Semizotu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Semizotu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Kullandığımız yeşillikler arasında en çok tüketilenlerden biri olan semizotu, içeriğindeki omega 3, mineral, vitamin ve yağlarla birçok faydalı besinle yarışmaktadır. Ülkemizde tüketimi yaygın olsa da hakettiği değerin daha fazla olması gerekir. Şifalı bir yeşillik olan semizotu hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için aşağıdaki yazımızı okuyunuz.

Yasemin Saygın

Halk arasında semizebe ismi ile bilinen semizotu, hemen her yerde rahatlıkla görebileceğiniz bitkilerden biridir. Nisan, Mayıs ayı yağmurlarından sonra hızla verimini artıran bitki, ekşimsi tadı ile pek çok yemek ve salatada yerini almaktadır. En fazla 30 cm kadar uzayan semizotu, bir yıllık otsu bitkidir.

Toprağın üzerine tüm dallarıyla yayılan semizotu bitkisi, etli yapraklara kalın damarlı dallara ve görünen tohumlara sahiptir. Tercih edilen yerleri genellikle çok büyümemiş olan yapraklarıyla kalınlaşmamış sap kısımlarıdır. Baş kısmında bulunan siyah tohumları ile semizotunu rahatlıkla ekebilirsiniz.

[renkbox baslik="Labada (Evelik) Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/labada-evelik-otu-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/05/labada-otu-nedir-nasil-kullanilir.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]

Tadı bir nevi kuzukulağı bitkisine benzeyen semizotu daha küçük yapraklardan oluşmaktadır. Kullanım alanları bir hayli geniş olan bitki, lezzetli ve şifalı bitkiler arasında kabul edilmektedir. Üstelik temin etmek için bahçede bir tur atmak yeterli olacaktır. Hiçbir toprağı ayırt etmeden rahatlıkla büyüyebilen bir bitkidir. Semizotunun içinde bulunan omega 3 ve yağlar, balıkla yarışacak kadar zengindir.

Semizotu Nedir?

Bilim dünyasında Portulacca oleraceae, Purslane ya da Pourpier olarak bilinen semizotu, bölge bölge değişen isimlere sahiptir. Çimlendikten hemen sonra sarı, mor, pembe renkli çiçekler açan bitki daha sonra yenilebilecek kıvama gelecektir.

Özellikle diyet zamanında kullanılması gereken semizotunun tok tutma özelliği vardır. İçinde bulunan ekşimsi tat, kişinin metabolizmasını hızlandırıp daha rahat harekete geçmesini sağlamaktadır. Et ve balığın yanında eşsiz bir lezzet katan semizotu aynı zamanda yalnız başına da güzel bir öğün olmaktadır.

Semizotu Nerede Yetişmektedir?

Semizotu Nerede Yetişmektedir?

Anavatanı Orta Doğu olan semizotunun Hindistan’da çok fazla üretildiği bilinmektedir. Nemli ve ılık havaları tercih eden bitki bu özelliği ile Türkiye’de en çok Ege, Akdeniz civarında yetişmektedir. Özel bir yetiştirme stratejisi gerektirmeyen bitki, tüketim için düzenli olarak yetiştirilmek istenirse bu durumda bakımı yapılmalı bol bol toplanmalıdır. Yenilecek büyüklüğe ulaştığında hemen toplanan semizotu daha çok üreyecektir.

Çok seçici olmayan semizotu, toprağı nemli olan her yerde büyüyebilmektedir. Kumlu ve killi olan topraklar verimin daha kolay alınmasını sağlamaktadır. Bunun yanında hava sıcaklığının 15 derece civarında olduğu yerlerde yetiştirmek daha sağlıklı olacaktır.

Geniş bahçelerde büyütülen semizotu aynı zamanda saksılarda da yetişebilmektedir. Haftalık su ihtiyacı karşılandığında semizotunun kısa sürede pek çok dala ayrıldığını görebilirsiniz. Kullandığınız toprak kaliteli ve organik olursa semizotu da bir o kadar besleyici olacaktır.

Semizotu Nasıl Kullanılır?

Semizotu Nasıl Kullanılır?

Sofralarında mayhoş tatlardan hoşlananlar için semizotu olmazsa olmazdır. En çok salatada kullanılan bitki yalnız başına yoğurtla yapılabildiği gibi karışık, mevsim salatalarının içinde de lezzetli olmaktadır. Bunların yanında ıspanak gibi pişirilebilen semizotu, soğan ve salçayla kavrulup yoğurtla sunulabilmektedir.

Yalnız başına tadı oldukça güzel olan semizotunun ayrıca balık yanı meze olarak tüketildiği de bilinmektedir. Sofralarda iri iri temizlendikten hemen sonra limonla servis edildiğinde de besleyiciliği eşsizdir. Tüm bunların yanında yalnızca yıkayıp yemeniz durumunda dahi semizotundan tat almanız mümkündür.

Pratik olduğu kadar doyurucu bir lezzet olan semizotu salatası, yalnızca birkaç malzeme ile oldukça güzel bir öğün kazanmanızı sağlayacak. Semizotu salatası tarifimiz şu şekildedir;

Malzemeler;

  • 1 kg semizotu
  • 3 domates
  • Yarım tavuk göğsü
  • 1 salatalık
  • 1 limon
  • 1 biber
  • 1 tutam maydanoz
  • Dilediğiniz kadar tuz
  • 1 dal taze soğan

Semizotunu yıkayıp temizledikten sonra kalın olmayan dalları ve yaprakları alıp yalnızca birkaç kez doğramanız yeterli. Bu esnada tavuk göğsünü suya koyup haşlanmasını sağlamalısınız. Tavuk haşlanırken domatesi, biberi ve salatalığı küçük küçük doğramalısınız. Haşlanan tavuğu küp küp kesip karışımın içine yerleştirmelisiniz. Semizotu, domates, biber, salatalık ve yeşil soğanı tek bir kapta bir araya getirdikten sonra güzelce harmanlamalısınız. Üzerine bir miktar zeytinyağı, bir tutam tuz ve bir limon yeterli olacaktır.

Semizotunun Faydaları Nelerdir?

Semizotunun Faydaları Nelerdir?

Semizotu demir eksikliği sıkıntısı olanlar için oldukça besleyicidir. Demir içeriği ile kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin çoğalmasını sağlar. Bunun dışında kan şekerini düzenler ve tansiyon üzerinde oldukça etkilidir. Vücuda enerji veren semizotu aynı zamanda kişinin metabolizma hızını ikiye katlar. Dolayısıyla kilo verme hızınızı arttırır.

Gut hastalığı, gastrit, felç riskini düşüren semizotu aynı zamanda kanser türlerinden korunmanızı sağlar. Bağışıklığı güçlendiren bitki ile gribal enfeksiyonlara yakalanmanız oldukça zordur. Ayrıca idrar yapamama sorunu olanlara da iyi gelmektedir. Çocuklarda beyin gelişimini destekleyen semizotu ayrıca kabızlığın da önüne geçmektedir. Böbreklerde kumlanmayı önler, taş dökmeye yardımcı olur. Hemoroide karşı etkilidir. Kasları güçlendirir.

[renkbox baslik="Roka Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/roka-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/08/roka-nedir-nasil-kullanilir-faydalari-ve-yan-etkileri-nelerdir.jpg" renk="sari" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Balık kadar omega 3 içeriğine sahiptir. Bu nedenle balık sevmeyenler omega 3 ihtiyacını semizotundan karşılayabilirler. Balık yağının içinde bulunan asitler ve yağlar semizotunun içinde de bulunmaktadır. Bu nedenle düzenli olarak semizotu yediğinizde balık açığını kapatabilmeniz mümkündür.

Semizotunun Yan Etkileri Nelerdir?

Semizotunun Yan Etkileri Nelerdir?

Yüksek miktarda kullanılan semizotu mide düzenini alt üst etmektedir. Ekşimsi bir tadının olması, midede yanmaya neden olmaktadır. Bununla beraber fazla tüketilen semizotu, kişinin ishal olmasına da sebebiyet vermektedir. Alerjik reaksiyonlar ortaya koyan bitki, ciltte kızarıklıklara ve kaşıntıya neden olabilmektedir. Bu nedenle tek seferde çok tüketmeden önce muhakkak az alıp test etmekte yarar vardır.

Semizotu tadı ve kullanım kolaylığı ile sofralarımızın vazgeçilmezidir. Çok yararlı yönleri olduğu için evimizden eksik etmemekte fayda vardır.
Siz semizotunun tadını nasıl buluyorsunuz?
Semizotunu ne şekilde kullanıyorsunuz?
Semizotunu kullandığınız özel bir tarifiniz varsa paylaşır mısınız?
Semizotunu yetiştirdiniz mi? Paylaşabileceğiniz püf noktalarınız var mı?



Okur Yorumları
  1. Semizotunu çok seviyorum , genelde zeytin yagli salatasını yapıyorum, bazen kısırada katıyorum . Arada soganli domatesli kavuruyorum . Muhtesem bir tat !

  2. Bende günlük çiğ tüketiyorum ama kaşıntı başladı alerji yapmış olabilirmi

  3. Semizotunun tadını seviyorum. Yoğurtlu sarımsaklı tüketmek daha güzel.