Hamsterlar küçük yapıları, şirin görüntüleri ve bakımının masrafsız olmasından dolayı çok sevilen hayvanlardır. Laboratuvar hayvanı olmasının dışında evcil hayvan olarak da beslenmektedir. Sindirim sistemleri oldukça hassas olduğundan beslenmelerine özen gösterilmelidir. Birçok türü olan bu hayvanların hepsi gerek renkleri gerekse görüntüleriyle oldukça sevimli yapıya sahiptirler.
Hamsterların, bilim dünyası tarafından tanınması 1930 yılında, Prof. İsra’el Aharuni tarafından, Suriye yakınlarındaki bölgede, bir dişi hamster ile 12 hamster yavrusunun incelenmesiyle başlamıştır. Ellerinde olan 12 yavrudan iki dişi ve bir erkek hamsterı eşleştirmiştir. Araştırmacının bu şekilde elde ettiği yeni hamster yavruları, hamsterların atası olarak kabul edilmektedir.
[renkbox baslik="Pumalar Hakkında Bilgi; Puma (Dağ Aslanı) Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/pumalar-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2019/02/pumalar-hakkinda-bilgi-puma-nedir-ozellikleri-neler.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]
Çoğu kişi tarafından fare, sincap ve tavşan gibi hayvanların birleşmesinden ortaya çıktığı düşünse de böyle bir durum söz konusu değildir. Bu şekilde düşünülmesinin nedeni ise; hamsterların çeşitli renklerde ve çok çeşitli hale getirilmiş olmasıdır. Hamster bakımı ve çoğaltılması çok kolay olduğu, masrafının da fazla olmamasından dolayı laboratuvar çalışmalarında en çok tercih edilen hayvanlar arasında yer almaktadır.
Hamster Nedir?
Hamster kemirgen bir hayvan olup Cricetidae familyasına bağlı olan bir canlıdır. Hamsterler, Avrupa ve Asya’nın batısında bulunan tarım alanlarında ya da bozkırlarda kendi kazdıkları yuvalarda yaşarlar.
Genellikle meyve, sebze ve tahıllardan beslenmeleri sonucunda bazen tarım alanlarına zarar verebilirler. Hamsterler, baykuş, atmaca, kakım ve gelincik gibi hayvanlar tarafından avlanırlar. Çin hamsterı, Suriye, Avrupa, cüce, kış beyazı ve gonzales gibi çeşitleri bulunmaktadır.
Hamsterların Özellikleri Nelerdir?
Hamsterların bakımı, beslenmesi ve yaşam koşulları doğru şekilde ayarlanırsa sakin, uysal hayvanlardır. Çoğu zaman sakin olan yeni bir ortama girdiklerinde kavga etme ve saldırma isteği duyarlar.
Örneğin; çiftleşme zamanında, dişi çiftleşmeye hazır değilse erkek de dişi de bakıcılarına ve birbirlerine saldırabilirler. Eğer hamsterların yaşadığı kafes yüksek olursa, içinde tırmanma egzersizleri yaparlar. Bu sevimli hayvanların genel olarak özellikleri şöyledir;
- Hamsterların derileri vücuduna tam olarak yapışmamış durumdadır.
- Esnek ve gevşek vücut yapısı vardır.
- Gözleri tam bir yuvarlak şeklinde ve parlaktır.
- Ayaklarını ustalıkla kullanabilir, çok güçlüdür ve tutmaya, kavramaya uygundur. Bu özellikleri sayesinde iyi bir tırmanıcıdır.
- Ön ayaklarında dört, arka ayaklarında ise beş parmakları bulunur.
- Kuyrukları yaklaşık olarak 1 cm’dir ve vücudundaki tüyler kuyruğun neredeyse tamamını kaplar.
- Hamsterların boyları yaklaşık olarak 15-20 cm civarında, ağırlıkları ise 200 gram kadardır.
- Koku alma duyuları oldukça gelişmiştir.
- Yavru hamsterlar çoğu zaman annelerini emerken ısırır gibi yaparak oyun oynamaya çalışırlar. Ancak bunu oyun olarak algılamayan annelerin hamster, duyduğu acı sebebiyle yavrusunu öldürdüğü görülmüştür.
Hamsterlarda Yaşam
Özel hayatlarına oldukça düşkün hayvanlardır. Kendine ait olmayan bir kaptan yemek yemeyi ve su içmeyi reddederler. Yalnız kalabilecekleri özel alanlarının olmasını isterler. Küçük ve çok enerjili olduklarından, kafesine dönme dolap gibi eğleneceği oyuncaklar isterler.
Hamsterlar, yaklaşık olarak 2 yıl yaşarlar. Renkleri ayırt edemezler ve bununla beraber uzağı görmekte de zorlanırlar. Ancak koku alma ve işitme duyuları oldukça üst seviyededir.
Yanaklarının yanında bulunan keseler sayesinde dışarıdan yiyecek toplayıp bunları yuvalarına depolayabilirler. Bu keselerde kendi vücut ağırlığının yarısı kadar yiyecek taşıyabilirler.
Hamsterlarda Üreme
Bu küçük ve sevimli dostlarımızın gebelik süresi sadece 15-16 gündür. Ortalama 3 aydan sonra ergenliğe erişen hamsterlar, 6 aydan sonra sağlıklı bir şekilde yavru dünyaya getirebilirler.
Dişilerin kızgınlık süresi 4 gün sürer ve bu sürede her gün çiftleşmeye hazır haldedirler.
Aynı kafeste olan hayvanlar eğer çiftleşmeye hazırsa dişi olan bir süre hareketsiz kalır ve kuyruğunu kaldırır. Bu sayede partnerine mesaj vermiş olur.
Çiftleşme süreleri ortalama 20-25 dakikadır. Ancak farklı cinsiyetteki hayvanların sadece dişinin kızgınlık döneminde aynı kafese konması gerekir. Aksi takdirde dişiler agresif tavırlarıyla erkeği kafesinde istemeyecektir
2-2,5 yıllık ömürlerinde 4 veya 5 defa doğum yaparlar. Yavru sayıları ise genellikle 8 olmak üzere değişkenlik gösterebilir. Eğer 6 aylıktan daha büyük doğum yaptıysa gayet sağlıklı yavrular dünyaya gelebilir.
Daha küçükken gebe kalan hamsterlar genellikle ölü ve zayıf yavrular doğururlar. Yavrular doğunca gözleri ve kulakları kapalıdır. Tüysüz olan yavrular kırmızı-pembe arasında bir renktedir ve ortalama 2 cm boyutundadır. Gözler ise yaklaşık 2 hafta sonra açılır.
Hamsterlerda Barınma
Genellikle yalnız olmayı tercih ederler bunun için kendisine özel bir kafes almanız gerekmektedir. Kafeslerinin sert plastik, demir veya paslanmaz çelikten olması uygundur. Kemirme özellikleri olduğu için diğer malzemeleri kemirebilirler.
Kafesin altına bolca yumuşak saman, talaş koymak gerekir. Hamsterlar için kış aylarında bir ısıtma gereklidir. Hamsterları fındık, fıstık ve özel yemlerle besleyebilirsiniz. Su ihtiyaçları da günlük 8-10 ml arasındadır. Ancak fazla besleyerek hayvanın vücudundaki yağ oranını artırmaktan kaçınmalısınız.
Hamsterlarda Beslenme
Sindirim sistemi konusunda problem yaşayan bu hayvanların beslenmesi biraz özen gerektirir. Genellikle; yulaf, tahıl, mısır, ayçiçeği tohumu, pirinç, buğday, susam, karpuz çekirdeği, bal kabağı çekirdeği, haşlanmış pirinç, şekersiz mısır patlağı, haşlanmış makarna veya patates yerler.
Günlük yeme düzenlerinde meyve ve sebze mutlaka bulundurulmalıdır. Ancak çok fazla yemeleri ishal olmalarına yol açacağından kontrollü bir şekilde verilmelidir.
Bu sevimli hayvanlara verilecek meyveler; havuç ve yaprakları, maydanoz, kavun, karpuz, fındık, fıstık, çilek, ıspanak, mısır, kabak, brokoli, bezelye, marul, muz, çilek ve yaban mersini olabilir.
Saydığımız bu besinlerin yanında protein açısından zenin gıdalar da hamsterlara verilebilir. Örneğin; sade yoğurt, yağsız peynir, pişmiş yumurta sarısı, balık ve tavuk bu hayvanların protein ihtiyacını karşılayabilir.
Bunların haricinde elbette petshoplardan alabileceğiniz hazır yemler de kullanılabilir. Fakat yem haricinde bir şeyle beslemek istiyorsanız; domates, limon gibi asitli yiyecekler ile soğan ve sarımsak gibi gıdaların verilmemesi önerilmektedir. Çünkü mideleri bu gıdaları hazmedemez ve zaten sindirim sistemi hassas olan hayvanlar zarar görür.
Verdiğiniz yiyecekleri daha sonra tüketmek üzere kafesinin başka bir yerine saklarlar. Bu nedenle çok fazla bozulacak gıdalar yerine daha çok kuru yiyeceklerin verilmesi daha yerinde bir tercih olacaktır.
Hamsterlar Yıkanmalı mıdır?
Esasen bu hayvanların yıkanması şart değildir. Doğaları gereği zaten oldukça temiz hayvanlardır. Tıpkı kediler gibi sürekli kendilerini temizleme özellikleri vardır. Bu temizleme aslında yeterli olacaktır.
Fakat siz illaki yıkayacağım diyorsanız hafif ılık su ve kimyasal olmayan bir şampuan ile bu işlemi yapabilirsiniz. Bu elbette sizi tercihinize kalmış bir durum. Öte yandan birçok veterinerin yıkamayı önermediğini hatırlatalım.
Çünkü hayvan yıkandığı zaman derisinin üstündeki yağ tabakası bir süreliğine gider. Bu durumda korunmasız olan canlı daha çabuk hastalanır. Eğer kendi kendini temizlemiyorsa bu anormal bir durum olacağından bir veterinere danışmanız önerilir.
Yıkamanın dışında en çok merak edilen konulardan bir diğeri ise tarama işlemidir. Tüyleri oldukça kısa olan canlıların taranması da pek önerilmemektedir. Bilinmesi gereken önemli bir detay ise bu hayvanların kedi, sincap ve tavşan gibi tüy değiştirme özelliğinde olmamalarıdır. Bu nedenle tüy kaybı onlar için fazlasıyla önemli bir durumdur.
[renkbox baslik="Çekirgeler Hakkında Bilgi; Çekirge Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/cekirgeler-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/01/cekirge-hakkinda-bilgi.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Eğer masaj amacıyla taramak istiyorsanız yumuşak ve hassas küçük bir fırçayı kullanabilirsiniz. Bu işlemi yaparken de fazlasıyla dikkatli olmaya ve tüylerin dökülmemesine özen göstermelisiniz.
Hamster Bilimsel Sınıflandırması
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Alt Takım: Myomorpha
Üst Familya: Muroidea
Familya: Cricetidae
Alt Familya: Cricetinae
Cins: Mesocricetus
bende de bir tane var geceleri uyumuyor beni de uyutmuyor gündüzleri de sürekli uyuyor bu uyku düzenini nasıl bozabilirim yani nasıl geceleri uyuyup gündüzleri ayakta olmasını sağlayabilirim
Bir hemşerim vardı malesef onu kaybettim bir tane daha hamster aldım önünü çoftleştirmek istedim anne oldu baba yaşıyor ama bebekler de tam i gün doğdu olduğu gün anneleri daha sütten kesmemisto ne yapacağım bilmiyorum yardım edin 6 tane yavrum oldu
Ben de bitane var. Yuvası yüksek ve sert plastikten benimki çin hemsterı yuvasi nin ya
risi talaş ile dolu ama genellikle aldığım hemster mamalariyla besliyorum arada sirada sadece havuç ve ceviz veriyorum.
Bende 11 tane var hepside bir yerde bi sakıncası olurmu kavga etmiyorlar arda bir yavru ladıklarında ayırsam olurmu
2 yil mi yaşiyolar😞🙁
Maalesef hamsterların yaşam süresi oldukça kısa.