Oje, tırnak ve kişisel bakımına özen gösteren birçok kadının vazgeçemediği en önemli kozmetik ürünlerden biridir. Özellikle son yıllarda çıkan birbirinden farklı özellikteki ojeler, tırnaklarda harikalar yaratmaktadır. Ancak oje sürerken illa ki bir yerlere bulaştırırız. Ama bazen bu lekeler asetonun bile çıkaramayacağı şekilde inatçıdır. İşte size giysilere veya halılara bulaşan oje lekesini çıkarmanın püf noktaları...

Yasemin Saygın

Bakımlı bayanların vazgeçilmezi olan oje, istemeden de olsa tırnak dışında da bazı yerlere sürülebilmektedir. Tırnaktan sadece aseton yardımıyla çıkan oje, halı ve koltuk kumaşı gibi yüzeylerden daha zor çıkma özelliğine sahiptir. Oje lekesinden kurtulmak için profesyonel bir temizlik yöntemi uygun olsa da, evde de uygulanabilecek pratik ve etkili yöntemler mevcuttur. Ancak ojeye maruz kalan kumaşın yıkanabilir ve hassas yapıya sahip olmaması gerekiyor.

Rengi ya da yapısı bozulması muhtemel olan kumaşlar için kuru temizleme hizmeti almak yerinde olacaktır. Kumaşa bulaşan bir oje lekesini çıkarmak için ilk olarak akla aseton gelir. Bu noktada asetonu kumaşa direkt uygulamak yerine, nemli bir beze dökerek uygulamak ojenin daha etkili çıkmasını sağlayacaktır. Kumaş asetondan zarar görebilecek bir türde ise, lekeli alana uygulamadan önce kumaşın görünmeyen bir tarafında aseton uygulanarak deneme yapılmalıdır.

[renkbox baslik="Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir?" link="https://bilgihanem.com/ayakkabi-kokusu-nasil-giderilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/10/ayakkabi-kokusu-nasil-giderilir.jpeg" renk="kahve" yenisekme="evet"][/renkbox]

Çıkması zor olan lekelerden oje lekesi, anında müdahale edilmediğinde çıkma ihtimali daha da düşen lekelerden biridir. Bu nedenle oje lekesinin fark edildiği anda hemen aseton veya tiner yardımıyla bastırmadan silinmesi gerekir. Bastırarak ve hızlı hızlı silinen ojeli alan temizlenmek yerine aksine lekenin daha da yayılmasına neden olacaktır. Asetonlu bir bez yardımıyla, çok bastırmadan, lekeli yer hafifçe silinmelidir. Kumaşa ya da giysiye bulaşan ojenin kalitesi de oldukça önemlidir. Bazı kozmetik markaların ürettiği ojelerin lekeleri ok çabuk yok olabilirken, daha düşük kalitedeki ojeler oldukça inatçı lekeler bırakabilir. Özellikle kırmızı ojenin bıraktığı lekeler, o eşyanın neredeyse bir daha kullanılamamasına yol açmaktadır.

Kıyafetteki Oje Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Oje, görsel açıdan bayanlara oldukça hoş bir görünüm kazandıran kozmetik bir ürünü olsa da, dökülmeye ve bulaşmaya yatkın bir ürün olması, bazen talihsiz kazaların yaşanmasına neden olmaktadır. Eşyalara bulaşan oje lekesinin yanı sıra kıyafetlere bulaşan oje için de alternatif yöntemler bulunmaktadır. Severek giyilen bir kıyafetin oje lekesi ile gölgelenmesi bayanlar için oldukça can sıkıcıdır. Çamaşır makinesinde yıkanma sonucu çıkması oldukça zor olan oje lekesi için aseton en etkili yöntemdir. Ancak kıyafet renginin solması ya da kumaşın tahrip olma ihtimalinden dolayı, lekeli alanın dışında kıyafetin görünmeyen ufak bir yerine aseton dökülerek zarar verip vermeyeceği kestirilebilir.

Halıdaki Oje Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Oje şişelerinin dökülmeye en yatkın oldukları yerlerden biri olan halılardan oje lekesini çıkarmak bir hayli zordur. Oje lekesini çıkarmadan önce lekenin yeni veya eski olup olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır. Halıya yeni değmiş bir oje lekesi aseton ile rahatlıkla çıkacaktır. Ama öncesinde kağıt bir havluyla veya peçeteyle, ojenin fazlasını alın. Ancak oje lekesi kurumuş bir vaziyette ise, asetondan önce çok keskin olmayan bir bıçakla ojenin fazlalıkları temizlenmelidir. Daha sonrasında kalan lekenin temizliği için beze aseton dökerek silinmelidir. Onun öncesinde ise, kumaşa zarar vermemek adına yine deneme amaçlı küçük bir köşeye aseton uygulanmalıdır.

Bir diğer yöntem ise; ojenin lekesinin bulunduğu kısmı su ile nemlendirin. 5 dakika kadar bekledikten sonra, üzerine sirke püskürtün. Yine bir 5 dakika kadar daha bekleyip, halının sirkeyi emdiğini gördükten sonra, bu kez sıcak su püskürtün. Püskürtme işlemi için spreyli şişeler veya buharlı ütü kullanabilirsiniz. Elbette ütünün halıya değmemesine özen göstermelisiniz. Son olarak halıdaki sirke ve suyu bir havlu veya peçete ile iyice emdirin. Bu işlemi leke tamamen geçene kadar birkaç kez tekrarlayabilirsiniz. Sirke hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Koltuktaki Oje Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Genellikle oturduğu yerde keyif yaparken tırnak bakımını ihmal etmeyen bayanlar, oje sürerken koltuk yüzeyine ojeyi bulaştırmaktadır. Koltuk üzerinde oldukça rahatsız edici bir görüntü oluşturan oje lekesi bir an önce çıkarılmalıdır. Bunun için koltuk kumaşına zarar vermeden lekeyi yok etmek ilk amaç olmalıdır. Bu nedenle oje lekesini asetonla silmeye başlamadan önce, kumaşın dayanıklılığını ölçmek için koltuğun görünmeyen yerine aseton sürülerek bakılmalıdır. Bu işlem birçok kimyasal içeren temizlik maddesi için de geçerlidir. Hassas olan ve çabuk yıpranma özelliğine sahip olan kumaşlar dikkat edilmediğinde can sıkıcı sonuçlar doğurabilir. Eğer koltuklarınız deri kumaşlardan yapılmışsa daha da dikkatli davranmanız gerekmektedir. Evinizde bulunan deri yüzeyi temizleyiciler bu konuda işinize yarayabilir. Deri yüzeylerin temizlenmesi konusunda bu yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Okur Yorumları