Çoğu insan zaman zaman sağlığından endişe ediyor ve bazı insanlar yaşam süreleri boyunca ciddi sağlık durumlarını yönetmek zorunda kalıyor. Tüm bu sağlık sorunları içinde özellikle ekstra evhamlı olanlar için, sağlık endişeleri ezici hale gelerek ciddi psikolojik ve fiziksel etkilere sebep olabilir. Hipokondriyazis (hastalık hastalığı) sağlığınız hakkında endişe verici duygular yaşamanıza neden olur. Aşırı sıkıntıya neden olan ve gündelik hayatınızı etkileyen noktaya gelinceye kadar bu sorunlar devam edebilir.
Bu sorunu yaşayan kişiler kendileirnde sürekli bir hastalık olduğunu düşünmektedir. Hiçbir sebep yokken kendilerinde bir hastalıktan şüphe eder ve internet gibi ortamlarda bu hastalıkları araştırırlar. Sadece bununla da kalmayıp aynı şikayeti yaşayan insanları tespit edip, onların kullandığı ilaçları kullanarak, kendi başlarına iş yaparlar ki bu son derece yanlış ve tehlikeli bir davranıştır.
[renkbox baslik="Tükenmişlik Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/tukenmislik-sendromu-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/02/tukenmislik-sendromu-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="gri" yenisekme="evet"][/renkbox]
Hastalık hastalığının en yaygın belirtileri psikolojik sorunlardır. Doktorların herhangi bir sorun olmadığını söylemesine rağmen, bazı kişiler kendilerinde sürekli olarak bir problem olduğunu düşünebilirler. Hastalığı ileri seviyede yaşayan kişilerde; göğüs ağrısı, baş ağrısı veya mide bulantısından kaynaklanan kusma gibi tıbbi açıdan açıklanamayan semptomlar görülebilir. Psikiyatrist ve terapist yardımı sayesinde hipokondri sorununun çözümü de mümkündür.
Hastalık Hastalığı (Hipokondriyazis) Nedir?
Hypochondriasis, sağlık anksiyetesi veya hastalık hastalığı olarak da adlandırılır. Ciddi bir tıbbi duruma sahip olma fikrinin takıntılı, mantıksız korkusu olarak tanımlanır. Bu durumu yaşayan kişilere de hastalık hastası adı verilir. Hastalık hastalığı, bireylerin semptomlarını yanlış yorumlamasına dayanır ve birey, herhangi bir sağlık sorunu olmadığı ispatlanmasına rağmen bu kaygıyı yaşamaya devam eder.
Hastalık hastalığında duyulan panik ve endişe, normal sağlık kaygılarının ötesine geçerek akademik ve mesleki işlevleri ve dahası kişiler arası ilişkileri ciddi şekilde etkileyebilir. Hastalık hastası olanlarda sıklıkla evden çıkamama, sosyal ilişkilerini devam ettirememe, işten ayrılma, boşanma gibi sorunlar görülebilir.
Bu insanlar kendilerinde gördükleri en ufak bir değişimi sağlık sorunu olarak yorumlamakta, başka insanlara bu konular üzerine sorular yöneltmekte, internet ve kitaplardan sürekli hastalıklarla ilgili bilgi toplamaktadırlar. Akıllarında sürekli; "ya kalp krizi geçirirsem, acaba kanser miyim, ya beynimde bir şey varsa" gibi sorular yankılanmaktadır.
Hastalık Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Sürekli hastalanmaktan korkmanın nedenleri genellikle psikolojik sebeplere dayanmaktadır. Çok sevilen bir yakının ani kaybı, aileden birinin sürekli olarak hasta olması, kişinin kendi geçmişinde ağır bir hastalık veya travma atlatmış olması, çevreden veya özellikle aileden birinde bulunan sağlık takıntısı ve gün içinde karşılaşılan stres, hastalık hastalığının nedenlerini oluşturabilir. Kişilik bir faktör olabilir.
Genel olarak endişeli bir yapınızın olması nedeniyle sağlık kaygılarına karşı savunmasız olabilirsiniz. Duyguların ve çatışmanın üstesinden gelmek zor olabilir ve hayatınızdaki sorunlarla karşı karşıya kaldığınızda felaket senaryolarını düşünüyor olabilirsiniz. Bazen hastalık hastalığı, depresyon veya anksiyete bozukluğu gibi zihinsel sağlık durumunun bir belirtisi olabilir.
Hastalık Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Elbette her hastalıkta olduğu gibi bu hastalığa yönelik belirtiler de kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Nüfusun %4 – 6'sının klinik olarak hipokondriye sahip olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca, son araştırmalar, hekimlere yapılan tüm ziyaretlerin %10'una kadarının hipokondrial korku kaynaklı olabileceğini göstermektedir. Hastalık hastalığının en sık görülen belirtisi; aynı konu hakkında birden fazla doktorun ziyaret edilmesi veya aynı doktora normalden çok daha sık gidilmesidir.
Normalde çıkan sonuçların inkar edilmesi ve sürekli olarak hastalıklar hakkında araştırma yapılması en sık görülen belirtiler arasındadır. Hastalık hastası kişiler öksürüğü akciğer kanseriyle, baş ağrısını beyin tümörüyle ilişkilendirebilirler. Hastalık seviyesi ilerlemiş kişiler, herkesin ve her yerin mikrop taşıdığını düşündükleri için bir süre sonra hiçbir yere temas edemeyen, insanlarla konuşamayan hale gelirler. Bu durum yüzünden işlerini ve ailelerini kaybedebilirler.
Hastalık hastalığı zaman zaman temizlik hastalığı gibi farklı psikolojik rahatsızlıklara da sebep olabilir. Evden çıkamama, insanlarla temastan kaçınma, yoğun temizlik hali, kişinin kendisine zarar verebilecek kimyasallar ile vücudunu arındırma isteği bu belirtiler arasında olabilir. Hastalık hastalığı size obsesif-kompulsif bozukluğunu hatırlatabilir. Belirtiler bu iki hastalıkta da benzerdir. Obsesif-kompulsif bozukluk hakkında bilgi almak için tıklayın.
Hastalık Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?
Hastalık hastalığından korunmanın ilk yolu psikolojik yapınızı çok daha dingin hale getirmektir. Bu hastalığı yaşayanların çoğu her zaman için güvence altında olma ihtiyacı hissederler. Bu güvence yakın bir aile dostunuz veya doktorunuz tarafından sağlanabilecek haldeyken hastalık hastaları bununla yetinmeyip sürekli olarak araştırma eğilimine gireceklerdir.
Hastalık hastası olmamak için internetten sürekli olarak araştırma yapmayı bırakmak gerekir. Her insanın vücudunda ufak tefek morluklar olabilir fakat bu her zaman için lenfomanın işareti değildir. Ya da herkesin zaman zaman baş ağrıları olabilir. Ama bu beyinde bir tümör olduğunu işaret etmez.
Elbette tedbir amaçlı doktora gidilebilir ama doktorun söylediklerin tatmin olmayıp, hala kendinizde ciddi bir hastalığın olduğuna inanmak size zarar verir. Sağlıklı bir zihne sahip olmak için endişelerinizi içinize atmak yerine paylaşmayı seçebilirsiniz. Hastalığa başlamadan önce bir terapi veya psikolojik destek iyi gelebilir.
Hastalık Hastalığının Tedavisi Nedir?
Hastalık hastalığı depresyon veya anksiyete bozukluğu gibi bir soruna neden olabileceği için belirtiler kötüleşmeden önüne geçilmesi son derece önemlidir. Eğer durum buysa, psikolojik terapi için sevk edilebilirsiniz ve antidepresanlardan fayda sağlayabilirsiniz.
Depresyon gibi ciddi bir sorun yoksa, amaç sağlığınız hakkında daha az endişe duymanıza yardımcı olmaktır. Doktorunuzun tavsiyelerinden veya psikolojik terapilerden yararlanabilirsiniz. Ayrıca kendi kendinize yapacağınız pozitif telkinler ile bu hastalığı yenebilirsiniz. Hipokondriyazis hastalığının alternatif tedavi yöntemleri mevcuttur. Bunların çoğu da psikolojik desteği gerektiren tedavi yöntemleridir. Hastalık hastalığının tedavisinde şu yollara başvurulmalıdır;
Psikolojik Terapi
Bilişsel davranışçı terapi (CBT), sağlık endişesi olan birçok kişi için etkili bir tedavidir. Psikolojik terapi; sağlık kaygısını gidermek için sağlıksız düşünce ve davranışları değiştirme amacıyla, kafanızda kurduğunuz düşünceler ve duygularla başa çıkmanızı sağlamak amacıyla eğitimli bir CBT terapisti ile birlikte çalışmayı içerir.
[renkbox baslik="Uyku Apnesi Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/uyku-apnesi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/05/uyku-apnesi-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="mavi" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Terapist size; semptomları daha da kötüleştirecek şeyleri öğretebilir, semptomlarla baş etmeye yönelik yöntemler geliştirmenizi sağlayabilir ve hala hastalık hastalığına yönelik belirtileriniz olsa bile kendinizi daha aktif hissetmenizi sağlayabilir. Bununla birlikte terapi, sağlık kaygısı olan herkes için en iyi tedavi değildir. Bazı insanlar travma odaklı terapi veya belirli bir psikolojik duruma yardımcı olacak psikoterapi gibi farklı bir psikolojik terapiden daha fazla fayda sağlayabilir.
İlaç Tedavisi
Depresyon gibi zihinsel sağlık durumunuz varsa, antidepresanlar faydalı olabilir. Bazı insanlar için, bunlar terapilerden daha iyi sonuç verebilir. Doktorunuz doğrudan antidepresanları reçete edebilir veya tedavi için zihinsel sağlık uzmanınıza başvurabilir. Bununla birlikte, belirtilerinizi ilaçla tedavi etmek her zaman doğru yanıt değildir ve ilacın muhtemel yan etkileri her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.
Kendinize Yardım Edin
Kendinize yardımcı olmak için yapabileceğiniz pek çok şey vardır. Bu tarz psikolojik bir rahatsızlığı ve kaygıyı yenmek için öncelikle kendinize karşı açık olmanız gerekir. Bunun için bir günlük veya anı defteri tutarak kaygılarınızı yazabilir, kaygılarınızın karşısında nasıl durmanız gerektiğini düşünceleriniz ile belirleyebilirsiniz. Önemli olan kendi psikolojik savaşınızı kendinizin vermesidir. Zaman içinde eski yazdıklarınızı okuyup kendiniz ile dalga geçebilir, kaygılarınızı kendi gözünüzde önemsizleştirebilirsiniz.
Annelerimiz sen hastalık hastasısın dediğinde anlamazdık elbette. Şimdi daha iyi anlıyorum. 🙂
Usta sende demi var bu hastalik