Hem süs bitkisi hem de sağlığa olan faydaları ile alternatif tıbbın içerisinde yer alan ipek otu, uzara adı ile de bilinen bir bitkidir. Boyu 5-15 metre arasında uzamaktadır. Birden çok rengi mevcut olan ipek otu, geçmiş yıllarda ilk olarak ishal gibi rahatsızlıkların iyileşmesi için kullanılmıştır.
Çok yıllık bir ottur ve dünya genelinde çok fazla türü bulunmaktadır. İpek otuna ilişkin yapılan bilimsel araştırmaların sonucunda ishali kestiği öğrenilmiş ve bu nedenden dolayı oldukça değerli bir bitki niteliği kazanmıştır. Anavatanı Güney Afrika olan ipek otu ülkemizde de birçok amaç için yetiştirilen bitkiler arasındadır. Gövde kısmı tüylerle kaplıdır ve süt gibi beyaz renkte sıvı salgılar.
[renkbox baslik="Peryavşan (Acı Yavşan) Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/peryavsan-otu-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/12/peryavsan-otu-nedir-nasil-kullanilir-faydalari-ve-yan-etkileri-nelerdir-960x560.jpg" renk="mor" yenisekme="evet"][/renkbox]
Köklerinin zehirli olmasından dolayı ishal gibi sindirim rahatsızlıkları için kullanırken dikkatli olunması gerekmektedir. Bitkisel çayının tüketilmesi sakıncalı olacağı için doğal olarak yapılan ipek otu ilaçlarının kullanılması daha uygundur.
İpek Otu (Uzara) Nedir?
İpekotugiller familyasına ait olan ipek otu çok sayıda çeşidi bulunan bir türdür. Bilimsel adı Xysmalobium undulatum olan uzaranın bilinen birçok türü vardır. En yagın olarak Güney Afrika ipek otu; Xymalotium undulatum, nadiren bulunan yumrulu ipek otu; Asclepias tuberasa ve Suriye ipek otu; Asclepias syriara kullanılır. Alman bir araştırmacının yaptığı araştırmalar sonucunda faydası net olarak anlaşılmış ve botanik bahçelerde özellikle yetiştirilmeye başlanmıştır. Dikine doğru büyüyen bitkinin kökünden çok sayıda gövde çıkmaktadır.
İpek Otu Nasıl Kullanılır?
İpek otunun kullanım şekli genellikle kökünden elde edilen doğal içerikli ilaç şeklinde olmaktadır. Çayına nazaran daha güvenli olan bu yöntem, birkaç gün içinde ishalin durmasını sağlamaktadır. Draje ya da damla formunda geliştirilen ipek otunun etkisini kısa zamanda göstermesi, bu tür natürel ilaçları uzun süre kullanmayı gerektirmemektedir.
Halk arasında da kullanımı yaygın bir bitki olarak mide ve bağırsak kramplarının dinmesi amacı ile ipek otu köklerinden yararlanılmaktadır. Bitki çayı hazırlanmak istendiğinde ise ipek otu kökü tozunun 1 gramı şifa için yeterli gelmektedir. Fazlasının zehirlenmeye yol açma ihtimali bulunmaktadır. Yaklaşık 200 ml kaynamış suyun içine atılan 1 gram ipek otu 10 dakika demledikten sonra içime hazırdır.
Köklerinin zehir içermesi nedeniyle ipek otu çayının tüketilmesi önerilmemektedir. Ancak ender durumlarda, zehirlenen kişilerin kusmasını sağlamak için ipek otu çayı kısıtlı miktarda içilebilir. Zehirlenmiş olan kişiye içirmek için en fazla bir gram ipek otu kökü kaynamış bir bardak suyun içinde bekletilerek demlenir.
Ilık şekilde içildikten sonra yaklaşık 15 dakika sonra kusma ve ishal gibi şikayetlerin görülmesi beklenir. Günde sadece bir gram alınması mümkün olan ipek otu günlerce aralıksız kullanım için uygun değildir. Tedavi amaçlı kullanılan hastalıklar için mutlaka doktor kontrolünde ve ara verilerek tüketilmesi gerekir.
İpek Otunun Faydaları Nelerdir?
Yararları nedeniyle çok amaçlı bitkilerden biri olan ipek otu, özellikle ishal gibi durumlarda etkisi yüksek bir bitkidir. Akciğer ve kalp derisi iltihaplanmalarına karşı koruyucu özellikte olan uzara bitkisi aynı zamanda öksürük için de birebirdir. Ayrıca bitkiler konusunda bilgi sahibi olan kişiler arasında nefes darlığı ve bronşit gibi hastalıklar için kullanımı da yaygındır.
Anne karnındaki bebeğin gelişimine zarar verici maddeler içerdiğinden hamile ve emziren bayanların kullanmaları kesinlikle yasaktır. İpek otunun faydalarına dair elde edilen bilgiler doğrultusunda bu bitki ishalin tedavi edilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Günde sadece 1 gram kullanımının mümkün olmasından dolayı ise zayıflatıcı özelliğinden söz etmek oldukça zordur. Bu konuda kesin bilgiye ulaşmadan sadece kilo vermek amacıyla ipek otu bitkisinden yararlanmaya çalışmak sağlık açısından tehlikeli olabilir. Her bitkinin amacına uygun kullanıldığı sürece faydalı olduğu unutulmamalıdır.
İpek Otunu Kimler Kullanabilir?
Bitkisel tedaviden yana olan kişilerin kullanacakları bitkilerin içeriklerini iyi bilmeleri gerekir. Buna göre ipek otu kökleri zehirli olmak üzere farklı maddeler içeren bir bitkidir. Bu sebeple kanlı ve uzun süre geçmeyen ishal olan kişilerin kısa süreli olmak üzere kullanabilecekleri bir bitkidir. Anne karnında gelişmekte olan bebeklerin merkezi sinir sistemlerine etki edebilecek tesirde olması nedeniyle gebe kadınlar için kullanılması sakıncalıdır. Küçük yaştaki çocuklar için kullanımı için de doktor bilgisine ihtiyaç vardır.
İpek Otunun Yan Etkileri Nelerdir?
Doğada bulunan her bitkinin insanlara faydasının olduğu kadar yan etkilerinin olabilmesi de mümkündür. Bu sebeple sağlık için kullanılmak suretiyle alınan bitkilerin güvenilir yerlerden alınması oldukça önemlidir.
Faydalı bitkiler kategorisinde yer alan ve hatta doğal ilaç yapımında da etkin olarak kullanılan ipek otunun, bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak faydaları gibi yan etkileri de kişiden kişiye değişebilir.
[renkbox baslik="Geven Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/geven-otu-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/12/geven-otu-nedir-nasil-kullanilir-faydalari-ve-yan-etkileri-nelerdir-960x560.jpg" renk="pembe" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Düzenli ilaç kullanan ve kan inceltici ilaç kullananların özellikle ipek otu bitkisini kullanmadan önce uzman doktor görüşüne başvurmaları önerilir. Tüketim miktarında aşırılığa kaçılması halinde de bazı yan etkilerin görülmesi olasıdır. Bilhassa kalp sağlığını ciddi derecede riske atabilir.
Mide ağrılarına iyi geliyormuş bak kullanırım ben bunu artık.
Süs olarak kullanıyordum bu kadar detaylı bilmiyordum.