Lejyoner Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Lejyoner Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

En ciddi göğüs hastalıkları arasında yer alan lejyoner hastalığı, tedaviye geç kalındığı takdirde zatürreye yol açmaktadır. Bulaşıcı bir hastalık olan lejyoner hastalığı klima hastalığı olarak da bilinir. Çünkü klima gibi nemli ortamlarda üreyen bir tür bakteri, hastalığın etkenidir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda lejyoner hastalığının tarihçesi, nedenleri, belirtileri, kısaca nasıl bir hastalık olduğunu öğreneceksiniz.

Yasemin Saygın

Akan sularda ve nemli ortamlarda bakterilerin oluşum ve çoğalma hızı daha yüksektir. Bakterilerin özellikle klimalarda kolayca çoğalabilmesinden dolayı, lejyoner hastalığına klima hastalığı da denmektedir. Klima mekanizmasının çalışmaya başlaması ile birlikte bakteriler kolayca ortama yayılabilmektedir. Solunan havayla birlikte bakteri insan vücuduna kolayca yerleşir. Klimalar dışında dezenfekte edilmemiş sular ve temizlenmemiş arındırma cihazları da tehlikeli kabul edilir.

Bünyesi zayıf olan insanlar lejyoner hastalığına kolayca yakalanmaktadır. Hastalık ciddi boyutlara gelerek ölümcül olabilmektedir. Bu nedenle hastalıktan korunma yollarını uygulamalı; hava ve su ile çalışan cihazların temizliğine dikkat edilmelidir. Günümüzde tedavisi olan bir hastalık olmasına rağmen ileri boyutlara ulaştığında tedavi zorlaşabilir.

[renkbox baslik="Verem (Tüberküloz) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/verem-tuberkuloz-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/01/verem-hastaligi-hakkinda-bilgi.jpeg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Tedavi sürecinin 2-3 haftayı bulduğu da olmaktadır. Tedavisi özenle yapılmamış hastalık ölüme neden olabilir. Lejyoner hastalığının kişide ciddi belirtileri vardır ama başka hastalıklarla da karıştırılabilir. Hastalığın belirtileri çoğu zaman zatürre hastalığının belirtileri ile karıştırılmaktadır.

Lejyoner Hastalığı Nedir?

Lejyoner hastalığı, akciğerlere yerleşebilecek kadar tehlikeli Legionella pneumophila isimli bakterinin sebep olduğu bir göğüs hastalığıdır. Hastalık ilk defa Philadelphia bölgesinde bir otelde 1976 yılında yapılmış bir lejyoner (Roma ordusundaki askerlere verilen isim) toplantısında salgın şeklinde görülmüştür. Bakteri hemen izole edilmiş ve hayatını kaybeden lejyonerlerin anısına hastalık bu şekilde isimlendirilmiştir.

Lejyoner Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Lejyoner hastalığına büyük oranda sıcak-soğuk su sistemleri, yüzme havuzları, kaplıcalar, durgun su, klima ve nem verici her şey neden olmaktadır. Bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerde bakteri oluşsa da enfeksiyon gelişme göstermez. Bağışıklık sisteminin nasıl güçlendirileceğini bu yazımızda anlatmıştık.

Lejyoner hastalığının yaşlılarda, sigara kullananlarda, alkol bağımlılarında, kronik akciğer hastalıkları olanlarda görülme ihtimali daha yüksektir. Sigara kullanımı da hastalığın ortaya çıkmasına uygun ortamı hazırlayan etkenler arasında yer alır.

Lejyoner Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Lejyoner hastalığının ilk belirtileri üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde başlar. Ağrılar, ateş yükselmesi en sıradan belirtilerdir. Karın ağrısı, mide bulantısı, ishal zaman geçtikçe daha şiddetli bir hal almaktadır. Zatürreden farklı olarak bilinç kaybı ve unutkanlık görülebilmektedir. Hastalığın şiddeti arttıkça ağrılar ve diğer rahatsızlıklar çoğalır. Lejyoner hastalığında belirtiler bakterinin vücuda girmesinin ardından geçen 2 ve 10 gün arasında ortaya çıkmaktadır.

Başlangıç aşamasında halsizlik, yorgunluk yakınmaları çoğunluktadır. Ateş görülen hastaların çoğunda 38,5 seviyeleri görülmüştür. Üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde başlayan hastalık yavaş yavaş alt solunum yolu belirtileri göstermeye başlar. Nefes almada güçlük, öksürük başladıktan sonra hasta balgam çıkarmakta zorlanır. Bunlar dışında diğer yaygın belirtiler kaslarda acı ve ağrı ile baş ağrısıdır.

Bazı hastalarda nadir olarak huzursuzluk hissi, dalgınlık, bilinçte bulanıklık hatta komaya varabilecek kadar ilerlemiş sinir sistemi bulgularına rastlanabilir. Elde edilen belirtiler, hastanın şikayetleri, akciğer filmi gibi detaylar hastalığın belirlenmesinde yeterli değildir. Akciğer enfeksiyonu ile karıştırılabilir. Bu nedenle teşhislerde öncelikli koşul belirtilerin yanında hastalığın doktorun aklına gelebilmesidir.

Lejyoner Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?

Oldukça ciddi bir hastalık olmasından dolayı lejyoner hastalığından korunmak için çaba gösterilmelidir. Hastalığa yakalanmamak için dezenfekte edilmiş alanlarda bulunmaya, evlerde iş yerlerinde kullanılan su ile çalışan sistemlere dikkat etmek gerekiyor. Ürünlerin su bulunan kısımlarına özel bakım işlemleri yapılmalıdır.

Suyun olduğu yerlerde nem oluşacağından bakteriler kolaylıkla üremektedir. Bunu önlemek için nemi ortadan kaldırmaya yönelik havalandırma işlemleri yapılmalıdır. Suların 70 derece ısıda en az 30 dakika boyunca kaynatılması gerekiyor. Önceleri klorlama işlemi çok sık tercih edilirken kanserojen etkilerinden dolayı artık yerini metalik iyonizasyona bırakmıştır.

Lejyoner Hastalığının Tedavisi Nedir?

Lejyoner hastalığının en bilindik tedavi yöntemi tüm enfeksiyonlarda olduğu gibi antibiyotik tedavisidir. Tedavinin doktor kontrolünde yapılması en önemli detaydır. Ortalama tedavi süresi 2-3 hafta civarındadır. Bunun dışında hasta kendini iyi hissedene kadar tedaviye devam edilmektedir. Ancak genellikle 3 hafta sonunda doktor gerekli kontrolleri yapar.

Hastalık zatürre ile karıştırıldığı için çoğu zaman tedavi yanlış ilerlemektedir ama yanlış kısa sürede fark edilir ve doğru tedavi planlaması yapılır. Tedavi süresince hastalığın ciddiyetine göre hastanede yatış söz konusu olabilir. Hastanın rahatsızlığına göre antibiyotik tedavisi yanında ağrı kesici, ateş düşürücü tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Tedavi süresince hasta beslenmesine ve temiz hava almaya özen göstermelidir. Sigara ve alkol kullanımına son verilmesi iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Lejyoner Hastalığının Tarihçesi

Hastalığın ilk olarak 1976 yılında Amerika'nın Philadelphia bölgesinde görüldüğü bilinmektedir. Otelde lejyoner kongresi katılımcıları arasında ortaya çıkan hastalık 221 kişiyi etkilemiştir. Etkilenen 34 kişi hayatını kaybetmiştir. Salgına neden olan etken CDC'nin uzun süren yoğun çalışmalarından sonra hayatını kaybeden hastaların akciğerlerine yapılan otopsi ile izole edilebilmişti.

[renkbox baslik="Bademcik Taşı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="https://bilgihanem.com/bademcik-tasi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/03/bademcik-tasi-hakkinda-bilgi.jpg" renk="turuncumavi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Sonuçta ortaya çıkan hiç tanınmamış bir gram negatif bakteri olmuştu. Etkenin isimlendirmesi yapıldıktan sonra devam edilen araştırmalarda salgının ilk kez görülmediği daha önce birçok otelde ve hastanede ortaya çıktığı belirlenmiştir. Günümüzde hastalığın hastane kaynaklı enfeksiyonlar arasında en ciddileri arasında yer aldığı bilinmektedir. Lejyoner hastalığı bildirimi gerekli olan hastalıklar arasındadır.

Lejyoner hastalığı halk arasında klima hastalığı olarak da bilinir. Çünkü bir tür bakteri klimanın filtreleri arasında birikir ve çalıştığı zaman, solunum aracılığıyla ciğerlere alınır.
Evlerinizde veya işyerlerinizde kullandığınız klimaları ne sıklıkla temizletiyorsunuz?
Bu tür solunum yolu hastalıklarını önlemek için ne gibi önlemler alıyorsunuz?
Lejyoner hastalığının tedavi sürecinde özellikle dikkat edilmesi gereken detaylar  var mı?



Okur Yorumları
  1. Hastalığın meydana gelme şekli çok garip cidden. Bunu duyduğumdna beri evdeki klimayı senede iki kez temizletiyorum.