Evde balık pişirmek dışarıda yemekten çok daha keyifli ancak bir o kadar zahmetlidir. Her şeyden önce evi saran ağır bir kokusu olduğu için pek çok kişi balık yemekten uzak durmaktadır. Balık kokusunun eve sindikten sonra birkaç gün boyunca tüm odalarda kaldığı bilinmektedir. Üstelik evin içinde perdelerden bulaşıklara kadar her yer balık kokmaktadır.
Balık kokusunu çıkarmak için, aşağıda sizler için hazırladığımız yazıyı mutlaka okuyun. En ince ayrıntısına kadar anlattığımız bu konu sayesinde birçok pratik bilgiye sahip olacaksınız. Zamanında müdahale edilmediği takdirde balık kokusundan kurtulmak oldukça zor olacaktır.
[renkbox baslik="Tentürdiyot Lekesi Nasıl Çıkarılır?" link="https://bilgihanem.com/tenturdiyot-lekesi-nasil-cikarilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/tenturdiyot-lekesi-nasil-cikarilir.jpg" renk="gri" yenisekme="evet"][/renkbox]
Balık kokusunu giderebilmek için birkaç püf nokta vardır. Her balık yemeği pişirdikten sonra bu yolları uyguladığınızda kokunun dağılmasını sağlayabilirsiniz. Pencereleri açmak, davlumbazı çalıştırmak gibi alışıldık yöntemlerin aksine kokuyu bastıracak daha etkili teknikler keşfetmek önemlidir.
Balık Kokusu Nasıl Çıkar?
Balık kokusu, mutfağınızda bulunan kumaş türü eşyalara, diğer odalarda bulunan koltuk ve yatak takımlarına birkaç saat içinde sinecektir. Sonrasında kokunun dağılmayıp uzun süre kalması ise oldukça yüksek ihtimaldir. Tüm eve hızlı şekilde balık kokusu sinmemesi için balıkla beraber sirkeyi kullanabilirsiniz.
Balık kızartmaya başladığınız an derin bir tencere içerisinde sirkeli su kaynatmaya başlamalısınız. Kokunun ağırlığını alacak olan sirke aynı zamanda daha keskin olduğu için yayılmasına izin vermeyecektir. Sirke kokusu kaynamaya başladıktan sonra balıktan baskın çıkacaktır. Dolayısıyla kokunun mutfaktan dışarı çıkmasına izin vermeyecektir. Balık kokusu, eve sinen diğer kokulara benzemediği için kendinden daha baskın bir kokuya ihtiyaç duymaktadır. Sirke bunun için oldukça idealdir.
Perdelerdeki Balık Kokusu Nasıl Çıkar?
Balık kızarttığınızda evinizin her noktasına yayılması muhtemeldir. Birkaç gün boyunca evde kalan koku daha sonra kumaşlarda var olmaya devam etmektedir. Özellikle perdeler bu konuda en tehlikeli eşyalardır. Çünkü perdeler içlerine sinen kokuyu her açıp kapamada yeniden odaya taşırlar. Bunun için çare bulmak önemlidir.
Perdelerinize sinen balık kokusu için yapmanız gereken şey özel bir koku karışımı hazırlamaktır. Derin bir tencerenin içerisine bir su bardağı sirke boşaltın. Üzerine 1,5 su bardağı su ilave edin. İkisi kaynamaya başladığında üzerine bir tutam karanfil, 3 adet çubuk tarçın ilave edin. Son olarak taze veyahut kurutulmuş defne yaprağı da ekleyerek karışımı birkaç dakika daha kaynatın. Kaynama işlemi bittikten sonra hazırlamış olduğunuz karışımı süzerek boş sprey şişesine boşaltın. Perdelerinizin en üst noktasında birkaç kez arka arkaya püskürtün. Kokunun kendiliğinden azaldığını fark edeceksiniz.
Kumaşlardaki Balık Kokusu Nasıl Çıkar?
Balık kızarttıktan hemen sonra kokunun yayılmaya başlaması evin mis kokusuna gölge düşürmektedir. Bunun için ya kızartma işlemi dışarda yapılmalı ya da kokuyu yenebilecek çareler düşünülmelidir. Ev içerisinde özellikle oturma grubu, yatak grubu veyahut yorgan, battaniye sakladığınız odanız açık kaldıysa kumaşlara sinen kokuyu yok etmeniz zor olacaktır.
Balık kokusunun en zor çıktığı yerlerden biri de kumaşlardır. Bu nedenle kumaşlara sinmeden önce kumaş bulunan odada tütsü yakmaya başlayabilirsiniz. Kumaşın bulunduğu odalarda farklı aromalarda tütsü yakmaya başladığınızda balık kokusunun girmesine engel olabilirsiniz. Özellikle sıradan oda parfümlerine nazaran biraz daha ağır olan çiçekli tütsüler ihtiyacınızı görebilecektir.
Bulaşıklardaki Balık Kokusu Nasıl Çıkar?
Balık yemek haftanın 2 günü önerilen, sağlıklı bir öğündür. Ne var ki balığın kendi kadar kokusu sevilmemektedir. Özellikle bulaşıklarda kalan yağlı balık kokusu birkaç yıkamadan sonra belki biraz azaltılabilmektedir. Bu durumu biraz daha kolaylaştırabilmek için bulaşıklarınızı bir süre sirkeli suda dinlendirebilirsiniz. Balık yediğiniz çatal, kaşık, tabak gibi tüm malzemelerinizi geniş bir kaba alın.
Üzerine birkaç su bardağı sirke boşaltın. Kalan kısmı içinse bir miktar su ilave edin. Kokusunun azalmasına yardımcı olacaktır. Bulaşıklarda kalan balık kokusunu aynı zamanda bulaşık makinesinde de arındırabilirsiniz. Bulaşık makinenizin çatal kaşık bölümüne 2 adet sıkılmış limonun kabuklarını koyarsanız sıcak suyla yıkandığında balık kokusu ortadan kalkacaktır.
Eldeki Balık Kokusu Nasıl Çıkar?
Balığın kokusunun en rahatsız edici olduğu noktalardan biri ellerdir. Bulaşıklarda, kumaşlarda kimyasal içerikli ilaçlar kullanılabilirken ellerdeki koku için yapılabilecek çözümler biraz daha azdır. Bu nedenle olabildiğince pratik püf noktaları öğrenmek gerekmektedir.
Ellerinize balık kokusu sinmeden önce defne yapraklı sabunla güzelce yıkayabilirsiniz. Defne yaprağı, balık kokusunu rahatlıkla dağıtacaktır. Aynı zamanda limon da eldeki balık kokusunun kaybolmasına yardımcı olacaktır. Ellerinizde bulunan koku için bir limonu ortadan ikiye ayırarak ellerinize sürün. Her yere güzelce dağıttıktan sonra ellerinizde bir süre bekletin. Sonrasında soğuk suyla yıkayın.
Balık Kokusunu Çıkarmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Balık kokusunu çıkarmak için tavanızın temiz olmasına özen göstermelisiniz. Daha önce balık kızartılmış bir tava tekrar kullanıldığında koku daha fazla yayılacaktır. Sonrasında kokunun kalıcı olmasına engel olabilmek için tavanın hemen güzelce yıkanması gerekmektedir.
[renkbox baslik="Pas Lekesi Nasıl Çıkarılır?" link="https://bilgihanem.com/pas-lekesi-nasil-cikarilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/08/pas-lekesi-nasil-cikarilir.jpg" renk="sari" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Kokunun evden bir an önce çıkması için yapabileceğiniz bir başka yöntem Türk kahvesi kavurmaktır. Kahve kavurması evde tüm kokulardan daha baskın çıkacaktır. Yakmadan kavurma işlemini gerçekleştirdiğinizde rahatlıkla balık kokusunu çıkarabilirsiniz. Balık kokusunu hızlıca çıkarabilmek için eve limon veya lavanta kolonyası dökebilirsiniz. Özellikle lavanta kolonyası kokunun yok olmasına yardımcı olacaktır.
Şeker ile Balık Kokusunu Çıkarmak
Mutfağınızda balık kızartmaya karar verdiyseniz öncelikle kokunun dağılmasına engel olmak için tüm kapıları kapatmalısınız. Sonrasında ocağın altını yaktığınız gibi aynı zamanda farklı bir ocağa cezve almalısınız. Cezvenin içerisine bir tatlı kaşığı şeker koyarak kavurmalısınız. Şeker kavurması, balığın kokusunu rahatlıkla ortadan kaldıracaktır. Balıklar kızarana kadar şekerin yanmaması için ara ara karıştırmaya özen göstermelisiniz. Sonrasında ocağın altını kapatsanız dahi şeker kokusu bir süre daha kalacaktır.
Maydanozla Balık Kokusunu Çıkarmak
Balık kızartmak istediğinizde kızartma yağının temiz olmasına özen göstermelisiniz. En fazla 2. kez kullanıyor olmanız, koku açısından oldukça önemlidir. Kokunun dağılmaması için kızartma yağının içerisine birkaç tutam maydanoz atmanız çare olacaktır. Maydanozun yalnızca yapraklı kısmını değil dallarını da atmaya özen göstermelisiniz. Kızarmaya başladıktan sonra çok hoş bir koku yayarak, balığın kötü kokusunu bastıracaktır.
Kokulu Mumla Balık Kokusunu Çıkarmak
Evinizde balık kızartmaya başladığınızda aynı zamanda kokulu mum yakabilirsiniz. Hem kızartma yaptığınız ocağın kenarında hem de diğer odalarda kokulu mum yaktığınızda mumun kokusu tüm eve yayılmaya başlayacaktır. Aynı aromaya sahip olan bir mumu tercih ederseniz evin balıktan daha ağır bir kokuyla güzel kokması yüksek ihtimaldir. Balık kokusu, mumdan gelen çilek, çiçek, bahar ve ağaç kokularını bastırabilecek kadar keskin olmayacaktır.
Limonla Balık Kokusu Çıkarmak
Limon, balık kokusunu ortadan kaldırabilmek için çok yönlü fayda sağlayacaktır. Birçok püf noktada limonu görebilmek mümkündür. Özellikle daha keskin ve ağır bir limon kokusuna ihtiyaç duyarsanız limonu ocakta yakabilirsiniz. Limon kabuğunun yanması, odanın buram buram limon kokmasına yardımcı olacaktır. Dolayısıyla balık kokusunu bastırabilme ihtimali oldukça yüksektir.
Kuru Çayla Balık Kokusunu Çıkarmak
Balık kokusunu çıkarmak için tercih edilebilecek yöntemlerden bir diğeri de kuru çaydır. Kuru çayı küçük bir teflon tavanın içerisine dökmelisiniz. Yaklaşık 1 çay bardağı kuru çay yardımcı olacaktır. Daha sonra balıkla beraber çayı da pişirmeye başlamalısınız. Çayın kavrulduğunda çıkardığı koku, balık kokusundan çok daha etkili olacaktır. Dolayısıyla balık kokusunun mutfaktan çıkabilmesi söz konusu olmayacaktır.
Halıya dökülen balık yağ şurubu nasıl çıkarr kokusu çıkmıyor halıdan belki 10 kez yıkadım 😢
Balık kokusu mu? Çıkmak bilmeyen leş koku diyebilirim. Perdelere kadar siniyor. Bilgiler için teşekkürler hepsini not aldım.
Limon ve mumu duymuştum da maydanozu ilk kez duyuyorum. Balık kokusu nasıl geçer diye aratırken tesadüf bu siteyi buldum. Burda yazılanları denedim de cidden faydasını gördüm, laf olsun diye yazılmamış yani.