Çikolata hiç kuşkusuz dünyanın en sevilen yiyeceklerinden biridir. Var oluşu milattan önceki çağlara dayanan çikolata her dönemde en popüler yiyecekler arasında yer almıştır. Vücutta uyandırdığı mutluluk hissi sayesinde en depresif, en bunalımlı anlarda en yakın arkadaşımız olmuştur. Yüksek yağ ve kalori oranı yüzünden ciltte oluşturacağı sivilcelere, aldıracağı fazla kiloları umursamadan kalıp kalıp yemişizdir. Gerçek çikolata %100 kakao içermelidir.
Kaliteli ve usulüne göre yapılmış bir çikolatanın tadına doyulmaz, yedikçe yemek ister insan. Ancak kalitesiz malzemelerle yapılmış bir çikolata damakta çok kötü bir tat bırakır. Çikolata, tropik iklimlere has bir ağaç olan kakao ağacından oluşturulur ve içerisine fındık, fıstık gibi malzemeler de eklenerek çeşitlendirilir.
[renkbox baslik="Badem Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/badem-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/08/badem-nedir-cesitleri-ozellikleri-faydalari.png" renk="kahve" yenisekme="evet"][/renkbox]
Enerji bakımından oldukça yüksek bir besin maddesi olmasına rağmen fazla tüketildiğinde kilo yaparak çeşitli hastalıkların oluşmasına neden olur. Köklü bir geçmişe sahip olan çikolatanın milattan önceki dönemde, tahminen Maya kavmi tarafından keşfedildiği düşünülmektedir.
Çikolata Nedir?
Çikolata kakao ağacının tohumlarına ya da çıkardığı çekirdeklerine bir takım işlem uygulanarak, çeşitli koruyucular ve besin maddeleri ile karışım sonucu meydana gelen bir tür tatlı yiyecektir. Çok farklı çeşitleri olan çikolata, vücudun enerjik bir yapıya kavuşmasına yardımcı olur ancak içerisinde barındırdığı yüksek kalori değeri ile kilo aldırmaya da sebep olmaktadır.
Çikolata Nasıl Yapılır?
Kakao ağacının yılda 2 kez meyve verdiği dönemde toplanan kakao çekirdekleri, ezilerek kavrulur. Bu işlemden sonra ise şekerle karıştırılarak hamur haline getirilir. Kakao yağı ile yumuşatılması istenilen hamur ince parçalar halinde düzenlenerek dikdörtgen oluklu makineye yerleştirilir. Dikdörtgen oluklu makinenin içerisindeki silindir hamuru yumuşatarak sıvı hale getirir. Bu işlemden sonra ortaya çıkarılan çikolata kalıplara dökülerek soğutulmalıdır.
Çikolatanın Çeşitleri Nelerdir?
Bitter Çikolata: Kilo aldırmayan tek çikolata olarak bilinen bitter çikolata, %18 oranında kakao yağını bünyesinde barındırır. %14’ü yağsız olacak şekilde %35 oranında kakao kuru maddesi içermelidir.
Sütlü Çikolata: İsminden anlaşılacağı gibi süt eklenerek yapılan bu çikolata ise; %2,5’i yağsız olacak şekilde %25 oranında kakao kuru maddesini içermektedir. Bu çikolatanın %14’lük kısmı sütün kuru maddesinden, %3,5 kadarı da sütün yağından oluşmaktadır.
Beyaz Çikolata: İçerisinde %20’lik oranla en fazla kakao yağı içeren beyaz çikolatanın, %14’lük kısmını süt kuru maddesi oluştururken diğer %3,5’lik kısmını da süt yağı oluşturmaktadır.
Dolgulu Çikolata: Dolgu kısmının çikolata ağırlığının %25’ine denk geldiği bir çikolata çeşidi olan dolgulu çikolata; beyaz çikolata, bol sütlü çikolata, bitter çikolata gibi çikolata türlerinin birinden oluşur.
Çikolatanın Faydaları Nelerdir?
- Ciddi oranda antioksidan deposu olan çikolata kansere yakalanma riskini düşürerek kanser mücadelesine destek verir.
- İçerdiği yüksek orandaki kalsiyum miktarı ile güçlü kemiklere sahip olmanızı sağlar.
- Kadınların moralini düzelten çikolata, yendiği andan itibaren endorfin denen mutluluk hormonu salgılanmasını sağlıyor.
- Strese karşı güçlü bir toparlayıcı olma özelliğini potasyum yüklü bünyesinde barındıran çikolatanın, florid sayesinde dişleri güçlendirmede rol oynadığı biliniyor.
- Kan pıhtılaşmasını önleyen çikolatanın içerdiği bakır sayesinde vücut, demir absorbesini hızlandırarak hem daha canlı hem de daha taze bir cilt oluşmasını sağlıyor.
Çikolatanın Zararları Nelerdir?
- İçerisinde koruyucu amaçlı olarak yüksek oranda katkı maddesi bulunduran çikolata, oldukça fazla şekere sahip bir besin olmasından dolayı kilo aldırır.
- Şekerlerin dişlere olan zararı çikolata ile birlikte iki katına çıkar.
- Selülit oluşumu çikolata sayesinde hem hızlanır, hem de artar (Selülite sebep olan diğer etkenler)
- Serotonin hormonu salgılatan çikolata bağımlılık yapabilecek besinlerden bir tanesidir.
- Çikolatanın fazlaca tüketilmesi de beyni uyuşturarak normal fonksiyonlarda bozulmalara yol açar.
- Doymuş yağ içerdiği için kolesterol seviyesini yükselten ve migren ağrılarını tetikleyen çikolata, alerjik reaksiyona karşı hassas olan kişilerde alerji yaratabilmektedir.
Çikolatanın Tarihçesi
Çikolata uzun yıllardır hayatın akışı içerisinde var olan bir besin maddesidir. Milattan önce, tahminen Mayalar tarafından bulunan çikolata ilk keşfine hayvanlar sayesinde ulaşmıştır. Hayvanların yediği meyveden içecek üreten Maya Topluluğu çikolatanın keşfini yapmıştır. Azteklerde de durum neredeyse aynı olmakla birlikte, bu topluluktan İspanya’ya kadar ulaşmıştır. İspanyol kâşif Kristof Kolomb sayesinde önce İspanya, oradan da İngiltere’ye ulaşan çikolata zamanla içecek olmaktan çıkmış ve tüm dünyaya yayılan bir yiyecek haline gelmiştir.
Teşekkür ederim.Teknoloji Tasarım dersim için çok işime yaradı.
Gerçekten çok işime yaradı teşekkür ederim