Ülkemizde çoğunlukla Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde yetişen ancak birçok hava koşuluna uyum sağlayabilecek olan iğde kahverengi bir meyve verir. Ağızda sanki kurabiye yenmiş gibi unlu bir tat bırakan iğde, küçük görüntüsünün aksine içinde mucizeler barındırır. Taze olarak, çayı, kompostosu, reçeli veya marmelatı yapılarak tüketilebilir.
Yaz, kış demeden yemyeşil olan iğde ağaçlarında yetişen iğde meyvesi, sağlık açısından şaşırtıcı derecede faydalıdır. İç hastalıklara etkisi olduğu gibi, tüketilmesiyle cilt güzelliğinde de gözle görülür bir değişme meydana gelir. Birçok yerde yetiştiği için ulaşımı kolay olan iğde, her evde tüketilmelidir.
[renkbox baslik="Tarhana (Çörtük) Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/tarhana-cortuk-otu-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/05/tarhana-otu-nedir-nasil-kullanilir.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="evet"][/renkbox]
Doğal olanın, kimyasala üstünlüğünü bir kez daha gözler önüne sermiş olan iğde, öylece tüketilebildiği gibi; çeşitli kürler ve karışımlar da oluşturabilir. Ancak çok kuvvetli olduğundan, kullanım miktarına dikkat etmekte fayda vardır. Her ne kadar doğal bir sağlık deposu olsa da, fazla kullanımının zararları olabilir.
İğde Ağacı Nedir?
İğde, birçok iklimde ve toprakta yetişebilen bir ağaçtır. Bilimsel adı Elaeagnus'tur. Yazın ve kışın yeşilliğiyle doğayı süslemesiyle tanınır. Bin bir derde şifa olan iğde meyvesiyle -veya yemişi de denebilir- ünlüdür.
Meyvesinin yanı sıra yaprağı ve çiçeği bile kullanılır. Çiçek açtığında çok güzel kokular yayarak, güzel görünüm oluşturan bir ağaçtır. İğde, her yerde yetişebilen bir ağaçtır. Her şeye uyum sağlayabildiği için bahçelerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Bunda çok su aramaması ve topraktaki azota iyi bağlanabilmesinin yani azotu depolayabilmesinin büyük bir önemi vardır.
İğde Ağacının Özellikleri Nelerdir?
Dikenli dalları ile bilinen iğde, erozyona karşı durabilen nadir güçlü ağaçlar arasındadır. Sırf bu özelliğinden dolayı, özellikle toprak kayması riski bulunan dikey yükseltiye sahip bölgelerde tercih edilmektedir.
Anavatanı Asya, Amerika ve Güney Avrupadır. 40’a yakın türü bulunan iyide ağacı çalı ve ağaç formunda olan bitkidir. Sarmal dizilişte olan yapraklarının üzeri tüylüdür.
Çok güzel dallanarak, mükemmel görüntüler ortaya çıkaran iğde ağacı, sadece fazla suyun bulunduğu durumlarda zarar görür, onun dışındaki ekstrem koşullar onu çok etkilemez. Mayıs ayı geldiğinde güzel kokulu çiçekler veren iğde ağacı, bundan önce dikilmelidir.
Şifalı meyvelerini vermesi Eylül ayını bulacaktır. Yaz, kış yeşil olduğu için bahçenizi sürekli süsleyecektir. Parlak yapraklardan ziyade soluk yeşil yapraklara sahiptir. Hurmayı andıran ancak daha kahverengi olan, ağızda mayhoş bir tat bırakan meyvesi vardır. Meyvesi yendiği gibi yapraklarından çay yapılır.
Çok güzel kokan yaprakları vardır ve yalnızca kokusu dahi stresi yenmekte etkilidir. Meyvesinin şifalarıyla tanınır. Her yerde yetişme özelliğine sahip nadir ağaçlardan biridir. Yüzlerce yıl yaşayacak kadar uzun ömürlü değildir; ancak buna rağmen ekstrem toprak koşullarına dayanıklılık gösterir.
İğde Ağacı Nasıl Yetiştirilir?
Kireçli ve geçirgenliği yüksek olan toprakları seven iğde ağacı güneşli ortamlarda daha verimli bir şekilde geçmektedir. Üretimi çelik, daldırma, ayırma ve tohum ile olmaktadır. Tohumlar 3-4 ay arasında katlamaya tabi tutularak bekletilir.
Ekim işlemi ilkbahar aylarında yapılmalıdır. İlkbaharda tarlaya ekilen tohumlar kısa bir süre içerisinde kök oluşturarak çimlenecektir. Tohumlar talaya serpilmeden önce toprağın hafif nemli olmasına özen gösterilmelidir.
Her ne kadar kireçli toprakları sevse de ülkemizin hemen hemen her bölgesindeki toprak türünde rahatlıkla yetişebilen bir ağaç türüdür. Aynı şekilde Türkiye'nin her bölgesinde çok rahat bir şekilde yetişebilen bir ağaçtır.
Erozyonu önleme açısından önemli bir ağaç olan iğde, bakımı kolay ve zahmetsiz olduğu için daha fazla miktarda yetiştirilmelidir. Çok fazla su istemeyen bitki aşırı sıcak ve kurak bölgelerde daha sık sulanmalıdır.
Daha yüksek oranda verim alabilmek için senede en az bir defa budama yapılmalıdır. En ideal yöntem olan damlama sulama önerilirken suyun köklü kısımlarına doğru nüfuz etmesi sağlanmalıdır.
[renkbox baslik="Köknar Ağacı Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/koknar-agaci-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/10/koknar-agaci-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Nisan ayının sonuna doğru çiçeklenmeye başlayan ağacın bu süreci Mayıs ayının ilk haftasında tamamlanır. İlk bakışta hurmaya benzeyen meyveleri hafif mayhoş bir tada sahiptir. Sağlık açısından sağladığı faydalar ise saymakla bitmez. Yazımızın devamında faydaları konusunda çok detaylı bir şekilde deneyeceğiz.
İğde Ağacının Faydaları Nelerdir?
İğde ağacından ziyade, meyvesinin saymakla bitmeyecek kadar çok faydası vardır. Bu meyve bazı yörelerde farklı isimlerle anılabilmektedir. O yüzden aynı şeyden bahsedildiğinden emin olunarak tüketilmelidir. İğdenin bilinen faydalarından bazıları şu şekildedir;
- Tam bir C vitamini deposudur. Vücutta depolanamadığı için her gün düzenli bir şekilde tüketmek, hastalıklara karşı gelmenize yardımcı olacaktır. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmede büyük rol oynar. Vücudun hastalıklara karşı direnç kazanmasını sağlar, kalp damar hastalıklarına karşı iyidir, vücutta herhangi bir enfeksiyon meydana geldiğinde daha çabuk geçmesini sağlar, diş ve diş eti hastalıklarına karşı da çok iyidir.
- Küçücük bir meyve olmasına rağmen içinde akıl almaz yağ asitleri vardır. Omega 7 yağ asitleri sağlığımız için oldukça faydalıdır. Başta kan şekerini düzenlemesi ve diyabet hastalarına iyi gelmesiyle bilinir. Yapılan araştırmalar omega 7 yağ setlerinin kan şekerini düzenlemede çok ciddi fayda sağladığını ortaya koymuştur. Bunun haricinde; sağlıklı bir şekilde zayıflamaya yardımcı olur, hücreleri besler, antioksidan özelliğe sahiptir, sindirim sistemini düzene sokar, kötü kolesterolü önler ve bağırsak hareketlerini destekler
- Nezle ve bronşit tedavisinde kullanılabilir. Bir solunum sistemi hastalığı olan bronşit akciğerlerimize giden bronşiyal tüplerin iltihaplanması veya şişmesi sonucu meydana gelen bir sağlık sorunudur. Akut veya kronik olabilen bu hastalık kişinin yaşam kalitesini düşürür Sürekli kendine dikkat etmesine ve ilaçlarla yaşamasına sebep olur. Bu yüzden iğde gibi doğal yöntemlere başvurmak her zaman doğru bir tercih olacaktır
- Ateşiniz çıktığı taktirde, ateşinizi normale getirmek için kullanılabilir.
- Mide hastalıkları için şifa olduğu söylenir. Mide bulantısını ve kusmayı geçirir.
- Hazımsızlık sorununa iyi gelir.
- Yapılan araştırmalar hem kadınlarda hem de erkeklerde cinsel gücü artırıcı özelliği olduğunu ortaya koymuştur.
- Cildin daha sağlıklı ve parlak olmasını sağlar. Aynı zamanda sivilce ve aknelere iyi geldiği için kozmetik ürünlerin etken maddesi olarak kullanıldığı bilinmektedir.
- Ağız kokusunu geçirir.
- Ağızdaki bakterileri yok ederek, yaraların geçmesini sağlar.
- Böbreklerin temizlenmesini sağlar.
- İdrar tutamama sorunu yaşayanların tedavi sürecinde iğde yemeleri önerilir.
- Vücudunuzu ve sistemleri düzenler.
- Gribe iyi gelir.
- Kronik ve nedeni bilinmeyen öksürüğü keser.
- Vücudunuzdaki şişlik ve kızarmaları geçirmek için kullanılır.
- İshal durumunda kullanılması, ishalin geçmesini hızlandırır. Kabızlık yaptığı için yardımcı olduğu söylenir.
- Dikkat bozukluğunu veya eksikliğini giderip, zihni açar. Bunun için iğde ağacının çiçekleri kullanılır.
- Egzamaya iyi gelir. Bir tür deri hastalığı olan egzama cildin kurumasına, kaşınmasına ve bazen de kabarcıklar oluşmasına sebep olur. Tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte daha çok stresin yol açtığı söylenmektedir. Hastalığın belirtileri ve şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilirken, önlem alınmadığı zaman tekrarlama sıklığında artış olabilmektedir.
İğde Nasıl Kullanılır?
Birçok şifayı bünyesinde barındıran iğde, birden çok kullanım şekline sahiptir. İğde ağacının ve meyvesinin bazı kullanım şekilleri şöyledir;
- Dalından koparıldığı gibi tüketilebilir.
- Kurutularak daha sonra yenebilir.
- Çok güzel kokan ve lezzetli olan çayı yapılır.
- Yaprakları ve meyvesi gibi çiçekleri de kullanılır. Balla karıştırılarak yenilmesi tavsiye edilir.
- Suyla kaynatılarak lezzetli bir şerbet hazırlanılabilir.
- Şifalı özelliklerinden dolayı macunları yapılır.
- İğde çiçeğinin suyu çıkarılarak kullanılır.
- Reçel ve marmelatı yapılır.
Verdiğiniz bilgiler için tşk ederim kolay gelsin
İğde yapraklarından gölgede kurutup kışın cay demleyebilirsiniz.Faydalı olur.
Harika bende ilk defa duydum faydasini bilmiyordum su an bodrumda kaldigim evin bahcesinde gordum ama cok guzel ve tatlii tsklerr bilgi icin
Teşekkürler çok istifade ettim şu anda Samsun Campinkteyim etrafın iğde ağaçları ile dolu…