Kolza adı verilen bitki tohumlarının ıslah edilmesi ile elde edilen kanola yağı, faydaları ile bilinmesine karşın, son yıllarda kanola yağına ilişkin araştırmalar, aslında insan ve hayvan sağlığı için çok da yararlı olmadığı sonucunun çıkmasına neden olmuştur.
İlk olarak Kanada’da üretimi yapılmış ve Kanada sayesinde tüm dünya kanola yağından haberdar olmuştur. 1950 yılından sonra çeşitli amaçlarla kullanım için raflardaki yerini almış olan kanola yağı, onun öncesinde buharlı makinelerin yağlanması amacında kullanılmaktaydı.
[renkbox baslik="Cibes (Cibez) Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/cibes-cibez-otu-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/cibez-otu-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]
Kanola yağının özünü oluşturan kolza bitkisi, içerdiği zararlı maddeler nedeniyle hayvanların bile tüketmek istemediği bir bitkidir. Zararlarının bu denli önemli olması, ancak yaygın bir şekilde de piyasada bulunması, kanola yağı hakkındaki araştırmaların sürekli olmasına neden olmuştur. Araştırmaların çoğu hayvanlar üzerinde yapılmış ve hayvanların gördüğü zararın insanların da görebileceği sonucu ortaya çıkmıştır.
Kanola Yağı Nedir?
Genetik yöntemler kullanılarak kolza bitkisinin iyileştirilmesi sonucunda elde edilen yağa kanola yağı adı verilmiştir. Kanola yağı birçok bitkisel yağdan farklı bir içeriğe sahip olmasından dolayı, tüketilmesi gereken durumlarda oldukça dikkatli olunması gerekmektedir. Hayvanlar üzerinde öldürücü etkiye sahip olan kolza bitkisi ve bu bitkiden ede edilen kanola yağı, bu konuda bilinçli olan insanların özenle uzak durdukları bir yağdır. En önemli zararlarından biri kalp yetmezliğine sebebiyet vermesidir.
Kanola Yağı Nasıl Kullanılır?
Sıvı yağ kullanımını destekleyen birçok araştırma sonucunda, ayçiçek ve zeytinyağlarına ek olarak kanola yağı gibi faydalı olduğu iddia edilen birçok yağ çeşidi piyasada yer almaya başlamıştır. Ülkemizde yaygınlaşmaya başlaması ile birlikte faydaları ile adından söz ettiren kanola yağı, birçok faydalı bitkisel yağ gibi yemeklerde ve doğal bakım maskelerinde sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Kanola yağı ile ilgili yapılan araştırmaların birçok sonucunda zeytinyağı ile aynı zenginlikte bir yağ olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak zararları hakkında da pek çok araştırma ve söylentinin olması, kanola yağı kullanırken bir kez daha düşünülmesini gerektirmektedir.
Kanola Yağının Faydaları Nelerdir?
İçerdiği A,D,E ve K vitaminleri sayesinde antioksidan değeri taşıyan kanola yağı, çocuklarda görülen raşitizim hastalığı için oldukça faydalı olduğu iddia edilen bir bitkisel yağdır. (Raşitizm Nedir?) Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlamasının yanı sıra, çocuklarda büyüme ve gelişmeye oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. (Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?) En önemlisi ise kanola yağında bulunan D vitamini, vücudun birçok yönden sağlıklı olmasını sağlamaktadır.
Özellikle kanola yağının içerisinde yer alan faydalı bileşenlerin kalp ve damar sağlığını olumlu yönde etkilediği, bu yağın faydaları üzerine yapılmış araştırmaların sonuçlarından biridir. Şimdilerde piyasada bulunan pek çok kanola yağı kolza bitkisinin neden olduğu zehirden arındırılmış bir hale getirildiği için, mevcut zararlarının söz konusu olması mümkün değildir. Isıya karşı dayanıklı bir bitkisel yağ olması da kızartma yağında ayçiçek yerine kanola tercih edilmesine neden olmaktadır.
Kanola Yağının Zararları (Yan Etkileri) Nelerdir?
Kanola yağının üretimi sırasında doğal yapısı ile oynanmış olması yararlarından çok zararlı bir yağ olmasına neden olmaktadır. İçeriğinde kolza bitkisi içeren kanola yağı insan ve hayvan sağlığı için son derece zararlıdır. Çeşitli deneylerde kullanılan fareler üzerinde denenen kanola yağı ölümcül sonuçlara neden olduğu için, kolza bitkisi içeren kanola yağının kullanılması önerilmemektedir. Sağlıklı bir hale getirilip üretilmemiş olan kanola yağının kalp sağlığını riske atması kaçınılmaz yan etkilerinden biridir. Kanola yağının tüketilmesi durumunda kabızlık, kansızlık ve halsizlik gibi birçok yan etkinin görülmesi olasıdır. Ayrıca zararlı kanola bitkisinden üretilen yağlar, bağışıklığın zayıflaması ile birlikte pek çok hastalığın nüksetmesine sebep olmaktadır.
Genel olarak bakıldığında zararları ile faydaları birbirini nötrleyen, akılları karıştıran kanola yağı gerçekten de kullanımı riskli bir tüketim ürünüdür. Çünkü var olan faydaları, içeriğinde bulunan arındırılmamış zehir sayesinde bir anda çok ciddi zararlar doğurabilmektedir. Bu yağ türünü kullanırken iyi düşünmeniz gerektiğini bir kez daha belirtmek istiyoruz.