Kantaron Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Kantaron Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Yanıklarda, bir kaza sonucu oluşan yaralarda, güneş kızarıklıklarında ve daha birçok şeyde kantaron yağının mucizevi etkilerinden faydalanabiliriz. Kantaron bitkisinin kurutulup, üzerine zeytinyağı eklenmesiyle elde edilen kantaron yağının vücuda sağladığı faydalar saymakla bitmiyor. Evde kantaron yağı yapılışını, faydalarını ve yan etkilerini öğrenebileceğiz kapsamlı bir yazı sizlerle.

Yasemin Saygın

Kantaron; kırlarda kendiliğinden yetişen bir tür iken, faydalarının bilinirliği artınca, özel olarak yetiştirilmeye de başlanmıştır. Yeşil ve yapraklı bir gövde üzerinde, büyük ve tipik çiçekleri sayesinde kolay tanınır ve diğer bitkilerden ayırt edilebilir. Sarı, narin, ince uzun taç yaprakları olan çiçekleri vardır ve sulak alanlarda yetişir.

Kolay bulunması sebebiyle, halk tarafından sıklıkla kullanılan bir bitkiyken, yararlarının daha çok kitleler tarafından bilinmesi ile işlenmeye ve aktarlarda satılmaya başlanmış, pek çok bitki kökenli ilaçta kullanılmıştır. Kullanımı ile fiziksel faydaları olduğu gibi ruhsal olarak da iyileştirici etkileri bulunur. Kurutulmuş olarak bulunabildiği gibi, doğal ve taze haliyle de kullanılabilmesi, kullanım kolaylığı sağlar.

[renkbox baslik="Zeytinyağı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/zeytinyagi-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/06/zeytinyagi-nedir-nasil-kullanilir-faydalari-ve-yan-etkileri-nelerdir.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]

Taze haliyle, çay gibi demlenerek tüketilebilir. Kantaron bitkisi içeriğindeki bileşenlerle birlikte, basit bir işlemle yağ haline getirilerek, konsantre halde kullanılmaktadır. Yağ formundaki kantaron, dahilen ve haricen olmak üzere, farklı şekillerde kullanılabilir.

Kantaron Yağı Nedir?

Kantaron yağı; doğal ortamlarından, yani kırlardan toplanan sarı kantaron çiçeklerinden elde edilen, bir tür bitki ekstresidir. Berrak ve açık renkli bir yağı olan kantaron, iyileştirici etkisi ile bilindiğinden, kırsalda ve şehirde yoğun olarak kullanılmaktadır. Bir tür losyon gibi kullanılan kantaron yağı, yaraların en hızlı iyileştiricisi olarak bilinir.

Çiğ olarak tüketilen sebzelerin üzerine birkaç damla damlatılarak, mideden emilim şeklinde de kullanılabilen sarı kantaron yağı, sakinleştirici etkisi ile tanınır. Kantaron çiçeğinden elde edebileceğiniz tohumlar veya hazır satılan tohumlardan üretim yapılabilir. Aslında bir kır çiçeği olduğundan, saksıda yetişmeye uygun değildir. Mutlaka bahçeye ekilmeli, bol güneş ve su alabileceği yerlerde bulunmalıdır. Taze haliyle de tüketildiğinden, kesinlikle böcek ilacı kullanılmamalıdır.

Kantaron Yağı Nasıl Kullanılır?

Kantaron yağı, yüzün iyileşmesi için kullanılacaksa, bir pamuğa damlatıldıktan sonra, yüzü siler gibi sürülmesi yeterlidir. Yağ olduğundan, hızla cilt tarafından emilecektir. Buna rağmen, sürdükten 10 dakika sonra, yüzün ılık su ile yıkanması, yağın fazlasının ciltten uzaklaştırılması uygundur. Vücudun herhangi bir yerinde haricen kullanmak için, yağdan bir miktar damlatıp, masaj hareketleri ile yedirilmesi gerekir. Özellikle yaraların iyileştirilmesi için kullanılırken, yaranın yağı emmesinin ardından, 1 saat kadar beklenerek yeniden kullanılabilir. Saç bakımı için, kantaron yağı saça sürülür ve 1 saat beklenir. Fakat pek çok saç bakım ürününün aksine, saçta uzun süre kalmaya uygun değildir, saç yapısında bozulmaya sebep olabilir. 5-10 dakikalık sürenin sonunda, saçların hafif bir şampuan ile arındırılması gerekir.

Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?

Kantaron bitkisi, içeriğinde bulunan yağ hücreleri sebebiyle, diğer yağlarla etkileşime giren bir bitkidir. Bu yüzden, evde kantaron yağı yapacaksanız, elinizde bir miktar zeytinyağı bulunması iyi olur. Kantaron yağının yapılışı ise oldukça kolaydır; öncelikle sarı kantaronlar güneşli havalarda toplanarak üzerindeki tozun tamamen gitmesi için iyice yıkanır. Ardından çiçekleri ve sapları ayrılarak kurutulur. Bu işlemi yaparken bıçak veya makas gibi metal eşyalar yerine, elinizi kullanmayı tercih etmenizi öneririz.

[renkbox baslik="Aspir Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/aspir-yagi-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/aspir-yagi-nedir-nasil-kullanilir-faydalari-ve-yan-etkileri-nelerdir.jpg" renk="turuncu" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Daha sonra kurutulmuş çiçekler bir cam kavanoz içine konularak, üzerini kapatacak şekilde sızma zeytinyağı eklenir. Bu karışım yaklaşık bir hafta güneşte bekletilir. Sonra ağzı kapatılarak bir ay veya 45 gün kadar daha beklemesi sağlanır. Ancak bu süreçte en azından günün belli saatlerinde güneş ışığı alması sağlanmalıdır. Artık kırmızı tona dönüşmüş olan kantaron yağını kullanabilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız yağı, birkaç yıl içinde kullanabilirsiniz.

Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir?

Kantaron yağı ile tanıştıktan sonra birçok ilaca elveda diyeceğinizden eminiz. Çünkü bebeklerde oluşan pişikten, yanıklara, iltihaplanmalara kadar her derde deva niteliğinde bir ürün. İşte kantaron yağının en çok bilinen faydalarından bazıları;

  • Kantaron yağının en çok bilinen faydası; ciltteki yaraların iyileşmesini, normal sürenin yarısından daha kısa bir zamana indirmesidir.
  • Yaraların üzerinde oluşması muhtemel olan iltihaplanmaları engeller.
  • Hücrelerin yenilenmesinde yardımcıdır.
  • Dahili olarak kullanıldığında bağırsakları düzene sokarak, kabızlığı önler.
  • Hemoroid sonucu oluşan memelere kantaron yağı sürülürse, iyileşme sağlanır. Hemoroid hakkında bilgi almak için tıklayın.
  • Cildin renk dengelenmesi için de kullanılan yağ, kılcal damar çatlamalarının belirginliğini azaltması ile de bilinmektedir.
  • Kişinin sakinleşmesi konusunda son derece etkili olan yağ, direkt içeceğe veya yiyeceğe damlatılabildiği gibi, masaj şeklinde alına sürülerek de etkili olabilir. Masaj ve faydalarını öğrenmek için buraya bakınız.
  • Güneş yanıklarına sürüldüğünde, acıyı hafifletir.
    Bebeklerde oluşan pişikler için de kantaron yağı oldukça etkilidir.

Kantaron Yağının Yan Etkileri Nelerdir?

Aşırı tüketilmesi durumunda, uyku hali ve reflekslerin gerektiği gibi çalışmaması gibi sonuçlar doğurabilir. Çok faydalı olmasına rağmen, mide rahatsızlığı olan kişilerin kullanmaması gerekir. Mide rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına sebep de olabileceğinden, kullanıma, dönem dönem ara verilmesi gerekir. Örneğin; 1 ay kullanılan kantaron yağı, 1 ay ara verilerek, sonra yeniden devam edilebilir. Keskin etkileri ve yoğun akışkanlığı sebebiyle, hassas ciltlerde alerjik reaksiyona sebep olabileceği bilinmelidir. Kullanmaya başlamadan önce, ayak bileğinizin birkaç santim üzerindeki alana, parmağınızın ucu ile sürüp, en az 3 saat beklemelisiniz. Süre sonunda; kızarıklık, kaşıntı, şişme gibi etkiler görünmüyorsa, kantaron yağına alerjiniz olmadığı söylenebilir.

Kantaron Çayı Nasıl Yapılır?

Yağı çıkarılmış bitki, kolay kullanımı ve hızlı etkisi nedeniyle tercih edilse de, dahilen kullanıma uygun olmayabilir. Bu yüzden, keskin etkilerinden bir nebzede olsa sakınmak için, taze bitki haliyle kullanmayı tercih edenler, çay şeklinde tüketebilirler. Kaynar suyu cam veya porselen bir bardağa alarak, içine 3-4 tane sarı kantaron çiçeğinden atıp, 10 dakika beklemeniz halinde, çayınız içilmeye hazırdır.

Kantaron bitkisinin sızma zeytinyağında bir süre bekletilmesi sonucu oluşan kantaron yağı yanıklar başta olmak üzere birçok soruna çare olabilmektedir.
Kantaron yağının kokusu sizi rahatsız ediyor mu?
Kantaron yağının yapımı hakkında bir bilginiz var mı?
Kantaron bitkisinin çayının da tüketilebildiğini biliyor muydunuz?
Cilt için de kullanılan kantaron yağının aynı zamanda yara ve cilt yanıklarına da iyi geldiğini biliyor musunuz?
Kantaron yağını en çok hangi amaç için kullanıyorsunuz?



Okur Yorumları
  1. Kantoron yağı geçen sene yapmıştım, 1 yıl dolmadan böceklendi. Neyden dolayı olmuş olabilir? Güneş görmeyen yerde, oda sıcaklığında dolapta muhafaza ediyordum.

  2. Kantaron yağının çok yararlı olduğunu duymuştum. Bilgiler için teşekkürler.

  3. Bu bitkinin faysa sağlamadığı alan yok ki maşallah, bi yerimiz kanasa kantaron yağı, bi yerimiz yansa kantaron yağı, milletin ağzından hiç düşmüyor.. Demek doğruymuş yazınızı okudum da, ben de evimden eksik etmicem bundan sonra.

  4. Sarı Kantaronun kanser de dahil olmak üzere bir çok hastalığa iyi gelmektedir.

  5. Kantaron yağının bu kadar çok faydası olduğunu bilmiyordum, güneş lekeleri için ben de kullanıcam, teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.