Selvi Ağacı Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Selvi Ağacı Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Halk arasında adıyla bilinen selvi veya servi ağacı, nemli topraklarda yetişmektedir. Ortalama ömrü 2000 yıldır, yavaş büyüyorlar fakat 30 35 metreye kadar uzayabilirler. Park ve bahçelerin peyzajında sıklıkla tercih edilmektedir.

Yasemin Saygın

Selvi veya servi ağacının görüldüğü yerler Akdeniz bölgesinden başlayıp, Himalayalara kadar uzanan geniş bir alanı kapsamaktadır. En çok Türkiye, Lübnan ve Suriye’de görülen selvi ağacı, diğer adıyla servi ağacı olarak da bilinmektedir.Tüm sene boyunca yeşil kalan ve yapraklarını dökmeyen yapıdadır. İlk aşamada da iğne şeklinde uzayan yaprakları daha sonrasında pula dönüşür.

Yapraklarındaki reçine bezleri selvi ağacının oldukça hoş kokmasına neden olur. Kendine özgü kokusu ile birçok parfüm yapımında kullanılmaktadır. Ağırlığı çok fazla olmamakla birlikte boyları oldukça uzundur. Erkek ve dişi çiçekleri olmak üzere bir selvi ağacı üzerindeki çiçekleri kendi türlerine göre farklılık göstermektedir.

[renkbox baslik="Ladin Ağacı Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/ladin-agaci-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/ladin-agaci-nedir-ozellikleri-ve-faydalari-nelerdir.jpg" renk="mor" yenisekme="evet"][/renkbox]

Birkaç asır büyümeye elverişli olması ile dünya üzerinde bu özelliği ile nadir görülen ağaçlar arasındadır. Uzun ömürlü olmasına karşın büyümesi son derece yavaştır. Selvi ağacı birçok iklim koşullarında yetişmeye elverişli olup, nemli toprakları seven yapıdadır.

Selvi Ağacı Nedir?

Selvi ağacı (Cupressus) ince uzun görünümü ile oldukça yaygın görülen bir ağaçtır. Şiddetli rüzgarlara aşağıya doğu eğilme özelliği ile son derece hoş görüntü oluşturan ağaçlardır. Birçok ağacın yetişmesi için uygun olmayan kireçli topraklarda oldukça elverişli bir şekilde yetişmektedir.

Erkek ve dişi olmak üzere çiçekleri farklı dallarda yer alır ve kozalakları yuvarlak ve odunsu yapıya sahip ağaçlardır. Ortalama ömürleri 2000 yıl olan selvi ağaçları yavaş büyürler ve yaklaşık 30-35 metre kadar uzarlar.

Selvi Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Sürekli yeşil kalması ile tüm yılı yeşil geçirme özelliğine sahip olan selvi ağacı, uzun boylu ve ince yapılı bir ağaçtır. Halk arasındaki "selvi boylum" tabiri de buradan gelmektedir. Belirli bir uzunluğa gelmesi yıllar alsa da, uzun ömürlü ve dayanıklı bir ağaç olmasından dolayı, kullanım alanı da bir hayli geniştir.

Yaklaşık 20 türü bulunmaktadır. Kokusu ve güzel görüntüsü ile park ve bahçelerin peyzaj düzenlemelerine olumlu katkısı ile sıkça tercih edilmektedir. Mobilya yapımında kullanılan birçok türü, gemi ve sandık gibi ahşap mobilyalarda sıklıkla kullanılmaktadır.

Çevre düzenlemeleri için dekoratif bir görüntü oluşturur ve bu nedenle pek çok yerde selvi ağacına rastlamak mümkündür.

Başlıca, Toros dağlarında görülen selvi ağacı, aynı zamanda İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde de yetiştirilmektedir. Genellikle mezarlıkların güzel görünmesi için tercih edilen selvi ağaçları parkların düzenlenmesi ve güzelleştirilmesinde de sıkça kullanılmaktadır.

Selvi ağacı birçok toprak yapısı ile uyumlu bir ağaçtır bu nedenle görüldüğü bölgelerde oldukça yoğundur. Çok fazla müdahale gerektirmeden doğal şekilde yetişmeye uygun olan selvi ağacı, yaprağından kozalağına kadar tam bir şifa kaynağıdır.

Ayrıca uzun ömürlü olması ve her daim yeşil olarak kalması, selvi ağacından sürekli olarak yararlanmayı mümkün kılmaktadır.

Selvi Ağacının Türleri Nelerdir?

İtalya’dan tüm Akdeniz’e yayılım gösteren selvi ağacının ülkemizde yetişen birkaç türü olmak üzere, 20'ye yakın türü bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;

  • Himalaya selvisi
  • Adi selvi
  • Arizona selvisi
  • Atlas selvisi
  • Cheng selvisi
  • Meksika selvisi
  • Dallı selvi
  • Modoc selvisi
  • Sargent selvisi
  • Macnab selvisi
  • Akdeniz selvisi
  • Yunnan selvisi
  • Bhutan selvisi
  • Monteri selvisi,
  • Ağlayan selvi
  • Tibet selvisi
  • Kokulu selvidir.

Selvi Ağacının Faydaları Nelerdir?

Selvi ağacı dekoratif görünümünün yanı sıra, sağlık ve mobilya endüstrisi için oldukça önemli ağaçlardan biridir. Özellikle sağlık için faydalanmak gerektiğinde, kabızlığa önemli ölçüde etki etmektedir.

Ayrıca ishalin durması için selvi yapraklarının suda kaynatılarak içilmesi kısa süre de etki edecektir. Ateş düşürücü ve idrar söktürücü özellikleri ile sıkça yakalanılan bu rahatsızlıklar için doğal reçete imkanı sunan bir ağaçtır.

Yaprak ve kozalaklarındaki reçine bezlerinden dolayı ayak kokusunun giderilmesi için su dolu kozalaklı bir kovada ayakları bekletmek gerekmektedir.

Göğsün yumuşamasına etki etmesinden dolayı şiddetli öksürüklerin şiddetini azaltan etkisi, selvi ağacının önemli faydaları arasındadır. Bunlardan başka, hemoroide, prostata kanserine, şeker hastalığına, bronşit, astım, boğmaca ve unutkanlığa iyi gelir.

Faydalarından istifade edebilmek için, yarım litre kaynamış su içerisine 2 tatlı kaşığı selvi yaprağı koyup bekletin. Demlendikten sonra günde 2-3 fincanı geçmeyecek şekilde tüketebilirsiniz.

Okur Yorumları
    1. inanılmaz ama gerçek. ben denedim. hepsi oldu. Benim de adım selvi bu arada. adaşmışız 🙂

  1. benim adımda selvi benim agacımın böyle faydaları oldugunu bilmiyordum gerçekten çok teşekür ederim