Sinameki Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Sinameki Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Şifalı bitkiler arasında yan etkileri belki de en belirgin olanı sinamekidir. Çünkü bağırsakları çalıştırması amacıyla kullanılan bitki aşırıya kaçıldığında ishal ve tansiyon düşüklüğü gibi yan etkilere yol açmaktadır.

Yasemin Saygın

Sinameki denince akla ilk gelen bilgi kuşkusuz bağırsakları çalıştırması ve kronik kabızlık sorununa çare olmasıdır. Özellikle kadınlarda görülen ve günlerce süren tuvalete çıkamama sorunu bu bitkinin çayı sayesinde çözülebilmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli husus günlük kullanım miktarının çok fazla olmaması ve en fazla 7 gün tüketilmesidir. Bir hafta kullanımdan sonra ortalama bir hafta ara verilerek yeniden kullanılmaya başlanabilir.

Geçmiş tarihlerde doktorlar tarafından, tıp alanında ilk kullanımı milattan sonra 9. yüzyıla ait belgelerde görülmüştür. Belgelerden Arap Yarımadası'nda kullanıldığı belirlenmiştir. Günümüzde bitki, sıvı, tablet ve toz olarak satıştadır. Genellikle toz olarak kullanılmaktadır.

[renkbox baslik="Çuha Çiçeği Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/cuha-cicegi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/10/cuha-cicegi-nedir-nasil-kullanilir-faydalari-ve-yan-etkileri-nelerdir.jpg" renk="pembe" yenisekme="evet"][/renkbox]

Müshil etkisi olduğu unutulmadan; aşırıya kaçmadan kullanılması gerekmektedir. Aksi halde ishalin ileri derecesini yaşayabilir ve sağlığınızı tehlikeye sokabilir. Ayrıca müshil etkisini çok kısa sürede gösterdiğini aklınızdan çıkartmamalısınız. Bu makalemizde sinameki ve kullanımı hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere ulaşacaksınız.

Sinameki Nedir?

Sinameki Nedir?Baklagiller (Fabaceae) familyasında bulunan, Cassia türlerini ve bu türün meyvelerinden laksatif olarak elde edilen maddesinin tıpta kullanılabildiği bir bitki türüdür. Cassia türü, Defnegiller familyası içinden tarçınla akrabadır. Sinameki otunun 10 civarında türü bulunmaktadır.

Bunlardan bazıları; Kenya yağmurlu sinamekisi, pembe yağmur sinamekisi, elma çiçeği sinamekisi, sturt sinamekisidir. Birçok toprakta doğal olarak yetişebilmektedir. Bitkiler dünyasının en sık kullanılanlarından bir tanesi sinameki otudur.

Genellikle hazımsızlık, kabızlık gibi durumlarda kullanılan ot, çay olarak tüketilebilmektedir. Bitki tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir. Müshil etkisi yarattığından tıp alanında birçok ilaç içerisinde aktif madde olarak kullanılır.

Somali, Hindistan, Sudan’da doğal olarak yetişebilmektedir. Bitkinin İngilizce ismi olan sena, kabuğunun soyulabilmesi özelliğinden ötürü Arapça sena, İbranice soyulabilir anlamına gelen cassia kelimesinin birleşiminden türetilmiştir.

Sıcak çöllerde rahatlıkla yetişebilmesine rağmen bazı sıcak iklimlerde verimli şekilde yetişemediğine rastlanılmaktadır. Ülkemizin Ege kıyılarında ise süs bitkisi olarak kullanımına tanık olabilirsiniz. Meyveleri baklaya benzeyen bitkinin çiçekleri çok güzel kokulu değildir. Fakat sapsarı görünümüyle görenleri kendine hayran bırakmayı başarmaktadır.

Bu bitkinin çok güzel bir özelliği vardır ki ona değinmeden geçmeyelim. Köklerinde azot biriktirdiği için toprağı gübreleme özelliğine sahiptir. Yani sinameki yetişen topraklar kendiliğinden verimli olur ve bu sayede diğer bitkilere de fayda sağlar. Toprak açısından ise daha çok geçirgen ve humusça zengin toprakları sevmektedir.

Fazla bakım istemeyen ve kendiliğinden hayata tutunma özelliği olan bu bitki peyzaj alanında da en çok tercih edilenler arasında yer almaktadır. Şehirlerin parklarında sarı görüntüsü ve sıcağa dayanıklı yapısı sayesinde bu bitkiye sıklıkla rastlayabilirsiniz.

Sinameki Nasıl Kullanılır?

Sinameki Nasıl Kullanılır?Sinameki hazır olarak satılan sıvı ve tablet biçimlerinde kullanılabilir. Eğer losyon olarak kullanılacaksa hazır satılan kremlerden faydalanabilirsiniz. Bunun dışında sinameki doğal olarak tüketilmek isteniyorsa; çayını içebilirsiniz.

Çayı hazırlamak için bir fincan suyu kaynatın ve kaynamış suyun içerisine yarım çay kaşığı kadar sinameki otu ilave edin. 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra ılık olarak içebilirsiniz. En doğrusu şeker veya başka bir şey kullanmadan içmektir. Ayrıca demlemesini verilen süreler dışına çıkmadan yapmalısınız.

Bu bitkinin neredeyse her yeri tıbbi amaçlı kullanılmaktadır. Yüzyıllardır yapraklarından ve çiçeklerinden ilaç yapımı için faydalanılmıştır. Birçok ilaç firmasının tablet, kapsül ve çay poşetleri şeklinde üretimini yaptığını görebilirsiniz. Fakat ilaç şeklinde kullanım bana göre değil diyorsanız, aktarlardan kurutulmuş halini alarak çay yapımında kullanabilirsiniz.

Bağırsakları çalıştırması amacıyla tercih edilen sinameki, aslında bir bakıma zayıflama metodu olarak kullanılmaktadır. Peki, sinameki çayı gerçekten de zayıflatır mı?

Aslında bu sorunun cevabına doğrudan zayıflatır cevabını vermek yanlış olacaktır. Yarattığı etkiler sayesinde kilo vermeye yardımcı olur demek daha doğrudur. Laksatif etkili olan bitki bir kere başlı başına bağırsakların çalışmasını ve kabızlığın giderilmesini sağlar. Bu bile birçok kişi için çok önemli bir faydadır.

Düşük kalorili olması sebebiyle de diyet listelerinde görebilirsiniz. Ayrıca bu özelliği sayesinde rahatlıkla içebilir ve vücudun sıvı alımını artırabiliriz. Ancak günde en fazla 2 fincan içmeye ve yedi günden sonra ara vermeye mutlaka dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde fayda alayım derken, sağlığınızdan olabilirsiniz.

Sinamekinin Faydaları Nelerdir?

Sinamekinin Faydaları Nelerdir?

Sinameki çayı yüzyıllardır sindirim sorunlarının çözülmesinde kullanılan bir şifa kaynağı olmuştur. Bitkinin bileşenleri müshil etkisi yarattığından bağırsak sorunlarına neredeyse anında çare olur. Halk arasında da en çok bu faydası ile bilinmektedir. Ancak bitkinin bundan başka daha birçok faydası bulunuyor. İşte sinameki çiçeğinin bilinmesi gereken diğer faydaları;

  • Bilinen en belirgin faydası müshil etkisi olduğu için, kabızlığı ortadan kaldırmasıdır. Bağırsakların yumuşamasını sağlar.
  • İştah kesici etkisiyle kilo verme sürecinde kullanılabilir. Böylece hem iştah kesebilir hem de diyetlerde genellikle görülen kabızlık sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Sinameki kullanılarak hazırlanan losyonlar, kremler hemoroid tedavisinde ve cilt hastalıklarından egzamanın tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Kolonoskopi işlemi öncesinde bağırsakların temizlenmesi gerektiğinden, operasyon öncesinde kullanılabilir.
  • Bağırsakları rahatlatma etkisi olduğundan bağırsak ve mide hazımsızlıklarını da ortadan kaldırır.
  • Bağırsaklardaki enfeksiyonu ve dış parazitleri temizler.
  • İltihap giderici özelliği olan bitki vücuttaki iltihabın temizlenmesini sağlar.
  • Ciltte meydana gelen kızarıklık ve lekeleri geçirir. Özellikle yaz aylarında oluşan güneş lekeleri, çeşitli ilaçların oluşturduğu yan etkiler veya yorgunluk sonucu meydana gelen cilt solgunluğu gibi sorunlar sinameki sayesinde geçirilir. Kendi yaptığınız çayın suyu ile yüzünüzü yıkayabileceğiniz gibi sinameki içeren kremler de kullanabilirsiniz.
  • Yine deride meydana gelen sedef, egzama ve akne gibi sorunların giderilmesine de yardımcı olmaktadır.
  • Yaraları iyileştirme özelliği bulunmaktadır.
  • Parlak ve sağlıklı saçlarınız olsun istiyorsanız sinameki kullanmalısınız. Suyu ile saçlarınızı yıkadığınızda; kepeklerin yok olduğunu, daha hızlı uzadığını, daha parlak ve güçlü olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca saçkıran gibi çok önemli bir soruna da çözüm olmaktadır. Bunun için sinameki tozunu bir miktar yoğurtla karıştırarak maske de yapabilirsiniz.

Sinamekinin Yan Etkileri Nelerdir?

Sinamekinin Yan Etkileri Nelerdir?Yazımızın girişinde bu bitkinin diğer şifalı otlarda daha çok yan etki barındırdığına değinmiştik. O nedenle zararları veya yan etkileri konusuna biraz daha fazla yer vermeyi uygun gördük. Genel olarak bakıldığında güvenilir kabul edilen sinameki, çok tüketildiğinde ya da hassas kişilerde yan etkiler gösterebilen bir bitkidir. Bilinen en genel yan etkileri, midede ağrı, bulantı, sürekli devam eden ishaldir.

[renkbox baslik="Kekik Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/kekik-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/kekik-hakkinda-bilgiler.png" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Bitkinin bir haftadan uzun süre kullanılması önerilmemektedir. Uzun süre ve çok kullanımı bağırsakların fonksiyonlarını ve floral dengesini bozabilir. Alışkanlık sonrasında ise bağımlılık halini alıp; faydasını göstermeyebilir.

  • Uzun süreler kullanılması halinde, kanda bulunan bazı kimyasal maddelerin dengesinde değişikliklere yol açar. Neticesinde ise kalp hastalıklarına, karaciğer yorgunluğuna, kas güçsüzlüğüne neden olabilir.
  • Hamilelik ve emzirme dönemlerinde elde edilen, araştırılmış bir bilgi bulunmamakla beraber; tedbirli davranmak gerekmektedir. Kullanılması ve kullanılacak dozla ilgili doktorunuzla mutlaka görüşmelisiniz.
  • Normal şartlarda potasyum eksikliği şikâyeti olan kişilerin, sinameki bitkisini kullanmaması gerekir. Aksi halde eksiklik ilerleyebilir ve durum kötüleşebilir.
  • İshal olan kişiler, sinamekiden kesinlikle uzak durmalıdır. İshalin neden olduğu su kaybında artışa neden olarak çeşitli rahatsızlıklara ortam hazırlayabilir.
  • Mide ve bağırsak hastalıklarından, ülser, apandist, midede iltihap gibi rahatsızlıkları olan kişiler, sinameki bitkisini hiçbir şekilde kullanmamalıdır.
  • Hali hazırda kalp, hipertansiyon, sindirim hastalıkları olanlar ve bunlar için ilaç kullananlar, sinameki kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmalıdır.
Halk arasında en çok kabızlık sorununa karşı kullanılan sinameki, bu özelliğinin yanında yaraları iyileştirme, ciltteki akneleri geçirme ve bağırsaklardaki parazitleri temizleme gibi faydaları da içermektedir.
Kabızlık sorunu yaşadığınızda hangi bitkisel yolları deniyorsunuz?
Daha önce hiç bağırsaklarınızı çalıştırması amacıyla sinameki çayı içtiniz mi?
Aşırı kullanımda zarar görenler deneyimlerini bizlerle paylaşabilirler mi?
Bağırsaklarınızın düzenli çalışması için genel olarak nelere dikkat ediyorsunuz?



Okur Yorumları