"Uyandığınızda ilk iş olarak su için ve metabolizmanızı çalıştırın" sözünü pek çoğunuz duymuşsunuzdur. Peki, bunu hangimiz uyguluyoruz? Ya da uygularken ne kadar doğru yapıyoruz hiç düşündünüz mü? "Asitli içecekler, kızartmalar, şekerli gıdalar sağlığa zararlıdır, tüketmemelisiniz" denildiğinde, siz de beyninizi uyuşturarak adeta etkisi altına alan bu yiyeceklerden vazgeçebilmek için etkili bir sebep aradınız mı?
Dünyaca ünlü manken Victoria Beckham sayesinde ünlenerek birçok Hollywood yıldızının ve Türkiye'deki popüler ünlülerin de yaptığı alkali diyet sayesinde 1 ayda 7 kiloya kadar vermek mümkündür. Üstelik bu diyet uygulanması halinde, vücudunuzda biriken ve sağlığınız için adeta bir tehdit haline gelen asidi minimize ederek, vücutta oluşan stres, depresyon, yorgunluk, sinirlilik hali, reflü, mide ağrısı, kilo alımı gibi hayatınızı negatif yönde etkileyen birçok olumsuz durumu ekarte etmeyi vaat ediyor.
[renkbox baslik="Çorba Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?" link="https://bilgihanem.com/corba-diyeti-nedir-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/08/corba-diyeti-nedir-nasil-yapilir.jpg" renk="turuncu" yenisekme="evet"][/renkbox]
Diyetin en önemli unsurunu oluşturan nokta ise alkali beslenmenin yanı sıra tüketilen suyun alkali su olmasıdır. Alkali suyu, elinizdeki malzemelerle oldukça zahmetsiz bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Alkali diyet yöntemiyle ideal kilonuza kavuşarak daha zinde, sağlıklı, enerjik ve özgüvenli yaşamak, gençleşmek istiyorsanız, sizler için derlediğimiz bu yazımızı gelin hep beraber ayrıntılarıyla inceleyelim.
Alkali Diyet Nedir?
Vücudun ortalama pH dengesi 7.35 tir. Gün içerisinde her zaman uyguladığınız beslenme alışkanlığına göre tüketilen her şey pH dengesini değiştirir. Genel olarak tüketilen besinler içerisinde; rafine gıdalar, kızartmalar, soslar, asitli içecekler, meşrubatlar, şekerler, çikolatalar, beyaz un ve beyaz undan yapılan her türlü hamur işleri, jöle, içki, şarap, kahve, siyah çay gibi gıdaların büyük bir yeri vardır.
İşte tam bu noktada alkali diyet hayatınıza girip vücudunuzun asitlik derecesini yükseltecek olan besinleri, hayatınızdan çıkarmayı öğretiyor. Ayrıca belirtilmelidir ki asidik beslenme sonucunda, sivilceden tutun kansere kadar götürebilecek birçok olumsuz sonuçlar kaçınılmaz olacaktır.
Alkali diyet adından da anlaşılabileceği gibi alkali beslenmeye dayalı bir diyettir. Yani amaç vücudun pH değerinin alkali değere çekilmesidir. Peki, bunu nasıl yapmalısınız? İşe beslenme tarzınızı değiştirerek başlamalısınız. Tükettiğiniz asitli gıdaların büyük bir kısmını bir süreliğine hayatınızdan çıkarıp alkali değeri yüksek olan sebzeler, baharatlar ve bazı bakliyatlardan oluşan sağlıklı gıdalarla beslenmelisiniz.
Tüketilen sebzelerin çiğ ve mevsiminde olmasına özen göstermelisiniz. Bunun sebebi ise, çiğ olarak tüketilmeyen sebzelerin alkali değerini kaybetmesinden kaynaklanır. Bu diyette tüketilen meyvelerde doğru seçilmelidir. Çünkü birçok meyve asidik özellik taşır. Vişne, nar, greyfurt, limon gibi meyveler rahatlıkla tüketebileceğiniz alkali değere sahip meyvelerdir.
Diyetin ana unsuru ise vücudun %75'ini oluşturan sudur. Bu oran, vücudun gün içerisinde suya ne kadar ihtiyaç duyduğunu açıkça gösteriyor aslında. Yani suyu yeteri miktarda ve doğru şekilde tüketmek oldukça önemlidir. Suyun doğru tüketimindeki kasıt ise, diyetin ana maddesini oluşturan alkali sudur. Alkali su kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından zengin, pH değeri 8-10 arasında olan sağlıklı bir içecektir.
Alkali Diyet Nasıl Yapılır?
Alkali diyet doğru gıdaların mevsiminde tüketilmesi ve alkali suyun 2-3 litre içilmesiyle yapılan oldukça basit bir diyettir. Tüketilen sebzeler, alkali değerini kaybetmemesi açısından çiğ tercih edilmelidir. İçilen suyun alkali su olmasının sebebi ise, suyun kalitesinin artması ve yaşam kalitenizi etkilemesinden dolayıdır.
Ayrıca hücrelerin suyu içine daha kolay çekmesi için pH'ı yüksek su (alkali su) tüketmek önemlidir. Yüksek pH'lı su, oksijen oranı yüksek olduğundan dolayı hücrelerin oksidasyonunu düşürerek yaşlanmayı geciktirici etki oluşturacak ve hücreleri metabolik olarak daha güçlü hale getirecektir.
Vücuda fazla asit yüklendiğinde, vücut yağ hücrelerini depolamaya başlayacaktır. Bu durumda yağlanma başlayacak ve sağlıksız kilo alımı meydana gelecektir. Alkali beslenme ve alkali su tüketimi ise, yağların parçalanmasını kolaylaştıracak ve emilimini azaltacaktır. Böylece sağlıklı ve kolay kilo verilebilecektir.
Diyeti uygulayanların sofralarında doğal tuz (deniz veya Himalaya tuzu) tercih etmeleri tavsiye edilir. Bu tuz, hücrelerin pH dengesinin sağlanmasında ve vücuttaki su miktarının ayarlanmasında etkin rol oynar.
Diyet sırasında idrar renginizi takip ederek vücudunuzun asit seviyesini anlayabilirsiniz. Açık sarı ve kokusuz idrar alkalidir. Eğer idrar renginiz koyuysa idrar asitleşmiştir.
Diyette düzenli uyku saatleri de önemlidir. Çünkü uyku kilo kontrolü için önemli bir unsurdur. Bozuk uyku düzeni vücudun asidik seviyesini artırır. Dolayısıyla uyku düzeninizi sağlamanız, diyetten daha verimli sonuç almanızı sağlayacaktır.
Şimdi alkali suyu nasıl hazırlayabileceğinize, tüketilebilecek ve tüketilemeyecek besinlerin hangileri olduğuna ve örnek bir alkali diyet listesinin nasıl olduğuna bir bakalım.
Alkali Su Nasıl Hazırlanır?
Alkali su 8-10 pH seviyelerine sahip yüksek kaliteli, sağlıkla tüketebileceğiniz bir sudur. İsterseniz kendi yöntemlerinizle de bu suyu nasıl hazırlayabileceğinize bir bakalım.
Karbonat Kullanarak Alkali Su Hazırlama
- Karbonat alkali değeri yüksek bir gıdadır. Dolayısıyla suyla buluştuğunda, suyun alkali değerini yükseltici bir etki gösterir. Suyunuzu karbonat ile şu şekilde hazırlayabilirsiniz.
- 2 litre (8 su bardağı) suya 1 tatlı kaşığı İngiliz karbonatı (normal karbonatta tercih edilebilir) ekleyerek homojen bir karışım elde ettiğinizde, suyunuzu hazırlamış olacaksınız.
- Karbonatın kullanımı konusunda bilinmesi gereken önemli bir unsur vardır. Uzmanlar, tansiyon ve böbrek hastalarının karbonatı dikkatli kullanmaları konusunda uyarıyor. Çünkü karbonatta bulunan yüksek miktardaki sodyum (tuz) tansiyonunuzu yükseltebilir.
Limon Kullanarak Alkali Su Hazırlama
- Limon anyonik etkisi ile suyla birlikte tüketildiği zaman, vücudunuzda bir reaksiyon gerçekleşir. Su sindirildiğinde ise limon, suyu alkali seviyeye getirir. Suyunuzu limon ile şu şekilde hazırlayabilirsiniz.
- 1 adet limonu dilimler halinde kesin ve 2 litrelik suyun içerisine bırakın. Kullandığınız suyun hazır su olması daha iyi olacaktır. Fakat çeşme suyu da kullanabilirsiniz. Suyunuzu bir gece önceden hazırlayabilirsiniz.
Elma Sirkesi Kullanarak Alkali Su Hazırlama
- Elma sirkesi tokluk hissi oluşturarak kilo kaybına yardımcı olur. Göbek yağlarını eriterek bel bölgesini inceltici bir etki gösterir. Suyunuzu elma sirkesi ile şu şekilde hazırlayabilirsiniz.
- Oda sıcaklığındaki 1 bardak suya, 1 tatlı kaşığı veya bir yemek kaşığı elma sirkesi ekleyerek suyunuzu hazırlayabilirsiniz.
Bu suyu gece yatmadan önce içmek, akşam yemeğinde alınan asidin tamponlanmasında yardımcı olur. Böbrekleri ve idrar yollarını temizler.
pH Damlası Kullanarak Alkali Su Hazırlama
- Tamamen kalorisiz olan bu damlanın vücut için birçok faydası vardır. Bu damlaları yanınızda kolaylıkla taşıyabilir ve kullanabilirsiniz. Suyunuzu pH Damlası ile şu şekilde hazırlayabilirsiniz.
- 300 ml suyun içerisine yaklaşık olarak 5 damla eklediğinizde suyunuzu hazırlamış olacaksınız. Ayrıca eczanelerden temin edebileceğiniz bu damlaların kullanım bilgisini, üzerindeki yönergelerde de görebilirsiniz.
Filtresi Kullanarak Alkali Su Hazırlama
- Evlerinizin tesisat sistemlerine bağlatarak kullanabileceğiniz bu filtreler ile suyunuzu elde edebilirsiniz.
- Ayrıca bu yöntemle suyunuzun minerallerini muhafaza etmesini sağlayabilirsiniz.
Filtre Yapılı Sürahi Kullanarak Alkali Su Hazırlama
- Bu ürün, özel yapısı ile suda bulunan toz, kum, toprak, klor, organik madde ve tortuları temizleyebilen bir filtre yapısına sahiptir. Bu yöntemle suyunuzu şu şekilde hazırlayabilirsiniz.
- Sürahiye yaklaşık 2 litre su konulur. Filtreden süzülerek alt hazneye geçen su çözücülüğü artmış, antioksidan özellik taşıyan bir alkali sudur.
Alkali Diyette Önerilen ve Yasaklanan Besinler
Burada bazı gıdaların besin değerleri ve içerikleri ile ilgili de bilgi vereceğiz.
- Yeşil Yapraklı Sebzeler: Mevsiminde çiğ olarak tüketilen; ıspanak, maydanoz, pazı gibi sebzeler antioksidan ve liftir. Bu da sindirim sisteminizi rahatlatıcı bir etki gösterir.
- Kırmızı Biber: Yine mevsiminde tüketilen kırmızı biber de birçok hastalıkla savaşarak sindiriminizi kolaylaştırıcı bir etki gösterecektir.
- Sarımsak: Sarımsağın alkali etkisi tansiyonu düşürür ve bağışıklığın güçlenmesinde önemli bir rol oynar.
- Buğday Çimi: Buğday çimini salatalarınıza ekleyebilir, öğütebilir veya katı meyve sıkacağı ile hazırlayabileceğiniz sebzelere ekleyerek tüketebilirsiniz.
- Limon: C vitamini deposu olan limon asidik olmasına rağmen alkali değeri yüksek olduğundan rahatlıkla tüketebileceğiniz bir meyvedir.
- Avokado: Son dönemlerin popüler gıdası olan avokado yüksek lif içeriği nedeniyle kabızlığı engelleyici bir etki gösterir. D ve E vitaminlerini içeren ve antioksidan özellik gösteren avokado kanser, kalp rahatsızlıkları, alzheimer gibi rahatsızlıkları ve yaşlanmayı da önler.
Yüksek Seviyede Alkali Besinler: Avokado, brokoli, salatalık, lahana, karalahana, ıspanak, kereviz sapı, maydanoz, sarımsak, salatalık, domates.
Orta Seviyede Alkali Besinler: Roka, fesleğen, pazı, marul, pırasa, pancar, kuru fasulye, kırmızı soğan, havuç, bamya, turp, kırmızı lahana, zencefil, kiona, chia tohumu, taze hindistan cevizi suyu.
Düşük Seviyede Alkali Besinler: Karnabahar, Brüksel lahanası, su teresi, taze patates, bezelye, balkabağı, soğan, enginar, Hindistan cevizi yağı, Hindistan cevizi, zeytinyağı, greyfurt, nar, badem, kuşkonmaz.
Tüketilmesi Yasak Olan Asidik Besinler: Beyaz un ve beyaz undan yapılmış her türlü hamur işleri, kızartmalar, rafine gıdalar, tatlandırıcılar, ketçap ve mayonez gibi soslar, siyah çay, kahve, içki.
Alkali Diyet Örnek Listesi
Sağlıklı ve ideal kilonuza kavuşmak adına uygulayabileceğiniz alkali diyet için, sizlere örnek olabilecek bir günlük diyet listesi hazırladık. Sizde kendinize uygun besinlerle çeşitlendirebileceğiniz bu listeyi hep beraber inceleyelim.
Sabah Kahvaltısı
- 1 kase yağsız yoğurt
- 1 kase yulaf ezmesi
- 4-5 adet ceviz veya bir avuç fındık
- 1 adet greyfurt veya muz
Öğle Yemeği
- Az miktarda zeytinyağlı yeşil salata
- 1 porsiyon mevsime uygun sebze yemeği
- Izgarada pişirilmiş 1 porsiyon balık
Akşam Yemeği
- 1 kase brokoli çorbası
- Yağsız yeşillik
- Izgarada pişirilmiş yarım porsiyon tavuk
Hatırlatmak isteriz ki uzmanlar alkali diyetin sadece sağlıklı yetişkinler için uygun olduğunu söylüyorlar. Bu diyeti çocukları yapması uygun değildir. Ayrıca kalp-damar rahatsızlığı, şeker hastalığı olanların da bu diyeti bir uzmana danışarak uygulamaları daha doğru olacaktır. Bu diyet 4 haftadan daha uzun süre uygulanmamalıdır.
Alkali Diyetin Faydaları Nelerdir?
Asitli içecek ve yiyecekler, vücutta yağ depolayarak obezite riskini artırmaktadır. Bu diyet ise zararlı yiyecek ve içeceklerden uzak durularak bu riski ortadan kaldırıp sağlıklı kilo vermeye yardımcı olacaktır.
- Hücrelerin oksidasyonunu sağlayarak, metabolizmayı güçlendirici ve yaşlanmayı geciktirici etki gösterecektir.
- Asidik beslenme ile oluşan sivilce, mide asidi, mide yanması, reflü ve hatta bazı ciddi rahatsızlıkların bile riski azaltılmış olacaktır.
- Stres, depresyon, sinirlilik hali, yorgunluk gibi olumsuz durumların oluşmasını engelleyecektir.
- Low carb diyeti gibi kalori kısıtlaması olmadığı için, bu diyeti yaparken daha enerjik olacaksınız.
[renkbox baslik="Hepobur Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?" link="https://bilgihanem.com/hepobur-diyet-nedir-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/hepobur-diyeti-nedir-nasil-yapilir.jpg" renk="kahve" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Alkali Suyun Faydaları Nelerdir?
Diyabet hastalığı, kalp rahatsızlıkları, böbrek taşı sorunu, obezite, kemik erimesi ve dengesiz tansiyon sorunları gibi hastalıklar sebebiyle vücudun asit dengesi sürekli değişkenlik gösterir. İşte alkali suyun belli başlı faydaları:
- Bu değişkenlikten dolayı, bu rahatsızlıkları olan kişilerin alkali suyu kullanması tavsiye edilir.
- Küçük moleküler yapıya sahip olduğu için hücreler tarafından daha kolay emilerek hücrelerin ideal sıvı seviyesini sağlar.
- Cilt kuruluğu, sindirim ve bağışıklık sistemi rahatsızlıklarını engeller.
- Kandaki asidi nötralize ederek, vücudun daha sağlıklı ve zinde olmasını sağlar.
- Güçlü antioksidan etkisi ile yaşlanma ve hastalık karşıtıdır.
- Vücudu temizleyici etkisi ile zamanla vücutta birikerek öldürücü seviyeye ulaşabilen kolondaki kirli birikimleri temizler.
Alkali Diyetin Zararları Nelerdir?
Bu diyet, Karatay diyeti gibi uzun süre uygulanmamalıdır. Aksi halde, demir, çinko ve bazı B grubu vitaminlerinde eksikliğe sebep olabilir.
- Çinko eksikliğine bağlı olarak; cilt, deri ve saçlarda sağlık sorunları,
- Demir eksikliğine bağlı olarak; anemi, B12 yetersizliğine bağlı olarak da unutkanlık gibi çeşitli rahatsızlıklar oluşabilir.
- Bu diyet 4 haftadan daha uzun süre uygulandığında, vücudun normal dengesi bozulabilir. Kan akışında değişiklik meydana gelebilir.
- Sürekli alkali beslenen kişilerde, kalp yetmezliği ve mide yaraları gibi rahatsızlıklar oluşabilir.
- Vücuda yeteri kadar protein (süt, yoğurt, peynir) içerikli gıdaların alınmamasına bağlı olarak, biyolojik değerlerin eksik kalması gibi problemler oluşabilir.
Alkali Diyeti Uygulayanlar için Tavsiyeler
Birçok uzman bu diyeti sakıncalı bulduğu için uygulanmamasını tavsiye etmektedir. Fakat bu kapsamda herhangi bir bilimsel çalışma yapılmamıştır. İşte alkali diyeti uygulayanlar için birkaç küçük tavsiye:
- Yatmadan önce ve sabah kalktığınızda ilk iş olarak bir bardak alkali su içebilirsiniz.
- Sebzeleri çiğ tüketmek istemiyorsanız, katı meyve sıkacağı ile hazırlayabileceğiniz sebze suyunu içebilirsiniz.
- Suyunuzu yemeklerden yarım saat önce içerek açlık hissinizi azaltabilirsiniz.
- Beslenirken gıdaları fazla çiğneyerek, beyninize tokluk sinyalleri gönderebilirsiniz.
- Akşam yemeğinizi en geç 7 de yiyiniz. Bu şekilde gece boyunca sindirim sisteminizi rahatlatabilirsiniz.
- Hareketsiz bir yaşam bedendeki asit seviyesini yükseltir. Sizde kendinize uygun bir sporu rutininize ekleyerek, asit seviyenizi düşürebilirsiniz.