Yan Etkileri Nelerdir?

Çok ciddi alerjik reaksiyonları olmayan kişiler için jojoba yağının herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Nadir olarak kızarıklıkla beraber alerji belirtilerine rastlanabilir. Jojoba yağını mutlaka saf ve sade olarak kullanmalı; herhangi başka bir maddeyle ya da benzeri yağlarla karıştırmamalısınız. Bu durumda maddelerin bileşenleri bir araya gelerek karışımı zararlı hale getirebilir. Alacağınız ürünün %100 jojoba yağı olmasına dikkat etmenizde yarar var. Piyasada ne yazık ki karışımlardan elde edilmiş ürünler saf jojoba yağıymış gibi satılabiliyor. Karışımların zararlı olabileceği ihtimalini ve jojoba yağının karışım şeklinde kullanılmasının etki göstermeyeceğini aklınızdan çıkartmamalısınız. Bünyesi aşırı derece alerjik olanlar yağı kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır. Beklenmeyen bir sonuçla karşılaşıldığında da en kısa sürede doktora gidilmelidir.

Jojoba Yağı Nasıl Muhafaza Edilir?

Jojoba yağı zaten uzun ömürlü bir maddedir ama etkilerini kaybetmemesi adına doğru muhafaza edilmesi önemlidir. Jojoba yağını hava geçirmeyen cam şişelerin içinde ya da zararlı maddeler içermeyen plastik kapların içinde muhafaza edebilirsiniz. Saklama kapları ayarlandıktan sonra ilk dikkat edilmesi gereken güneş ışığıdır. Yağın doğrudan güneş ışığı almayan hatta karanlık sayılabilecek, kuru ve serin bir ortamda saklanması önerilir. Jojoba yağını serin olması adına kesinlikle buzdolabına ya da buzluğa koymamalısınız. Donan jojoba yağının bütün faydalı özellikleri ortadan kalkacaktır.

YORUM YOK

Bir Cevap Yazın