Limon Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Limon Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Turunçgiller ailesinin en önemli üyesi olan limon, insan sağlığı için tam bir şifa deposudur. Ilıman iklimlerde yetişmeye elverişli olduğundan, hemen her türü ülkemizde bulunmaktadır.

Yasemin Saygın

Limon (Citrus) yemeklere ve özellikle de salatalara lezzet katan bir besin olmasının yanı sıra, geçmişten beridir faydaları ile adından söz ettirmektedir. Sofralarımızdan eksik etmediğimiz bu gıdanın fayda sağlamadığı alan neredeyse yok gibi. Yüksek tansiyon hastalarının tansiyonunu düzenlemede oldukça etkili olan limon, ekşimsi tadı ile ekşi severlerin oldukça sevdiği bir lezzettir.

İçerdiği C vitamini sayesinde bağışıklığın kuvvetlenmesinde etkili olan limon, sadece mutfaktaki kullanımı ile sınırlı kalmayıp, ev temizliği ve cilt bakımı gibi pek çok alanda bayanların en büyük yardımcısı olmuştur.  Ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerinde oldukça fazla sayıda bulunan limon ağaçları sayesinde bütün yıl boyunca limonun faydalarından yararlanmak mümkündür.

[renkbox baslik="Lahana Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/lahana-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/lahana-nedir-cesitleri-ozellikleri-ve-faydalari-nelerdir.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]

Kış aylarında en çok yakalanılan soğuk algınlığı rahatsızlıklarında C vitamini takviyesi için başvurulan limon, boğaz enfeksiyonlarının da üstesinden gelmede yardımcı niteliğindedir. Kanı temizleme özelliği ile suya limon katarak tüketilmesi oldukça etkilidir. Gelin şimdi limon hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanızı sağlayacak; özelliklerine, çeşitlerine ve faydalarına değinelim.

Limon Nedir?

Turunçgiller familyasının en faydalı üyelerinden biri olan limon, sağlık için oldukça faydalı bir besindir. İlk olarak nerede yetiştirildiği hakkında kesin bilgiye ulaşılamayan limon, iklimi ılık ve yağışlı olan bölgelerde oldukça verimli bir şekilde yetişmektedir.

Ülkemiz topraklarının limon ağacı için elverişli yapıda olması ise, Türk insanı için oldukça değerli nimetlerden biri olmasına neden olmuştur. Kullanım şekli önceleri sadece suyunu kullanma şeklinde iken, değeri şimdilerde anlaşılan limon kabuğu da pişirme ve pratik temizlik konularında çokça tercih edilmektedir.

Limonun Çeşitleri Nelerdir?

Şekli ve yetiştiği bölgelere göre farklı isimler alan limon, pek çok çeşidi ile ülkemizin her yerinde fazlasıyla kullanılmaktadır. Çeşitleri ve özellikleri kısaca şu şekildedir;

  • Lamas: Mersin ilinde yetiştirilen ve limon çeşitleri arasında en dayanıklı ve en kaliteli olanlardan biridir. Meyvesi silindirik orta büyüklükte ve belirgin memelidir. Dışı parlak ve düzgün bir yapıya sahiptir. Ülkemizde yetiştirilen en kaliteli limon çeşidi olan lamas, şartların uygun olması halinde dokuz ay kadar depolarda saklanabilir
  • İtalyan Memeli Limon: İtalya’dan ülkemize kadar ulaşmış olan çeşitlerden biridir.  Kara limon olarak da bilinmektedir. Ülkemizde en çok üretilen çeşitlerden biri olan İtalyan limonu oldukça verimlidir. Daha çok Doğu Akdeniz tarafında yetiştirilen bu tür, her yıl düzenli olarak ürün
  • Misket Limonu: Rengi ve kokusu ile diğer limonlardan farklı olan bu tür yeşil rengi ve benzersiz aroması ile yemeklerden çok içeceklerin sunumunda kullanılmaktadır. Lime adıyla da bilinen bu tür Meksika ve Latin Amerika mutfaklarında daha çok kullanılmaktadır. Hem soğuk hem sıcak içeceklerde, tatlılarda ve yemeklerde tercih edilir. İnsan sağlığına faydaları diğer türlerden çok daha fazladır. Yetiştirilmesi biraz daha hassasiyet istediğinden diğer türlere göre arzı daha azdır.
  • Lisbon: Soğuk iklime dayanıklı olan bu türün ağaçları oldukça güçlü yapıdadır. Meyvelerin uç kısımları daha sivridir. Çekirdekleri diğer türlere kıyasla daha az olup, asitlik seviyesi yüksektir. Dikine ve hızlı büyüme sağlar
  • Kütdiken: Hem üretimi hem de depolanması en çok yapılan tür olan kütdiken, ülkemizde de fazlasıyla bulunmaktadır. Oldukça kaliteli bir meyve yapısına sahiptir. Meyvelerin kabuğu düzgün ve parlak yapıdadır, meme kısmı fazla gelişmemiştir ve daha düzdür. Ağaçları orta hızda büyüyen bu türün meyvelerinin dağılımı da düzgün yapıdadır.
  • Enterdonat: Ülkemizde Hatay, Mersin ve Adana civarında yetişen enterdonat en erken meyve veren limon türlerinden biridir. Meyvesi uzun, silindirik ve büyüktür. Meme başı hafif yana yatıktır, bu özelliği diğer türlerden daha kolay ayırt edilmesini sağlar. Erken meyve verdiği için depolamaya uygun değildir. Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında toplanır. Genellikle de ihraç edilir.
  • Kıbrıs Limonu: Ülkemizde daha çok Alanya ve Anamur yöresinde yetişir. Kabuğu düzgün parlak ve kalın yapıdadır. En belirgin özelliği meme kısmının yok denecek kadar küçük olmasıdır.
  • Mayer: Bu tür de ülkemizde en çok yetişen limonlardan biridir. Su oranı epey fazla olduğu için mutfaklarda da sıklıkla tercih edilir. Dona karşı diğer türlerden daha dayanıklıdır. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının az olduğu iklimleri sever. Dikildikten yaklaşık bir yıl sonra meyve vermeye başladığı için üreticilerin en çok tercih ettiği limon türlerinden biridir.

Limonun Özellikleri Nelerdir?

Hoş kokusu ve ekşi tadı ile pek çok kişinin vazgeçemediği lezzetlerden biri olan limon, özellikleri ve sağladığı faydalar ile tam bir şifa kaynağı niteliğindedir. Çocukların gelişimine içerdiği yoğun vitaminler sayesinde katkı sağlayan limon, aynı zamanda enfeksiyonel rahatsızlıkların iyileşmesinde oldukça etkilidir.

Kanı sulandırmasından dolayı baş ağrısı ve baş dönmesi gibi sorunların anında kesilmesine neden olur. İster limon suyunu direkt içmek, ister sulandırarak içmek, ağız kokusundan bademcik hastalıklarına kadar pek çok sorunun ortadan kalkmasını sağlar.

Limon suyunun tam bir şifa kaynağı olmasının yanında kabuk ve çekirdeklerinden de faydalanmak gerekir. Zehirlenme durumlarında limon kabuğu yemek ve çekirdeğini yutmak oldukça etkili yöntemlerden biridir.

Uzun ömürlü bir ağaç olan limon daha çok fideler şeklinde üretilmektedir. Tohumla üretilen fideler toprağa 7'şer metre aralıklarla ekilir. Adana, Mersin, Hatay ve Dörtyol gibi ılıman iklimlerde daha verimli yetişir.

En ideal yetişme sıcaklığının 23°C olduğu belirtilirken, 45C°’yi geçmemesi gerekmektedir. Kış aylarında ise sıfır derecenin altının görülmediği yerlerde yetiştirilmelidir. Kumlu, kirli, humuslu ve su akıntısına izin veren topraklarda yetişir.

[renkbox baslik="Portakal Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/portakal-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/portakal-hakkinda-bilgi.jpg" renk="turuncu" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Her yıl bir defa budama yapılmalı ve gübre verilmelidir. Sonbahar aylarında hasat veren limon elle toplanmalı ve daha uçlarının kırılmamasına özen gösterilmelidir.

Limonun Faydaları Nelerdir?

Tam bir C vitamini kaynağı olan limonun sağlığımız için sağladığı faydalar saymakla bitmez. Turunçgiller arasında çok önemli bir yere sahip olan limonun suyu ve kabuğu olmak üzere tamamı tam bir şifa deposudur.

Özellikle kış aylarında bitki çaylarının içerisine sıktığımız limonun bağışıklık sistemini kuvvetlendirme gibi çok önemli bir görevi bulunmaktadır. Genel olarak faydalarını ise şu şekilde sıralandırabiliriz;

  • Mide dostu olan limon, sindirim sistemine sağladığı yararlar sayesinde, kabızlık ve hazımsızlık sorunu çekenler için en önemli şifa kaynağıdır. Ancak limonun asit yönünden yoğun olmasından dolayı hassas mide ve diş yapısına sahip olanların çok az miktarda limon tüketmeye özen göstermeleri gerekir.
  • Küçük yaşlarda sık sık ateşlenen çocukların rahatlamalarını ve ferahlamalarını sağlar.
  • Diş sağlığı için de yeri ayrı olan limon, limon suyu ile gargara yapıldığında diş eti hastalıkları ve diş ağrılarının önüne geçmede etkilidir.
  • Yüksek tansiyona iyi gelir.
  • Obeziteyle mücadele eder.
  • Boğaz enfeksiyonları tedavisinde limondan faydalanılabilir.
  • Tırnakları ve dişleri beyazlatma, saç derisini güçlendirme gibi durumlarda da limon etkili sonuçlar vermektedir.
  • Hazmı kolaylaştırması ve yağ yakımını hızlandıran özelliği sayesinde düzenli olarak içilen limonlu ılık su fazla kilolardan kurtulmayı sağlayacaktır.
  • Antibakteriyel özelliği olan limon vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
  • İçeriğinde kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor bulunmaktadır.
  • Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına karşı koruma sağlar.
  • Karaciğeri temizlemede çok etkilidir bu organda biriken toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.
  • Ciltte meydana gelen kahverengi oluşumların ve güneş lekelerinin geçirilmesine yardımcı olur.
  • Aynı şekilde sivilce, akne ve döküntü benzeri deri problemlerine iyi gelir.
  • Ciltteki kaşıntıya iyi gelir.
  • Kanı temizler.
  • Saç diplerinde oluşan kepeği geçirir.
  • Hücreleri onararak kırışıklıkları azaltır ve yaşlanmayı geciktirir.
  • Vücuda elektrolit sağladığı için nemli kalmasını sağlar, bu sayede özellikle kuru ciltlerin daha geç kırışmasına yardımcı olur.
  • Bağırsak hareketlerini düzenler.
  • Saçların daha sağlıklı ve parlak olmasını sağlar. Ek olarak daha hızlı uzamasına yardımcı olur.
  • Yapılan bilimsel araştırmalar özellikle kadınlarda felç geçirme riskini azalttığını ortaya çıkarmıştır.
  • Kanser hücreleri ile savaşır bu hastalığın oluşma ihtimalini azaltır.
  • Yapılan araştırmalar her gün düzenli olarak bir tane limon tüketen insanların kalp ve damar hastalıklarına daha az yakalandığını ortaya koymuştur.
  • Bronşit ve astıma yakalanma riskini azaltır, var olan hastalıkların semptomlarının daha hafif atlatılmasına yardımcı olur.
  • Limonu sağlık için sağladığı faydalardan başka ev temizliği için de kullanabilirsiniz. Özellikle beyazlatma, leke giderme gibi işlemlerde limon en etkili temizlik maddelerinden biri olmaktadır.
Salatalarda, yemeklerde, sıcak ve soğuk içeceklerde olmak üzere neredeyse her yerde kullandığımız limon tam bir şifa kaynağıdır. Ülkemizde birçok türü yetişme imkanı bulmaktadır.
Limona karşı bir alerjiniz veya takıntınız var mı?
Günde kaç tane veya ne kadar limon suyu tüketiyorsunuz?
Limonsuz asla yiyemem dediğiniz şey nedir?



Okur Yorumları