Dünyadaki en yüksek tepe özelliği ile bilinen Everest Dağı, Himalayalarda yer almaktadır. Yüksekliği ile Çin ve Nepal sınır çizgilerinde yer alan Everest Dağı, dünyada neredeyse herkesin ismen de olsa bildiği popüler bir dağdır. Dünya üzerindeki tek doruk noktası olması, bu dağın son derece ilgi görmesine ve turizm açısından da bulunduğu yere fazlasıyla katkı sağlamasına neden olmaktadır. Dünyanın en yüksek dağı özelliğindeki Everest Dağı 8.848 metre yüksekliğe sahiptir.
1865 yılında Everest ismine kavuşan bu dağ, İngiltereli bir memurun soyadından ileri gelmiştir. Tibet dilinde Everest Dağı, Çomolungma olarak bilinmektedir. Bu denli popüler ve ilginç özelliklere sahip Everest Dağı'nın ne zaman ve nasıl oluştuğuna dair pek çok görüş bulunmaktadır. Bu noktada en önemli görüşler arasında, Everest Dağı'nın varlığının 450 yıl öncesine dayandığı ve Himalayalardan bile önce oluştuğu yer almaktadır. Dünyanın zirvesi olarak kabul edilen Everest Dağı’nın en doruk noktasında oksijenin yetersiz olmasından dolayı yaşam yoktur.
[renkbox baslik="Akarsu Nedir? Türkiye’nin Akarsuları ve Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/akarsu-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/03/akarsular-turkiye-akarsulari-ozellikleri.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]
Sıcaklığın ve rüzgarın da aşırı miktarda olması, bitkilerin dahil burada yaşamalarına olanak vermemektedir. Çeşitli buzullara ev sahipliği yapan Everest Dağı, dağcılık sporu yapanların en çok ilgi odağında olan bir dağdır. Dünyanın doruk noktasına tırmanmayı önemli bir heyecan olarak gören pek çok dağcı, Everest Dağı'na düzenlenen tırmanışlara büyük ilgi göstermektedir.
Everest Dağı'nın Özellikleri Nelerdir?
Yüksekliği 8.848 metre olan Everest Dağı, 1865 yılında Everest ismini almıştır. Everest Dağı'nın tepe noktasındaki sıcaklık yaklaşık -70 dereceye kadar varmaktadır. Himalayalarda bulunan Everest Dağı, Çin Halk Cumhuriyeti ile Nepal sınırı üzerinde yer almaktadır. Rüzgar hızının ise saatte 100 kilometreyi bulması burada yaşamın son derece imkânsız olmasına neden olmaktadır. 1920’li yıllardan itibaren Everest Dağı'na çeşitli zamanlarda tırmanışlar gerçekleştirilmiş olsa da, bu alandaki girişimlerin tamamında başarısız olunmuştur. İlk olarak Everest’in doruğuna ulaşanlar, 1953 yılında Edmund Hillary ve Tenzing Norgay isimli kişilerdir.
Everest Dağı'nın Turizmi
Ülkemizin önemli dağcılarından biri olan Ali Nasuh Mahruki, Everest Dağı'na başarılı bir şekilde tırmanmayı başaran ilk Türk dağcı olma özelliğindedir. Her yıl dağcılar için Mayıs ve Ağustos ayları arasında gerçekleştirilen Everest Dağı'na tırmanış turları, cesareti olan tırmanışçıların farklı bir deneyim yaşamalarına olanak sağlamaktadır. Mayıs ve Ağustos ayları dışındaki tüm aylarda Everest Dağı'nda kar yağışı görmek mümkündür. Bu sebeple bu aylar dışında yapılan tırmanışlarda çığ tehlikesi oldukça büyük bir risk taşımaktadır. Bu noktada 2014 yılında Everest Dağı’nda gerçekleşen çığ, yaklaşık 18 dağcının yaşamını yitirmesine neden olmuştur. Oksijenin eksik olduğu ve aşırı soğuk olan Everest Dağı'na tırmanırken, dağcılar sıcak tutan, özel ayakkabı ve giysiler giymekte; çeşitli oksijen temini gerçekleştiren sistemlerle tırmanış gerçekleştirmektedir.
Everest Dağı’nın Tarihçesi
Himalayalardan önce oluşup oluşmadığı konusunda hakkında pek çok görüş ortaya atılmış olan Everest Dağı, yüzyıllar öncesinden beridir bilinen dünyanın en yüksek dağı özelliğindedir. Yüksekliği ile dünya atmosferini geçen Everest Dağı, oksijenin en az düzeyde olduğu tabakalara ulaşır. Dünyadaki en yüksek dağ olma özelliğinin yanında iki ülke arasındaki en yüksek sınır olma özelliği de Everest Dağı hakkında bilinmesi gerekenler arasındadır. Everest Dağı'na tırmanmak için oluşturulmuş olan 18 adet resmi yol, dağcıların bu yolları tercih ederek zirveye ulaşmalarını sağlamaktadır. Turizm açısından dağcıların tercih ettiği bir yer olmasına karşın, temizlik ve diğer çevre koşulları oldukça yetersiz durumdadır.
Cok iyi bir makale olmuş