Reçine Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Reçine Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Reçine , ağaç kabuklarının kendi yaralarını sarmak için ve zararlı böceklerden korunmak için ürettiği, bizim de farklı şekillerde faydalandığımız şifalı bir sakız çeşididir. Reçineden hem yutularak, hem de harici olarak fayda sağlanmaktadır. Reçinenin nerelerde oluştuğundan yararlarına kadar tüm bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Yasemin Saygın

Reçine halk arasında ağaç balı, çam sakızı olarak da bilinen sakızımsı maddedir. Çoğunlukla çamlarda ve kozalaklarda bulunan reçine, bazı özel ağaçlarda salgılanmaktadır. Dışarıdan bakıldığında sarımsı bir rengi olan reçinenin aynı zamanda kahverengi tonlarında, siyaha yakın renkleri olduğu da bilinmektedir.

İlk salgılandığı zaman elinizle dokunduğunuzda yapışkan bir dokusu olduğu dikkatinizi çekecektir. Parmağınızla hafifçe dokunup çektiğinizde ise sizinle beraber gelen, uzayan bir yapıya sahiptir. Reçine bu açıdan eriyen sakıza benzetilebilmektedir.

[renkbox baslik="Ladin Ağacı Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/ladin-agaci-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/ladin-agaci-nedir-ozellikleri-ve-faydalari-nelerdir.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]

Yapışkan özelliği nedeniyle çoğunlukla ormanlık alanlarda dokunduğunuz noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir. Aynı şekilde yeni yapılmış olan bir bank, bu ağaç türlerinden biriyle yapıldıysa aralardan reçine sızacaktır. Dolayısıyla kıyafetlerinize yapışması kuvvetli ihtimaldir. Üstelik hiç de kolay çıkan bir lekesi yoktur.

Reçine Nedir?

Reçine Nedir?

Ağaç kabukları arasından sızan sıvı ve sarı renkli bir madde olan reçine aynı zamanda hoş bir kokuya sahiptir. Birbirinden farklı çeşitleri bulunan reçinenin özellikle çam ağacıyla özdeşleştiği bilinmektedir. İlk sızdığında sıvı bir yapıya sahip olan reçine, havada bulunan oksijenle bir araya geldiğinde katılaşmaya başlamaktadır. Bir süre sonra ise oldukça sert bir şekilde aktığı yere yapışmaktadır.

Reçine yalnızca çam ağacında değil Maydanozgiller ve Baklagiller familyasındaki bazı bitkilerde de üretilen bir sıvıdır. Bu nedenle bilinmeyen daha birçok reçine türü de olduğu tahmin edilmektedir. Reçine için akışkan demek çok doğru olmayacaktır. Daha çok yarı akışkan bir içeriğe sahiptir. Kısa süre sonra da katı bir hal alacaktır. Reçine hakkında bilinen en ilginç gerçek ise oldukça değerli bir taş olan kehribarın fosilleşmiş hali olmasıdır. Kehribarın taş haline gelmesi toprağa sızan reçinenin asırlar sonra fosilleşmesi sonrasında gerçekleşmesidir.

Reçine Nasıl Kullanılır?

Reçine Nasıl Kullanılır?

Bazı reçine türlerinin özel kokusu nedeniyle tütsü olarak tüketildiği bilinmektedir. Isıtıldığında hoş bir koku yayan bu reçineler, aroma olarak piyasada yer almaktadır. Bununla beraber reçinenin özel işlemlerden geçirilmesi sonucunda yağ elde edilmektedir. Elde edilen yağ birçok alanda kullanılan pahalı bir niteliğe sahiptir. Özel olan bu yağ bazı kronik hastalıklar için alternatif tıp tarafından tercih edilmektedir.

Bazı sık bulunan reçineler sanayilerde maliyeti düşük cilalamalarda kullanılmaktadır. Bunun yanında yapışkan bir niteliğe sahip olan reçine, ahşap ürünlerin yapıştırılması için de özel olarak tercih edilmektedir. Kehribar kolyesinde olduğu gibi toprak altından toplanan reçine türleri ise özel dekorasyon malzemesi ve aksesuar olarak kullanılmaktadır.

Reçinenin Ağda Olarak Kullanılması

Reçinenin en eski kullanım alanlarından biri ağdadır. Özellikle çam sakızı ağdası olarak tanınan ağda, reçinenin eritilmiş halidir. Belli bir kapta biriktirilen ve yüksek ısıyla eritilen reçineler, sonrasında küçük ağda kaplarına konmaktadır. Soğuk alanda donan ağdalar, yaz mevsiminde erimektedir. Bu nedenle olabildiğince ılık ortamlarda tutmak gerekmektedir.

Küçük bir ağda çubuğuyla sürülen ağda daha sonra tüylerin ters tarafına doğru çekilmelidir. Çam sakızı ağda, doğal ağda olarak bilinmekte cilde iyi gelmektedir. Ciltte oluşan küçük sivilceler, kirli ve tıkalı gözenekler çam sakızı ağda sayesinde temizlenebilmektedir.

Reçinenin Ağız Yoluyla Tüketilmesi

Reçineyi mide veyahut solunum yolu sağlığı için ağız yoluyla tüketmek isterseniz dikkatli olmanız gerekmektedir. İsteğinize bağlı olarak ılık su içerisine bir çay kaşığı reçine damlatarak suyu tüketebilirsiniz. Suda erimese de yutmanızı kolaylaştıracaktır. Bunun dışında tıpkı sakız gibi doğrudan ağzınıza alıp tüketmeniz de mümkündür.

Reçine Ağaçlar İçin Ne İşe Yarar?

Reçine Ağaçlar İçin Ne İşe Yarar?

Reçine, ağaçların kendilerini korumak için salgıladıkları bir sıvı türüdür. Çatlama ve yarılma gibi durumlarda kendini onarmak isteyen ağaç, bu noktada reçine salgılamaya başlar. Daha sonra çatlak olan yerde kuruyan reçine, ağacın yaralanmasına engel olur. Reçinenin ağaçlar için bir başka faydası zararlı böceklere karşı engel görevi görmesidir. Ağacı içten çürütmek isteyen böcekler için reçine ilaç etkisi görmektedir. Bu sayede zarar vermek isteyen hiçbir böcek ağaca yaklaşamamaktadır.

Reçine Çeşitleri Nelerdir?

Reçine Çeşitleri Nelerdir?

Doğal reçine türü genel başlık altında 3 adettir. Birincisi doğal sakız içeren sakız reçineleridir. Diğeri uçucu yağlar içeren oleoreçinelerdir. Üçüncüsü ise sakızı bulunmayan fakat az miktarda uçucu yağ içeren sert reçinelerdir. Bu 3 reçine türü arasında en az oleoreçineler bilinmektedir. En yaygın olan oleoreçineler Kanada balsamı ve terebentini olarak kabul edilmektedir.

Sentetik olarak hazırlanan reçineler ise doğal olanlara nazaran bir hayli fazladır. İçlerinde oldukça az miktarda doğal reçine bulunan sentetik reçineler koku ve tat karışımına sahip olurlar. Farklı amaçlarla kullanıldıkları için içlerinde vernik, tutkal gibi zararlı katkı maddeleri de yer almaktadır.

Reçinenin Faydaları Nelerdir?

Reçinenin Faydaları Nelerdir?

Halk arasında çam sakızı olarak bilinen reçine temiz olması şartıyla ağızda düzenli olarak çiğnenmelidir. Çiğnenmesi sonucunda ağzı temizleme, bakterileri arındırma işlevi görmektedir. Dişlerin üzerindeki tartarları temizleyen reçine her gün birkaç dakika kullanılmalıdır.

Reçinenin doğru şekilde kullanımı mide hazımsızlığına çare olmaktadır. Özellikle gaz sıkıntısı olan kişilerin reçine tüketmesi önerilmektedir. Solunum yollarını açan reçine aynı zamanda bu alanda oluşan iltihaplanmalara da çare olmaktadır. Solunum yolu enfeksiyonları grip, nezle gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Bu rahatsızlıklara çözüm olabilmesi için reçinenin ısrarlı şekilde tüketilmesi gerekmektedir.

[renkbox baslik="Köknar Ağacı Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/koknar-agaci-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/10/koknar-agaci-nedir-ozellikleri-ve-faydalari-nelerdir.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Reçine cildi yenileme özelliğine sahiptir. Düzenli olarak reçine maskesi yapan kişilerin ciltlerinde bulunan ölü derilerin her biri temizlenmektedir. Ayrıca yüzünüzde oluşan siyah noktaları reçineyle rahatlıkla temizleyebilirsiniz.

Reçinenin Yan Etkileri (Zararları) Nelerdir?

Reçine çok sık tüketilen ve fazlaca bulunan bir madde olmadığı için zararlarını gören kişi sayısı da bu doğrultuda az olmaktadır. Bilinen bir zararı olmayan reçinenin olası zararlarından bahsedebiliriz. Reçinenin meydana geldiği ağacın türü bu noktada çok önemlidir. Eğer ağaç zararlı veya zehirli mineraller içeriyorsa, bu üzerinde oluşan reçineye de yansımaktadır. Ek olarak birçok kanser türü bakteriyel veya fungal olduğundan reçine kullanımı kontrollü bir şekilde yapılmalıdır.

Reçine ağaçların kendini koruması için ürettiği ve bize de birçok faydasının bulunduğu özel bir sakız türüdür. Bulunması biraz zor olsa da doğanın içinde mutlaka rastlayacaksınız.
Reçineyi tüketerek hangi amaç için fayda sağladınız?
Reçineyi kehribar şeklinde taşıyarak faydalandınız mı?
Reçineyi ne şekilde tüketmeyi önerirsiniz?
Reçineye doğada en çok nerelerde rastlamaktasınız?



Okur Yorumları
  1. Ben çocukluğumdan beri kaysı ve çam reçinesini çok severek çiğnerdim ama şimdi ne yazıkki bulamıyorum çok özledim

  2. Nekadar faydalıymış. küçükken çamlardan toplar sakız olarak çiğnerdik.
    Teşekkürler bigiler icin👍

  3. Anneannem sakız gibi çiğnetirdi bize. Yararlarını bilmiyordum sayenizde öğrendim.

  4. Aaa ben reçineyi hiç böyle bişe olduğunu bilmiyordum, çok şaşırdım.