Üzüm çekirdeği tüm bakım ve güzellik ihtiyacının karşılanması bakımından son derece etkili ve faydalı bir yağdır. Mutfakta, kozmetik ürünlerde kullanılması mümkün olan üzüm çekirdeği yağı sağlık ve güzellik için doğru kullanıldığında kısa sürede etki etmektedir.

Üzüm çekirdeği yağı büyük oranda İspanya ve Arjantin’de üretilmesine rağmen İtalya ve Fransa da üzüm çekirdeği yağı üreticiliğinde ilk sıralarda gelmektedir.

Tüm dünyada yaygın bir kullanıma sahip olan üzüm çekirdeği yağının faydalarına yönelik bilgilerin hızla yayılmasından sonra milyonlarca kişi üzüm çekirdeği yağını hayatına dahil etmiştir. Üzüm çekirdeği yağı ile ilgili bilinmesi gereken en önemli şey yağın doğru kullanımıdır. Doğru kullanılmadığı taktirde sunduğu faydalardan yararlanabilmek mümkün değildir. Uygun kullanıldığında cilt sorunlarına, varise, hemoroide, diyabete faydalı olabilecek bir maddedir. Üzüm çekirdeği yağının yaraların çabuk iyileşmesinde ve iltihabı azaltmakta etkili olduğuna dair bilgiler de mevcuttur. Antioksidan özellikli yağ tehlikeli hastalıklara karşı da koruyucudur.

Üzüm Çekirdeği Yağı Nedir?

Üzüm çekirdeği yağı, üzümün çekirdeklerinden elde edilen renksiz bir yağdır. Çok çeşitli kullanım alanları olan üzüm çekirdeği yağı hafiftir ve sağlık sorunlarının azaltılmasına etki eder. Yağ, Vitis vinifera adı verilen üzümlerin tohumlarından çıkartılmaktadır. Şarap üretilirken uygulanan soğuk presleme yöntemiyle elde edilmektedir. Şarap üretimi hakkında bilgi almak için bu yazımıza göz atın. Üzümün kendisi Asya kökenlidir ve 1600’lü yıllarda Avrupa’da tanıtıldığı düşünülmektedir. Üzüm çekirdeği yağı renksiz ve kokusuz bir yapıya sahiptir. Yağdan tat almak mümkündür. Tatlı olduğu ve cevize benzer bir aromaya sahip olduğu biliniyor. Cevizin özelliklerini öğrenmek için buraya bakınız. Üzüm çekirdeği yağı içeriğinde antioksidanlar, Omega-6, flavonoidler ve E vitamini bulunmaktadır. Hafif olduğu için pişirme sırasında kullanılırsa sağlığa faydalı yemekler de ortaya çıkartılabilir.

Üzüm Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır?

İçeriğinde üzüm çekirdeği yağı olan hazır nemlendiriciler alınarak tüketilebilir. Üzüm çekirdeği yağının kendisi doğrudan cilde uygulanabilmektedir. Üzüm çekirdeği yağını, günlük kreminizin içine ilave ederek de kullanabilirsiniz. Saça uygulanacağı zaman saç kreminin içine eklenebileceği gibi durulama suyunun içine doğrudan yağın kendisi eklenerek de uygulanabilir. Satın alınan üzüm çekirdeği yağını mutfakta salataların üzerine kullanabilirsiniz. Yemeklerin içinde de kullanılan yağın fiyatı düşünülürse yemeğin tamamını üzüm çekirdeği yağından yapmak yerine yemek piştikten sonra içine birkaç damla ilave edebilirsiniz.

Üzüm Çekirdeği Yağı Nasıl Elde Edilir?

Üzüm çekirdeği yağının özelliğini kaybetmemesi için elde ediliş biçimine özen gösterilmelidir. Elde edilişinde soğuk pres uygulaması tercih edilmiş olmalıdır. Soğuk pres yönteminde ek olarak kimyasal madde kullanılmadığından yağ doğal haliyle kalacaktır. Soğuk pres ile elde edilmiş üzüm çekirdeği yağlarının fiyatları diğerlerinden yüksek olacaktır. Ürünün 50 ml şişedeki fiyatı 20-25 TL arasında değişmektedir. Daha uygun fiyatlı ürünleri bulduğunuzda nasıl üretildiğini sorgulamanızda yarar var.

Üzüm Çekirdeği Yağının Faydaları Nelerdir?

Üzüm çekirdeği yağının diyabet hastalarına faydalı olduğu bilinmektedir. İçeriğindeki maddeler dolayısıyla da kalbi koruduğu, kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir. Vücutta oluşabilecek ödemler, düzenli kullanılan üzüm çekirdeği yağı ile engellenebilir. Kemiklerin sağlıklı olmasına da etki eden yağın bu faydasını alabilmek için yemeklerle tüketilmesi gerekmektedir. Üzüm çekirdeği yağının sağlık açısından faydalarına yönelik araştırmalar hala devam etmektedir. Ancak içeriğindeki antioksidan özelliği ile başta kanser olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu olduğu bilinmektedir.

Üzüm Çekirdeği Yağının Saçlara Faydaları Nelerdir?

Üzüm çekirdeği nem verici özelliği ile saçların nemlenmesine ve yumuşamasına yardımcı olmaktadır. Kepek problemi olanlar, saç derisinde egzama sorunu yaşayanlar üzüm çekirdeği yağından faydalanabilirler. (Bakınız: Egzama Nedir?) Zayıf ve güçsüz saçların eski gücüne kavuşması için de yine üzüm çekirdeği yağı kullanılabilir. İçindeki E vitamini saçın güçlenmesi için oldukça etkilidir. Saç derisini sağlığına kavuşturacağı için saç dökülmelerinde de ciddi azalma görülür. Saç dökülmesini önlemenin diğer yöntemlerini öğrenmek için tıklayınız.

Üzüm Çekirdeği Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Üzüm çekirdeği yağının antioksidan etkisi cilt üzerinde yer alan yaraların ve sivilcelerin iyileşmesinde çok etkilidir. Oluşan lekelerin giderilmesine de yarayan üzüm çekirdeği yağı, düzenli kullanıldığında kırışıkların oluşmasını engellemek, oluşan kırışıklıkları gidermek gibi özelliklere de sahiptir. Gözaltı morluklarından şikayetçi olanlar üzüm çekirdeği yağını deneyebilirler. Başta sivilce tedavisi için üzüm çekirdeği yağını minik bir pamuk yardımıyla cilde sürerek uygulayabilirsiniz. Nemlendirme dışında cilt uygulamalarının tamamında bu yöntem uygulanabilir. Gözaltı morlukları için damlatılan üzüm çekirdeği yağının üzerine parmaklarınızla masaj yapmalısınız. Gözaltı morluklarının nedenlerini ve tedavisini öğrenmek isteyenleri buraya alalım.

Üzüm Çekirdeği Yağının Yan Etkileri Nelerdir?

Üzüm çekirdeği için önerilen günlük tüketim miktarı bir yemek kaşığı kadardır. Üzüm çekirdeği yağını alabilmek için üzümler çekirdekleriyle birlikte de yenebilir. Üzüm çekirdeği yağının kanıtlanmış, belirli bir yan etkisi bulunmamaktadır. Tamamen doğal yollarla elde edilmişse tüketilmesinde sıkıntı olmayacaktır ama günlük tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Aşırı kullanılması etkisinin fazla olmasını sağlamayacağı için böyle bir riske girmeye gerek yoktur. Üzüm çekirdeği yağının hamileler ve emziren anneler üzerinde kullanımına yönelik net bir araştırma olmadığından hamileler ve emziren anneler üzüm çekirdeği yağı kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır.

YORUM YOK

Bir Cevap Yazın