Karidesler Hakkında Bilgi; Karides Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Karidesler Hakkında Bilgi; Karides Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Eklemli bir gövdeye sahip olan karideslerin vücutları, onları dış etkenlerden korumaya yarayacak şekilde kalsiyum karbonattan meydana gelmiştir. Besin değeri açısından son derece zengin olan bu küçük deniz canlısını daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Yasemin Saygın

Denizlerin soğuk bölgelerinde yaşamayı seven karides, kendi türleri ile kalabalık bir şekilde yaşayan eklem bacaklı ailesine ait bir türdür. Uzunlukları yaklaşık olarak 1-30 cm arasındadır. Karideslerin dünya genelinde en çok bilinen türlerinden biri Penaeus kerathurus'tur. Bu türü Akdeniz karidesi, Çil karides ve oluklu karides isimleriyle de bilinmektedir.

En çok Avrupa ülkelerinin denizlerinde ve Kuzey Amerika denizlerinde görülmektedir. Eklemli bir gövde yapısına sahip olmakla birlikte silindirik bir dış görünüme sahiptirler. Karideslerin dış etkenlerden korunması amacıyla vücutları kalsiyum karbonattan meydana gelen bir katman ile kaplıdır.

[renkbox baslik="Somon Balıkları Hakkında Bilgi; Somon Balığı Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/somon-baligi-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/07/somon-baliklari-hakkinda-bilgi.jpg" renk="turuncu" yenisekme="evet"][/renkbox]

Tatlı ve tuzlu suların tamamında yaşayabilme özelliğine sahip olan karidesler, on ayaklı bir eklem bacaklı olmaları da dikkat çekmektedir. Farklı fiziksel görüntülerinden dolayı birçok kişi evlerinde akvaryum içinde beslemeyi tercih ederken, lezzet açısından da balık severlerin sıkça tercih ettiği deniz canlıları arasında yer almaktadır.

Karides Nedir?

Karides Nedir?

Öncelikli olarak karidesin bir balık türü olmadığını belirterek yazımıza başlayalım. Kabuklu bir deniz canlısı olan karidesler, dünya mutfaklarının vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Düşük kaloriye sahip olması sebebiyle sıklıkla tercih edilirler.

Böceğe benzeyen görünümleri bazı insanlar için itici gelse de aslında çok lezzetli bir tada sahiptirler. Sadece görünümü yüzünden önyargıyla yaklaşan birçok kişi de bir kez tadına baktıktan sonra bu düşüncelerinin değiştiğini ve vazgeçilmez lezzetleri arasına girdiğini söylemektedir.

Hem tatlı hem tuzlu suda yaşayabilen bu türler daha çok Avrupa ve Kuzey Amerika’da rastlanmaktadır. Denizlerin yüzeye yakın olan kısımlarında yaşarlar. Boyları ortalama 1-30 cm arasında değişiklik gösterir.

2500 çeşidi olduğu bilinen bu canlının 10 adet bacağı vardır. Çeşitlerine göre siyah, kırmızı, gri, beyaz, kahve gibi renklerde olabilirler. En çok bilinen türleri; kaplan, turuncu, siyah kaplan, kiraz, sakura ve kardinal karideslerdir. Bu canlılar potasyum, selenyum, protein ve iyot açısından zengin bir içeriğe sahiptir.

Ülkemiz denizlerinde de yaklaşık 60’a yakın karides çeşidi bulunmakta ve bunlar arasından 7 tanesi ticari amaç için tercih edilmektedir. Baş ve karın olmak üzere iki parçadan meydana gelmiş olan fiziksel yapısı, dişi ve erkeklerde farklılık gösteren özelliğe sahiptir.

Karidesin Özellikleri Nelerdir?

Karidesin Özellikleri Nelerdir?Denizlerin kumlu olan bölgelerini yaşam alanı olarak tercih eden karidesler, deniz canlıları arasında kabuklular sınıfına girmektedir. Karidesin ilginç özelliklerinden biri ise bulunduğu ortamın rengine göre vücut rengini değiştirebiliyor olmasıdır.

Kendinden küçük olan balıkları yiyebileceği gibi deniz diplerinde bulunan çok küçük canlıları da yiyebilmektedir. Yiyecek olarak tüketilme sırasında balıktan sonra genellikle karides tercih edilmektedir.

Lezzeti ve kalorisinin düşük oranda olması, karidesin fazlaca tercih edilmesindeki başlıca sebepler arasında sayılabilir. Özellikle kalamara düşkün olanlar karidesi de aynı ilgiyle tüketmektedirler. Kalamar hakkında bilgilenmek için tıklayın.

Denizlerden avlanıp yemek olarak tüketilmesinin yanında, bazı insanlar için önemli bir akvaryum canlısıdır. Bu canlıları akvaryumda beslemek çok masraflı ve zahmetli bir iş değildir. Ortalama 10 litre suyun içinde rahatlıkla besleyebilirsiniz. Fakat suyun temiz olması en çok dikkat edilmesi gereken ayrıntıdır.

Akvaryumunuz büyük olsun küçük olsun suyunu sıklıkla temizlemeye özen göstermelisiniz. Benzer şekilde yeterli oksijenin sağlanması açısından hava motorları da bir akvaryumun olmazsa olmazlarındandır.

Şart olmayan fakat ek bir öneri sunacak olursak; akvaryumun dibinde kullanılan kum veya taşların karidesin renginden başka olması görünüş açısından hoş bir manzara oluşmasını sağlayacaktır.

Bu canlılarda üreme yumurta ile olmaktadır. Döllenme işleminden sonra dişilerin karnında korunan yumurtaların gelişim süresi türlere göre değişim gösterebilmektedir.

Bunların olgunlaşma süresi hayvanın boyutuna, rengine kısacası türüne göre değişkenlik gösterir. Olgunlaşmasını tamamlayan yumurtalar çok hızlı bir şekilde anne karnından çıkarlar.

Karides yavruları gelişim aşamasını dişilerinin sırt kısmında tamamlar. Larva gelişimini tamamlayan yavruların içinde bulunduğu suyun temiz olması çok önemlidir. Akvaryumda beslenen türler genellikle küçüktür ve yeme amacıyla da pek tercih edilmezler.

Fitoplanktonlarla beslenen bu hayvanların içinde yaşadığı su içinde gerekli besin yoksa, başka bir havuzda üretilerek larvaların olduğu yere aktarılabilir. Ön beslenmesini yaptıktan sonra yavru haline gelen karidesler daha sonra üretim havuzuna alınmalıdır. Daha geniş havuza aktarılan yavrular ilk aylarda oldukça hızlı gelişim gösterirler.

Karidesin Türleri Nelerdir?

Karidesin Türleri Nelerdir?Deniz canlıları içerisinde eklem bacaklılar şubesine ait olan karidesin oldukça geniş bir tür yelpazesi vardır. Bunlardan en çok bilinen ve insanlar tarafından tüketilen karides türlerine yer verecek olursak;

  • Kiraz karides
  • Hayalet karides
  • Vampir karides
  • Sakura
  • Turuncu sakura
  • Mavi inci
  • Beyaz inci (kartopu karides)
  • Yeşil karides
  • Kaplan karides
  • Siyah kaplan karidesi
  • Çikolata karides
  • Kristal karides
  • Kardinal karides
  • Altın karides
  • Gökkuşağı karidesi
  • Çil karidesidir.

Karidesin Faydaları Nelerdir?

Karidesin Faydaları Nelerdir?Karides balığı birçok vitamin ve mineral açısından zengin bir deniz canlısı olsa da selenyum açısından faydalı bir deniz ürünü olması fazlasıyla dikkat çekmektedir. Birçok hastalıktan korunmak içinde selenyum vitamininin oldukça faydalı olması, karidesin azımsanmayacak düzeyde tüketilmesi gerekliliğini doğurmaktadır.

Ayrıca protein deposu niteliği taşırken düşük kalorili olması sağlıklı beslenmek isteyenler için ideal bir besin olmasına sebebiyet vermektedir. D vitamini ve kalsiyum bakımından da zengin bir deniz canlısı olan karides, kemiklerin ve dişlerin sağlıklı bir şekilde kalmasını sağlar.

Hem sağlıklı kalayım hem de kilo vereyim diyen kişilerin en önemli öğünlerini oluşturur. Karides içeriğinde ayrıca omega 3 ve B12 vitamini yüksek oranda bulunmaktadır. Bu özelliği ise yetişkinler kadar gelişim çağında olan çocuklar için de oldukça faydalı olmasına neden olmaktadır. Dişeti hastalıklarına karşı tedavi edici özelliği bulunmaktadır.

İçerdiği çinko elementi vücuttaki leptin hormonunun salınımını artırır. Bu hormon ise iştah ve yağ kullanımı gibi görevleri üstlenmektedir. Dolayısıyla kontrollü bir şekilde kilo vermede karides çok önemli bir göreve sahiptir.

Yaşlanmaya karşı mücadele eden bu canlı ciltteki kırışıklıkları azaltır. Hücrelerin yenilenmesine yardımcı olarak yaşlanmayı geciktirir. Bunların yanında güneşin cildimizde yarattığı tahribatın ve lekelerin giderilmesinde de çok başarılıdır.

Canlıda bulunan bazı mineraller saçların daha sağlıklı ve sağlam olmasını sağlar. Bu sayede saç dökülmesini azaltır. Bildiğiniz gibi çinko eksikliğinin ilk belirtileri saçlarda meydana gelen aşırı dökülmedir. İşte karidesler yoğun saç dökülmesini engelleyen oldukça sağlıklı bir besindir.

Kalp-damar sağlığına iyi gelir. Kalp krizi riskine yakalanmayı azaltır. Hafızayı ve konsantrasyonu artırır, dolayısıyla beyin sağlığına çok iyi gelir. Adet sancılarını azaltır. Birçok kanser türü ile savaşır. Karidesin saydığımız bu faydalarından nasiplenmek için haftada en az 1 defa yenmesi önerilmektedir.

Karides Nasıl Pişirilir?

Karides Nasıl Pişirilir?Karides Avrupa ülkelerinde olduğu kadar ülkemizde de çokça tercih edilen deniz mahsullerinden biridir. Bu nedenle birçok kişi karides pişirmenin püf noktalarını ve kolaylıklarını bilmek istemektedir.

Bu doğrultuda kabuklu bir deniz canlısı olan karidesi kabuklu ya da kabuksuz olarak pişirmek tercihe kalmıştır. Diğer deniz canlılarından farklı olmasından dolayı temizleme aşamasında son derece dikkatli ve özenli olmak gerekiyor. İlk olarak başı ve bacakları temizlenmeli, ardından kuyruk kısmı temizlenmelidir.

Pişirilmek istenen karidesler donmuş vaziyette ise, tam olarak çözünmeden temizlenmesi işinizi kolaylaştıracaktır. Aynı zamanda karideslerin bağırsaklarının da pişirilmeden temizlenmesi şarttır. Aksi halde piştikten sonra bağırsakların ayıklanması oldukça güç olacaktır.

[renkbox baslik="Balinalar Hakkında Bilgi; Balina Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/balinalar-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/balinalar-hakkinda-bilgi.jpg" renk="gri" yenisekme="evet"][/renkbox]

Birçok şekilde pişirildiğinde oldukça lezzetli olan karidesi; karides tava, karides ızgara ya da yağda karides kızartması olarak pişirilmesi damak zevkine kalmıştır. Yine kişisel zevke bağlı olarak karidesi pişirirken defne yaprağı veya sarımsak da ekleyebilirsiniz.

Karidesin Bilimsel Sınıflandırması

Karidesin Bilimsel SınıflandırmasıAlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Arthropoda (Eklem Bacaklılar)
Alt Şube: Crustacea (Kabuklular)
Sınıf: Malacostraca
Takım: Decapoda (On Ayaklılar)
Alt Takım: Pleocyemata

Karides kalp krizi riskini azaltma, yaşlanmayı etkilerini geciktirme, saç dökülmesini azaltma gibi birçok faydası olan kabuklu bir deniz canlısıdır. Genellikle karides tava şeklinde pişirilir.
Deniz ürünlerini yemeyi seviyor musunuz?
Karidesin hangi şekilde pişirilmiş halini tercih ediyorsunuz?
Kendi pişirme tekniğinizden bizimle paylaşmak istediğiniz püf noktalar var mı?



Okur Yorumları
  1. Nihayet yorum sayesinde bilgi edindim internet de. Tatlı su akvaryumunda yetişen karidesler yenir mi bilgisi yok internet de. Tşkler…

    1. aslında yıyebılırsın ama onu kurutulmus petshoplardan aldıgımız yemler ıle besledıgımız ıcın yenmez ve yeterınce ozgur yasamadıkları ıcın canlı yemler ıle beslemedıgımızıcın gereklı proteınlerı alamadıkları ıcın 1 2cmboyunda kalıyolar.

  2. Türkiye Özel Tür Karides Paylaşım Grubu dedi ki:

    Karides türleri bizim akvaryumda beslediğimiz karidesleri yazmışsınız. Bunların boyları 1 cm civarıdır ve yenmez. Akvarum canlılarıdır.