Prostat Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Prostat Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Prostat erkek üreme sisteminin bir bölümüdür. Mesanenin alt tarafına yerlemiş vaziyettedir ve idrar yolu ile çevrelenmiştir. Burada meydana gelen hücre tahribatına prostat kanseri denir. Ülkemizde çok sık görülmeyen prostat kanseri dünya genelinde en sık rastlanan kanser türlerinden biridir. En sık görülme yaşı ise 50 ve üzeri yaşlardır. Prostat kanserinin nedenleri, belirti ve tedavi yolları bu yazıda kısaca bahsedilmiştir.

Yasemin Saygın

Prostat erkeklerde üriner sistemin sonlarındaki bir bölgede mesane ile üretranın arasında kalan ceviz büyüklüğünde bir organdır. Kadınların skene bezi denen dokusuyla eş değerdir. Herhangi bir problem söz konusu değilken; normal işleyişinde 2 adet görevi vardır. Boşaltım aşamasında idrarı, idrar torbasına taşımak ve boşalma sırasında spermin taşınmasını sağlamak.

Ayrıca meni içindeki spermleri besler ve kadın üreme sisteminde ilerlerken spermleri koruyan bir protein molekülü salgılar. Prostat denilen organı daha yakından tanıyacak olursak; mesanenin alt kısmına yerleşmiş olan prostat, üretra yani idrar yolu tarafından çevrilmiş vaziyettedir. Erkekte ejekülasyon esnasında spermlerin dışarı atılmasını sağlar.

[renkbox baslik="Lösemi (Kan Kanseri) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="https://bilgihanem.com/losemi-kan-kanseri-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/losemi-hakkinda-genel-bilgi.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Testisler tüm erkek hormonlarının üretim yeridir. Salgılanan erkek hormonları ise prostat bezinin büyümesini sağlar. Normalden fazla büyüyen prostat bezi üretraya baskı yaparak, idrarın penise akmasını yavaşlatır. Şimdi, daha çok ileri yaşlarda meydana gelen prostat kanserinin nedenlerini, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini detaylı bir şekilde öğrenelim.

Prostat Kanseri Nedir?

Prostat Kanseri Nedir?Prostat erkekte meninin yapımından sorumlu olan, üreme sisteminde görevli bir organdır. Bir bez şeklinde olan bu organda meydana gelen kontrolsüz hücre topluluğuna yani kansere ise prostat kanseri adı verilmektedir. Genel olarak 50 yaş üstü erkeklerde görülen prostat kanseri, akciğer kanserinden sonra en çok görülen kanser türüdür.

Prostat Kanserinin Nedenleri (Sebepleri) Nelerdir?

Prostat Kanserinin Nedenleri (Sebepleri) Nelerdir?Prostat kanserinin nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, altında genetik ve çevresel faktörlerin yattığı tahmin edilmektedir. Bu kansere sebep olan genlerin hangisi olduğu henüz tespit edilmemiştir. Ancak birinci dereceden akrabalarda da aynı hastalığın görülmesi genetik yatkınlığın hastalığın sebepleri arasında olduğunun göstergesidir.

Bunun yanında, hastalık ergenlik döneminde meydana gelmemektir. Yani ergenlik döneminden sonra aktif hale geçen hormonlar hastalığın sebeplerinden biri olabilir. Diğer tüm kanser türlerinde olduğu gibi aşırı sigara, alkol tüketimi, sağlıksız beslenme ve stres koşulları altında çalışmak başta olmak üzere birçok çevresel faktör de prostat kanserine davetiye çıkarmaktadır.

Prostat Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Prostat Kanserinin Belirtileri Nelerdir?Prostat kanseri, prostat organında üreyen zararlı hücreler olarak tanımlanabilir. Prostatta oluşan sürekli enfeksiyonlar neticesinde gelişebilecekleri gibi başka bölgelerden prostata da sıçrayabilirler. Kanser hücreleri hızla yayılabilir. Erkeklerin çoğunda görülebilen bir hastalıktır. Belirtileri kadınlardaki idrar yolu enfeksiyonu ile benzerlik gösterir. Basit bir prostat enfeksiyonunda da aynı belirtileri görebileceğinizden; sürekli olarak kontrolleri yaptırmak etkili olabilir. Prostat kanserinin en önemli belirtileri şunlardır;

  • Kişiler hem geceleri hem de gündüzleri çok sık idrara çıkarlar.
  • Kendini çok sıkışmış hisseden birey bazı zamanlar tuvalete ulaşamadan idrarını kaçırır.
  • İdrarın yapılmaya başlanmasında görülen zorluk da önemli belirtilerindendir. İlk etapta idrarın akışında zayıflık görülebilir. Bazen damla damla ya da kesik kesik gelen idrar görülebilir.
  • İdrara yeni çıkılmış olmasına rağmen mesanede idrar hissi yine vardır.
  • İlerleyen zamanlarda kişiler tuvaletini fazlasıyla kaçırmaya başlar ve hatta bazen hissizlik bile olabilir.

Prostat Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?

Prostat Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?

Prostat kanseri ve diğer tüm hastalıkları önlemek belli bir noktaya kadar bizim elimizde olmaktadır. Yanlış beslenme ve kötü alışkanlıkların sebep olduğu durumları kendimizi kontrol ederek değiştirebiliriz. Fakat genetiksel veya hormonal sorunların elbette önüne geçemeyiz. Biz tedbiri elden bırakmamakta fayda var diyor ve prostat kanserini önlemek için şu kurallara dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatıyoruz;

  • Sağlıklı beslenmek prostat kanserini önlemede ciddi bir adımdır. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekmektedir. D vitamini eksikliğine dikkat edin ve mutlaka bağışıklık güçlendirici besinlerle beslenin.
  • Egzersizi kesinlikle ihmal etmeyin. Terleme ile vücuttan zararlı maddeleri atın.
  • Sigara ve alkol kullanımını sonlandırın. Her ikisi de bağışıklık sisteminde ciddi çöküşlere neden olan maddelerdir.
  • Aşırı kilodan mutlaka uzak durun. Aşırı kilo insülin yüksekliği demektir ve kanser hücreleri de şeker ile beslenir.
  • Eğer ailenizde daha önce bu hastalığa yakalanmış bireyler varsa; yüksek risk grubundasınız. Mutlaka düzenli olarak kontrollerinizi yaptırın.

Prostat Kanserinin Tedavisi Nedir?

Prostat Kanserinin Tedavisi Nedir?Tüm kanser tedavilerinde olduğu gibi kanserin evresi, işleyişi ve yayılma durumu ön planda tutulur. Önemli olan diğer konu da kişinin bağışıklık sistemidir. Prostat kanserinin tedavisi sistemik ve lokal olmak üzere iki türlüdür.

Lokal Tedavi

Cerrahi ya da radyoterapi yöntemlerini içeren tedavi yöntemidir. Amaç kanserli hücreleri ortadan kaldırmaktır.

Cerrahi Yöntem: Erken fark edilen kanserlerde cerrahi yöntemi ile kanserli hücreler alınabilir. Prostatın tamamı ya da bir kısmı alınabilir. Bu tamamen kanserin yayılma türüne bağlıdır. Sinirler korunarak cerrahi mümkündür. Böylelikle ereksiyon olmaya yardımcı sinirler korunur.

Radyoterapi Yöntemi: Radyasyon tedavisinde, tedavi edilen alandaki zararlı hücreler yüksek enerji içeren ışınlarla öldürülür. Erken evrelerde tercih edilebilir bir yöntemdir. İlerleyen evrelerde ise ağrının dindirilmesi için etkili bir yöntemdir.

Sistemik Tedavi

Örneğin hormon tedavisi sistemik bir tedavi yöntemidir. Hastalığın yayılmasında etkili rol oynar ancak gerilemesinde pek etkili değildir. Günlük hayatı zorlaştıran bir tedavidir. Cinsel isteksizlik, kemik gücünde azalma gibi yan etkileri bulunur. Hormonlardan androjen prostat kanseri hücrelerinin gelişmesine yardımcı olan bir hormondur. Daha doğrusu kanser bu hormona ihtiyaç duyar. Hormon tedavisinde kanser ihtiyaç duyduğu androjenden ayrılmak zorunda kalır. Hormon tedavisi ilaçlı tedavi ve cerrahi yöntemlerini kapsar.

[renkbox baslik="Akciğer Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="https://bilgihanem.com/akciger-kanseri-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2014/11/akciger-kanseri-nedenleri-ve-tedavisi.jpg" renk="turuncu" yenisekme="hayir"][/renkbox]

İlaçla Tedavi: Hormonları düzenleyen ve ihtiyaca göre yön veren ilaçlar sayesinde kanserli hücrelerin beslenmesi durdurulur. İlaçlar androjen ve testosteron hormonlarının salgılanmasını durdurur.

Cerrahi Yöntemi: Testisler cerrahi yöntemle alınır ve böylece hormon salgılanması imkânsız hale gelir. Başka bir ifadeyle hormon blokajı yapılır.

Özellikle 50 yaş üstü erkeklerde görülen prostat kanseri, en sık rastlanan kanser türlerinden biridir. Yaşları 70 üzerinde olan erkeklerin %30'unda ise gizli prostat kanserinin olduğu bilinmektedir.
Kendi gözlemlerinize göre, prostat kanseri en çok hangi insanlarda meydana gelmektedir?
Bu hastalığı geçirmiş olanlar, ilk belirtilerinin ne olduğunu bizimle paylaşabilirler mi?
Prostat kanseri olmamak için nelere dikkat edilmelidir?



Okur Yorumları
  1. Çok dikkat etmek lazım. Erken teşhis ve doğru tedavi ile çözüm bulunabilen bir hastalık.

  2. Çok sık görülen bir kanser türü ama tedavisi olumlu oluyor genelde.