Vertigo Nedir? Nedenleri,  Belirtileri  ve Tedavisi Nelerdir?

Vertigo Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Öncelikle belirtmeliyiz ki, vertigo önemsenmeyip, göz ardı edilecek bir hastalık değildir. Aşağıda sizlerle paylaştığımız belirtileri kendinizde gördüğünüz an bir doktora başvurmalısınız. Bu belirtilerin en başında ise aşırı baş dönmesi, kulak çınlaması, denge kaybı ve işitme güçlüğü gelmektedir. Son derece ciddi bir rahatsızlık olan vertigonun nedenleri ve belirtileri yazımızda mevcuttur.

Yasemin Saygın

Vertigo, dönmek anlamına gelen kabaca baş dönmesi ve hareket duyusunun yitirilmesi diye açıklanan bir rahatsızlıktır. Vertigo, bir hastalık değildir; ancak altta yatan bir hastalığın belirtisidir. Bütün toplumlarda çok sık görülür. Hafif baş dönmesi, denge kaybı, çok şiddetli, hastayı yataktan kaldıramayacak türlerde klinik vakalar görmek mümkündür. Hasta sarhoşluk hissi duyabilir, uzun vadeli olarak korku ve depresyonun hakim olduğu görülür. Vertigo önem verilmesi gereken bir durumdur ve hemen uzman bir hekime başvurmak gerekir.

Vertigo belirtileriniz varsa Kulak-Burun-Boğaz hastalıkları veya bir Nöroloji uzmanına danışmak en doğrusudur. Baş dönmesi için uygulanan tetkiklerden herhangi bir sonuç alınamamışsa başka bir sorun olup olmadığının anlaşılması için doktorunuz başka branşlara görünmenizi isteyecektir.

[renkbox baslik="AIDS Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/aids-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/02/aids-hastaligi-hakkinda-bilgi.jpg" renk="pembe" yenisekme="evet"][/renkbox]

Tetkikler yapılırken, öncelikle sık olarak odyometri denilen test uygulanır ve tomografi veya manyetik rezonans tetkiki yapılır. Bazı kan testleri de istenebilir. Ancak bu tür vakalarda hiçbir tetkikte olumsuz bir şey görünmeyebilir.

Vertigo Nedir?

Vertigo Nedir?Vertigo, vücuttaki denge sisteminde yaşanan bir problem sonucu görülen baş dönmesi şikayetidir. Vertigonun geniş açıklaması labirent, iç kulak iltihabı meniere hastalığı gibi durumlarda görülen baş dönmesidir. Ancak tansiyon düşmesine bağlı yaşanan baş dönmesi vertigo kapsamında değildir. Bunu anlamak için kendiniz bazı testler uygulayabilirsiniz. Şikâyet görüldüğü zaman, hastanın kendisine gelmesi 2-3 saati bulabilir. Bu durum hastayı yatağa düşürüp gözlerini açamayacağı kadar şiddetli olabileceği gibi zaman zaman bir kayma hissi görülecek kadar değişik şekillerde görülebilir. Yalnızca göz kararması şeklinde de ortaya çıkabilir.

Vertigonun Nedenleri Nelerdir?

Vertigonun Nedenleri Nelerdir?İç kulakta meydana gelen bir hastalık, kulak şikâyetleri ile birlikte baş dönmesine neden olabilir. Ancak yalnızca baş dönmesi de oluşabilir. Baş dönmesini tetikleyen bazı kulak hastalıkları şöyledir:

  • Üst solunum yolları enfeksiyonu sonrasında oluşan iç kulak tutulumu.
  • Pozisyona bağlı gelişen baş dönmesi, iç kulak dengemizi sağlayan toza benzer bazı maddelerin yapılarının bozulması.
  • Meniere hastalığı yani iç kulaktaki sıvının kimyasal durumlarının değişerek kulağa baskı yapması.
  • Vestibüler nörinit; yani iç kulaktaki denge ile ilgili sinyalleri beyine ulaştıran sinirlerin iltihaplanma durumu.
  • Kronik orta kulak iltihaplarının iç kulağa kadar yayılması.
  • Menenjit veya ateşli olan başka rahatsızlıkların içkulağı etkilemesi.
  • İç kulak veya iç kulak sinirlerindeki tümöral rahatsızlıklar.

Vertigonun Belirtileri Nelerdir?

Vertigonun Belirtileri Nelerdir?Vertigo atağı olarak bilinen baş dönmesi, genel olarak 1-2 dakika kadar sürer; ancak görülme durumunun azalması ile birlikte bazı atakların süresi birkaç saate hatta 1-2 güne kadar uzayabilir. Bu ataklar sırasında, baş dönmesiyle birlikte işitme kaybı, kulak çınlaması, denge kaybına bağlı olarak yürüme zorluğu ve bilincin zayıflaması gibi belirtiler görülebilir. Eğer atak şiddetliyse ve uzun sürdüyse mide bulantısı, kusma ve aşırı terleme görülür. Bunun yanı sıra anormal göz hareketleri ortaya çıkabilir.

Vertigonun Tedavisi Nedir?

Vertigonun Tedavisi Nedir?Öncelikle baş dönmesinin başka bir hastalığın belirtisi olup olmadığı bilinmediği için şikâyetleri hafifletici tedaviler uygulanır. Baş dönmelerinde tümörler hariç genellikle kısa ya da uzun zamanda kendiliğinden kaybolmaktadır. Bu bazen 6 ay ya da 1 yıl sürebilir. Eğer baş dönmesi pozisyona bağlı ise doktorunuzun vereceği bazı hareketleri yapmanız gerekir. Ancak altta yatan diğer ciddi sebeplerse ilaç tedavisi yapılmalıdır. Bu amaçla değişik ilaçlar kullanılsa da hemen hepsi baş dönmesi şikayetini ortadan kaldırır. Şikayetleri ağır olan bazı hastalar hastaneye yatırılıp serum tedavisi görmektedir. Eğer baş dönmesine tümör neden oluyorsa tedavisi için ameliyat gerekebilir. İlaç tedavisine yanıt vermeyen bazı hastalarda da ameliyat yapılabilir.

Okur Yorumları