Puzzle (Yapboz) Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Puzzle (Yapboz) Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Hem boş zamanların eğlenceli bir şekilde geçirilmesini sağlayan, hem de beyni düşünmeye sevk ettiğinden bunama, alzheimer gibi bazı beyin hastalıklarının önüne geçen puzzle çok eski zamanlardan beri oynanan bir oyundur. Başlarda zor gibi gelen puzzle, hobi haline getirip, sürekli yapıldığında tamamen bir alışkanlık haline gelebiliyor. Siz de puzzle sevenlerdenseniz, daha kısa zamanda bitirmenizi sağlayacak bazı püf noktalar sizlerle...

Yasemin Saygın

Puzzle ya da yapboz olarak bilinen oyunu bilmeyen yoktur. Eğlenmek, bazen tek başına vakit geçirmek için bazen arkadaşlarla birlikte keyifli dakikalar geçirmek için puzzle yapılabilir. Piyasaya bakıldığında çok çeşitli puzzle modeli bulmanız mümkündür. Görsel olarak ve parça sayısı bakımından çok çeşitli olan puzzle her bütçeye uygun olarak bulunabilir. Hayatımızda o kadar yer edinmiştir ki gencinden yaşlısına herkes puzzle yapmaktan keyif alır. Hatta gelişme çağındaki çocuklara bile eğitici olmasından dolayı puzzle alınabilir.

Puzzle her ne kadar eğlenceli yönüyle öne çıksa da aslında eğiticiliği, stresi uzaklaştırıcı olması gibi özellikleriyle çok faydalı bir oyundur. Bilmece, bulmaca kategorisinde yer alan mantık oyunu olarak ifade edilebilir.

[renkbox baslik="Ebru Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır? Tarihçesi Nedir?" link="https://bilgihanem.com/ebru-sanati-nedir-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/ebru-sanati-hakkinda-bilgi.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]

Bazılarının parça sayısı o kadar fazladır ki bitirilmesi günler, haftalar alabilir. Özellikle böyle çok parçalı olanlarda puzzle yapma ipuçlarını bilerek doğru taktiklerle ilerlemek hız kazandırıcı olacaktır.

Puzzle (Yapboz) Nedir?

Puzzle (Yapboz) Nedir?Puzzle dilimize yapboz olarak aktarılmış; aslen bulmaca, bilinmeyeni çözme anlamı taşıyan bir oyundur. Puzzle birçok parçadan meydana gelir ve belli bir görseli tamamlamak için tüm parçaların en doğru şekilde birleştirilmesi gerekir. Belli bir şekli olmamakla beraber yapbozların farklı görselleri, boyutları ve parça sayıları olanları mevcuttur.

Puzzle'ın Faydaları Nelerdir?

Puzzle'ın Faydaları Nelerdir?Puzzle ile haşır neşir olan kişilerin en önemli kazanımı şüphesiz ki sabırdır. Bu durum özellikle de parça sayısı çok fazla olan puzzle türleri için geçerlidir. Karmaşık bir görseli son haline getirmek, minik parçaları doğru şekilde birleştirmek ciddi bir sabır gerektirecektir. Puzzle kişiye ayrıca sorumluluk bilinci kazandırmaktadır. Sorumluluk duygusu kazandırırken dikkat edilmesi gerekenlere daha önce yer vermiştik. Kendinize puzzle tamamlamak için belli bir süre koymak ve bunun için çabalamak, puzzle parçalarının muhafazasına dikkat etmek sorumluluk konusunda gelişme sağlayacaktır. Bunlardan başka bir diğer faydası ise beyni canlı tutmaya yaradığından, demans yani bunama ve alzheimer benzeri hastalıkların oluşmasına engel olmaktadır. Uzmanlar bu tür hastalıklara yakalanmamak için puzzle ve bulmaca gibi aktiviteleri ısrarla tavsiye etmektedir. Son olarak bir hobi türü olan puzzle boş zamanlarınızı değerlendirip, zevkinize uygun tablolar oluşturmanızı sağlayacaktır. Diğer hobi çeşitlerini merak ediyorsanız sizi buraya alalım.

Puzzle Nasıl Yapılır?

Puzzle Nasıl Yapılır?Puzzle yapmanın belirli püf noktaları mutlaka vardır ama en basit haliyle puzzle yapmanın ilk adımı sabırlı olmayı öğrenmektir. Yeni başlıyorsanız çok fazla parçası olan bir puzzle modeli tercih etmemek yararınıza olacaktır. Parça sayısıyla birlikte görselin karmaşıklığının hafif olması da önemlidir. Puzzle yapmaya başlarken ilk yapılması gereken kenar parçaların seçilmesi ve köşelere yerleştirilmesidir. Ardından tüm parçaları görsel kısımlarını görebileceğiniz şekilde masaya yerleştirmelisiniz ki arayıp bulma aşamasına hız kazandırabilin. Başka bir yöntem olarak ise, benzer renklerin hepsini bir araya toplayabilir ve bunları birer kap içerisinde gruplandırabilirsiniz. Bu noktadan sonrası kendiliğinden ilerleyecektir. Kolaylık olması bakımından tamamlanacak görselin karşınızda durması gerekecektir.

İlginizi Çekebilir: Origami Nedir? Nasıl Yapılır?

Puzzle'ın bittikten sonra kolayca muhafaza edilmesi için puzzle halısından yararlanabilirsiniz. Puzzle halısı keçeli bir kumaştan yapılmıştır. Bu sayede üzerine konulan parçanın kaymadan sabit durmasını sağlar. Puzzle yapanların genelde en çok şikayet ettikleri şey bunun için bir ortamın olmamasıdır. Çünkü evde herhangi bir masaya serdiğiniz puzzle'ı sık sık toplamak zorunda kalabilirsiniz. İşte puzzle halısı sayesinde çok pratik bir şekilde sarabilir ve vaktiniz olduğunda yeniden kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Puzzle Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Puzzle Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?Birçok puzzle firmasının parçalarında ortak özellikler vardır. Genellikle tombul olan parçalar dik olarak kullanılırken; uzun ince olanlar yatay yerleştirilmelidir. Bu şekilde ayrım yaptıktan sonra parçaları renklerine göre gruplandırabilirsiniz. Bu noktadan sonra da örneğin yeşil yatay duruşlular ve yeşil dikey duruşlular şeklinde ayırabilirsiniz. Alakasız parçaları da ayrı bir alanda toparlayabilirsiniz. Bu ayırma işleminden sonra puzzle kenar kısımları belirlenmeli ve dış çerçeve oluşturulmalıdır. Puzzle yaparken sakin bir ortamda olmaya da özen göstermelisiniz. Aksi halde dikkatinizi veremediğiniz için boşa zaman harcayabilirsiniz.

Puzzle'ın Tarihçesi

Puzzle'ın TarihçesiPuzzle ilk olarak 1760 yılında John Spilsbury tarafından yapılmıştır. Haritacı ve coğrafyacı olan Spilsbury'nin başlattığı bu akım zaman içerisinde geliştirilmiş ve hemen her yaş kitlesine hitap etmiştir. Yapbozun çıktığı ilk günden bu yana kişilerin çözüm yolları geliştirme konusundaki yetilerini geliştirdiği görülmüştür. Hatta bu konu birçok araştırma için tez konusu haline gelmiştir. İlk zamanlarda çok basit görseller ve az sayılı parçalarla yapılan puzzle, günümüzde hem binlerce parçadan oluşmakta hem de birbirinden karmaşık görseller şeklinde hazırlanmaktadır.

Okur Yorumları