Şampuan Nedir? Nasıl Yapılır? İçeriği ve Tarihçesi

Şampuan Nedir? Nasıl Yapılır? İçeriği ve Tarihçesi

Eskiden saçların temizliği için kullanılan kalıp sabunların yerini günümüzde şampuanlar almıştır. Kuru, yağlı, ince telli, kalın telli ve kıvırcık gibi daha birçok saç çeşidi için yapılmış şampuanlar vardır. Saç tipinize uygun kullandığınız şampuanlar sayesinde, istediğiniz görünüme ulaşmak da mümkün. Peki nedir bu şampuan, ilk kimler, ne zaman kullanmıştır, yapılışı nasıldır? Yazımızda bu soruların yanıtını bulabilirsiniz.

Yasemin Saygın

Birçok şeyin olduğu gibi saçların da derinlemesine bir temizliğe ihtiyacı vardır. Saçlarda yağ, kir, kepek, ölü deriler ve dış çevreden bulaşmış tozlar bulunmaktadır. Tüm bunlardan etkin biçimde arınmak amacıyla şampuanlara olan ihtiyaç doğmuştur.

Şampuansız bir hayatı düşünsenize, etraftaki tüm toz parçacıkları ve kafa derisinin ürettiği yağ tabakasıyla birlikte saçlarınız hiç de hoş olmayan bir görünüme ulaşacaktır. Yıkanmamış kirli saçlar hem kötü kokar hem de yağlı ve mat görünür, bu durum da sizi rahatsız etmese bile yakın çevrenizdeki insanları oldukça rahatsız edecektir. Eğer bu kirli saçları sadece su ile yıkarsanız belirli bir miktar kir saçınızın köklerinde duracaktır.

[renkbox baslik="Sabunun İcadı: Sabun Nedir? Ne zaman? Kim Tarafından Bulundu?
" link="https://bilgihanem.com/sabunun-icadi-sabun-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/03/sabunun-icadi.jpg" renk="mor" yenisekme="evet"][/renkbox]

Kişisel bakım ürünleri içerisinde oldukça önemli bir paya sahip olan şampuan, Türkçe sözlüklerde “Genellikle saç yıkamada kullanılan sıvı sabun” olarak geçmektedir. Ancak şampuan üreticileri bu tanıma karşı çıkarak, şampuanın bir temizlik ürünü değil, bakım ürünü olduğunu savunmaktadırlar.

Şampuan Nedir?

Şampuan Nedir?Şampuanlar, saçlarda bulunan her türlü parçanın ve kirin derinlemesine temizlenmesi için gerekli olan temizlik maddeleridir. Şampuanların hepsi su ile temasa girdiğinde köpürme özelliği gösterir. Saçlar, şampuanla yıkandığında saçtaki yağı ve saç derisini temizlemektedir. Şampuan kullanılan saçlar, daha kolay taranabilir ve kolay şekil alır. Sabunla yıkanan saçlar daha sert ve bakımsız dururken; şampuanla yıkanan saçlar bakımlı görünmektedir.

Şampuanın Tarihçesi

Dünya üzerinde kullanılan ilk şampuan günümüzden çok eski zamanlara kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. İlk şampuan Eski Mısırlılar tarafından bulunmuştur. Mısırlılar saçlarını sitrik asit maddesi ile yıkamışlardır.

Şampuan kelimesi Hint modasının yaşandığı sırada yaygın olarak kullanılmıştır. Kelime anlamı olarak Hintçede masaj yapmak anlamına gelir. Bu anlamıyla kelime 1740 yıllarından itibaren Hindistan’ın bahsi geçen kitaplarda sıkça kullanılmıştır. Hint modası devam ederken; İngiliz kuaförler kelimeyi günlük yaşamın içine de sokmayı başarmıştır. O zamanlarda her satıcı ve kuaför kendi şampuanını yapmış ve kimse kendi formülünü paylaşmamıştır.

[renkbox baslik="Paraben Nedir? Özellikleri, Kullanım Alanları ve Zararları Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/paraben-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/08/paraben-nedir-ozellikleri-kullanim-alanlari-zararlari.jpg" renk="sari" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Almanya’da 1890’lı yıllarda deterjan temeli ile oluşturulmuş ilk şampuan üretilmiştir. Birinci Dünya Savaşı’nın bitmesinin ardından piyasaya sunulmuştur. 1930 yılında ilk normal şampuan; ardından da 1933’te yağlı ve kuru saçlar için ayrı ayrı şampuanlar üretilmiştir.

Türkiye’de Şampuan

Ülkemizde şampuan kullanımı ilk defa 1950 yıllarının ilk zamanlarında başlamıştır. Satışa ilk çıktığı zaman günümüzde olduğu gibi sıvı halde satılmamaktaydı. Minik paketler içerisinde ve toz halinde satılan karışım, su ile birleştirilerek şampuanın elde edilmesi sağlanıyordu. Sonraki yıllarda cam şişe içerisinde sıvı olarak satışa sunulmaya başlanmıştır. Ülkemizde ambalaj sektörünün ciddi anlamda gelişme göstermesi ile günümüzdeki şekline gelmiştir.

Şampuan Nasıl Yapılır? İçeriği Nedir?

Şampuan Nasıl Yapılır? İçeriği Nedir?Şampuan nasıl yapılır sorusu aslında öyle basitçe cevap verilecek bir durum değil. Çünkü kimyasal bir işlem olduğu için öyle kafamıza göre, ölçüsüz bir şekilde hareket etmememiz gerekiyor. Şampuanın belli başlı bir formülü var. Biz yazımızda bu konuya değinemiyoruz ancak şampuanın içerisinde bulunan belli başlı malzemeleri aşağıdaki gibi sıraladık. Bunlar şampuanın özelliğine göre değişiklik gösterebilir. Örneğin kuru saçlar için ayrı, yağlı saçlar için ayrı bir karışım yapılmalıdır. Yine aroma çeşitleri de tamamen tercihe kalmaktadır.

  • Su: Şampuan karışımlarının %80’ini su oluşturur. İçerikteki su diğer maddelerinin akışkan hale gelmesine yardımcı olmaktadır.
  • Ammonium Lauryl Sulfate ve Sodium Laury Sulfate: Bu maddeler şampuanın aktif maddeleridir. Ancak bunlar deterjanların kimyasal tarifinde de kullanılmaktadır.
  • Cocamide Dea: Yumuşatıcı bileşenlerinden olan bu maddeler şampuanın köpürmesini sağlamaktadır. İçeriğindeki inceltici formül şampuanın saçtan daha kolay arınmasını sağlamaktadır.
  • Sodium Citrate: Bu kimyasal madde, şampuan saça işleyerek saçı temizlerken; saç derisinin pH seviyesini korumaya yardımcı olur.
  • Glikol Distearate: Saça hacim veren, masaj yapılmış gibi görünmesini sağlayan bir kimyasaldır. Temizleme işlevinden çok görünüm açısından işleve sahiptir. Ayrıca şampuanın şişesinin içinden daha kolay akmasını da sağlar.
  • Polyquaternium: Kumaş yumuşatan kimyasallarla aynı işleve sahiptir. Saçların kalınlaşmasını ve düzelmesini sağlamaktadır.
  • Dimethicone: Maddede bulunan silikon yağlar, saç derisini kaplar ve köklerin kalınlaşmasına yardımcı olur. Ayrıca saçın elektriklenmesinin önüne geçer. Görünüm açısından ise belirgin bir parlaklık vermektedir. Kıvırcık saçlara sahipseniz; şampuanınızın içinde bu maddenin bulunduğundan emin olmalısınız.
  • Panthenol: B vitamininin bir çeşidi olan bu madde, saç tellerinin içeriden beslenmesini ve güçlenmesini sağlar.
  • Stearyl Alcohol: Sulandırılmış alkolün ta kendisidir. Saç yüzeyindeki yağların kolaylıkla arınmasını sağlar. Ayrıca saçların kolaylıkla taranmasına yardımcıdır.
  • Ascorbic Acid: Bu asit türü C vitamininden elde edilmektedir ve bu doğal asitler saç derisini yumuşatmaktadır.
  • Paba: Saçların ve saç derisinin güneşin zararlı ışınlarından korunmasını sağlamaktadır.
  • Sağlıklı Yağlar: Fındık, shea ve ceviz yağı gibi maddelerin saç sağlığına faydası netlik kazanmıştır. Hepsi birer doğal nemlendiricidir.
Şampuanlar kişisel bakım ürünlerinde sabundan sonra en önemlilerden biri konumundadır. Saçlarımızı derinlemesine temizleyen ve harika kokmasını sağlayan şampuanlar, hayatımızın vazgeçilmezi konumundadır.
Sizce şampuan saçlarınızı derinlemesine temizliyor mu?
Size göre şampuanın kokusu mu yoksa işlevi mi önemli?
Saçlarınızı sabunla mı yoksa şampuanla mı yıkıyorsunuz?
Şampuan olmasaydı saçlarınızı ne ile yıkardınız?



Okur Yorumları
  1. Şampuanın içeriği bu kadar karışık ve ciddiyet isteyn bir, ama bakıyoruz pazarlarda 2-3 liraya satıyorlar. Onlara güvenmemekle doğru yaptığımı anladım bu yazıyı okuyunca.

  2. Dışarıdan aldığımız tüm şampuanlar güvensiz bence. Kendi elimizle doğal yollarla yapsak daha iyi.