Aloe Vera Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Aloe Vera Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Aloe verayı günlük hayatımızda neredeyse kullanmadığımız ve adını duymadığımız alan yok. Cilt ve saç sağlığı için birebir olan aloe vera hemen her kozmetik ürününde yer almaktadır. Evinizde yetiştirdiğiniz aloe verayı da en doğal haliyle cildinize uygulayabilirsiniz. Aloe vera bitkisinin nasıl yetiştirildiği, kullanım şekli ve faydalarını bu yazımızda detaylıca anlattık.

Yasemin Saygın

Doğanın insana sunduğu mucizelerden biri olarak kabul edilen aloe vera, süs bitkisi olmaktan çok daha fazlasıdır. Tıp dünyasının uzun bir süre önce tanımladığı ve kozmetik ürünler de dahil olmak üzere hayatın merkezine yerleşen bitki, insan sağlığına en faydalı şifalı bitkilerden biridir. Cilt güzelliğinden, sağlıklı vücuda ulaşmaya kadar her bölgede faydası olduğu bilinmektedir.

Anavatanı Afrika olan aloe vera bitkisi, hemen her evde süs bitkisi olarak kullanılmaya başlanan ancak daha sonra faydaları ortaya çıktıkça değeri daha çok anlaşılan bitkilerden biridir. Mısırlılar aloe vera için "ölümsüzlüğün bitkisi" tanımlamasını yapmışlardır. Aminoasit, mineral ve vitamin deposu olan bitki; cilt, saç, kilo ve sağlıklı yaşam için oldukça etkilidir.

[renkbox baslik="Papatya Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/papatya-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/01/papatya-cicegi-hakkinda-bilgi.jpg" renk="sari" yenisekme="evet"][/renkbox]

İçinde 18 ayrı aminoasit bulunan aloe vera üzerine araştırmalar devam ettikçe daha farklı özellikleri gün yüzüne çıkmaktadır. Dolayısıyla evde yetiştirilme imkanı olan bu bitkiyi muhakkak bir an önce temin etmek ve zaman zaman tüketerek vücut sağlığını dengelemek, şifa bulmak çokça önemlidir.

Aloe Vera Nedir?

Halk arasında tıbbi sarısabır bitkisi olarak bilinen aloe vera bitkisi, Zambakgiller familyasının bir üyesidir. 400 farklı türü olan bitkinin her türü ayrı özellikler taşımaktadır. Yetiştirme koşullarına uyum sağlandığında her birinden kısa sürede verim almak mümkündür. Uzun yapraklı ve koyu yeşil olan bitki, dikenli yapıya sahiptir. Uçlara doğru keskinleşen bu yaprakların diplere doğru kalınlaşıp etli olduğu görülmektedir.

Aloe vera bitkisi 60-70 cm kadar uzayabilmektedir. Bazı türlerinin çiçek açtığı bilinirken bazılarının yalnızca yeşil kaldığı görülmektedir. Sağlık alanında kullanılan bitki pek çok hastalığın tedavisi için ümit vaat etmektedir. Bilhassa cilt sorunları aloe vera bitkisinin mucizevi etkisiyle kısa sürede çözüm bulabilecek gibi görünmektedir.

Aloe Vera Nasıl Yetiştirilir?

Bahçede yetişebildiği gibi saksıda da yetişen aloe vera bitkisi, rahatça büyütebileceğiniz bir bitkidir. Dibinden sürekli yeni filizler veren, bu filizlerin kesilip başka yere eklenmesiyle de kolaylıkla çoğaltılabilen bir bitkidir. Bol güneş ve esinti alan yerleri seven bitki özellikle akşam rüzgarını çok sevmektedir. Bu nedenle ilkbahar mevsiminin akşam rüzgarı aloe veranın en kolay yetişebileceği rüzgar şeklidir. Hava sıcaklığının 10 derecenin altına indiği günlerde dışarıya çıkarılması uygun olmayan bitki, düşük sıcaklıklardan kolay etkilenmektedir. Yaprakları ve kökleri don durumunda çok çabuk çürüyebilmektedir. Humuslu ve mineral bakımından zengin toprakları seven aloe vera bitkisine, muhakkak gübre ve torf da ilave edilmelidir. Zengin ve besleyici toprak bitkinin kolaylıkla kendine gelmesini sağlayacaktır.

Aloe Vera Nasıl Sulanmalı?

Aloe vera bitkisini yetiştirmenin püf noktası sulamakta yatmaktadır. Çok sulama durumunda köklerinden uçlarına doğru hızla çürüyen bitki, birkaç günde mahvolabilmektedir. Bu nedenle sularken çok su kullanmamaya özen göstermeniz gerekmektedir. Sulama esnasında yapraklara su değmemesine dikkat etmek önemlidir. Genç bir bitkiniz varsa toprağın üst kısımdan en az 2 cm kurumuş olması gerekmektedir. 2 cm kuruluk olmadan sulamamalısınız. Büyük bitkilerinse en az 7 cm’ye ihtiyaçları vardır. Saksıda yetiştirilen aloe vera bitkisinin nem dengesinin korunması önemlidir. Bunun için toprağın üzerini taşlarla kapatabilirsiniz.

Aloe Vera Nasıl Kullanılır?

Aloe veranın en yaygın iki kullanımı bulunmaktadır. Bunlardan biri ağız yoluyla tüketim diğeri cilde uygulanan şeklidir. Ağız yoluyla tüketimde vücudun sindirim, boşaltım ve sinir sistemine fayda sağlayan bitki, cilde uygulandığında cilt için şifa olmaktadır.

Aloe vera bitkisinin dibine en yakın yerden bir yaprağını alın. Daha sonra kökten uca doğru küçük küçük kırıklarla bitkiyi ayırın. İçinde bulunan jeli, cildinizde uygulamak istediğiniz bölgeye uygulayın. Morarma, kızarıklık, yanık ve lekelenmeler için aloe veranın faydasını görebilirsiniz. Aloe vera jeli maskesi yapmak için öncelikle bitkinin jelini güzelce çıkarın. Eğer yağlı bir cilt yapınız varsa; 1 yemek kaşığı aloe vera jeline, 1 tatlı kaşığı bal ve 2 çay kaşığı kil ekleyin. Kuru ciltler için ise yine 1 yemek kaşığı aole vera jeline 1 çay kaşığı kadar badem yağı, zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağından birini ekleyerek karıştırabilirsiniz. Her iki uygulamada da maskeyi yüzünüzde 20 dk beklettikten sonra yıkayabilirsiniz.

En az cilt kadar saçta da etkisini hissettiren aloe vera bitkisi, ışıltı ve canlılık katmanın yanı sıra besleyici etkisini de göstermektedir. Saçlarınız için aloe vera kullanmak isterseniz yaprağı ortadan ikiye ayırmanız gerekmektedir. Bitkinin içinde bulunan jeli bir kaseye kaşık yardımıyla alabilirsiniz. Saça sürülecek kadar çıkardığınızda üzerine 1 tatlı kaşığı sirke, 1 çorba kaşığı zeytinyağı karıştırarak saçınıza sürebilirsiniz. Bir süre beklettikten sonra saçlarınızı ılık suyla yıkamanız yeterli olacaktır.

Aloe Veranın Faydaları Nelerdir?

Aloe vera bitkisinin en yaygın kullanıldığı alan cilttir. Ciltte tüm sorunları kısa sürede çözüme ulaştırabilmektedir. Lekelenmelerden siyah noktalara kadar her problemi aloe vera ile aşabilmeniz mümkündür. Bu nedenle kozmetik ürünlerin çoğunda aloe vera kullanıldığını görürüz. Nemlendirici kremler, cilt losyonları, duş jeli veya banyo köpüklerine eklenene aloe vera cilt için muazzam faydalar sağlamaktadır. Yapılan tüm araştırmalar, aloe vera jelinin cilt için en iyi nemlendirici olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca güneş sebebiyle oluşan kızarıklık ve lekelerde de oldukça işe yaramaktadır.

[renkbox baslik="Zambak Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/zambak-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/12/zambak-nedir-cesitleri-ve-ozellikleri-nelerdir.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Yanıklara, yaralara, sivilce ve aknelere, yaşlılıktan kaynaklanan kırışıklıklara, güneş yanıklarına, böcek ısırıklarına karşı aloe vera mucizesinden faydalanabilirsiniz. Aynı şekilde saçlar için de çok faydalı olan bitki kepek sorunlarına, cansız ve mat olan saçlara da çok iyi gelmektedir.

Aloe veranın bir diğer faydası müshil etkisi göstererek, kabızlık sorununu sona erdirmesidir. Çayını düzenli olarak içtiğinizde boşaltım sisteminizin daha rahat çalıştığını görebilirsiniz. Bal ve limon suyu ile birleştirerek içtiğinizde de aynı etkiye ulaşmanız mümkündür. Bacak, karın ve kollarda selüliti azaltan aloe vera, cildin zinde kalmasına yardımcı olmaktadır. Zayıflamak isteyenler içinde eşsiz bir desteği bulunmaktadır.

Aloe Veranın Yan Etkileri Nelerdir?

Aloe vera bitkisi, ağız yoluyla kullanıldığında midede sorun oluşturabilen bir bitkidir. Kramp ya da yanma ortaya çıktığında bitkiyi bir süreliğine bırakmalısınız. Aynı şekilde mide yanmalarını ishal ve kusma takip ederse bir an önce doktorunuza başvurmalısınız. Bitki, crohn ve ülser hataları için oldukça tehlikelidir. Kişiden kişiye değişiklik gösteren yan etkiler, sıklıkla hamilelerde görülmektedir. Bu nedenle hamilelik sürecinde aloe vera bitkisinden kesinlikle uzak kalmalısınız.

Aloe vera asırlardır bilinen fakat son yıllarda popüleritesi artan bir bitki. Kozmetik alanında kullanılmadığı yer kalmadı. Yüz kremleri, vücut losyonları, şampuanlar, el kremleri, güzellik maskeleri ve daha birçok üründe aloe vera kullanıldığını görüyoruz. Mısırlılar aloe vera için ölümsüzlüğün bitkisi ifadesini kullanmış. Günümüzde de bitkinin şifalı yönleri keşfedildikçe kullanım alanı artıyor.
Aloe verayı en çok hangi alanlarda kullanıyorsunuz?
Evinizde aloe vera yetiştirdiğiniz oluyor mu?
Güzelliğine düşkün hanımlar kendileri deneyerek de farklı maskeler oluşturuyorlar. Belki siz de kendi bulduğunuz aloe vera maskelerinin tarifini bizimle paylaşmak istersiniz.
Düzenli olarak aloe vera maskesi yapanlar, kendilerinde nasıl değişimler gözlemlediler?



Okur Yorumları
  1. ben de aloe vera bitkisi var ve ben çok seviyorum ve aloe veramın yanlarında yavruları çıkmış 🙂

  2. Ben de siyah nokta tedavisi için kullanıyorum. Gerçekten çok yararlı.

  3. Ben aloe verayı cildime sürüyorum. jelini sade olarak da sürebilirsiniz, içine çok az badem yağı karıştırarak da, müthiş nemlendiriyor.

  4. Aloe Vera hakkındaki bu güzel bilgi için teşekkürler. Bu arada bu jel haline de bayılıyorum. İlk fırsatta evime bir iki saksı ile bu bitkiden alacağım.