Google Plus Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?

Google Plus Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?

Arama motoru devi Google’ın ürünlerinden olan Google Plus, Facebook ve Twitter’ın gölgesinde kaldı. Yine de kendi kullanıcı kitlesini oluşturmayı başaran platform için güvenlik açıkları gerekçesiyle kapatılma kararı alındı. Özellikleri, kullanım şekli ve hakkında bilmeniz gerekenler bu yazıda sizlerle…

Selim Ateş

Google tarafından yönetilen platformlardan biri olan Google Plus, yine kendi bünyesindeki birçok hizmetin kullanılmasını sağlamaktadır. Gmail, Blogspot, Contact, Picasa, Gtalk ve Connect gibi birçok Google ürününü birbirine bağlayan platformdur. Facebook’un rakibi olan bu platform, özellikle web sitesi sahipleri tarafından kullanılmıştır.

Ücretsiz blog servisi olan Blogspot’u kullanan kişiler tarafından tercih edilen Google Plus’ın, tüketicilerinin kullanımına kapatılıp, yalnızca kurumsal müşterilere açık kalmasına karar verilmiştir. 2018 yılının Mart ayında bir hata sonucunda 500 bin hesabı verileri sızdırılmış ve internete açılmıştır. Bu olay, Google tarafından aylarca saklanmış; ama daha sonra güvenlik açıkları nedeniyle kapatılmasına karar verilmiştir.

[renkbox baslik="Vine Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?" link="https://bilgihanem.com/vine-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2014/12/vine-nedir-nasil-kullanilir-ne-ise-yarar.png" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]

Bu yazımızda Google+ hakkında bilmeniz gerekenlere, kullanımına, özelliklerine ve verilerin sızdırılmasıyla ilgili sorunlara cevap olması için hazırlanmıştır. Aynı zamanda kapatılması ile verilerinizi nasıl indirebileceğiniz yer verilmiştir. Aşağıdaki navigasyonu kullanarak ilgilendiğiniz başlığa geçebilirsiniz.

Google Plus Nedir?

Google Plus Nedir?Google Plus, kurucusu olan Google tarafından yönetilmekte olan kimlik doğrulama ve sosyal ağ hizmetidir. Google+ şeklinde gösterimi yaygındır. İlk olarak 28 Haziran 2011 tarihinde duyurulan servis, ilk dönemlerde davetiye sistemiyle üye kabul etmiştir. 20 Eylül 2011 tarihinden itibaren de siteye üyelerin gerçek adlarını kullanmaları şartıyla 18 yaş üzerindeki herkese açılmıştır.

Google Plus, Google Profiller üzerine inşa edilmiş bir sistemdir. Google Buzz ve diğer Google projeleriyle de entegre olarak çalışan bu servis Konular, Çevreler ve Video Sohbet Odaları gibi sosyal ağ dünyasında yeni olan özellikleri de içermektedir.

Google Plus, Google tarafından yönetilen, temel olarak Gmail, Blogspot, Google Contact, Picasa, Gtalk ve Google Connect gibi geniş bir yelpazedeki sosyal ağların kullanılmasına imkan veren bir kimlik doğrulama hizmetidir. Google Plus uygulaması kimi zaman Google+ ya da G+ şeklinde gösterilmektedir.

Google Plus’ın Twitter ve Facebook ile bazı benzer özellikleri bulunmaktadır. Örneğin Twitter’daki gibi takipçileriniz veya sizin takip ettiğiniz kişiler bulunmaktadır. Facebook ile benzerliği ise paylaşımlar yönünde. Google Plus’ta da tıpkı Facebook’ta olduğu gibi fotoğraf ve video eklenip paylaşılabilmektedir.

Benzer özelliklerinin yanında Google Plus’ın diğer sosyal ağlardan farklı yönleri de bulunmaktadır. Bunlardan birisi çoklu video görüşmelerine olanak sağlayan Hangouts özelliğidir. Bu özellik sayesinde video görüşmesi yapmak isteyen arkadaşlarınızla, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, konferans şeklinde toplu görüşmeler yapılabilirsiniz.

Google Plus Nasıl Kullanılır?

Google Plus Nasıl Kullanılır?Google Plus’a bilgisayar ve mobil uygulamalar ile erişilebilmektedir. Aşağıda Google+ üzerinde bulunan seçeneklerin nasıl kullanıldığı anlatılmıştır.

Akış: Çevrelere eklenmiş olan kullanıcılar ve sayfaların güncellemelerinin toplandığı ve tarih sıralamasına göre listelendiği bir alandır. Fotoğraf, metin, internet bağlantıları ya da videoların bulunduğu bu akış alanı, tüm gönderilerin görüntülenebildiği ana alandır.

Çevreler: Google Plus’ın sosyal ağ dünyasına kazandırmış olduğu bir sistem olan Çevreler seçeneği, takip edilen kullanıcıların sürükle-bırak yöntemiyle farklı gruplar altında toplanmasını sağlamaktadır. Bu sayede farklı sektörlerde yer alan tüm kullanıcıları tek çatı altında incelemek ve takip etmek oldukça kolay bir hal almaktadır. Ayrıca kullanıcılar paylaştıkları içerikleri Çevreler’e göre sınırlayabilme imkânına sahiptir. Böylece farklı konularda olan içerikler ilgili konuyla alakalı Çevreler tarafından görüntülenmektedir.

Sohbet: iPhone, Android ve SMS destekleyen cihazlar tarafından kullanılabilecek olan Sohbet, Çevrelerde bulunan kullanıcıların yanında Gmail, Google Talk, iGoogle, Orkut ve 3. taraf uygulamalarda ekli olan kullanıcılarla da metin mesajı yoluyla iletişimi geçebilme imkânı sağlamaktadır. Ayrıca bu seçenekte fotoğraf paylaşma özelliği de yer almaktadır.

Video Sohbet: Birden çok kullanıcının maksimum sayı 10 olacak şekilde bir video sohbet odası oluşturmasıyla topluca iletişime girmesini sağlayan özelliktir. Tıpkı Çevrelerde olduğu gibi sosyal ağ dünyasında ilk olma özelliğine sahiptir. Daha sonra bu özellik Facebook tarafından kullanılmaya başlanmıştır. 20 Eylül 2011 tarihinden itibaren Android 2.3+ işletim sistemine sahip tüm telefonlarda da kullanılabilen bir özellik olan Video Sohbet isterseniz gizli isterseniz herkese açık olarak kullanılabilmektedir. Video Sohbet özelliğinin ilk herkese açık yayını ise 21 Eylül 2011 tarihinde will.i.am adlı kullanıcı tarafından gerçekleştirilmiştir.

Hızlı Yükleme: Bu özellik sadece Google Plus uygulamasının yüklü olduğu Android cihazlarda kullanılabilmektedir. Mobil cihazlarla çekilen fotoğraflar ve videoları gizli ya da otomatik olarak Google Plus hesabına yüklemektedir. Kimsenin görme izni olmayan bu ilk yüklemeden sonra içerikler istenildiği zaman diğer kullanıcıların görünümüne de açılabilmektedir.

Konular: Google Arama ile internet içeriklerinin filtrelenerek daha önceden tanımlanmış ilgi alanlarını kullanıcıya sunmakta olan bu özellik ile kullanıcılar takipçisi oldukları konularda yapılan son güncellemelerden haberdar edilmektedir.

Oyunlar: 16 oyunla birlikte 16 Ağustos 2011 tarihinde kullanıcılara sunulmuş olan bu özellik Facebook oyunları ile karşılaştırıldığında daha az bildirim kullanmaktadır.

+1: İnternet sitelerinde kullanılmak üzere Google tarafından kullanıma sunulmuş olan +1 düğmeleri ile, +1’lenen sayfalar Google Plus’ta listelenmekte ve Çevrelerdeki kullanıcılara önerilmektedir. Bu düğmeler Facebook üzerindeki “Beğen” düğmeleri gibi düşünülebilir.

Sayfalar: Kullanıcılarının sadece gerçek adları ile hesap açabilmesine izin veren Google+, 7 Kasım 2011’de hizmete girmiş olan Sayfalar özelliği sayesinde özel işletmelerin ve kurumların da siteye katılımını amaçlamıştır.

Etkinlikler: Kullanıcıların çevreleri ile birlikte toplantı, eğlence, gezi gibi pek çok etkinlik düzenlemesi için haberleşmelerine imkân sağlayan bir özelliktir.

Google Plus Ne İşe Yarar?

Google Plus Ne İşe Yarar?Google+ uygulaması sosyal ağ hizmeti olarak kullanıcılara sunulmuştur. Çeşitli etkinliklerin düzenlenmesi, arkadaş olunan kullanıcılarla haberleşme, sohbet, video sohbet gibi hizmetler sunmaktadır.

Google Plus Kapatılma Nedeni Nedir?

Google Plus Kapatılma Nedeni Nedir?Dünya genelinde 2,2 milyar kullanıcısı bulunan Google+, Facebook’a rakip olabilmek için geliştirilen bir platformdur. Bu konuda çok başarılı olamayan platform, genellikle web sitesi ve Blogspot sahipleri tarafından kullanılmıştır. Google tarafından yapılan bir açıklamaya göre; kişisel hesapların 2 Nisan 2019 tarihi itibarıyla kapatılmasına karar verilmiştir.

Kapatılmasıyla ilgili ilk gerekçe; kullanım oranının düşük olması ve tüketicilerin beklentilerini karşılayacak şekilde ürün başarısını sürdürme konusunda karşılaşılan zorluklar şeklinde açıklanmıştır. Ama 2018 yılının Mart ayında 500 bin kullanıcının hesabı, bir hata nedeniyle veri sızıntısına maruz kalmıştır. Google+ servisindeki kullanıcı verileri, bu hata ile internete açılmıştır.

Kullanıcı verilerinin kötüye kullanıldığına dair bir kanıtın bulunmaması ve hangi hesapların bu açıktan etkilendiğinin belli olmaması sebebiyle Google bu hatayı aylarca gizlemiştir. Buna karşın Google’ın, yasal inceleme endişesi ve medyanın bu durumu sansasyonel olarak nitelemesinden duyduğu korku yüzünden saklamış olabileceği söylendi.

[renkbox baslik="Pinterest Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?" link="https://bilgihanem.com/pinterest-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2014/12/pinterest-hakkinda-bilgi.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Hatayı fark edip soruşturma başlayan ilk yer ise Almanya Veri Koruma Komisyonu oldu. Komisyonun başında Johannes Caspar’ın bulunduğu ve Google’dan direkt olarak bir açıklama yapılmadığı belirtilmiştir. Daha sonra da İrlanda’nın gizlilik komisyonunun da konuyla ilgili bir açıklama beklediği ortaya çıkmıştır.

Sorun, Avrupa’da uygulanan sıkı Genel Veri Koruma Düzenlemesi (GPDR) kanunları çerçevesinde ele alınsaydı, Google’ın oldukça ağır cezalara maruz kalacağı biliniyor. Ama olayın henüz bu yasadan önce gerçekleşmesi nedeniyle GPDR kapsamına girmedi.

Bu olaylar nedeniyle Google, şirketin yeni veri koruma yöntemlerine başvurdu ve tüketici konumunda kullanıcılara kapatma kararı aldı. 9 Nisan 2019 itibarıyla yalnızca firmalar düzeyinde kullanılan bir platform olarak hizmet vermesine karar verilmiştir.

Sosyal ağ sitelerinden biri olan Google Plus'ın Twitter ve Facebook ile bazı benzer özellikleri bulunmaktadır. Bu platformda da takip ettikleriniz ve sizi takip eden kişiler vardır. Google tarafından yönetilen Google Plus, birçok sosyal ağın kullanılmasına izin vermektedir. Bu yazıda sosyal ağ kanallarından oldukça işlevli ve herkes tarafından kullanımı tercih edilen Google Plus’ın ne olduğu ve nasıl kullanıldığı kısaca anlatılmıştır.
Google+ kullandınız mı? Diğer platformlara göre nasıl bir yerdir?
Sizce kapatılmasının nedeni farklı gerekçeler olabilir mi?
Google Plus beklediği başarıyı elde edebilmiş midir? Kullanımıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?



Okur Yorumları
  1. Teşekkürler, yazınızı okumak keyifliydi. Kullandığınız paylaşım butonlarını çok beğendim, temaya mı entegre, yoksa eklenti mi, paylaşırsanız sevinirim, teşekkürler