Havale ismi size bambaşka anlamlar çağrıştırıyorsa büyük ihtimalle bankalarla herhangi bir bağlantınız yok demektir. Çünkü banka ve paranın bir arada geçtiği yerlerde genellikle havale kelimesini de duyarsınız. Para göndermenin en kolay yolu olarak tanımlanan havale işlemi, aynı bankanın farklı şubeleri arasında gerçekleşen işlemlerdir. EFT ile sıklıkla karıştırılır. Şimdi havale hakkında bilgilere göz atalım:

Cevat İmren

Bankaları pek sevmiyor olabilirsiniz; ama finansal hayatın olmazsa olmazları arasında yer aldığını da bilmelisiniz. Verdikleri birçok hizmet sayesinde para ile ilişkimizi güçlendirebilir ve güvenli hale getirebiliriz. Elbette bu hizmetleri nedeniyle de belli bir ücret almaları gerekiyor. Örneğin; birçok kişi para göndermek için neden bankaya bir ödeme yapılması gerekiyor, diye sürekli isyan ederler. İşte bu durumla karşılaşmamak için havale işlemini öğrenmenizi tavsiye ederiz.

Aynı bankanın farklı şubeleri arasında gerçekleşen para gönderim işlemine havale denir. Eğer iki farklı banka söz konusu ise o zaman EFT yapılıyor demektir. EFT'nin ne demek olduğundan daha önce detaylıca bahsetmiştik. O bilgilere göz attığınız zaman, iki işlem arasındaki farkı bariz bir şekilde anlaşmış olursunuz. En kısa ve akılda kalıcı haliyle havale aynı bankalar arasında; EFT farklı bankalar arasında yapılan işlemdir.

[renkbox baslik="EFT Nedir? Nasıl Yapılır?" link="https://bilgihanem.com/eft-nedir-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/elektronik-fon-transferi-nedir.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]

Para transferi işlemi eskiden çok daha zorlu ve pek de güvenilir olmayan yollarla gerçekleşiyordu. Ardından PTT'ler bu görevi üstlendi. Ama bankaların verdikleri hizmet, PTT'lerin gölgede kalmasına neden oldu. Üstelik günümüzde bankaya bile gitmeden telefonla, internetten veya mobil bankacılık üzerinden işlemlerinizi saniyeler içerisinde halledebiliyoruz. Bu şekilde bir ödeme yapmanız gerektiğinde basit havale yapabiliyorsunuz.

Havale Nedir?

Havale Nedir?Havale işlemi; aynı bankanın farklı şubeleri arasında gerçekleşen para transferine denir. Bu işlemin gerçekleşmesi hesabın sahibi olan kişinin izni ile olur. Bireysel müşterilerin gün içinde çok fazla kullanımları olmasa da ticari kurumlar daha sık kullanmaktadır. Firmaların, özellikle kurumsal şirketlerin birden çok bankada hesapları bulunur ve para transferi işlemlerini gün içinde fazlasıyla yaparlar. Böylelikle kendi müşterilerinden gelen paralar için ya da kendi ödemelerinde gönderecekleri paraları için havale yolunu kullanırlar.

Bankalar, hizmet sektörünün kategorisinde yer alır. Bankaların, hizmet edecekleri müşterileri olmadığı sürece bir anlamı yoktur. Bu sebepten bankacılık işlemlerinin çeşitliliği, insanların hayatlarını kolaylaştırmaya yöneliktir ki tercih edilebilsinler. Bu kavram da gelişen her hizmet türünde farklılıklar yaratmıştır. Bunlardan biri de havale işlemleridir.

1901 yılında PTT Genel Müdürlüğü'nün koli ve havale işlemini kabul etmesiyle birlikte, insanların para transfer ihtiyaçları sağlanmaya başlanmıştır. Zamanla bu hizmetin bankalarda da gerçekleştirilmesi, bankaların işlem sirkülasyonunu artırmıştır. Bankacılığın zaman içinde gelişmeler göstererek, havale işlemleri için müşteri tercihlerinde birinci sırayı almalarını sağlamıştır.

Yaşanan teknolojik gelişmeler ile internetin de bankacılık hayatına girmesi, havalenin daha hızlı ve kolay yapılmasını sağlamıştır. Öyle ki havale işlemlerinizi artık bankalara ihtiyaç duymadan, internet bankacılığı üzerinden kendiniz yapabiliyorsunuz. Bu durum ise en ufak para transferinde bile kullanılmasına neden olmuştur.

Havale İşlemi Nasıl Yapılır?

Havale İşlemi Nasıl Yapılır?Para transfer işleminizi havale olarak gerçekleştirebileceğiniz birçok yöntem vardır. Zaman içerisinde gelişen havale hizmeti, farklı seçenekler sunulmasını sağlamıştır. Her müşteri kendine uygun olan yöntemi seçerek, istediği yere para gönderimini gerçekleştirebilir.

Havale gönderim işleminde elinizde, karşı tarafın yani göndereceğiniz kişinin adı ve soyadı ile birlikte, hesap ya da IBAN numarası olması gereklidir. Bu gönderim bankanın kendi şubeleri arasında olacağından, hesap numarası genelde yeterli olur. Hesap ya da IBAN numarasının bilgisi olmadığı sürece işleminizi yapmanız imkânsızdır.

Şubeden Havale İşlemi

Para gönderim işleminde bankaların şubelerini tercih edebilirsiniz. Havale işlemini hangi bankada yapacaksanız, o bankaya giderek ülkemiz genel banka düzenlemesine göre sıra almanız gereklidir. Sıranız geldiğinde de gişeden göndermek istediğiniz hesabın numarasını vererek, göndereceğiniz tutarı söylemeniz yeterlidir. Böylelikle bankacının yapacağı birkaç işlem sonucunda, paranız karşı tarafın hesabına geçmiş olur.

Bankamatikten Havale İşlemi

İşlem yapacağınız bankanın ATM (Asynchronous Transfer Mode-Eşzamansız Aktarım Modu)’sine giderek para transferinizi gerçekleştirebilirsiniz. Kartınızı bankamatik üzerinde kullanarak ya da kendi hesap numaranızı yazarak menüler içerisinden para transferi işlemini seçersiniz. Oradan havale seçeneği ile sizden istenilen bilgileri doldurur ve işleminizi onaylarsınız. Böylelikle paranızı göndermiş olursunuz. Bilgileri doğru girdiğinize emin olmanız, işleminizin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi açısından önemlidir.

İnternet Bankacılığı Kullanarak Havale İşlemi

En kolay havale yöntemidir. Hesabınız üzerinde bulunan internet bankacılığı uygulaması ile işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Size verilen hesap numarası ve şifresi ile bankanın sistemine girer ve havale gönderme seçeneğini tıklarsınız. Yine elinizde olan bilgiler doğrultusunda gerekli yerleri doldurur, gönderim işleminizi tamamlarsınız. Ya da transferin gerçekleşmesini istediğiniz zamana planlayabilirsiniz. İnternet bankacılığı sayesinde para yollama işleminizi basit bir şekilde kısa süre içerisinde gerçekleştirmiş olursunuz. İnternet bankacılığı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız tıklayınız.

Faks ve Yazılı Yolla Havale İşlemi

Faks ve talimat yöntemini genelde şirketler kullanır. Banka ile şirket arasında imzalanan belli sözleşmeler sayesinde, işlemler talimat ile gerçekleştirilir. Burada önemli olan banka sözleşmesinde belirtilen, bu işlemi gerçekleştirmeye yetkili olan kişinin ya da kişilerin imzasının olmasıdır. Talimat yazılır, yetkili kişi tarafından imzalanır ve bankaya fakslanır. Sonrasında banka bu talimatı işleme alarak o gün içerisinde para transferinin gerçekleşmesini sağlar.

Havale İşlem Ücretleri ve Saatleri Nasıldır?

Havale İşlem Ücretleri ve Saatleri Nasıldır?Bankacılık hizmetlerinden faydalandığınızda genelde belli bir ücret ödersiniz. Havale işlemleri de ücreti bulunan hizmetlerden biridir. Ama banka arasında bir işlem olduğu için genelde bankalar bu hizmeti ücretlendirmezler. Şubeye giderek yaptığınız işlemler için ücret ödemesi yapılır.

ATM ve internet bankacılığı uygulamaları kullanıldığında ise ücret talep edilmemektedir. Bankaların havale ücretleri, 0 ile 5 TL arasında değişmektedir. Tabi tüm bu durumlar bankadan bankaya farklılık gösterir. Bankacılık işlemleri hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayın.

[renkbox baslik="Mevduat Nedir? Çeşitleri Nelerdir ve Nasıl Yapılır?" link="https://bilgihanem.com/mevduat-nedir-cesitleri-nelerdir-ve-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/mevduat-nedir-cesitleri-nelerdir-nasil-yapilir.jpg" renk="siyah" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Havale işleminin saatleri ise hangi yöntemle gönderim yapacağınıza göre değişir. Eğer şubeden ya da faks ve talimat yolu ile para transferi yapacaksanız, işlemlerinizi mesai saati içerisinde yapmanız gereklidir. Yani 09:00 ile 17:30 arasında herhangi bir saatte bankada bulunmanız ya da talimatları iletmeniz yeterlidir.

Öğle molasını unutmamaya da dikkat ederseniz iyi olur. ATM ve internet bankacılığı için aynı durum geçerli değildir. Bu iki yöntemde 7/24 havale işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Paranız karşı tarafa herhangi bir aksilik olmadığı sürece ulaşır.

Para gönderiminin en kolay şekli havaledir. Bankanın kendi şubeleri arasında gerçekleştiği için hem masraf olarak daha azdır hem de daha hızlıdır. Üstelik istediğiniz saatte yapabilirsiniz. Havale yapmanın farklı seçenekleri vardır. Dilerseniz hesap numarası ile, dilerseniz IBAN numarası ile yapabilirsiniz. Ancak bunlardan herhangi biri olmazsa, havale işlemi gerçekleştirilmez.
Havale işlemi sırasında herhangi bir sorunla karşılaştınız mı?
Güvenlik anlamında havale işleminde en dikkat ettiğiniz nokta neresidir? Neden?
Mobil bankacılık üzerinden havale işlemi yapmak sizce kolaylık mıdır?



Okur Yorumları