Antoryum sanılanın aksine bakımı çok zorlu veya nazlı bir bitki değildir. Bakımı oldukça kolaydır ve çiçekten az çok anlayan herkesin yapabileceği işlerdir. Gerekli sıcaklık koşulları sağlandığı taktirde tüm yıl boyunca çiçek açabilir. Evlerinizi, ofislerinizi süs bitkileri ile canlandırmayı seviyorsanız sizin için çok iyi bir alternatif olacak niteliktedir.
Antoryumun anavatanı Orta ve Güney Amerika’nın yağmur ormanlarıdır. Buradan da anlaşılacağı üzere aslen tropikal bir bitkidir. Ancak ev koşullarında yetiştirilmeye ve büyütülmeye uygun niteliktedir. Antoryum bitkisi ismen tanınmasa dahi herkesin mutlaka görünüşüne hakim olduğu, oldukça estetik ve zarif bir çiçektir.
[renkbox baslik="Vanilya Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/vanilya-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/03/vanilya-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="mor" yenisekme="evet"][/renkbox]
Çiçekleri genellikle narçiçeği ve kırmızı renkte olup geniş ve koyu renkli yapraklara sahiptir. Yaprak şekli ve çiçeğinin flamingoyu andırması dolayısı ile bilinen bir diğer ismi ise flamingo bitkisidir. Neredeyse tüm mevsimlerde çiçek açabilen antoryum uzun ömürlü bir bitkidir.
Antoryum Çiçeği Nedir?
Antoryum bilinen diğer adı ile flamingo çiçeği yetiştirilmesi oldukça kolay, uzun ömürlü ve güzel bir görüntüye sahip olan orta boylu bir bitkidir. Yılanyastığıgiller familyasına mensup bir bitkidir. Yapraklarının adeta cilalanmışçasına parlak olan görüntüsü dekoratifliğini arttırmaktadır.
Bu parlaklığın çiçeği estetik olarak daha da cazip hale getirdiği söylenebilir. Yaklaşık 800’e yakın türü olmasına rağmen ülkemizde en çok yetiştirilen ve bilinen çeşidi Anthurium Andraeanum'dur.
Genellikle kırmızı rengi rağbet görmesine karşın, birçok değişik renk seçeneğine sahip bir bitkidir. Tercih edilen renkleri arasında, pembe, beyaz ve yeşil tonları da mevcuttur.
Her çiçeğin anlamı olduğu gibi antoryumların da elbette kendilerine özgü bir anlamları bulunuyor. Kalp şeklinde olması sebebiyle mutluluğu, aşkı, tutkuyu ve heyecanı temsil etmektedir. Bazı kaynaklarda ise bolluğu, bereketi ve misafirperverliği simgelediği yazmaktadır.
Halk arasında flamingo, boyalı dil ve ressamın paleti gibi isimlerle de anılmaktadır. Uzun ömürlü olan bu güzel çiçek vazoya alındıktan sınra yaklaşık 6-8 hafta boyunca canlılığını korur.
Antoryum Çiçeğinin Çeşitleri Nelerdir?
Antoryum yani flamingo çiçeğinin 800’e yakın çeşidi olduğu bilinmektedir. Türler yaprak şekillerindeki bir takım farklılıklar ve kök yapılarına göre sınıflandırılmaktadır. Ancak ülkemizde en çok bilinen ve yaygın olarak yetiştirilen türü Anthurium Andraeanum’dur.
Hollanda ve Almanya gibi ülkelerde antoryumun hibrit türleri ekonomik amaçlı olarak üretilmektedir.
Bu türlerin dayanıklılığının daha fazla olduğu bilinmekle beraber, tropikal türlerin gerekli birkaç basit şart sağlandığında ev ve iş yerlerinde yetiştirilmesi ve neredeyse tüm yıl boyunca bitkinin çiçek vermesinin sağlanması mümkündür.
Antoryum Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?
Antoryum bilinen birçok tropikal bitkiden çok daha uyumlu, kolay yetiştirilebilen ve bakımı zorlamayan bir bitkidir. Buna ek olarak oldukça parlak ve koyu yeşil yapraklara sahip olan bitkinin, flamingoya veya yarım kalp şekline benzeyen güzel görüntüsüne, genellikle kırmızı yaprakların ortasından çıkan kuyruk benzeri yapı eşlik etmektedir.
Bazen çiçek açma süreci zorlu geçse dahi, yerine alıştığında ve direnç sağladığında antoryum oldukça güçlü bir bağışıklık sistemine sahip bitki olarak bilinmektedir. Antoryum çiçeği hakkında bilinmesi gereken bazı özellikler şunlardır;
- Dekoratif açıdan görselliği ile en çok tercih edilen çiçek türlerinden biridir.
- Vazo ömrünün uzun olması sebebiyle de vitrin süslemelerinde en çok kullanılan çiçekler arasında yer almaktadır.
- Nemi seven bir bitkidir. Bu nedenle toprağı sık sık kontrol edilmeli ve nemli olduğundan emin olunmalıdır.
- Sağlıklı bir şekilde yetişmesi için ideal sıcaklık aralığı 20 -28 derece arasıdır. Sıfır derecenin altındaki sıcaklıklarda yetişemezler.
- Güneş ışığını doğrudan almayı sevmez. Dolaylı olarak ışık verilmelidir.
- Işık gören kısımları sürekli bu tarafa doğru yöneldiklerinden, saksının yeri sürekli değiştirilerek, ışığın eşit bir şekilde her tarafa yayılması sağlanmalıdır.
- Hava akımlarından çok çabuk etkilenir, bu nedenle rüzgardan korunmalıdır.
- Saksı değişimi özellikle Mayıs olmak üzere ilkbahar aylarında yapılmalıdır.
- Bulunduğu yerde başka bir cisim veya bitki olmamalıdır.
- Yetiştiği toprağın vitamin ve mineral açısından zengin olması gerekmektedir. Bu nedenle toprağın verimsiz olduğu düşünülüyorsa en azından yılda bir defa gübre veya benzer destekler uygulanmalıdır.
Antoryum Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Antoryum çiçeği direkt olarak gün ışığına maruz bırakılmamalıdır. Aksi takdirde güneş ışığına yönelim ve şekil bozuklukları ortaya çıkabilir. Bunun yerine güneş aldığı tarafın sürekli değiştirilmesi ve homojen büyümesi sağlanmalıdır.
Rüzgar seven bir bitki değildir, bu nedenle balkonlarda ve açık alanda yetiştirilmesi özellikle esinti olan bölgelerde çiçek oluşumuna ve büyümesine zarar verir. Antoryum daha çok evlerde, ofislerde yani iç mekânlarda yetiştirilmesi uygun bir çiçektir.
Sulamaya gelinecek olursa, bitkinin yaz aylarında haftada 3 kez diğer zamanlarda ise iki ve üç günlük aralıklarla iki kez sulanması yeterli olacaktır. Tabağında çok uzun süre su bekletilmemesi gereklidir.
Kış aylarında daha az sulanmalı ve soğuktan korunmalıdır. Ayrıca suyun torağın ger tarafına yayıldığından emin olunmalıdır. Sulama işlemi sırasında her defasında aynı kap kullanılmalıdır. Bu sayede eşit ölçüde su vermiş olursunuz.
Antoryumun yeniliğini ve tazeliğini koruyabilmesi adına kurumuş ve sağlıksız çiçeklerinin mutlaka budanması gereklidir. Kesilen bölgeden çiçeğe hava akımının girmemesi adına taze kesikler mutlaka belli bir süre kapatılmalıdır.
Genellikle az aylarında çiçek açmaktadır. Kış aylarında doğru çiçeklerini dökerek dinlenme aşamasına geçerler. Eğer kuruyan yapraklar kendiliğinden dökülmediyse bir makas yardımıyla keserek, siz de müdahale edebilirsiniz.
Çok uzun boylu olmayan bitkinin gelişimi de çok hızlı değildir. Çoğaltma işlemi için en uygun dönem Mayıs ayıdır. Bu işlem sırasında köklerinden ayrılan bitki, vakit kaybetmeden başka bir saksıya aktarılmalıdır. Verilen ilk can suyu ise direkt musluktan alınmamalı, oda sıcaklığında bekletilmiş su olmalıdır.
Bitkinin aşırı derecede sulanması ve saksı tabağında sürekli su bulunması köklerin çürümesine sebep olmaktadır. Aynı şekilse saksı deliklerinin de olması şarttır. Yakınında hastalıklı bir bitki varsa direkt ona da sıçrayacağı için başka bitkilerden uzak tutulmalıdır.
[renkbox baslik="Şebboy Çiçeği Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/sebboy-cicegi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/09/sebboy-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="mor" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Toprağın mineral ve vitamin açısından zayıf olması da çiçeğinizin sağlıksız olmasına sebep olmaktadır. En sık görülen hastalıklar; mantar, solucan ve sineklerin yol açtığı sorunlardır.
Eğer çiçeğinizin üzerinde herhangi bir leke veya böcek görürseniz ona uygun ilaç alıp, vakit geçmeden müdahale etmelisiniz. Aksi takdirde kısa süre içerisinde yayılarak bitkinin ölmesine sebep olacaktır.