Kuş türleri arasında Sülüngiller ailesine ait olan bıldırcın, genel görünümleri sebebiyle tavuk grubunda yer alan ve avlanan bir kuştur. Boyları küçük olan bıldırcınlar hızlı ve atik hareket edebilen hayvanlardır. Uçuş mesafeleri kısadır ve bu nedenle avcılar tarafından rahatlıkla avlanabilmektedir. Yerleşik ve göçebe olarak bir yaşam sürebilirler. Afrika, Orta Asya ve Anadolu gibi bölgelerde yaşayan bıldırcınların ülkemizde de değeri oldukça yüksektir.
Özellikle bıldırcın yumurtası besin değeri açısından yüksek orana sahip olduğu için çocukların gelişimine ekstra faydalıdır. Bu sebeple ülkemizde bazı bıldırcın çeşitlerinin yetiştiriciliği ilgi görmektedir. Gerekli şartlar sağlandığı takdirde tek bir bıldırcından 200-250 arasında yumurta elde etmek mümkündür.
[renkbox baslik="Akbabalar Hakkında Bilgi; Akbaba Nedir? Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/akbaba-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/akbabanin-bilimsel-siniflandirilmasi.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]
Yetiştiriciliği yapılan bazı bıldırcınlar diğerlerine nazaran daha büyük olabilmekte ve bunlara jumbo bıldırcın adı verilmektedir. Fiyatları da dolayısıyla boyuna ve türüne göre değişiklik göstermektedir. Birçok türde olan bıldırcınlar yetiştikleri bölgenin özelliklerine ya da ismine göre adlandırılmaktadır.
Bıldırcın Nedir?
Köy ve çiftlik alanlarında sıkça karşılaşılan ve şehir merkezlerinde rastlanmayan bıldırcın tam anlamıyla göç ve av kuşlarından biridir. Tohum ve böcek benzeri hayvanlarla beslenen bıldırcınlar Sülüngiller (Phasianidae) ailesindendir. Hasat zamanlarında genellikle yuvalarından uçtuklarında insanlar tarafından görülen kuşlardır. Karada yaşayan ve tohum ile beslenen kuş olarak bilinmektedir. Eti ve yumurtasının protein ve vitamin açısından zengin olması nedeniyle yetiştiriciliği yoğun bir şekilde yapılmaktadır.
Yaklaşık 20-25 santimetre büyüklüğünde olan bıldırcınlar, yaşadıkları bölgelerde bulunan tarlalardaki tohumları yiyerek beslenir. Yıllık ortalama yumurta verimlerinin oldukça iyi olmasından dolayı dünyanın pek çok yerinde ve ülkemizde bıldırcın yetiştiriciliğine yer verilmektedir. Yumurtaları tavuk yumurtasına nazaran düz değil, beneklidir. Bazı göç bıldırcınları uçuş kapasitelerini aşarak oldukça uzun süre uçabilirler.
Bıldırcınların Özellikleri Nelerdir?
Küçük ve tıknaz yapıları ile bilinen bıldırcınların yavru olanları elle dahi yakalanabilmektedir. Karada yaşayarak tohum ve küçük böcekleri yiyerek beslenirler. Yuvalarını ağaçlar yerine genellikle yer yüzünde yaparlar. Kısa mesafe uçuş gerçekleştirmelerine rağmen oldukça hızlıdırlar. Ağırlıkları 150- 200 gram arasında değişmektedir. Senede ortalama 200 yumurta verirler ve bu yumurtaların ağırlığı 9-10 gram kadardır. Yumurtlama işlemi Mart ve Eylül aylarında olmaktadır.
Gündüzleri çok fazla bulundukları bölgelerde görünmeyen bıldırcınlar tek başlarına ya da çift olarak yaşamayı tercih eden hayvanlardır. İnsanlar tarafından yuvalarında rahatsız edilmeleri durumunda yer değiştirmek için yürür ya da alçaktan uçarlar. Sıcak iklim kuşları olarak Orta Afrika taraflarına doğru göç etmeyi tercih ederler.
[renkbox baslik="Muhabbet Kuşları Hakkında Bilgi; Muhabbet Kuşu Nedir? Özellikleri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/muhabbet-kusu-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/03/muhabbet-kusu-nedir.jpg" renk="sari" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Yabani kuş kategorisinde bulunmalarından dolayı zaman zaman saldırgan davranış sergileyebilirler. Özellikle Japon bıldırcın türü dövüş kuşu olarak kullanılmaktadır. Gece göç etmeyi tercih eden bıldırcınlar genellikle mart ve mayıs aylarında göç ederler. Göç edilen yerlere ilk olarak erkek bıldırcınlar gelir. Ardından ise dişi bıldırcınlar göç bölgesine gelmektedir. Bıldırcınlar çiftleşmek için sabahın erken saatlerinde ya da akşam saatlerinde bir araya gelirler. Sert iklim şartlarına karşı dayanıklı olmayan bıldırcınlar göç yollarında telef olabilmektedir.
Bıldırcın Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Bıldırcınların yumurta verimlerinin yıllık ortalama 200-250 civarında olmasından dolayı, bıldırcın yetiştirmek pek çok kimse için oldukça kazançlı işlerden biridir. Ayrıca zorlu şartlara karşın dayanıklı bünyeye sahip olmaları bıldırcın yetiştiricisi olmanın başlıca avantajları arasındadır. Yaklaşık 9 haftalık bir süreç sonrasında aktif olarak bu işi sürdürmek mümkündür. Bıldırcın yumurtalarındaki yavruların çıkmasını sağlayacak bir kuluçkahane, bu işi yapabilmek için gerekli sermayelerden biridir.
Tavuk yetiştiriciliği ile büyük ölçüde aynı yöntemlere sahiptir ve maliyeti düşük bir iş imkanı olmasından dolayı dünya genelinde sıkça tercih edilmektedir. Bir bıldırcının yumurtasının kuluçka makinesine konmasının ardından yaklaşık 17 günde çatlaması gerçekleşmektedir. Yumurtadan çıkan bıldırcınlar 5-6 hafta içerisinde erişkinlik çağına ulaşırlar. İki aylık olan bıldırcın yumurtlamaya başlar. Aydınlanma süresinin ideal tutulması halinde yumurtlamanın verimi artırılabilir. Optimum aydınlanma süresi ise günde 14-18 saat arasıdır.
Bıldırcın Türleri Nelerdir?
Genel görünümleri ve özellikleri itibariyle benzerlik gösterseler de pek çok bıldırcın türü bulunmaktadır. Bunlar yaşadıkları bölgeye özgü olan bıldırcınların çok azı hakkında bilgiye ulaşmak mümkündür. En çok ve yaygın bilinen tür bayağı bıldırcın türüdür. Boyları yaklaşık 20 santimetredir ve sert bir gaga yapısına sahiptir. Ekin bıldırcını ise genel özellikleri ile tıknaz bıldırcın yapısındadır, iri vücutludur. Piyasa değeri en yüksek türlerden olan Japon bıldırcını ise ötüşü ile de cezbedici bir sese sahiptir. Yetiştiricilik alanında en çok ilgi bu türedir. Himalaya bıldırcını ise; Hindistan’da bulunduğu bölge nedeniyle bu ismi almaktadır. En çok avlanan bıldırcın türlerinden olduğu için nesli tükenme tehlikesi altındadır. Dağ bıldırcını, pullu bıldırcın ve Kaliforniya bıldırcını gibi daha pek çok türü bulunmaktadır.
Bıldırcın Yumurtasının Faydaları Nelerdir?
E vitamini ve protein açısında zengin olan bıldırcın yumurtası bağışıklığın güçlenmesinde son derece etkilidir. Hamilelik döneminde düzenli olarak bıldırcın yumurtası tüketmek gereken demir ihtiyacının giderilmesini ve bebeğin gelişiminin yolunda gitmesini sağlar. Bıldırcının eti de oldukça yumuşak ve lezzetlidir. Protein açısından da zengin bir içeriğe sahiptir. Bıldırcın yumurtasının bilinen diğer faydaları şu şekildedir;
- Astım ve bronşit gibi kronik rahatsızlıkların tedavisinde önemli bir yere sahiptir.
- Çocuklar için faydalı ve etkili bir enerji kaynağıdır.
- Öksürük ve gribin iyileşmesini sağlar.
- Ebat olarak küçük olmasına karşın tavuk ve benzeri yumurtalardan besin değeri olarak daha üstündür.
- Yaklaşık 10 gram ağırlığına sahip bir bıldırcın yumurtası 15 kalori değerindedir.
- A ve B2 vitaminleri açısından zengindir.
- Tüberküloz hastalığının tedavisinde önerilir.
- Cinsel gücü artırıcı etkisi vardır.
- Vücutta bulunan ağır metalleri ve toksinleri atar.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı koruma sağlar.
- Kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Ülser ve gastrit gibi mide hastalıklarına iyi gelir.
- Hamilelikte tüketilmesi de dahil olmak üzere, bebeklerin, çocukların ve hatta gençlerin vücut gelişiminde ve direncinde çok önemli bir yere sahiptir.
- Kan basıncını ve tansiyonu düzenler.
- Migren ataklarını azaltır, nöbet esnasında yenirse ağrının şiddetini azaltır.
- Sindirim sistemine ve hazımsızlığa iyi gelir.
- Egzama ve alerji kaynaklı cilt hastalıklarının geçmesinde yardımcıdır.
- Hafızayı kuvvetlendirir.
- Strese iyi gelir.
- Düzenli olarak tüketilirse güzel ve parlak bir cilde sahip olmanızı sağlar.
Bıldırcının Bilimsel Sınıflandırması
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Aves (Kuşlar)
Takım: Galliformes (Tavuksular)
Familya: Phasianidae (Sülüngiller)
Bıldırcın yumurtasının cinsel istek üzerinde etkisi olduğunu ben de duymuştum.
Küçüklüğümüz de hep annelerimiz bıldırcın yumurtası yedirirlerdir. Gerçekten anneler hep iyi şeyleri biliyorlar. Ne kadar çok faydalıymış okudum öğrendim sayenizde.