Bankalar para ile ilgili en basit işlemde bile muhatap olduğumuz kurumlardır. Maaşımızın yatırıldığı, kiraların ödendiği, nakit ihtiyaçlarının karşılandığı bankalar, finansal sistemin temellerinden sadece birisidir. Hatta kripto paralarla ortadan kaldırılmak istenen de bankalardır. Ama mevcut sistemde henüz bunun mümkün olmadığı görülmektedir. Öyle ki kripto para alabilmek için bile önce banka hesaplarına başvuruyoruz.
Bireysel olarak bankaları kullanabilmek için bir hesabınızın olması gerekmektedir. Bu hesap açılışı kolay bir iş gibi görünebilir. Ama banka hesap açılışında söz konusu olan birçok protokol bulunmaktadır. Siz bunu pek görmeseniz bile hesap açılışı sırasında attığınız imzalar bu konuda size gerekli bilgiyi vermektedir. Hatta birçoğumuz imzaladığımız evrakları okumayız ve eğer okursak hesap açılışının hangi şartları barındırdığını da anlayabilirsiniz.
[renkbox baslik="İnternet Bankacılığı Nedir? İşlemler Nasıl Yapılır?" link="https://bilgihanem.com/internet-bankaciligi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/internet-bankaciligi-nedir-nasil-islem-yapilir.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]
Bireysel banka hesabı açmak için 18 yaşını doldurmanız gibi çeşitli şartlar bulunmaktadır. Aynı zamanda hangi bankadan hesap açtıracağınıza karar vermeniz için de bilmeniz gerekenler vardır. Tüm bu konuların detaylarını aşağıda sizlerle paylaştık. Bu maddelere göz attıktan sonra bireysel banka hesabınızı açtırmanızı ve imzaladığınız evrakları önce okumanızı tavsiye ederiz. Bu sayede herhangi bir sorunla karşılaşmadan banka hesabınızı kullanırsınız.
Bireysel Hesap Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bankalar bireysel müşterilerin ihtiyaçlarına önem vermeye başlamasıyla birlikte birçok hizmet türü ortaya çıkarmıştır. Bu hizmetlerden faydalanabilmek için öncelikli olarak bireysel hesap açılması gereklidir. Kredi kullanım, para yatırma, para çekme, EFT, havale, yatırım gibi birçok işlem bireysel banka hesapları üzerinden işlemektedir. Öyle düşünüyorum ki günümüzde 18 yaşını doldurmuş birçok kişinin bireysel hesabı mevcuttur.
Belirttiğim gibi hesap açılış işlemi oldukça basittir. Fakat bireysel hesap açmaya karar verdiğinizde bazı araştırmalar yapmanız sizin için önemlidir. Çünkü her bankanın bireysel hesap açılışlarında uyguladığı kurallar aynı değildir. Bunların araştırma ve incelemelerini yaparak size en mantıklı gelen bankayla çalışmanız daha doğrudur.
Özellikle çalışan kesimin büyük çoğunluğunun maaşlarını alabilmesi için mutlaka bir hesapları vardır. Bireysel banka hesabı bulunan kişilere birçok konuda kolaylık sağlanır. Bir de hesaplarınız üzerinde internet bankacılığını kullanırsanız, işlemlerinizin birçoğunu dilediğiniz vakitte internet üzerinden yapabilirsiniz.
Bu sayede ödemeleriniz, para aktarımlarınız, hesap kontrolleriniz gibi birçok konuyu bankaya gitmeden kendiniz bir bankacı edasıyla gerçekleştirebilirsiniz. Hayatımızı bu denli kolaylaştıran bireysel hesap nasıl açılır bilmenizde fayda vardır. Çok kolay bir işlem olmasına rağmen hesap açılışı yaparken dikkat etmeniz ve bulundurmanız gerekenler belgeleri iyi bir şekilde tanımalısınız.
İlk Hesap Açılış Ücreti
Bu kural günümüzde çok fazla kullanılmasa da hala uygulayan bankalar vardır. Bankaların bireysel hesap açılışlarında, hesabın aktif hale gelmesi için minimum tutarda para yatırılması gerektiğini söyleyebilirler. Bence bu durum oldukça gereksizdir. Eğer siz de gereksiz olduğunu düşünüyorsanız, başvuru yapmadan önce hesap açılışı yapacağınız bankada bunun kontrolünü yapmalısınız. Ya da sizin için sorun değil ise bu tutarların neler olduğunun araştırmasını yapabilirsiniz.
Hesabınız için Komisyonlar
Bankaların hesaplar üzerinden belli dönemlerde ‘hesap işletim ücreti’ alma hakkı vardır. Bu hakkı bazı bankalar kullanmazken, kullananlar da vardır. Aynı şekilde hesaplarınız üzerinde yapacağınız işlem komisyonları olabilir. EFT, havale, ödeme gibi hizmetlerinden işlem başına ücretler alabilirler. Bireysel müşteri hesabınızı açarken hesap işletim ücretine ve işlem komisyonlarına dikkat etmenizde fayda vardır. Bu tür ücretlendirmelere tabi olmak istemiyorsanız, bankalarda araştırmalar yaparak sizin için sıfır ya da minimum masraf uygulayan kurumda açılış işleminizi yapabilirsiniz.
Şube ve ATM Yoğunluğu
Ülkemizde şubesi ve ATM’si olmayan banka çok azdır. Fakat her bankanın aynı yoğunlukta şubesi ya da ATM hizmeti yoktur. Hesap açmayı planladığınız bankanın şube sayısına ve nerede olduğuna bakmanızda fayda vardır. Özellikle yoğun kullanacağınız bölgede kaç adet şubesi var ve sizin her istediğinizde ulaşabileceğiniz yerde mi kontrol etmelisiniz. ATM hizmetinde de aynı şekilde araştırmaya girmenizde fayda vardır. ATM’ler dilediğiniz zaman işlemlerinizi yapabileceğiniz bir hizmet sunar. Bu sebeple bankanızın kaç adet ATM’si var ve dağılımı ne şekildedir bilginiz olmalı. Bu tür bilgileri edinmek için rahatlıkla bankaların internet sitelerini kullanabilirsiniz.
Hesap Açılış için Kullanabileceğiniz Kanallar
Bireysel hesabınızı açmak için illa bankaya defalarca gitmenize gerek yoktur. Başvurunuz için kullanabileceğiniz birçok seçenek vardır. Böylelikle size en uygun olan yöntemi seçerek hesap açılış işleminizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Şubeler
Eğer vaktiniz varsa hesap açılış işleminizi bankacınızla yüz yüze yapabilirsiniz. Hangi bankada ve hangi şubede hesabınız olmasını istiyorsanız oraya giderek, hesap açılış işlemlerine başlayabilirsiniz. Eğer yanınızda bulundurmanız gereken bilgileri ve evrakları önceden hazırlamış olursanız, banka şubesinden kısa zamanda hesabınız açılır. Hazırlıksız gittiğinizde bir kez daha şubeye uğramak zorunda kalabilirsiniz.
İnternet Şubeleri
Çok vaktiniz yoksa bireysel banka hesabı açılışında, internet şubelerini de kullanabilirsiniz. Bireysel bankacılık hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için buraya bakabilirsiniz. Tercih ettiğiniz bankanın internet şubesine giriş yaparak, banka hesabı açılış şeklinde seçeneği tıklarsınız. Gerekli bilgileri doldurduktan sonra size bankadan geri dönüş sağlarlar. Böylelikle işlemleriniz gerçekleştikten sonra banka uygulamalarına göre değişiklik göstererek, şubeye gider ve imza işlemlerinizi tamamlarsınız. Böylelikle hesabınız açılır ve kullanıma başlayabilirsiniz.
Müşteri Hizmetleri
Her bankanın gerekli durumlarda kullanılması için müşteri hizmetleri birimi vardır. Telefonla 7/24 ulaşabildiğiniz bu birimde, hesap açılış işleminizi de gerçekleştirebilirsiniz. Bankanın müşteri hizmetlerini arar ve bireysel müşteri hesabı açtırmak istediğinizi belirtirsiniz. Telefonun diğer ucundaki yetkilinin size sorduğu bilgileri cevaplayarak istediğiniz şubede hesap açılış işleminiz gerçekleşir.
Bireysel Hesap Açarken Gerekli Belgeler
Hesaplarınız açılırken bankalar size ait birçok bilgiye ihtiyaç duyarlar. Bu bilgiler 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun “Sırların Saklanması” konulu 73. Maddesine göre saklanması zorunludur. Bu yüzden size ait istenilen bilgiler kesinlikle 3. şahısların eline geçemez ya da bankalar kendi çıkarlarına göre kullanamaz. Bu yüzden bankalara ‘gerekli bilgileri’ rahatlıkla verebilirsiniz.
Size Ait Olan Yasal Kimlik Belgesi
Bankada bireysel hesap açabilmeniz için nüfus cüzdanı gereklidir. Ya da ülkemizde yasal olarak nüfus cüzdanı yerine geçen ehliyet, pasaport gibi Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını barındıran bir belge olmalıdır. Bu belgelerden herhangi biri olmadan hesap açılış işleminiz imkansızdır.
Size Ulaşabilecekleri Adres
Bazı bankalar hesap açılışınız için ikametgah belgesine ihtiyaç duyabilmektedir. Bazı bankalar da sadece bu bilgilerin sözlü olarak verilmesini de kabul etmektedirler. Bankalara göre değişiklik gösteren adres bilgileri çok önemlidir. Güncel kullandığınız ev ya da iş adresi olmasında fayda vardır. Çünkü bankanın sizinle iletişime geçtiği kaynaklardan biri adrestir.
Kişisel Bilgileriniz
Kişisel bilgiler kısmında da en önemli bilgi cep telefonu numaranızdır. Hesaplarınız üzerinde yapacağınız güncellemeler, internet bankacılığı kullanımı gibi önemli işlemleri, cep telefonu numaranıza gelen aktivasyonlarla gerçekleştirirsiniz. Bu yüzden güncel olarak kullandığınız cep telefonu numaranızı bankayla paylaşmanız önemlidir.
[renkbox baslik="Kredi Kartı Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/kredi-karti-nasil-alinir-sartlari-nelerdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/09/kredi-karti-nasil-alinir-sartlar-neler.jpg" renk="siyah" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Hesap Açılış Sözleşmesinin İmzalanması
Bireysel hesap açılışında imzalamanız gereken sözleşmeler bankalar arasında farklılık gösterir. Genel çerçevede aynı şeyleri anlatsa da bazı detaylar farklı olabilir. Bu sebeple sözleşmelerin okunması çok önemlidir. Bu sözleşmelerde hesabınızda kullanabileceğiniz tüm işlemler, komisyon ve hesap işletim ücretleri gibi açıklamalar bulunur. Bireysel müşteri sözleşmesi ya da temel bankacılık ürün formu olarak da karşınıza çıkabilir. Bu tür belgelerin okunarak imzalanması ve bir nüshasının sizde kalması önemlidir.
Sözleşmeyi imzaladıktan sonra hesap açılış işlemleriniz gerçekleştirilir. Hesabınız açıldıktan sonra internet bankacılığı uygulamasını açtırmayı unutmayın. Böylelikle çoğu işleminizi dilediğiz saatte rahatlıkla yapabilirsiniz. Genelde hesabınız için kullanacağınız banka kartınız arkadan adresinize ya da şubeye gelmektedir. Hesabınıza tanımlı banka kartınız da geldiğinde eğer bakiyesi mevcutsa alışverişlerde de kullanabilir ve nakit para taşıma derdinden kurtulabilirsiniz.