Tekstil ürünlerinin vazgeçilmez kumaşlarından biri olan ipek, ipek böceklerinin kozalarını örerken elde ettikleri liflerdir. İnsanların bu lifleri toplayıp işlemesi sonucunda ipek kumaş elde edilmektedir. Kumaş türleri arasında dayanıklı ve doğal olmasından dolayı en çok kıymet verilen bir kumaştır.
Özellikle kadınların en çok tercih ettikleri bir kumaş türü olarak yumuşak ve şık olması gibi özellikleri ön planda tutulmaktadır. Yapısının tamamen doğal olması ipek kumaşın kolaylıkla boyanmasını sağlamaktadır. Bu özelliğinden dolayı tekstil alanında sıkça kullanılırken farklı renk ve desenlerdeki ipek eşarp ve gömleklerde bayanların favorisi olmaktadır. Elde edimi zahmetli bir kumaş olmasından dolayı diğer kumaşlardan daha yüksek fiyata satılmaktadır.
[renkbox baslik="Kaşmir Kumaş Nedir? Nerelerde Kullanılır? Nasıl Giyilir?" link="https://bilgihanem.com/kasmir-kumas-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/12/kasmir-kumas-nedir-nerelerde-kullanilir-ozellikleri-nelerdir-960x560.jpg" renk="mor" yenisekme="evet"][/renkbox]
İpek kumaşın hafif ve yumuşak dokusu sayesinde ipek kumaştan dikilmiş kıyafetlerin rahat ettirici özelliği bulunmaktadır. Kadınlar tarafından çok fazla rağbet gören bir kumaş olmasından dolayı sahte ipeklerin satışı da piyasa da oldukça fazladır. Gerçek ile sahte ipek arasındaki farkları bilmek satın alınan ipeğin gerçek olduğundan emin olmayı sağlar.
İpek Kumaş Nedir?
Kıyafetlerden birçok ev tekstil ürününe kadar pek çok üründe tercih edilen ipek kumaş ülkemizde en çok üretimi yapılan kumaşlardan biridir. İpek böceklerinin kelebek olma evrelerinde içinde bulundukları kozalardan elde edilen ipek bu hali ile bakıldığında oldukça değerli bir kumaş olmasına neden olmaktadır. İpeğin ham maddesinin esnek bir yapıda olması, ortaya çıkan kumaşın da yumuşak ve parlak bir özellikte olmasını sağlamaktadır.
İpek Kumaş Nerelerde Kullanılır?
Kullanım alanı diğer kumaş türleri kadar geniş olan ipek, bilhassa bayanların giyim konusunda vazgeçemedikleri en önemli şıklık unsurlarından biridir. Kapalı bayanlar için ipek eşarplar gün boyunca eşarp altında kalan ve havasız kalan saçlar için de en sağlıklı ve ideal olan seçeneklerden biridir. Ev tekstil ürünlerinde ise; perde, çarşaf, yastık kılıfı ve ipek örtüler sıkça karşılaşılan kullanım alanlarıdır. İpek kumaşın saf olarak dokunması oldukça güç olduğu için bu tür ürünlerde mutlaka başka kumaş türleri de beraber kullanılmaktadır. Kumaşta bulunan ipeğin oranına göre kumaşın fiyatı belirlenmektedir.
İpek Kumaş Nasıl Giyilir?
Rahat ve şık olmasından dolayı ipek kumaş pahalı fiyatına rağmen pek çok kişinin karşı koyamadığı kumaş türlerinden biridir. Bu özel kumaşı genellikle özel günlerde giymeyi tercih eden bayanların dikkat etmeleri gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Sadece bir parça da ipek kumaş tercih edilecekse diğer parçalarında ipeğe yakın bir kumaş türünde olmasına dikkat etmek gerekir.
Her kilodan kadının rahatlıkla taşıyabileceği ipek kumaşa kot pantolon klasik ve spor şıklığı aynı anda yansıtabilecek öneriler arasındadır. Ayrıca kapalı bayanların ipek eşarp taktıkları günlerde üzerlerinde başka ipek kıyafete yer vermemeleri yerinde olacaktır. Giyilecekse de ipek kumaşların kalitesinin birbirlerine yakın olmasına dikkat edilmelidir. İpek oranı düşük olan kumaşın gerçek ipek yanında basit kalması genel şıklığın da olumsuz etkilenmesine neden olacaktır.
Gerçek İpek Kumaşı Nasıl Anlaşılır?
İpek kumaş genel görünüm itibariyle kullanılan kıyafet ya da ev tekstili ürünlerinde kusursuz bir görüntü oluşturmaktadır. Ancak parça bir ipek kumaşın genel dokusunda bazı pürüzler bulunmaktadır. İpeğin gerçek olup olmadığını anlamanın en önemli püf noktalarından biridir. Kumaşa el ile dokunulduğunda ele gelen küçük pürüzler kumaşın gerçek olduğuna işaret etmektedir.
İpek kumaşın dokunması sonrasında doğal salgısından kurtulması için elde edilen kumaş defne sabunu ile yıkanmaktadır. Bu da ipek kumaşın genel görüntüsüne parlaklık özelliği kazandırmaktadır.
Gerçek ile sahte ipeği birbirinden ayırt etmek isteyenler parlaklık seviyesine dikkat edebilirler. Sahte ipek kumaşlar çok kolay kırışmaktadır. Has ipek kumaşın ise kırışması oldukça zordur. İpek kumaşa el sürtüldüğünce belli bir sıcaklık hissedilmektedir. Sentetik kumaşlarda bulunmayan bu özellik ipek kumaşın doğallığından ve yapısından ileri gelmektedir.
İpek Kumaş Kullanmanın Faydaları Nelerdir?
İpek böceğinin insanlara bir armağanı niteliğinde olan ipek kumaş, sağlığa faydalı bir kumaş kullanabilme olanağı sunmaktadır. Kıyafetlerde tercih edilen ipek kumaşın kaygan ve yumuşak dokuda olması özellikle yaz aylarında terlemeden vakit geçirmeyi sağlamaktadır.
Eşarp tercihinde ise ipek tercih eden bayanların kapalı kalan saç derilerinin ipek kumaş sayesinde hava alması ve saç dökülmesi gibi sorunların ortadan kalkması söz konusu olur.
Yaz aylarında serin, kış aylarında ise sıcak tutma özelliği sayesinde her mevsim ipek kumaşlı kıyafetler rahatlıkla tercih edilebilir. Satın alınan kıyafetlerin ipek olduğundan emin olmak için de mutlaka etiketlerinde bulunan kumaş özelliklerine bakılmalıdır.
İpek Kumaşın Bakımı Nasıl Yapılır?
Kalitesi ve şıklığı tartışılmaz olan ipek kumaş, aynı zamanda bakımı ve temizliği de en zor ve dikkat gerektiren bir kumaştır. Mutlaka kıyafetlerin üzerinde belirtilen temizlik önerilerine dikkat edilmelidir. İmkan olukça ipek kıyafetlerin kuru temizleme ile temizlenmesi kumaşın ömrünü uzatacak yöntemlerden biridir. Bu sebeple günlük kıyafetlerden çok özel günler için tercih edilen kıyafetlerde ipek kumaş tercih edilmelidir.
[renkbox baslik="Saten Kumaş Nedir? Nerelerde Kullanılır? Nasıl Giyilir?" link="https://bilgihanem.com/saten-kumas-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/12/saten-kumas-nedir-nerelerde-kullanilir-nasil-giyilir.jpg" renk="mavi" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Ütüleme sırasında da çok düşük ve buharsız ayarlar tercih edilmelidir. Saf ipek kumaşı ütüleme ve yıkanma ile bozulmaz ancak yıkanırken makinede deterjanla değil kuru temizleme ya da ipek şampuanı ile elde yıkanmalıdır.
İpek Kumaş Nasıl Üretilir?
Dişi ipek böceği yaklaşık 200-500 yumurta bıraktıktan sonra ölür. Yumurtalardan çıkan yavru tırtıllar dut yaprağıyla beslenmektedirler. 30 günde büyüyerek boyları yaklaşık 7 santimetreyi bulur. Büyümesi tamamlandıktan sonra dut yaprağından yemeyi bırakarak, kendi ürettiği ipek liften çevresine turlayarak koza örmeye başlar. Kelebek çıkmadan kozalar toplanır, ipek böceği içerisinden ayıklanarak kozası elle ya da makinelerle çözdürülerek çileler haline getirililer. Bir kozadan 450 ile 900 metre arasında kesiksiz iplik çıkabilir. Bu iplikler tezgahlarda dokunarak ve boyanarak kumaş haline getirilir.
İpek kumaşı pahalı olduğu için çok fazla giyemiyoruz.