Hünnap meyvesi özellikle Çin'de, uzun yıllardır önemli bir yere sahiptir. Bitkisel ilaç olarak kabul edilen hünnap meyvesi için doğadaki tüm besin öğelerinin minik bir paketi demek doğru olacaktır. Bu kadar sağlıklı besin maddesini küçücük bünyesine sığdırabilen hünnap meyvesinin Çin'de yaygın olarak kullanılmasından dolayı Çin kökenli olduğu düşünülmektedir. Hatta hünnap Çin hurması ismiyle de bilinmektedir.
Erik ya da kiraz boyutlarında olan ince formdaki meyvenin, yenmesi mümkün olan ince bir kabuğu vardır ve içi beyazdır. Meyvenin ham hali yeşil renktedir ve olgunlaştıkça kahve ya da mor bir hale gelir. Ayrıca olgunlaşan hünnapların üzerinde kızıl kahvemsi noktalar oluşmaktadır.
[renkbox baslik="Kereviz Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/kereviz-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/04/kereviz-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]
Tam anlamıyla olgunlaşmış hünnap kuru üzüm gibi görünmektedir. Buruşur ve rengi kırmızıya döner. Birçok kişi meyveyi hamken tüketmeyi tercih etmektedir ama olgun döneminde de tüketilebilir. Hünnabı düzenli olarak tükettiğinizde meyvenin mucizevi faydalarını alabilirsiniz. Hünnap artık ülkemizde de rahatlıkla bulunabilmektedir.
Hünnap Nedir?
Cehrigiller (Rhamnaceae) familyasından dikenli, sarı çiçekleri olan ağacın meyvesine hünnap (Ziziphus zizyphus) adı verilir. Ağacın meyveleri zeytin biçimindedir ve boyutu da aşağı yukarı bu şekilde kalır. Renk ve biçim açısından iğde ağacı meyvesiyle de benzerlik göstermektedir. Çok faydalı olduğuna inanılan hünnap meyvesinin birçok yerde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Hünnap meyvesi ister ham haldeyken ister olgunlaştıktan sonra tüketilebilir. Genellikle olgunlaşan meyveler toplanır ve güneşte kurutulur. Meyveler yaş ya da kuru olarak çerez şeklinde tüketilebilir. Kuru hünnap meyvesi ayrıca çay şeklinde demlenerek içilebilir. Bunun için yaklaşık 1 litre suyun içine 40 gram kadar hünnap meyvesi ekleyip demlemelisiniz. Demlenen çayın taze olarak tüketilmesi önerilmektedir.
Hünnabın Özellikleri Nelerdir?
Hünnap ağacı 4-5 metre uzunluğunda ve silindir gövdelidir. Ağacın sarı çiçekleri Nisan ve Mayıs aylarında kendisini göstermeye başlar ve hoş bir kokuya sahiptir. Kırmızı, kabuklu hünnap meyvesinin çekirdekleri sert ve iri bir formdadır. Yabani bitkiler arasında yer alır ama yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Hünnap meyvesi her ne kadar Çin ile bağlantılı gibi görünse de aslında Kuzey Afrika ve Suriye'de de yetişmeye başlamıştır.
Buralardan sonra Hindistan ve Çin'e yayıldığı kabul edilmiştir. Hünnap meyvesinin ağacı hemen her iklime uyum sağlayabilmektedir ama iyi ve kaliteli bir meyve için sıcak yaz mevsimine gerek duymaktadır. Ülkemizde Marmara, Güney Anadolu ve Batı Anadolu civarlarında yetiştirilmektedir. Ege bölgesinde Manisa ve Denizli illerinde yaygın olarak görülmektedir.
Hünnap Çeşitleri Nelerdir?
Hünnabın 10'un üzerinde çeşidi bulunmaktadır ve birçoğunun özellikleri birbirinden farklıdır. Li hünnap en beğenilen çeşitlerinden bir tanesidir ve çoğunlukla Mayıs ayında taze olarak tüketilir. Jin türündeki hünnap meyvesi kusursuz yapıdadır ve meyve ağaç üzerinde kuruduktan sonra toplanmaktadır. Globe ve honey jar hünnapları Çin'de kültür meyvesi olarak üretilmiş türlerdir.
En çok yetiştirilen hünnap türü lang olarak bilinir. Bu türün meyvesi armut biçimindedir ve meyve ağacın üstünde kuruduktan sonra toplanır. Sugar cane türü hünnap en şekerli tada sahip hünnap çeşididir. Kuzey Florida sınırlarında yetişen hünnap çeşidine ise Silverhill adı verilmektedir.
Hünnabın Faydaları Nelerdir?
Yeşilken de, tamamen olgunlaşıp kahverengiye dönüşünce de yenilen hünnap meyvesi sağlık açısından çok yararlıdır. Çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengin olan hünnap, bu içeriği sayesinde kanserden korunmanızı sağlar. Hünnap meyvesinin en önemli faydaları şu şekildedir;
- Hünnabın, sinir sistemine olumlu etki gösteren tek meyve olduğu söylenebilir. Stres ve depresyon tedavilerinde etkili olduğu bilinmektedir. Tam anlamıyla bir antioksidan deposu olan hünnabın bu özelliği ile hemen her hastalığa çözüm olduğu söylenebilir.
- Karaciğer hasarlarında ve çeşitli kanser türlerine karşı koruyucudur.
- Antioksidan özelliği ile metabolizmada oluşabilecek serbest radikalleri de engellemektedir.
- Cilt hastalıklarına neden olabilecek birçok unsur hünnap ile ortadan kaldırılabilir.
- Sindirim sisteminin sağlıklı işlemesi bakımından düzenli olarak hünnap tüketimi önerilmektedir. Hazmı kolaylaştıran ve bağırsak hareketlerini artıran hünnap böylece kilo vermeye de destek olur.
- Hünnap içeriğinde bol miktarda kalsiyum ve fosfor bulundurmaktadır. Böylelikle diş, kemik ve kas sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır.
- Meyvenin içindeki niasin maddesi kan dolaşımı için oldukça faydalıdır. Düzenli tüketilen hünnap ile kan akışı hızlanır.
- İçinde bol miktarda potasyum da bulunduran hünnap meyvesi kalp sağlığı için faydalıdır. Her gün bir porsiyon hünnap tüketimi kalp krizi, inme ve felç gibi ciddi rahatsızlıkların görülme ihtimalini düşürmektedir.
- Hünnap içindeki yoğun vitamin ve mineraller sayesinde anemi hastalığına iyi gelir ve hücrelerin korunmasını sağlar. Meyvenin yorgunluk giderici, stresi azaltıcı ve zihin yorgunluğunu giderici faydaları da vardır. Anemi hastalığı hakkında bilgi sahibi olmak için buraya bakınız.
Hünnabın Yan Etkileri Nelerdir?
Hünnabın tüketimi ile ilgili belirli bir sınır yoktur ve aşırı tüketilmesi halinde herhangi bir yan etkiye rastlanılmamıştır. Ancak kronik bir rahatsızlığınız, devamlı kullandığınız bir ilacınız varsa kullanmadan önce doktorunuza görünmekte yarar var. Her türlü gıdada olduğu gibi hünnapta da aşırı tüketim uygun değildir. Belirli porsiyonlarla tüketilen hünnap faydalı iken aşırı kullandıkça zararlı hale gelebilir.
[renkbox baslik="Leblebi Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/leblebi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/01/leblebi-nedir-cesitleri-ozellikleri-ve-faydalari-nelerdir.jpg" renk="kahve" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Emzirme ve hamilelik dönemlerinde kullanımına yönelik yeterli araştırma ve sonuç bulunmadığından tüketimi doktor bilgisi dahilinde olmalıdır. Hünnap tükettikten sonra vücutta alerji belirtileri görülürse en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızda yarar var.
Bizim burda hinnep diye biliniyor:)
Çok Güzel Bir Makale olmuş Teşekkürler