Napolyon Bonapart Kimdir? Hayatı Hakkında Bilgi

Napolyon Bonapart Kimdir? Hayatı Hakkında Bilgi

Napolyon Bonapart, Fransa İmparatoru ve İtalya Kralı unvanlarını taşıyan ünlü hükümdardır. Yaptıklarıyla dünya tarihinde önemli izler bırakmıştır. Ancak hemen şimdi sizin de göreceğiniz gibi Napolyon hakkında söylenmesi gereken daha bir dizi şey vardır.

Erkan Karaca

Tarihe damgasını vurmuş karakterler denildiğinde akla gelen ilk isimlerdir Napolyon Bonapart ya da kısaca Napolyon. Gelmiş geçmiş en yetenekli askeri dehalardan biri olan Napolyon, Fransa’nın yetiştirdiği en önemli devlet adamlarındandır.

İmparatorluk döneminde sayısız fetih yapan Napolyon, Avrupa’nın siyasi haritasını tamamen değiştirmiş, Fransa’nın devlet yapısını şekillendirmiştir. Başarılarının yanı sıra katı kurallarıyla da tanınan Napolyon kimilerine göre kurtarıcı kimilerine göre ise zalim bir yönetici olmuştur.

[renkbox baslik="Benito Mussolini Kimdir? Hayatı Hakkında Bilgi" link="https://bilgihanem.com/benito-mussolini-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/01/benito-mussolini-kimdir-hayati-hakkinda-bilgi-1024x597.jpg" renk="gri" yenisekme="evet"][/renkbox]

Hakkında çelişkili yorumlar yapılan ve hala tartışılan bir karakter olan Napolyon aynı anda yenilikçi ve gerici, kanun yapıcı ve kanun kaçağı, kurtarıcı ve yok edici gibi sıfatlarla tanımlanmıştır. Hatta onun hakkında Alman yazar Emil Ludwig; “Bu kadar kısa sürede hiçbir insan tüm bu sıfatlara sahip olmamıştır” sözlerini kullanmıştır.

Napolyon Bonapart Kimdir?

Napolyon Bonapart Kimdir?Napolyon Bonapart, askeri dehası sayesinde pek çok başarıya imzasını atmış, Fransız ordusunda geçirdiği yılların ardından imparatorluk koltuğuna oturmuştur. Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları sırasında Fransa’ya önderlik etmiş, girdiği savaşların çoğunluğundan galip çıkmıştır.

1804 ile 1815 yılları arasındaki imparatorluğu boyunca hem Fransa’da hem de Avrupa’da tarih yazmış ve hükümranlığı süresince düşmanlarına korku veren bir lider olmuştur. Askeri ve politik stratejileriyle dünya çapındaki pek çok okulda ders olarak okutulan Napolyon, her yönüyle gelmiş geçmiş en ünlü tarihi kişilikler arasında olmayı hak etmiştir.

Ölümü ile bile halen tartışılan Napolyon üzerine sayısız kitap yazılmıştır. Ünlü isim hakkında eser veren kişilerden bir tanesi de Fransız yazar Stendhal’dır. Neticede; Napolyon daha uzun yıllar boyunca konuşulacak, araştırılacak ve gelecek nesiller tarafından merak edilecek bir isimdir diyebiliriz. Bu nedenlerden dolayı Napolyon kimdir sorusuna verilecek cevapları öğrenmelisiniz.

Napolyon Bonapart’ın Hayatı

Napolyon Bonapart’ın HayatıNapolyon Bonapart, 15 Ağustos 1769’da Carlo Buanoparte ile Marie Letizia Ramolino’nun ikinci oğulları olarak Fransız ordusunun egemenliği altındaki Korsika’da dünyaya geldi. Ana dili Korsikaca olan Napolyon, 1796’da adını değiştirerek Fransızca Napoléon de Bonaparte yaptı.

Fransız sarayının hizmetinde çalışan babası 1711’de soylu ilan edildi ve Napolyon ile kardeşleri babasının bağlantıları sayesinde Fransa’ya gidip eğitim alabildi. 1779’da ağabeyiyle birlikte Fransa’ya giden Napolyon, Brienne’de bulunan bir askeri okula yazıldı. Matematik alanında başarılı olan Napolyon, 1784’te askeri akademiye yazılarak topçu sınıfına girdi.

Babasının ölümünden sonra iki yıl daha eğitim alan Napolyon, 1785’de Valence’de bulunan topçu alayına üsteğmen rütbesiyle katıldı. Aynı yıl Eylül’de izin alarak gittiği Korsika’dan dönmeyen Napolyon, bu nedenle asker kaçağı ilan edildi. Korsika’da Fransa’ya karşı başlatılan bağımsızlık mücadelesine katılan Napolyon, milliyetçi, kralcı ve devrimci kimlikleri arasında sıkışıp kaldı.

Ardından Pasquale Paoli tarafından Korsika’dan sürülerek ailesiyle Fransa’ya kaçtı ve ailesini La Valette’ye yerleştirdikten sonra Fransız ordusuna katıldı. Kralcılar ve İngiliz ittifak kuvvetlerine karşı yürütülen Toulon kuşatmasına topçu subayı olarak katılan Napolyon, bu sırada sergilediği liderlik özellikleri ile dikkat çekti. Tuğgeneralliğe yükseltilerek Fransa ordusunun İtalya kanadındaki topçu birliklerinin başına getirildi.

1795’te İç Güvenlik Kuvvetleri’nin komutanlığına getirilen Napolyon, bu dönemde ülkenin en saygı duyulan askerleri arasına girdi. Bir yıl sonra İtalya’daki ordunun başkomutanı olan Napolyon, Josephine de Beauharnais ile evlendi.

Düğünden kısa süre sonra Alpler ordusunun başkomutanlığına getirildi ve güçlendirdiği ordusuyla Milano’ya girdi. Avusturya ordularını arka arkaya mağlup ettikten sonra 1797’de Viyana’ya doğru ilerlemeye başladı. Nihayetinde 1797'nin Ekim’inde Avusturya ile barış antlaşması imzalandı.

1797 sonunda Paris’e dönen Bonapart, Fransız direktörlere İngiltere istilasında başarılı bir sonuca ulaşmak için önce Mısır’ın işgal edilmesini savundu ve fikrini kabul ettirdi. 1798’de Mısır Seferi’ne çıkan Napolyon İngiliz donanmasını yendi, Malta’yı aldı, sonrasında da İskenderiye’yi ele geçirdi. Piramitler Savaşı’nda Memlükleri yense de İngilizler Abukir Körfezi’nde Fransız gemilerini batırdı.

Amiral Nelson’un başarısı üzerine Osmanlı, Avusturya ve Rusya; İngilizlerin yanına geçerek Fransızlara karşı birlik oldu. Neticede; Napolyon Akka’da Osmanlı direnişinin de etkisiyle ordusunu Mısır’da bırakarak 2 gemiyle Fransa’ya döndü. 1799’da hükümet darbesi yapılan Fransa’da yönetimi elinde bulunduran üç konsülden biri olan Napolyon, Birinci Konsül olarak gücü elinde topladı.

Ekonomi ve yönetim şekillerinde bazı değişiklikler yapan Bonapart, 1802’de Fransa Merkez Bankası’nı kurdu. İngiltere ve Avusturya’yla imzaladığı antlaşmalar ile de Avrupa’daki savaşları sona erdirdi. Fakat İngiltere antlaşmaya uymayarak 1803’de İngiltere’ye karşı savaş açtı. 1804’de Napolyon Kanunları’nı çıkartan yönetici aynı yıl kendisini Fransa imparatoru, bir yıl sonra da İtalya kralı ilan etti.

Fransız-İspanyol donanmasının 1805’de İngilizlere yenilmesi üzerine aynı yıl Avusturya ve Rusya’yı mağlup etti. Düşmanlarını arka arkaya bozguna uğratan Napolyon, 1807’de Rus Çarı ile antlaşma yaptı ve Rusya savaştan çekildi. 1810’da Marie-Louise ile ikinci evliliğini yapan Napolyon, bir yıl sonra yasal varisi II. Napolyon’un doğumuyla baba oldu.

1812’de 800 bin kişilik ordusuyla Rusya’ya giren Napolyon ilk başta zafer kazansa da Rusların ülke içlerine doğru ilerlemesi ve zorlu hava koşulları nedeniyle Çar’a antlaşma teklif etti. Fakat teklifi reddedilince Napolyon, Fransa’ya geri dönmek durumunda kaldı. Bu sırada hava koşulları Fransız ordusunun 4’te 3’ünün hayatını kaybetmesine yol açtı.

Yeni bir ordu kurmak isteyen Napolyon, işgücünün azalması ve vergilerin artırılması gibi nedenlerden dolayı halktan olumsuz tepkiler almaya başladı. Kendisini tahttan indirmek için düzenlenen darbe girişimini bastıran Napolyon, 1813’te Leipzig Muharebesi’nde uğradığı yenilgiyle iyiden iyiye sona yaklaştı. 1814’te düşmanın Paris kapılarına dayanmasıyla birlikte Napolyon tahtını bırakarak Elba Adası’na sürgüne gönderildi.

[renkbox baslik="Abraham Lincoln Kimdir? Hayatı Hakkında Bilgi" link="https://bilgihanem.com/abraham-lincoln-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/12/abraham-lincoln-kimdir-hayati-hakkinda-bilgi--1024x597.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Sürgünden kaçarak Paris’e dönen Napolyon 7 Mart 1815’te yeniden tahta çıksa da Waterloo’da uğradığı yenilgi yüzünden bir kez daha tahtına veda etti. ABD’ye kaçmak isteyen ama İngilizlere teslim olmak durumunda kalan Napolyon, Atlantik’e Saint Helena’ya götürüldü. Son yıllarını bu adada geçiren ünlü imparator 5 Mayıs 1821’de 51 yaşında hayatını kaybetti. 15 Aralık 1840’da Paris’e getirilen külleri burada Les Invalides’e gömüldü.

Napolyon Bonapart’ın Ölümü

Napolyon Bonapart’ın ÖlümüNapolyon Bonapart’ın ölümü üzerine söylenmiş pek çok şey vardır diyerek kısaca bu konu üzerinde de duralım. Zira bazıları Napolyon’un doğal yollarla öldüğüne inanırken bazıları onun zehirlendiğini öne sürmüştür. Yapılan resmi açıklamaya göre 5 Mayıs 1821’de mide kanseri sebebiyle ölen Napolyon’un yapılan araştırmaların ardından arsenikle zehirlenerek öldüğü söylenmiştir.

Çünkü Napolyon’a ait olduğu düşünülen saç örneklerindeki zehir oranının, şu andaki standart oranlara kıyasla 100 kat daha fazla odluğu görülmüştür. İmparatorun yaşadığı dönemde arsenik maddesinin, sıvı ilaçlarda ve yapıştırıcılarda yaygın olarak kullanıldığı da bilinmektedir. 1961’de yapılan testlerin sonuçlarında arseniğe rastlanılması da zehirlenme teorilerini güçlendirmiştir.

Fakat İsviçreli bilim adamları, Napolyon’un mide kanserinden öldüğü bilgisini doğrulamıştır. Yapılan incelemede Napolyon’un ölümünden önce anormal derecede kilo verdiği tespit edilmiştir. Ayrıca İsviçreli araştırmacılar Fransız devlet adamının saçında arsenik izine rastlanmasını o dönemde şarap fıçılarının ve kaplarının arsenikle yıkanması geleneğiyle açıklamıştır. Fakat bütün bunlar ünlü imparatorun ölümüyle ilgili şaibeleri ortadan kaldıramamıştır.

Napolyon Bonapart, yapıcılığı, yıkıcılığı, kısacası çelişkileriyle hala tartışılan bir devlet adamı olsa da tüm dünya onun üstün askeri dehası konusunda hemfikirdir.
Napolyon Bonapart sizce ülke için bir kurtarıcı mı oldu yoksa kaos mu yarattı?
Napolyon Bonapart'ın arsenikle zehirlenerek öldürüldüğü görüşüne katılıyor musunuz?
Ünlü kişiliğin hayat hikayesinde sizi en çok etkileyen şey ne oldu?



Okur Yorumları
  1. Ülke için kurtarıcı olduğunu söylemek pek doğru olmaz, lakin O Fransa’nın dünyaya sunduğu en güzel şeydir, dünya tarihinin en çok muhabere kazanmış komutanı Kendisidir.
    Bazı insanların en büyük nefreti bazılarınınsa hayallerini süsleyen yegane asil prenstir
    Kendisi renkli bir kişilik olup benim en çok imrendiğim insandır ne yalan söyleyeyim

  2. Napolyonun sözleri de çok etkileyici. Hayatını hiç bu kadar detaylı okumamıştım.