Kan Lekesi Nasıl Çıkarılır (Nasıl Temizlenir)?

Kan Lekesi Nasıl Çıkarılır (Nasıl Temizlenir)?

Günlük hayatta yemek yaparken veya kesici aletlerle yapılan işlerde eliniz kanayabilir. Bu kanama sonucu damlayan kan üzerinizdeki giyside, yerdeki halıda veya oturduğunuz koltukta istenmeyen lekelerin oluşmasına yol açabilir. Taze kan lekesini çıkarmak kolay olsa da, kurumuş lekeyi çıkarmak bir hayli zordur. Makalemizde kan lekesini çıkarırken işinize yarayacak birkaç pratik bilgiyi sizlerle paylaştık.

Yasemin Saygın

Çıkması zor olan lekelerin başında gelen kan lekesi, özellikle açık renk eşyalarda çok can sıkıcı lekelerin oluşmasına neden olabiliyor. Kan lekesini kolay çıkarabilmek için, lekenin uzun süre beklememiş olmasına özen göstermek gerekir. Kan lekesi uzun süre bekleyip kurumuş vaziyette ise, ılık su içinde bekletmek, lekenin yumuşamasını ve kolay çıkmasını sağlayacaktır. Bu noktada oksijenli suda bekletip, lekenin yumuşamasını sağlamak size yardımcı olacaktır.

Ancak oksijenli suyun kıyafetlerin üzerinde çamaşır suyu özelliği göstermesinden dolayı, rengi solması muhtemel olan kumaşlar için oksijenli su kullanmaktan kaçınmak gerekir. Kan lekesini çıkarma işlemini evde yapmak isteyenler için, kolay ve pratik yöntemler de bulunmaktadır.

[renkbox baslik="Tentürdiyot Lekesi Nasıl Çıkarılır?" link="https://bilgihanem.com/tenturdiyot-lekesi-nasil-cikarilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/tenturdiyot-lekesi-nasil-cikarilir.jpg" renk="gri" yenisekme="evet"][/renkbox]

Bu noktada ezilmiş aspirini lekenin üzerinde bir süre beklettikten sonra yıkamak iz kalmadan kan lekesini temizleyecektir. Evde pratik temizliklerde en çok kullanılan karbonat da kan lekesini çıkarmak için kullanılacak alternatifler arasındadır. Karbonat ve faydalarının öğrenmek isteyenleri buraya alalım.

Kan Lekesi Nasıl Temizlenir?

Günlük hayatta bazen burnumuz kanayabilir, mutfakta yemek yaparken elimiz kesilebilir. Bu beklenmeyen kazalar sonucunda çıkan kan, eşyalara veya kıyafetlere bulaşarak leke oluşturabilir. Kan lekesi ahşap gibi yüzeylerden kolay çıkma özelliğine sahip olsa da kumaşlardan oldukça zor çıkmaktadır. Bol suda yıkanması mümkün olan kıyafet ve kumaş gibi yerlerden kan lekesi çok fazla sorun olmadan çıksa da, yatak ve koltuk gibi silinerek temizlenen yerlerdeki kan lekesinin temizliği için, çok sulu olmayan etkili yöntemler tercih edilmelidir. Eğer yatağa bulaşmış bir kan lekesi söz konusu ise, mısır nişastası, tuz ve hidrojen peroksiti birer yemek kaşığı olmak üzere derin bir kapta karıştırıp macun kıvamına getirilir. Bu karışım leke üzerine uygulandığında kolayca çıkacaktır.

Taze Kan Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Kan lekesi özellikle kuruduğunda zor bir leke halini alır. Bu nedenle kan lekesi ne kadar çabuk temizlenirse, çıkma olasılığı da o kadar yükselir. Henüz yeni bulaşmış bir kan lekesi soğuk suyun altına tutularak kolaylıkla temizlenebilir. Suyun soğuk olması da lekenin çıkmasını kolaylaştıran unsurlardan biridir. Ev lekeleri için sıklıkla kullanılan amonyak kullanılacağı zaman, ortamdaki havayı solumamaya, temizleme işlemi bittikten sonra ortamı havalandırmaya özen göstermek gerekir.

Mevcut kan lekesi başkasına ait olduğu durumlarda bulaşıcı hastalıklara önlem amaçlı hijyen kuralları çerçevesinde temizlik yapılmalıdır. Eğer leke koltuk ve halı gibi yüzeylerdeyse bir miktar buz konularak, lekenin çıkması sağlanabilir. Saten ve ipek gibi narin kumaşlar üzerine bulaştıysa, bulaşık deterjanı işinize yarayabilir. Mutfakta kullanılan ürünlerle temizlik yapılmak istendiğinde bir miktar tuz ve sirke, gereken temizliği sağlayacaktır. Sirkenin özelliklerini öğrenmek için tıklayın.

Kurumuş Kan Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Fark edilmeyen ve temizliği daha sonraya bırakılan kan lekesi, kuruduğunda oldukça zor şekilde temizliği sağlanmaktadır. Kurumuş kan lekesinin temizlik sonrasında iz kalma ihtimalinin yüksek olmasından dolayı, etkili temizlik yöntemleri tercih edilmelidir. Özellikle üzerinden bir gün geçmiş olan kan lekesi daha da zor temizlenecektir. Çarşaf, kıyafet ya da çeşitli örtülerde bulunan kan lekesi için, diş macunu evde uygulanması mümkün olan basit yöntemler arasındadır. Lekeli bölgeye diş macunu sürüp ardından bir süre bekledikten sonra soğuk su ile yıkama işlemi yapılmalıdır. Ancak diş macunu koltuk ve yatak gibi yıkanması güç olan yerlerde kullanılmamalıdır. Diş macununun keskin kokusu bu yerlere işleyebilir ve zamanla kötü kokuya dönüşebilir.

Kan Lekesini Çıkarmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Kan lekesi temizlemek için pek çok yöntem bulunsa da en ilginç olanlarından biri de, tükürük ile kan lekesi temizliğidir. Tükürüğün asidik bir yapıda olması ve içeriğindeki enzimlerin kana direkt olarak nüfuz etmesi, tükürük ile kan lekesi temizliğini mümkün hale getirmektedir. Narin yapıda olan saten ve ipek kumaşlardaki kan lekesi içinde; tuzlu su kumaşa zarar vermeden temizleyecek yöntemdir. Kimyasal maddeler bu kumaşlar için uygun değildir. İnsan vücudundan çıkan kanın çeşitli nedenlerden dolayı kumaşlara ve giysilere bulaşması, günlük hayatta sıkça karşılaşılan sorunlardan biridir. Bu bilgiler doğrultusunda kan lekesi en etkili şekilde temizlenmesi muhtemel bir lekedir.

Okur Yorumları