Dogecoin Nedir? Nasıl Üretilir ve Kullanılır? Ne İşe Yarar?

Dogecoin Nedir? Nasıl Üretilir ve Kullanılır? Ne İşe Yarar?

İnternet fenomeni bir kripto para olan dogecoin, sevimli bir köpek ve şakacı tavrıyla hayatımıza girdi. Buna karşın fazlasıyla dikkat çekmeyi başardı. Kimi zaman bitcoini yerinden etti kimi zaman spor müsabakalarına sponsor oldu. İşte merak ettiğiniz dogecoin nedir, nasıl üretilir konusunda detaylı bilgiler:

Cevat İmren

Birçok kripto paradan daha önce tanınan dogecoin, bir internet şakası olarak hayatımıza girdi. Hatta bir ara yapılan bir paylaşımın beğenilmesiyle hediye edildi. Sponsorlukları ve kullanım şekli dışında fiyatında görülen ani yükselişlerle kazançlı bir coin olarak görülmeye başladı. Dolayısıyla dogecoin nedir, nasıl kullanılır ve ne işe yarar konuları fazlasıyla merak edilmeye başlandı. Bir de bilgisayar kurtları için nasıl üretilir konusu da çokça araştırıldı.

Kripto para piyasasının fazlasıyla dikkat çektiği 2017 yılında birçok kişi bitcoin dışında bir coin bilmiyordu. Ne zaman bir coin atağa geçti, herkes onu araştırmaya başladı. İşte dogecoin de bunlardan birisi oldu ve ilk yaratıldığı günden bugüne kadar insanların hayatının bir bölümünde yer aldı. Üstelik popüler olma konusunda oldukça avantajlıydı. Twitter üzerinden yapılan bir paylaşım sonrasında üretimine geçilen dogecoin, inanılmaz bir hikaye ile günümüze kadar geldi.

[renkbox baslik="Bitcoin Nedir? Nasıl Üretilir ve Kullanılır? Ne İşe Yarar?" link="https://bilgihanem.com/bitcoin-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/12/bitcoin-nedir-nasil-uretilir-kullanilir-ne-ise-yarar.png" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]

Ani yükselişleri ile dikkat çeken dogecoin, henüz dolar karşısında çok değersiz gibi gözüküyor. Ama topluluğun ve yaratıcıların dogecoine inançları tam. Kullanım ve üretim kolaylığı gibi avantajlara da sahip olan dogecoin hakkında bilgiler vermek istememizin nedeni de burada başladı. Kripto para dünyasının şakacı parasıyla tanışmaya hazır olun.

Dogecoin Nedir?

Dogecoin Nedir?Dogecoin, internet fenomeni haline gelen Doge kelimesinden türetilmiş kripto paradır. Şaka parası olarak 6 Aralık 2013 tarihinde tanıtılmıştır. Dogecoini benimseyen topluluklar sayesinde hızla gelişmiştir ve piyasa değerini 1 aylık süreçte 60 milyon dolara çıkartmıştır. Bu rakam, 2017 Aralık tarihinde ise 308 milyon dolara ulaşmıştır.

Diğer kripto paralara nazaran çok daha hızlı bir şekilde gelişen dogecoin, litecoinin bir türevi olarak görülmektedir. Buna karşın yaratıcısı tarafından bitcoinden daha gelişmiş bir kripto para olması amacıyla çalışmalarına başlanmıştır. Daha sonraları logo olarak Japon Shiba Inu köpeğini belirlemesi, kısa sürede geniş bir kitlenin benimsemesine neden olmuştur. İnternet üzerinden yayılması ve insanların birbirine jest olarak göndermeleri, adının duyulmasını sağlamıştır.

Şimdi dogecoini bu kadar ünlü yapan çıkış hikayesine göz atmak istiyoruz. Çünkü dogecoin nedir anlamak isteyenler için en önemli kısım tam olarak burasıdır. Tıpkı bir film gibi hikayesi ve gelişimi olduğunu da söylemeliyiz. Ama öncesinde yaratıcısının kim olduğuna göz atalım:

Dogecoinin Yaratıcısı Kimdir?

Dogecoinin yaratıcısı, ABD’li bir bilgisayar programcısı olan Billy Markus’tur. Bitcoinden daha geniş demografiye sahip bir coin sistemi üzerine odaklanmıştır. Buna karşın Markus, coin sistemlerinin alevli bir şekilde tartışıldığı dönemde çalışmalarını yürütmektedir. Bu nedenle daha net ve temkinli adımlarla ilerlemiştir.

Doge isminin bu sıralarda internette bir fenomene dönüşmesi sonrasında Adobe Systems pazarlama bölümü çalışanı olan Jackson Palmer, Twitter üzerinden bir öğrenciden aldığı cesaretle harekete geçmiştir. Dogecoin isminden önce tanınan doge ismi ise Shiba Inu cinsi köpeğin fotoğrafına yapılan Caps’lerle ünlenmiştir. Jackson Palmer da aldığı cesaretle dogecoin.com adresini satın almış ve bir açılış ekranı eklemiştir.

Palmer’ın oluşturduğu açılış ekranında dogecoin logosu ve Comic Sans fonu ile yazılı bir metin yer almaktadır. Markus ise bu web sitesinin linkini IRC sohbet odasında görmüştür. Ardından Palmer’a ulaşmış ve dogecoin üretimi için çalışmalarına başlamıştır.

Dogecoin Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Aslında dogecoinin çıkış hikayesinin bir kısmından yukarıda bahsetmiş olduk. Şimdi de bu hikayenin detaylarına göz atalım. İngilizce köpek anlamına gelen ‘dog’ kelimesinin internet ortamında ‘doge’ diye yazılmasıyla ortaya çıkmıştır. Bazı kişiler ise doge kelimesinin ilk defa Homestar Runner isimli kukla gösterisinin 2005 yılında yayınlanan bir bölümünde çıktığı kabul edilmektedir.

Kelimeyle ilk tanışma hikayesi kişiden kişiye farklılık gösterse bile yayılması tamamen bir internet Caps’i ile olmuştur. Bu geyikte, Shiba Inu cinsi bir köpeğin fotoğrafı üzerine ‘köpeğin iç sesini, düşüncelerini’ dile getiriyormuş gibi ifadeler yazılmaya başlanmıştır. Tahmin edebileceğiniz gibi bu geyik internette hızla yayılmış ve her türlü konu üzerine mizah yapılabilir hale gelmiştir.

2013 yılının ortalarına gelindiğinde ise Tumblr gibi popüler sosyal ağlarda yılın internet fenomenlerinden olan bu köpek ve doge kelimesi, şöhretini zirveye taşımıştır. Dolayısıyla doge kelimesi benimsenmiştir. Hem yaratıcısına hem de Jackson Palmer’a ilham veren bu köpek ile doge kelimesi de dogecoinin ortaya çıkışını sağlamıştır.

Böyle bir çıkış hikayesinden sonra da dogecoin, internette jest ve şaka parası olarak anılmaya başlanmıştır. Hatta insanların birbirinin gönderilerini beğenmesi ve ona dogecoin göndermesiyle de hızla yayılmıştır. Bu faktör ise dogecoin için büyük bir avantaj olmuştur ve insanların bitcoin almayı öğrenmeden önce dogecoin almayı öğrenmelerini kolaylaştırmıştır. Çünkü hediye edilen dogecoinlerin saklanması, transfer edilebilmesi ve depolanması gibi amaçlarla insanlar cüzdan edinmeye başlamışlardır. Bu coinlerine başkalarına transfer etme işini de diğerlerine göre daha kolay öğrenmişlerdir.

Dogecoin Nasıl Üretilir?

Dogecoin Nasıl Üretilir?Litecoinin bir türevi olarak görülen dogecoin, sınırsız adet üretilebilecek kripto paralardandır. Proof – of – work (PoW) için Scrypt kullanmaktadır. Blok zamanlaması ise 1 dakikadır ve ek olarak 4 dakikalık sürelerde zorluk seviyesi network tarafından hesaplanmaktadır. Sınırsız bir üretim miktarı olduğu için de deflasyonel olmayan kripto paralardan biri olarak görülmektedir. Litecoin nedir hala bilmiyorsanız burayı ziyaret edebilirsiniz.

İlk başta litecoine benzese bile madencilik aşamasında ondan ayrılmaktadır. Blok süresinin 1 dakika olması, litecoinin 2,5 dakikalık süresine karşı bir avantaj olarak görülmektedir. Dogecoinin hızlı üretime izin veren sistemi de çabuk yayılmasındaki etkenlerden birisidir. Hatta 1 doların 1500’de birine denk geldiği zamanlarda, insanlar sırf büyük değerlerin tadını çıkartabilmek için 30 bin dogecoin göndererek ufak transfer işlemleri gerçekleştirmiştir.

Yüksek performanslı bilgisayarlara ihtiyaç duyulmayan kripto paranın madenciliğinin yapılabilmesi için ilk adım dogecoin.com adresine girilmesidir. Buradan cihazınıza uygun programı indirmeniz ve bilgisayarınıza kurmanız gerekmektedir. Daha sonra yeniden web sitesine girerek bilgilerin takip edilmesi ile dogecoin havuzlarına erişim sağlanabilmektedir. Havuzlarda dogecoin madenciliği yapılarak üretim işi kolayca gerçekleştirilmektedir.

Dogecoindeki blok zinciri, tıpkı diğer coinlerde olduğu gibi çalışmaktadır. Dogecoin ekibiyle başlayan büyüme, internetin fenomen yüzü sayesinde büyük bir kitleye yayılmıştır. Hatta Jackson Palmer’ın konuşmalarından ticarileşmesi ‘rahatsız edici’ şeklinde tanımlanmaktadır. Yani mantığında hiçbir zaman yükselişe geçen ve geleceğin para birimi olacak gibi söylemler bulunmamaktadır. Yine de blok zincirinde gerçekleşen işlemleri şuradan takip etmeniz mümkündür.

Dogecoin Nasıl Kullanılır?

Dogecoin Nasıl Kullanılır?Dogecoin çıkış hikayesinde olduğu gibi internette insanların birbirine jest ve şaka amacıyla göndermeleri için kullanılmıştır. Ama fenomenlikte öyle büyük yerlere gelmiştir ki; sponsor olduğu yarışlar ve spor müsabakaları ile adından sürekli bahsettirmiştir. Sosyal sorumluluk projeleriyle de adını daha da duyurmuştur.

Reddit gibi platformlarda yararlı yorumların yapılması sonucunda hediye olarak dogecoin kullanılmıştır. Bugün elinde dogecoin bulunan birçok kişinin ilk coinleri de bu şekilde eline geçmiştir. Henüz milyoner olamasalar bile bu şekilde coin kazanmak, büyük masrafa girip madencilik yapmaktan daha eğlenceli bir faaliyet olmuştur. Zaten internetin geyik ortamında böyle ödüllerin bulunması da dogecoini son derece dikkat çekici hale getirmiştir.

Şimdilerde hala bu tip hediye gönderim işleri yapılsa bile sayı oldukça azdır. Aynı zamanda dogecoin fiyatında görülen yükseliş nedeniyle ticarileşmesi de söz konusu olmuştur. Ama dogecoinin hiçbir zaman geleceğin para birimi olması ile ilgili yorumlar görülmemektedir. Onun internet parası olarak kullanılması ve kar amacı gütmeyen projeleri söz konusu olmaktadır.

Dogecoin Ne İşe Yarar?

Dogecoin Ne İşe Yarar?Dogecoinin ne işe yaradığıyla ilgili en güzel bilgileri, Jackson Palmer bir röportajında vermiştir. Şu sözleri sarf eden Palmer, geleceği hakkında da bilgi edinmemizi sağlamıştır:

“Bu, spekülatif bir yatırım olarak satın alınmaktan ziyade ağırlıklı olarak para birimi olarak işlem gören birkaç dijital para biriminden birisidir. İnsanlar elinde tuttuğu ve satmak için bir piyasa dalgalanmasını beklemiyor. İşini hallediyor ve eğleniyor. Bu harika! Çünkü dijital para birimlerinin var olması gerekiyor.”

[renkbox baslik="Ripple Nedir? Nasıl Üretilir ve Kullanılır? Ne İşe Yarar?" link="https://bilgihanem.com/ripple-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/01/ripple-nedir-nasil-uretilir-ve-kullanilir-ne-ise-yarar.jpg" renk="mavi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Palmer’ın bu açıklamalarından da anlaşıldığı üzere dogecoin, dijital bir para birimi olarak hayatımızda hep var olabilir. Bunlar dışında topluluk tarafından kurulan Dogecoin Vakfı kurulmuş ve kar amacı gütmeyen işler yapılmıştır. Vakfın amacı ise dogecoinin kullanımını kolaylaştırmaktadır.

Vakıf tarafından ilk destek, 2014 yılının Ocak ayında Sochi Kış Olimpiyatları’na hak kazanmış; ama buna maddi anlamda gücü yetmeyen Jamaikalı masura ekibi için 50 bin dolar değerinde dogecoin bağışı ile verilmiştir. Ekip bu sayede olimpiyatlara katılabilmiştir.

İkinci bağış toplama işi ise Charity: Water ile işbirliği içinde gerçekleşmiştir. Charity: Water, Kenya’daki Tana nehri havzasında kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. 4 binden fazla bağışçıdan toplanan 40 milyon dogecoin (yaklaşık 30 bin dolar) ile kuruluşun hedefine ulaşılmıştır.

Vakfın bir diğer işi ise 25 Mart 2014 tarihinde topluluğun NASCAR sürücüsü Josh Wise için sponsorluk yapması olmuştur. Bunun için de 67,8 milyon dogecoin (yaklaşık 55 bin dolar) toplanmıştır. Dogecoin ile süslenen araba, birkaç yarışa katılım göstermiştir. Son olarak da 2019 yılında dogecoinin fiziksel bir sunumunun Ay’a gönderilmesi için fon sağlama işi başarılmıştır. Yani dogecoin tanıdığımız tüm kripto paralardan daha aktif bir birim olmuştur.

Dogecoinin gerek çıkış hikayesinden gerekse vakfın başardığı işlerden anladığımız üzere hayatımıza renk kattığını görüyoruz. Üstelik diğerlerine nazaran tam da olması gerektiği gibi çalıştığını da söyleyebiliriz.
Dogecoin, diğer coinlerden farklı mı? Neden?
Siz de dogecoinin diğer kripto paralara göre gelecekte daha çok şansı olduğunu düşünüyor musunuz?
Dogecoinin bitcoinden daha değerli olma ihtimali var mı? Neden?



Okur Yorumları