Yoldan bir kişiyi rastgele çevirip kilonuzdan memnun musunuz diye sorsak, eminiz ki büyük bir kısmı olumsuz cevap verecektir. Kilolu olmak çağımızın en büyük sorunlarından biridir. Sağlığı olumsuz etkileyecek ölçüde olmasının yanında, daha zayıf ve fit olmaya çalışmak da insanları sürekli kilo vermeye yöneltmektedir. Kilo vermek ne kadar zor ise, kilo almak bir o kadar kolaydır. Hatta o kiloları nasıl, ne zaman aldığımızın farkında bile olmayız. Gece yatmadan evvel yenilen yemekler, cips, kola benzeri abur cuburlar, hızlı yaşam koşullarında ayak üstü yenilen yemekler, hareketsiz yaşam gibi faktörler vücutta istenmeyen kiloların oluşmasına sebep olmaktadır.
Gelirken haberimiz bile olmayan bu kiloları geri göndermek de oldukça meşakkatli bir yol ister. Öncelikle sağlam bir iradeye sahip olmalı, sabırlı ve kendinize verdiğiniz sözü tutabilmeniz gerekmektedir. Neyse ki beslenme uzmanı doktorlarımız bu konuda oldukça güzel çalışmalar yapıyorlar. Her geçen gün yenileri çıkan, hem sağlıklı hem kilo verdiren diyet programları hazırlamaktadırlar.
[renkbox baslik="Alkali Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?" link="https://bilgihanem.com/alkali-diyet-nedir-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/10/alkali-diyet-nedir-nasil-yapilir-1.jpg" renk="mor" yenisekme="evet"][/renkbox]
Diyet programlarının çeşitli olmasındaki amaç ise, her bünyede farklı etki oluşturmasıdır. Benzer şekilde her bünye, her diyete aynı tepkiyi vermez. Bu yüzden kendinize en uygun olan diyet türünü seçerek verim alabilirsiniz. Bugün sizlere uzunca bir süredir bilinen bir diyet türü olan İsveç diyetini anlatacağız. Ancak şu kuralı unutmamanızı önemle rica ederiz; seçtiğiniz diyetin sağlığınızı olumsuz şekilde etkilemediğinden emin olmalısınız. Eğer diyete başladıktan birkaç gün sonra kendinizde sıra dışı durumlar gördüyseniz diyeti hemen sonlandırarak, bir doktora görünmek sizin faydanıza olacaktır.
İsveç Diyeti Nedir?
İsveç diyeti son yılların en çok kullanılan ve memnun kalınan diyet türlerinden biridir. Bu diyetin temel özelliği ise 13 gün içerisinde 7-20 kiloya kadar verilmesini sağlamasıdır. Bir diğer önemli özelliği ise diyeti uyguladığınız süre boyunca metabolizma tamamen değiştiği için, verilen kilolar en az 2 yıl boyunca geri alınmıyor. Tabi diyeti bırakır bırakmaz kendinizi pide salonuna atmadığınızı varsayıyorum.
Birçok uzman doktor kilo vermek isteyen hastalarına İsveç diyetini önermektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta var ki bunu asla göz ardı etmemeniz gerekir. Hızla kilo verdiren İsveç diyetini en fazla 6 gün uygulayabiliyorsunuz. Bu 6 gün sonunda bir hafta ara verip, diyetinize kaldığınız yerden devam edebilir ve 13 gün tamamlanıncaya kadar söz konusu kilolardan kurtulabilirsiniz. Şimdi gelin İsveç diyetinin nasıl yapıldığını ayrıntılı bir şekilde öğrenelim.
İsveç Diyeti Nasıl Yapılır?
Az önce de bahsettiğimiz gibi bu diyetin ana özelliği 13 günde 20 kiloya kadar zayıflatmasıdır. Fakat bu olayın gerçekleşmesi için sizi çok titiz bir çalışma bekliyor. Öncelikle diyetin 13 günden fazla sürdürülmemesi gerektiğini bilerek başlayalım. Diğer birçok diyet türünde olduğu gibi günde 2 litre su içmeyi ihmal etmiyoruz.
Diyet süreci boyunca verilen listede yer almayan çay, kahve, asitli veya asitsiz hiçbir içecek içilmemelidir. Daha önceki yazılarımızda asitli veya diğer bir deyişle gazlı içeceklerin zararlarından bahsetmiştik. Salatalarda sadece zeytin yağ kullanılmalı, eğer ölçüden bahsedilmemişse bu bir porsiyonu geçmemelidir. Aynı gün içinde öğle ve akşam yemeklerinin yerlerini değiştirebilirsiniz. Buradaki amaç zaten zor bir diyet olan İsveç diyetini sıkıcı bir hal almaktan bir nebze de olsa kurtarmaktır.
Diyelim ki anlattığımız şekilde diyeti uyguladınız, çok da güzel kilo verdiniz ve hala devam etmek istiyorsunuz. İşte bu durumda en az 3 ay beklemeniz gerekiyor. 3 ay geçtikten sonra diyetinizi aynı şekilde uygulayabilirsiniz.
13 Günlük İsveç Diyeti Listesi
Aşağıda 13 günlük İsveç diyeti listesini sizlerle paylaştık. Ancak bu listede yer alan besinlerden bazıları evinizde yoksa ya da temin edemediyseniz onların yerine alternatif olarak tüketeceğiniz başka gıdaların olduğunu da unutmamalısınız. Uzmanlar bu konuda da işinizi kolaylaştıracak bazı tavsiyelerde bulunuyor.
Bu diyeti uygularken eğer elinizde brokoli yoksa onun yerine karnabahar yiyebilirsiniz. Her iki gıda da kalp sağlığınızı koruma, kan basıncını düzenleme, vücuttaki toksinleri atma, erken yaşlanmayı geciktirme ve en önemlisi sağlıklı şekilde kilo vermenize yardımcı olması açısından aynı işlevlere sahiptir.
[renkbox baslik="Hepobur Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?" link="https://bilgihanem.com/hepobur-diyet-nedir-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/hepobur-diyeti-nedir-nasil-yapilir.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Uzmanların önerdiği bir başka konu ise diyetin seyrinde kişinin vücudunun verdiği tepkiler. Eğer diyete başladıktan sonra kendinizde anormal durumların olduğunu gördüyseniz veya ağır geldiyse ya bir doktora görünmeli ya da diyetin yarısında ara verip, 3 ay sonra yeniden başlamanızdır. Çünkü bazı diyet programlarının herkeste aynı etkiyi göstermediği tespit edilmiştir.
1.Gün: Diyetin ilk gününde 1 tane kesme şekerli bir fincan kahve ile güne başlayabilirsiniz. Öğle yemeğinde bir porsiyon haşlanmış ıspanağın yanında, 2 haşlanmış yumurta ve bir domates size eşlik edebilir. Akşam ise 200 gr biftek ve yeşil salata yeterli olacaktır.
2.Gün: Yine ilk günde olduğu gibi 1 kesme şeker ile tatlandırdığınız kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Öğleyin bir kase yoğurt ve 1 dilim salam; akşam yemeğinde ise yine 200 gr biftek ve bol zeytinyağlı yeşil salata, yanında bir de meyve yemeyi ihmal etmeyin.
3. Gün: Sabahları içtiğiniz tek şekerli bir fincan kahvenin yanına bir dilim kızarmış ekmek ilave edebilirsiniz. Öğle yemeğinde bir porsiyon haşlanmış ıspanak, birer tane de domates ve isteğe bağlı meyve yiyebilirsiniz. Akşam, bir dilim salam, yeşil salata ve 2 tane haşlanmış katı yumurta.
4. Gün: Sabah üçüncü günle aynı şekilde bir kahvaltı yapın. Öğle, bir katı yumurta, bir rendelenmiş havuç ve bir dilim beyaz peynir. Akşam ise, 100 gr yoğurt ile bir bardak portakal suyu.
5. Gün: Nihayet sabah programınız değişti, kahvaltıda büyük boy bir havucu rendeleyip, üzerine limon sıkıp yiyorsunuz. Öğle yemeğinde bir porsiyon haşlanmış balık, akşam da salata eşliğinde biftek.
6. Gün: Sabah dilerseniz şekersiz de olabilir, bir fincan kahve. Öğle menüsünde 2 tane haşlanmış domates ve rendelenmiş havuç varken; akşam 200 gr derisi alınmış balık yemelisiniz.
7. Gün: Sabah şekersiz çay, öğle 200 gr ızgara et yiyorsunuz; akşama gelince üzgünüz bu öğünü hiçbir şey yemeden geçirmelisiniz.
8. Gün: Sabah bir fincan şekerli kahve, öğlen bir porsiyon haşlanmış ıspanak ile bir domates, akşam ise yine 200 gr biftek ile yanında zeytinyağlı yeşil salata.
9. Gün: Dikkat ettiyseniz diyetin hemen her günü birbiriyle benzerlik gösteriyor. 9. günde de sabah bir fincan kahve, öğle bir dilim salam ve bir kase yoğurt, akşam yemeğinde ise biftek yanında yeşil salata.
10. Gün: Gelelim 10. güne. Kilo verdiğinizi gördükçe diyet yapmak zor olmaktan çıktı ve tam gaz gidiyorsunuz. Sabah kahvenizi içerken yanında bir dilim kızarmış ekmek, öğleyin haşlanmış ıspanak, bir tane domates veya meyve, akşam ise 2 katı yumurta, bir dilim salam ve salata.
11. Gün: Bir önceki günde yediklerinizin aynısını 11. günde de tüketebilirsiniz. Alternatif olarak akşam ve öğle yemeklerinin yerlerini değiştirebilirsiniz.
12. Gün: Kahvaltıda bir büyük boy rendelenmiş havuç, öğlen bir tane orta boy yağsız balık, akşam ise salata ve brokoli eşliğinde 200 gr biftek. Brokoli yoksa karnabahar da bir alternatif olabilir.
13 Gün: Geldik diyetimizin son gününe. Yine sabah bir kesme şekerli kahvenizi yudumlayarak güne başlıyorsunuz. Öğle yemeği olarak 2 tane yumurtayı haşlayıp yanında havuç salatası yiyebilirsiniz. Günün son öğünü olan akşam ise 200 gr derisi alınmış balık yeterli olacaktır.