Ukrayna Para Birimi: Grivna Hakkında Bilgiler

Ukrayna Para Birimi: Grivna Hakkında Bilgiler

Turizme dayalı ekonomisi ile Ukrayna, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği sonrasında üniter bir devlet yapısına kavuşmuştur. 2 Eylül 1996 tarihinde grivna isimli parasını kullanmaya başlamıştır. Tarihinde birçok krizi ve karmaşayı barındıran ülke, 2008 – 2013 döneminde en zorlu zamanlarını yaşamıştır. Sizlerle bu kapsamda Ukrayna para birimi grivna hakkında bilgiler vermek istiyoruz.

Cevat İmren

Tamamı Avrupa'da olan en geniş ülke, Ukrayna'dır ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılmasından sonra gerek askeri gerek turizm anlamında değerlenmiştir. Doğal güzellikleri, coğrafi konumu ve diğer Avrupa ülkelerine göre uygun tatil fırsatları ile dikkat çeken bir ülkedir. Ukrayna para birimi olan grivnanın düşük değeri ise bu özelliklerini desteklemektedir. Öyle ki güncel kur üzerinden 1 TL, 7,0173 Ukrayna grivnasına eşittir.

Grivna, yalnızca Ukrayna'da kullanılan bir para birimidir. Ülkenin tarihi ve coğrafi güzellikleri ile turizm sektöründe öne çıkmasına rağmen, ekonomi anlamında küçük ülkelerden olduğunu bilmelisiniz. Elinizdeki Türk lirasının Ukrayna grivnası karşılığını duyduğunuz zaman, kendinizi bir anda zengin gibi hissedebilirsiniz. Aynı zamanda Türkiye ile benzer bir ödeme şekli olduğu, ülkeyi ziyaret eden kişiler tarafından sürekli dile getirilmektedir. Yine de Ukrayna'ya gitmeden önce Türk lirasını, Amerikan doları veya Euro'ya çevirmeniz gerekecektir.

[renkbox baslik="Çin Para Birimi: Yuan Hakkında Bilgiler" link="https://bilgihanem.com/cin-para-birimi-yuan/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/02/cin-para-birimi-yuan-hakkinda-bilgiler.png" renk="kirmizi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Avrupa'daki ucuz tatil için en çok tercih edilen yer olan Ukrayna, özellikle gece hayatı ile dikkat çekmektedir. Dolayısıyla para birimi hakkında bilgi almak isteyen kişi sayısı da oldukça fazladır. Bilgihanem olarak sizlere Ukrayna para birimi grivna hakkında detaylı bilgiler vermek istiyor. Bu bilgilere ek olarak, ülke ekonomisi ve ticari ilişkileri konularına da değineceğiz.

Ukrayna Para Birimi Nedir?

Ukrayna Para Birimi Nedir?Ukrayna para birimi, grivnadır ve sembolü şeklindedir. Uluslararası kodu UAH olarak kısaltılmaktadır. Ukrayna Ulusal Bankası tarafından dağıtımı yapılmaktadır ve yalnızca Ukrayna'da kullanılmaktadır. İngilizce yazılışı "hryvnia" şeklindedir. Turizm açısından kullanımı için genellikle Amerikan doları ve Euro'ya çevrimi ile kullanılmaktadır. Yani Türkiye'den Türk lirası ile giderseniz sorun yaşayabilirsiniz. Bu nedenle gitmeden önce paranızı Ukrayna grivnasına çevirme imkanı bulamadıysanız Amerikan doları ve Euro'ya çevirmenizi öneririz.

2014 yılında dolar karşısında %280 gibi devasa bir değer kaybı gösterdikten sonra daha sıkı bir para politikası uygulamıştır. Buna rağmen günümüzde hala 1 Türk lirası yaklaşık 7 grivnadır. Finans piyasalarında ise Euro ve Amerikan doları karşısındaki değeri üzerine işlem gerçekleştirilmektedir.

Avrupa'nın en geniş ülkesi olan Ukrayna, yarı başkanlık sistemi ile yönetilen üniter bir devlettir. 1919 tarihinde kurulan Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyet Devleti, 1991 yılında lağvedilmiştir ve ülke yeni bir oluşum ile ayağa kalkmıştır. Ukrayna grivnası ise 2 Eylül 1996 tarihinde kullanılmaya başlamıştır.

Grivna Nedir? Ukrayna Grivnası Hakkında Bilgi

Grivna Nedir? Ukrayna Grivnası Hakkında BilgiUkrayna'nın resmi para birimi olan grivna, diğer para birimlerine göre daha yeni tarihli bir paradır. 1991 yılında kurulan Ukrayna turizm dışında doğal gaz ve petrol açısından zengin olması nedeniyle de göz önünde olan bir ülkedir. Grivnanın hem dolar hem de Türk lirası karşısında düşük bir değer sahip olması, Ukrayna’nın ticari açıdan girişimciler tarafından tercih edilmesini sağlamaktadır.

Grivnanın tarihine baktığımız zaman, Eski Rusya’nın temel para birimi olduğu görülmektedir. 12. Yüzyılda adını almıştır ve bu belgelerle kanıtlanmaktadır. Rusya’nın para birimi olan ruble ise 13. Yüzyılda Novgorod’da ortaya çıkmıştır ve grivnanın ikiye bölünmesiyle oluşmuştur. Sonrasında da ruble, grivnanın yerini almaya başlamıştır.

Grivna ise 2 Eylül 1996’da sadece Ukrayna’da kullanılmaya başlanmıştır. Ukrayna grivnasının alt birimlerine baktığımız zaman, 100’e bölünmesiyle oluşan kopiyok (kopiyka) görülmektedir ve ülkemizdeki kuruş gibi kullanılmaktadır.

Yaygın kullanılan Ukrayna grivnası banknot ve madeni paraları:

  • 1 Ukrayna grivnası
  • 2 Ukrayna grivnası
  • 5 Ukrayna grivnası
  • 10 Ukrayna grivnası
  • 20 Ukrayna grivnası
  • 50 Ukrayna grivnası
  • 100 Ukrayna grivnası
  • 200 Ukrayna grivnası
  • 500 Ukrayna grivnası
  • 1 Kopiyok
  • 2 Kopiyok
  • 5 Kopiyok
  • 10 Kopiyok
  • 25 Kopiyok
  • 50 Kopiyok

2013 yılında yapılan Uluslararası Finans Bankası’nın estetik komitesinin toplantısında Ukrayna grivnası, dünyanın en güzel 5 para biriminden birisi seçilerek; Avustralya doları, Amerikan doları, Euro ve Bulgar Levi ile aynı listeye girmiştir.

Grivnanın tasarımına bakıldığı zaman ön yüzünde; Büyük Vladimir, Bilge Yaroslav, Bogdan Hmelnitski ve Taras Şevçenko’nun portreleri görülmektedir. Arka yüzlerinde ise tarihi ve mimari anıtlar yer almaktadır.

En Çok İşlem Gören Ukrayna Grivnası Pariteleri

En Çok İşlem Gören Ukrayna Grivnası PariteleriUkrayna’nın para birimi grivna, finans piyasalarında egzotik dövizler arasında yer almaktadır. Düşük bir işlem hacmi bulunmasına karşın, yerel yatırımcılar ve tüccar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Euro ve Amerikan doları karşısındaki değerlerine göre işlem görmektedir. Aynı zamanda Türk vatandaşların sıklıkla ziyaret ettikleri ve ticaret için seçtikleri ülkelerden olması nedeniyle Türk lirası karşısındaki değeri de takip edilmektedir.

Şimdi Ukrayna grivnası paritelerine ait kısaca bilgilere göz atalım:

Ukrayna Grivnası – Amerikan Doları Paritesi (USD/UAH)

Amerikan dolarının, Ukrayna grivnası karşısındaki değerini gösteren para, USD/UAD paritesi olarak tanınmaktadır. Paritede dövizlerin dizilimine baktığımız zaman, Ukrayna grivnasının karşıt, Amerikan dolarının baz döviz olduğu görülmektedir. Buna göre; Amerikan dolarının değer kazanmasıyla parite yükselirken, Ukrayna grivnasının değer kazanması durumunda parite, gerilemektedir.

USD/UAH paritesinin 5 yıllık fiyat grafiğini incelediğimiz zaman; en yüksek seviyesinin 33,4990 ile 21 Şubat 2015 tarihinde kaydettiğiniz görüyoruz. Yani 1 dolar 33,4990 grivnaya eşit olmuştur. Bu yükseliş, birçok yatırımcının değerlendirdiği bir durum olsa bile Ukrayna ekonomisinde kötü bir parite geçmişi olarak bilinmektedir. 5 yıllık grafikte paritenin en düşük değerini ise 2013 yılının ilk aylarından itibaren 7,9600 – 8,0000 bandında gördüğü bilinmektedir. Bu tarihten sonra 2014 itibariyle paritede yükseliş gözlenmiştir.

Ukrayna Grivnası – Euro Paritesi (EUR/UAH)

Euro’nun, Ukrayna grivnası karşısındaki değeri, EUR/UAH paritesi ile gösterilmektedir. Paritenin dizilimi incelendiği zaman; Euro’nun baz döviz, Ukrayna grivnasının ise karşıt döviz olduğu görülmektedir. Bu dizilime göre; Euro’nun değer kazanmasıyla paritenin yükselişe geçtiğini söyleyebiliriz. Aynı şekilde Ukrayna grivnasının değer kazanmasıyla paritenin düşüş göstermeye başladığı yorumları yapılabilmektedir.

EUR/UAH paritesinin 5 yıllık fiyat grafiği incelendiği zaman; en yüksek değerini 21 Şubat 2015 tarihinde kaydettiği görülmektedir. Tıpkı Amerikan doları ile oluşturduğu USD/UAH paritesi gibi hareket eden EUR/UAH paritesinin en düşük değeri ise 30 Mart 2013 tarihinde 10,2891 ile kaydedilmiştir.

Ukrayna Grivnası – Türk Lirası Paritesi (TRY/UAH)

Hem turizm hem de ticaret amaçlı takip edilen Ukrayna grivnası kuru, uluslararası piyasalarda TRY/UAH şeklinde gösterilmektedir. Türk lirası, baz döviz; Ukrayna grivnası ise karşıt döviz konumundadır. Buna bağlı olarak Türk lirasının değer kazanmasıyla parite yükselir; Ukrayna grivnası yükselirken parite düşüşe geçer.

TRY/UAH paritesinin 1 yıllık fiyat grafiği incelendiği zaman; en düşük seviyesini 22 Kasım 2017 tarihinde 6,6258 ile kaydettiği görülmektedir. Paritenin oldukça çalkantılı bir grafik çizdiği görülürken, en yüksek seviyesini 7,6503 ile 25 Ocak 2018 tarihinde kaydetmiştir. 2018 Ocak ayında kaydettiği seviyelerden sert bir düşüş kaydettiği ve 1 liranın 7 grivnaya eşit olduğu görülmektedir.

Kısaca Ukrayna Ekonomisi Hakkında Bilgiler

Gelişmekte olan ekonomisi ile Ukrayna, 2008 – 2009 tarihinde yaşadığı kriz ile sarsılmıştır. 2000 yılından 2008 tarihine kadar hızlı bir büyüme kaydetmiştir. 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin çökmesiyle birlikte yeni bir ekonomik oluşum kurulmaya çalışılmıştır. Ukrayna ekonomik krizi sonrasında ise 2010 yılında toparlanmaya başlamıştır. Buna karşın 2013 tarihinde Ukrayna ekonomisi tekrardan ciddi sıkıntılar yaşamaya başlamıştır.

Ukrayna GSYİH büyümesini ilk defa 2000 yılında kaydetmiştir ve 8 yıl boyunca devam etmiştir. 2008 yılındaki mali durgunluğa kadar ekonomisini iyileştirmiştir. Rusya’nın etkisi altında toparlanmaya çalışsa da ihracata getirdiği büyük sınırlamalar ve gümrük kontrolleri nedeniyle Ukrayna ekonomisi kötüleşmeye başlamıştır. 2013 yılında ise Ukrayna GSYİH’i sıfır büyüme kaydetmiştir ve 2014 yılında %6,8 oranında küçülmüştür. 2014 yılında ise Donbass Savaşı ve Kırım İlhakı nedeniyle ülke ekonomisi zarar uğramıştır.

[renkbox baslik="Parite Nedir? Çeşitleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/parite-nedir-cesitleri-nelerdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/parite-nedir-cesitleri-nelerdir.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]

IMF verilerine göre Ukrayna ekonomisi 2017 yılında % 2,1 oranında büyüme kaydetmiştir. GSYİH, 84 milyar dolar iken; kişi başına GSYİH 8.708 dolar civarındadır. İşsizlik oranı 9,3 iken, enflasyon %12,2 oranındadır.

Kısaca Ukrayna’nın Ticari İlişkileri

Kısaca Ukrayna’nın Ticari İlişkileriUkrayna’nın başlıca ticaret ortakları; Rusya, Almanya, Çin, Belarus, Türkiye ve Polonya’dır. İhracat kalemleri; tarım ürünleri, gıda, metaller iken; ithalat kalemleri, yakıt ve enerji maddelerinden oluşmaktadır. Ukrayna’da faaliyet gösteren 600 Türk firma bulunmaktadır ve toplam yatırım tutarı 2,2 milyar dolar civarındadır. Özellikle müteahhitlik şirketleri yoğunluktadır ve 162’den fazla proje bulunmaktadır. Projelerin değerinin ise 5,1 milyar dolar civarında olduğu bilinmektedir.

Türkiye ile Ukrayna arasındaki ticari ilişkiler, 4 Mayıs 1992 tarihinde imzalanan ve 20 Nisan 1994 tarihinde yürürlüğe giren Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması’na dayalı gerçekleşmektedir. Bu anlaşma çerçevesinde kurulan, Türkiye – Ukrayna Karma Ekonomik Komisyonu 1. Dönem Toplantısı ise 25 – 27 Kasım 1996 tarihinde Ankara’da gerçekleşmiştir. İki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması müzakereleri ile devam etmektedir.

Ukrayna’nın Sovyetler sonrasında kurulan ve toparlanma aşamasında birçok ekonomik krizle karşılaşan bir ülke olması, gelişmekte olan bir pazar olduğunun kanıtıdır. Para biriminin ise değer kazanması ise ülke ekonomisinde yaşanan en küçük olumsuzlukla etkilenmektedir.
Ukrayna grivnasının düşük değerli bir döviz olması ülke turizmine olumlu etkiler yaratıyor mu?
Rusya’nın gölgesinde olması nedeniyle ekonominin gerekli ivmeyi kazanamadığını düşünüyor musunuz?
Ukrayna grivnası paritelerinin yatırım için uygun alternatifler olduğunu düşünüyor musunuz?



Okur Yorumları