Dünya’nın en büyük kemirgen hayvanından biri olma özelliğine sahip olan kapibara, kökeni Güney Amerika olan bir canlı türüdür. Soğuk havalara dayanıklı olması oldukça tüylü bir yapıya sahip olmasından ileri geldiği düşünülmektedir.
Kemirgen olma özelliklerinin güçlü olduğunun en önemli göstergesi olarak, yaşadıkları şehirlerdeki elektrik kablolarını kemirmeleri ve bunun sonucunda şehrin karanlığa bürünmesi gösterilebilir. Suda ve karada yaşayabilme özellikleri ile birçok alana ayak uydurabilen hayvanlardır.
[renkbox baslik="Pudular Hakkında Bilgi; Pudu Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/pudular-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/02/pudular-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="kahve" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Boyları yaklaşık bir buçuk metreye kadar uzamakta ve kiloları da 70 kiloyu bulmaktadır. Kilolu ve iri olma özellikleri ile Guinness Rekorlar Kitabı'na "Dünyanın En İri Kemirgen Hayvanı" olarak adını yazdırmıştır. Kapibara faresi etinin lezzetli olmasından dolayı, birçok yerde etinden faydalanmak için beslenmektedir.
Kapibara Nedir?
Yeryüzündeki en büyük kemirgen olma özelliği ile oldukça ilginç hayvanlardan biri olan kapibara, aynı zamanda yabani ve otçul bir hayvandır. İnsanlardan gizlenmesinin yanı sıra diğer hayvanlarla oldukça sosyal olan kapibaralar, sulak alanlarda yaşamayı tercih etmektedir.
Günde yaklaşık 3 kilo kadar sebze yeme kapasiteleri olan ve diğer canlılarla uyumlu bir yaşam sürdüren hayvanlardır. Ortalama 10 yıl yaşam süreleri bulunmakta ve bu sürede vejetaryen bir şekilde beslenmektedirler.
Ayrıca hızlı koşma yeteneklerinin yanı sıra, suda mükemmel bir yüzme performansı sergileyen kapibaralar, evcil olarak evde yetiştirilmek için uygun hayvanlardır. Etinin çok lezzetli olması insanları bu hayvanı evcilleştirip, beslemelerini sağlamaktadır.
Büyüklüğü ile ilk defa görenleri hayrete düşüren kapibara, fare türü arasında en büyük yapıda olan bir hayvandır. Görüntüsü ile domuzu andıran ancak kemirgen ailesinden olan kapibara, yabani doğada bulunur Ancak az önce de belirttiğimiz gibi sakin ve dost canlısı hayvanlar oldukları için evcilleştirmeye de uygundur.
Kısa bacakları ve küt burun yapısı ile dikkat çeken kapibara, suda yaşamayı sevdiği için pek çok kişi tarafından su domuzu olarak da bilinmektedir. Genellikle gündüzleri insanlardan gizlenmeyi ve gece beslenmeyi tercih ederler. Beslenme konusunda seçici olmaları ile bilinirken, otçul bir beslenme şeklini benimsemiş hayvanlardır.
Soyu tükenmekte olan kapibara, bazı hayvanat bahçelerinde koruma altına alınmış vaziyette yaşamlarını sürdürmekte ve ziyaretçilerin şaşkın bakışlarına maruz kalmaktadır. Doğal yaşam alanlarında yaklaşık 15 kişilik gruplar halinde yaşamayı tercih ederek, kendi türleri ve diğer hayvanlarla ne denli sosyal olduklarını göstermektedirler.
Kapibaranın Özellikleri Nelerdir?
Evrendeki en iri kemirgen özelliği ile dikkat çekici hayvanlardan biri olan kapibaranın anavatanı Güney Amerika'dır. Yabani görünüşü saldırgan olabileceği düşüncesini akıllara getirse de son derece dost canlısı ve uysal bir hayvandır. Dost canlısı olma özelliği ise vahşi hayvanlardan olan timsahla bile yan yana gelebiliyor olmasından kaynaklanmaktadır.
Kemirgen familyasının en iri canlısı olsa da, fareler kadar kemirgen özellikte olmayan kapibara, su altında uzun süre kalabilme yetenekleri ile bilinmektedir. Evcil olma özellikleri ile iyi bir ev arkadaşı oma özelliği gösterebilirler. Tüyleri kahverengi ya da kırmızımsı renkleri ile dikkat çekerken, dünya üzerinde beyaz kapibara faresi de görülmüştür.
Fiziksel Özellikleri
Sıcak ve soğuk havalara karşı uzun tüyleri sayesinde sağlam bir dayanıklılık göstermektedir. 35-66 kilogram ağırlıkta olan bu hayvanların 91 kiloya kadar ulaşanları görülmüştür. Günümüzde nesli giderek tükenmeye yüz tutmuş hayvanlardan biridir.
Boyları ortalama 1 metreden fazladır. Dişileri erkeklerden daha iri olan bu hayvanların kürklerinin rengi genellikle kırmızımsı kahverengidir. Karın kısımları daha sarımsı bir kahverengi renkte olur.
Çok nadiren siyah olan bu hayvanların kürkleri kaba olmasına rağmen tüyleri oldukça ince yapıdadır. Oldukça sağlam olan gövdelerinde kuyruk bulunmaz. Fiziksel özelliklerinde en dikkat çekici yan ise ön bacaklarının, arka bacaklardan bir miktar kısa olmasıdır.
Yarı sucul olan bu canlıların gözleri kulakları ve burun delikleri de suyun içinde yaşamaya uyumludur. Vücutlarındaki yağ oranı bir hayli yüksektir. Perdeli olan ayaklarından ön tarafta olanlarda dörder, arkadakilerde üçer parmak bulunur. Her bir parmakta ise toynak benzeri güçlü yapılar bulunmaktadır.
Coğrafi Yayılımı - Anavatanı
Kökeni Güney Amerika olmakla birlikte Peru ve Arjantin gibi ülkelerde de rastlanması mümkün olan kapibara, eti için beslenen oldukça evcil olan hayvanlardan biridir. Sulak yerlerde rahat eden ve bu konuda rahatına düşkün yapıda olan kapibara, sebze ağırlıklı beslenme şekli ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Bunlardan başka Menzili, Brezilya, Uruguay, Venezuela ve Colombia'da yayılım gösterir.
Yaşam Alanları
Genel olarak karada yaşayan bir canlı olsa da sulak alanlarda da yaşamını sürdürmektedir. Suyun daha sığ, diplerindeki otların ve bitkilerin kolaylıkla ulaşılabildiği yerlerde bu iri hayvanlara daha çok rastlarız.
Öte yandan Güney Amerika’da kuru ormanlarda, bodur bitkilerin bulunduğu yerlerde, ovalık alanlarda ve bataklık kenarlarında da yaşamaktadırlar. Genel olarak ılıman ve tropikal iklimleri severler.
Üreme
Çok eşli bu hayvanlar, tüm yıl boyunca çiftleşebilir ve üreyebilirler. Ancak üreme isteğinin yağışlı mevsimlerin yaşandığı dönemde çok daha fazla olduğu bilinmektedir. Çiftleşme işlemi suyun içinde yapılır ve birkaç saniye sürer.
Çiftleşme dönemine gelen dişi kapibaralar, bir süre erkekler tarafından göz hapsinde tutulur ve yakından izlenir. Ancak erkekler de diğer hemcinsleri tarafından geri plana atılmaya çalışılır. Dişiler östrus (bazı memelilerin psikolojik ve fizyolojik değişiklikler göstererek, erkeği kabul etme durumu) döneminde birkaç defa çiftleşme isteği duyabilirler.
[renkbox baslik="Armadillolar Hakkında Bilgi; Armadillo Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/armadillo-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2019/02/armadillo-hakkinda-bilgi-nedir-ozellikleri.jpg" renk="kahve" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Hamile kalan kapibaraların yavru sayısı 2-8 arasında değişir. Hamilelik süresi ise 5 aydır. Yavrular doğar doğmaz ayakta durup, yürümeye başlarlar. Ortalama bir hafta sonra ise kendi başlarına otlanabilecek duruma gelirler. Yaklaşık 3 ay boyunca anne sütünü emen yavrular, bu süre içinde sadece kendi annelerini değil, grupta bulunan diğer dişilerin sütlerini de emerler.
Kapibaralar Hakkında İlginç Bilgiler
Dünyanın en büyük faresi olan bu canlılar Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer almaktadır. Kemirgen türünde olan bu canlılar bir buçuk metre uzunlukta olabilirler. Kapibaralar hakkında bilinmesi gereken ilginç bilgiler şunlardır;
- Kendilerini tehlike durumunda hissettikleri zaman köpek havlaması gibi bir ses çıkarırlar.
- Her şeye yemez ve yemek konusunda seçici davranırlar. Otçul olmalarına rağmen her otu beğenip de yemezler.
- Dişileri erkeklerinden daha ağırdır.
- Etlerinin lezzetli olması sebebiyle bazı ülkelerde beslenip, insanlar tarafından yenirler.
- Ortalama yaşam süreleri 8-10 yıldır. Ancak yabani ortamda kendilerinden büyük canlılar tarafından avlanma riski olduğundan ömür süreleri daha kısa olabilir.
- Oldukça iyi bir yüzücüdürler. Hem suda hem de karada çok hızlı hareket ederler. Suyun altında 5 dakika kadar kalabilir.er
Kapibaranın Bilimsel Sınıflandırması
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Rodentia (Kemirgenler)
Familya: Caviidae
Cins: Hydrochoerus
Farenin eti yenir mi
Fare değil. Kemirgen türüne ait. Fare de kemirgen türüne aittir. Misal biz Memeli türüne ait insanlariz. ama maymuna insan demiyoruz? ayni hesap. İleride ekonomik durumum olursa bu hayvanlardan ciftlik kuracam.
Oldukça farklı ve değişik hayvanın yaşadığı dünyamızda pekçok korunmasız hayvan nesli ülkemiz gibi coğrafyalarda hızla kaybolmaya ve nesli tükenmeye yüz tutuyor konu ile ilgili farkındalık seviyemiz mutlaka yükselmeli..